Reklama

Reklama

Příliš mladá noc

  • Slovensko Príliš mladá noc (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh filmu Příliš mladá noc vypráví o dvou dvanáctiletých klucích, kteří se den po Silvestru náhodně ocitnou na zvláštní oslavě v bytě mladé dívky a ve společnosti dvou dospělých mužů. Děti se v bytě zapomenou, prožijí svoje první setkání s láskou a sexualitou, přestanou vnímat čas a neuvědomí si, že se po nich doma shánějí a pravděpodobně už je hledá policie. Intimní aktuální příběh syrově a autenticky nahlíží na současné partnerské vztahy, přičemž nekompromisně odkrývá jejich prázdnotu. Děti se ve filmu dostávají do situací, před kterými by měly být, alespoň podle našich společenských zvyklostí, chráněny. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (75)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nebudu pateticky lkát nad stavem současné rodiny, ani psát něco o tom, že se dnes točí bezdějové filmy (protože vím, co byla československá nová vlna), ale sám musím uznat, že v tomto svém prvním filmu se Omerzu opravdu orientuje na obraz a náznaky zbytečně moc a pár postav zažije i své ne moc logické okamžiky. Zkrátka, tento film je takový režisérův rozjezd, který zatím nejlépe zužitkoval ve svých dvou dalších snímcích, tady však ještě ne. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Dnešná akože rodina. Nechýbajú odcudzené deti, vyjavene sledujúce manipulatívne libidózno - závislácke hry dospelých, náhradná matka rodu hnaná pudom, ukojacim pravú materskú túžbu. Polícia v úlohe spovedajúceho sa člena štátnej mašinérie, tiež len človeka so svojimi slabosťami. Deti sa snažia napodobniť správanie dospelých, pijú, hulia a potom zvracajú. Dospelí sa podvádzajú, po uspokojení rušia krátkodobo účelovo vytvorené vzťahy, mladšie generácie majú v sebe neuhasiteľnú snahu všetok tento emočne studený bordel plný podvodov a povrchosti jednoducho zapáliť. Nie zlé, len tak chladne a emocionálne studeno pôsobiace ako typológicky zvolená familiárna societa, náhodne dočasne združená akoby rodina, ktorú film popisuje. Aj s "nádejou" do budúcnosti, že všetko bude ako doteraz. ()

