Reklama

Reklama

VOD (1)

Hvězdně obsazené americké drama z produkce HBO zpracovává kontroverzní téma, související s výskytem zhoubného onemocnění zvaného AIDS. Odehrává se v New Yorku počátkem osmdesátých let minulého století a nabízí kritický pohled na nedostatek osvěty od oficiálních institucí. Na opačné straně stojí aktivisté z řadu gayů, kteří se společně s příznivci z řad osvícených lékařů pokoušejí o hrozící epidemii odhalit drsnou pravdu. V adaptaci divadelní hry Larryho Kramera se představí mimo jiné Mark Ruffalo, Alfred Molina, či Julia Roberts... Otevřený průhled do jedné z nejvarovnějších kapitol novodobých dějin režíroval Ryan Murphy. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer 2

Recenze (163)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Nie som žiadny obdivovateľ a ani zástanca práv homosexuálov, no to čo sa začalo diať pred 