castor 

všechny recenze uživatele

V koprodukci České televize? To se naše veřejnoprávní médium pěkně vyznamenává. Protože tohle byla doslova luxusní oslava Silvestru v autentické „panelákové“ atmosféře. Dokážu pochopit, že právě na navození určité atmosféry tenhle kousek sází, jenže alespoň nějaké informace bych potřeboval. Vše je otevřené, za vzrušující nebo zajímavé to ale opravdu nepovažuju. To bych přece mohl na ulici deset minut natáčet psa, jak olizuje hovno, a nechal bych otevřené bohaté možnosti interpretace!! Snímek absolventa FAMU z Lublaně představí povolnou buchtu, dva chlapíky, dva dvanáctileté kluky a strážníka. Hoši pozorují svět dospělých a je jim ouvej. Dramaturgicky nezvládnuté, herecky slaboučké. Nejsem pasivní divák, ale tohle bylo příliš. „Jdu nakoupit, je něco potřeba?“ – „Venku je hezky!“ – „To je, mám koupit kromě pečiva i šunku?“ – „Pepa spadl!“ Rozumíte? Že ne? Nedivím se. Příště si radši nechám vystřílet mozek nějakou americkou přímočarou podívanou. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Výdobytkem dnešní doby je točit dramata bez dramtického náboje. Pak se díváme hodinu na film a po jeho skončení se ptáme, o čem to vlastně bylo. A po roce zapomeneme, že jsme ho kdy viděli ... ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Divný lidi v divnym městě, jejich motivace, vztahy a historii nezná nejspíš ani autor scénáře a do toho dva dvanáctiletí kluci, kteří to vše pozorují... Mňo... Předpokládám, že bengálští tygři jsou indy mořeni nějakým vysoce sofistikovaným způsobem, k moření diváka nejspíš stačí film, který pořád křičí "jsem art! Jsem ART!! JSEM ART!!!," tenhle má naštěstí tu výhodu, že je alespoň zajímavý, má zajímavou ženskou postavu a hlavně trvá jenom hodinu, takže stále zůstává relativně zábavným, místo aby sklouzl do přílišně natahovaného bahna nudy a ničeho. Ovšem za neexistenci začátku a pořádného konce bych tvůrce lámal v kole pro obveselení veřejnosti. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Brzy je jasné, že o dva dvanáctileté kluky tu vůbec nejde. Ti jsou jen pozorovateli toho, jak hrozně se k sobě chovají postavy dospělých - ubližují si, bojují o moc..., jenže divákovi nikdo absolutně nevysvětlí jejich motivaci. Ve scénáři chybí jakýkoli náznak toho, co se mezi nimi dřív stalo, jaký mají vztah a o co jim všem vlastně jde. Kvůli tomu film působí jako plácnutí do vody, provokativní výkřik, ale bez pointy. Škoda, protože technicky to na absolventský film rozhodně není špatné. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Už trailer mě kdysi nadchnul natolik, že jsem zahořel film vidět. Pak jsem na to zapomněl a zhlédnul ho až po dvou letech v telce, což mu na působivosti nijak neubralo, spíše naopak - kdo ví, ale možná je to skutečně film, který se na velké plátno moc nehodí. Svou komorností a rafinovaným minimalismem jde po cestě, která nechce ohromovat osvědčenými triky zkušenějších filmařů. Přesto je to cesta naprosto suverénní - při sledování jsem ani na moment nepochyboval, že autor naprosto přesně ví, co chce sdělit a neomylně za tím jde, což na mě udělalo hluboký dojem. Ten byl dále umocněn celkovým tajemným odérem, jímž je celý film prostoupen - jednoduchý příběh vzbuzuje více otázek než odpovědí, vše nechává nedořečené, skryté, vícevýznamové a fragmentární - jako bychom sledovali pouze jednu sedminu z ledovce plujícího na vodě, a zbytek pod hladinou zůstával našim očím skryt. O sledovaných postavách téměř nic nevíme, film plyne zdánlivě odnikud nikam, korunován dvěma zneklidňujícími obrazy rodícího se požáru, závěr zůstává otevřený stejně jako počátek. Snad právě proto je PŘÍLIŠ MLADÁ NOC tak vzrušující podívanou - předkládané obrazy jsou ve své vágnosti otevřeny bohatým možnostem interpretace, jež klade velké nároky na diváckou zkušenost, pozornost a bezpředsudečnost. Bylo by se například možné ptát, zda je náhoda, že se představitelé dětských rolí podobali svým dospělým protějškům, nebo zda je rovněž náhoda, že je film dějově zasazen do noci po Silvestru, kdy se rituálně loučíme s jedním časovým úsekem a vítáme druhý. Už chápete, proč jsem psal, že nepochybuji o tom, že autor dobře věděl, jak a proč zde co dělá? Naprosto vše v tomto filmu zde má své místo, vše je nesmírně promyšlené a důkladně prokomponované s ostatními prvky v nedělitelnou jednotu. Proto ani nevěřím tomu, že by bylo možné tento - již tak krátký! - film ještě nějak zkrátit, jak by si přáli někteří nespokojení autoři ostatních komentářů. Toto je film pro diváky ochotné u filmu přemýšlet a aktivně se podílet na dotváření celkového tvaru filmové percepce, kterou tato neobyčejná podívaná skýtá. "Normální divák" uvyklý pasivně konzumovat předkládaný děj s vypnutým mozkem a očekávající obvyklou míru sexuální explicitnosti, situačního humoru a vypointovaných vtipných hlášek zde musí být logicky zklamán - nic z toho zde nenajdete, protože toto je na české poměry zcela mimořádný film, který je po mém soudu zcela nedoceněný. A který mě zcela pohltil, nadchnul a neuvěřitelně zaujal. Snad je to tím, že autor je můj vrstevník - možná i proto mi jeho film tolik sednul a oslovil. Nevybavuji si český film z posledních let, při jehož sledování bych měl tak intenzivní pocit zázračného talentu. (Mimochodem nádherná kamera a hudba!). ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nic v ničem vyúsťující do nicoty. Snaha o něco zvláštního končí více než prazvláštně. Hra na to, kdo zůstane, kdo odejde, a komu nakonec ta Veronika dá. Absence rodinného pocitu? Naplňování tužeb promiskuitní slečny? Já osobně nevím. Z počátečního podivného dialogu obou chlapců lze poznat, že o sexualitě již ví svoje. A co si z bytu odnesli? Maximálně svoje boby. Námět vznikl nejspíše někdy přes jednu nudnou neděli, hudba nula, herci nula, alternativa nula a kamera? S tímto příjmením bych se styděl něco takového natočit. Jedno plus v tom vidím. Štěstí je, že se tvůrci do toho nesnažili zapojit i humor, i když musím přiznat, že při akci "měšťák v ložnici" jsem se upřímně zasmál. Jestli to byl účel nelze z filmu pochopit, jako pro mě nelze pochopit, proč byl film zpracován celovečerně, krátkometrážní pojetí celé této podivné noci by bohatě stačilo a ve finále by to možná bylo i mnohem lepší. Tak prázdný film jsem již dlouho neviděl. Dvě za snahu o něco, ale o co vlastně? ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Zamotaný příběh jednoho silvestrovského reparátu, podivně zapleteného vztahu a pár lidí, co se k němu připletli. Pár zajímavých témat, úžasný herecký výkon jednoho malého chlapce a milá přítomnost Martina Pechláta, které bohužel následně přebíjí lehká zmatenost scén, nesmyslné proplétání reality a pár představ a ten nemožnej oheň... Velké plus se ale právě dostudovanému režisérovi přiznat musí - příliš neotravuje roztahanou stopáží nebo překombinovanými dějovými liniemi. A popelník v podobě dlaně spícího chlapce je geniální. Jeden z lepších snímků, jež katedra režie FAMU poslední dobou představuje, pořád ale spadá do kategorie FAMU pro FAMU aneb hezký, že působíte intelektuálně a záhadně, ale co z filmu, který normální divák moc nepochápe... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Potom, čo sa v nejakej českej relácii ohľadom prestavieb domov a bytov na čt vyhlásila vojna umakartovým jadrám, tak som myslel, že už v Čechách žiadne nie sú. Nakoniec ale režisér s architektom nejaký pôvodný byt našli. Možno tam bol aj nábytok z 80. rokov, možno nie. Nechcel by som, aby si v rámci nejakého festivalu začali zahraniční kritici a uvedomelejší diváci myslieť, že obrázky z tohoto filmu sú zrkadlom života vo východnom bloku. Pretože tieto postavy nie sú odrazom väčšinovej spoločnosti, sú to lúzri, ktorí sa jej zrejme vyhýbajú. Ale dobre. Scenáristom sú tlačení do nepravdepodobných situácií, ktoré sú ospravedlnené východzou myšlienkou týkajúcej sa problematických medziľudských vzťahov, hľadania niečoho, čo nám okolie neponúka a akýmsi smutným pohľadom nato, čo nás v budúcnosti dosť možno čaká, ak sme deti z podobných kruhov. Prečo nie. Katarzia by potom však mohla byť podstatne silnejšia. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

(Febio Fest) Opravdu zvláštní podívaná. Přijít jí alespoň trochu na kloub opět pomohla pofilmová beseda s režisérem. Bez ní by Příliš mladá noc zůstala jen bizarním a poměrně vtipným zážitkem. Kterým asi, pravda, stejně zůstane, je však dobré znát úmysl a myšlenku režiséra... 70% (3. místo mezi soutěžními filmy) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Takové malé, nenápadné vítězství. Jaká by to byla banální posilvestrovsky-kocovinová historka, kdyby v ní jako pozorovatelé, či snad rušivý element, nepůsobili dva dvanáctiletí kluci. Přestože do děje prakticky nezasahují, jejich přítomnost je neustále klíčová. Výborně napsané, zahrané i zrežírované. Skoro se bojím, aby až Olmo Omerzu dostane nějaký normální filmový rozpočet, nenatočil jen řadově zapomenutelný film. Vstup do filmového světa každopádně zvládl skvěle. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Chválím, že konečně někdo natočil film se záběry českých ulic bez komparzu, protože přeplněné jsou filmařským klišé. Což je taky jediný důvod, proč nedat odpad. Cvičení nebo ne, když něco postrádá hlavu i patu, není to umění a není to ani akční (a hlavní a jediná ženská postava je fakt nesympatická, necelá hodina vám připadá jako věčnost a ještě to má prvky úchylárny, nepatří to jinam než ke smetí. A odvolávat se v distributorských materiálech na dvanáctileté kluky jako hlavní postavy je podvod, ti tu být vůbec nemuseli. ()

bassator

všechny recenze uživatele

47th KVIFF 2012 - CZECH FILMS 2011-2012 - České filmy 2011-2012 (Příliš mladá noc / A NIGHT TOO YOUNG / Příliš mladá noc) ()

giblma 

všechny recenze uživatele

A ono to jde! Vakuum posilvestrovského dne, dva dvanáctiletí chlapci jako pozorovatelé prázdnosti světa dospělých. Přirozenost dialogů, civilnost hereckých výkonů, humor, přes který ale ve formanovsko-papouškovské tradici stále štípe kritika soudobých společenských vztahů. Všem zdejším ignorantům nazvdory zvyšuji na pět, ha! (Cinematik 2012) ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Docela film podle mého gusta - mám rád tenhle koncept omezeného času a jednotného prostoru, tentokrát jedna noc a jeden byt. Omerzu výborně navozuje atmosféru zimní noci a informace nechává záměrně vyplynout jakoby mimoděk a jejich dořečení není důležité. Atmosféře pomáhá i skvělá Milotova kamera, která i ve zdánlivě banálním bytovém prostoru dokáže tvořit zajímavé kompozice. Herci dobře vybraní, bavil mě hlavně jeden z těch chlapců, Vojtěch Machuta. Pojarovi medvědi taky potěšili. Scénář sice pochopitelně občas drhne, ale mnohem méně, než jsem po zkušenostech s FAMU filmy očekával. A i když se může zdát, že je to bez pointy, poslední slova a poslední záběr to naopak hezky a smysluplně uzavřou. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Pôvodné hodnotenie a komentár z 08.01.2016: ** Divné chovanie postáv, ktoré má za účel asi len šokovať (učiteľka si v rámci tanca vyzlieka nohavičky pred deťmi), miestami dosť kazí inak zaujímavú subtílnu atmosféru nového roka v jednom panelákovom byte s pár postavami, ktoré sa rozhodli tieto chvíle tráviť spolu, aj keď si moc nerozumejú. Nasledujúce riadky prebehli v pošte od slova do slova tak, ako sú uvedené: Od dr.horrible 09.08.2022 23:58 cital som tvoj komentar k tomuto a podla mna si nedaval pri tom pozor :) Príliš mladá noc zaprve, ta baba nebola ucitelka, to si vymysleli ked jej sli kupit chlast. bola to nejaka kurvicka. a zadruhe pises, ze by si pred nimi nesundala nohavicky a asi si si nevsimol, ze ona tam s jednym z tych deti na konci jebala. niektori to kritizuju v komentaroch, ze to bolo zvratene pro dr.horrible 10.08.2022 02:11 Podľa mňa si nedával pozor pri čítaní toho komentára. Nepísal som, že by si ich nesundala, ale že si ich sundala a malo to za účel asi len šokovať. Ak s deckom jebala, je to ďalší príklad situácie, kedy chceli šokovať. Ani kurvička nechce sex s deťmi. Od dr.horrible 10.08.2022 02:40 mozno preto aj ten nazov 🤷🏼‍♀️ Pro dr.horrible 10.08.2022 22:46 More, pozerám to znovu, je fakt učiteľka, v 35. minúte, keď jej hovorí policajt, že má zodpovednosť za iných ľudí, ona mu na to, že to je ako u nás v škole. Však nemala odkiaľ vedieť, že to tí chlapci v krčme povedali tiež. Od dr.horrible 10.08.2022 23:13 a odkial by to potom vedeli oni? sak neni ich ucitelka, oni tam vsetci odniekial pricestovali na zaciatku. skor nechapem, preco si tu flasu nesla kupit sama. jak keby tam tych chlapcov chcela dostat pro dr.horrible 10.08.2022 23:48 Ona bola dosť jebnutá, viď môj komentár. ;) Takže keby tú fľašu išla kúpiť sama, bála by sa, že jej tí chlapi zdrhnú. Od dr.horrible 11.08.2022 00:05 tak ono to malo byt cele asi dost metaforicke, tak ani neviem, ci mali ti ludia zosobnovat normalne postavy. tie deti myslim ani nemali mena. inak tomu policajtovi okrem ineho povedala aj to, ze tie deti su jej pro dr.horrible 11.08.2022 00:30 Však hej, aby sa nepýtal, koho sú to deti a čo tam robia. Nemohla povedať, dali sme im panáka a trávu, tak si jeden z nich ogrcal šaty, v ktorých môže ísť domov, až keď sa vyschnú. Metaforické bolo, keď sa ten chlapec na konci ocitol v horiacej chate, kde oni boli na Silvestra. Ja som to pochopil tak, že odkedy počul, ako tú historku hovorili policajtovi, predstavoval si, že to zapálil on. Lebo už dosť dlho tam nechcel byť, keď sa hádali, bolo mu aj do plaču. Plus mohla byť metafora sex s tým druhým chlapcom. Mohla symbolizovať, že aj keď mu bolo fyzicky divne, dopadol lepšie, ako ten druhý, pretože väčšinu prespal a nemusel ich počúvať. od dr.horrible 11.08.2022 01:00 tazko povedat. vies jak sa hovori. pokial otazka nie je doslovne zodpovedana, platia vsetky interpretacie, ktore nejdu stopercentne vyvratit. a o tych postavach nevieme takmer nic. vieme len, ze klamu a ze su neurcite. ju obvinovali, ze je kurva, naco sa urazala, pricom kurva bola. mne prislo, ze jak na konci plakal, malo symbolizovat stratu nevinnosti, ako panny vo filmoch po sexe placu. pritom na druhy den bude najvacsi macher zo vsetkych pro dr.horrible 11.08.2022 07:58 Hodnotenie zvýšim. Keď už nás prinútil toľko špekulovať, asi má ten film niečo do seba. () (méně) (více)

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Režisér má asi veľmi rád Kačaciu sezónu. Ďalej je to také cvičenie na vyprázdnenú naráciu. Všetko staré triky, ale v rámci českej produkcie to poteší. Nie je to až také veľké prestrelenie ako Zoufalci, alebo iné umelecký film milujúce FAMU debuty. Poctivo udržiavaný štýl zbúra scéna pri stole, ktorá je veľmi dramatická vzhľadom na predošlí spôsob snímania, dialógy začnú byť nenápadne doslovné a chcú zbytočne veľa povedať. Postavy chlapcov sú pasívne, jeden sa iba pozerá a druhý si logne alkoholu a potom len grcká. Nijako sa nerieši, že zostanú celú noc mimo domov. Oni sami by mali mať strach, že bude doma bitka a nejako ho prejaviť. Realističnosť posilňuje hrubšejšie zrno a obmedzená škála farieb. Nedospeje to k žiadnej pointe a argument, že pri takomto type filmu to ani netreba, je mimo. Nie je to totižto žiadny Alonso v zmysle štylistickej čistoty, pod rúškom tej vyprázdnenej narácie tam totižto presakuje aj psychologizácia, je tam naznačené nejaké dramatické dianie, ktoré však odíde do prázdna, a preto sa divák začne obzerať za pointov. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Po Rodinném filmu velké zklamání. O co panu režisérovi šlo? Nepochopil jsem vůbec jeho základní myšlenku - motiv. Svým způsobem bych film označil za perverzní a částečně nechutný. Nebýt Pechláta a Černého, tak by to byla úplná tragédie. ()

Související novinky

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

Očekávaná filmová událost – Rodinný film

13.02.2016

Drama vypráví o manželích (Vanda Hybnerová a Karel Roden), kteří se vydávají na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechají dvě nedospělé děti (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec). Nepřítomnost rodičů… (více)

Reklama

Reklama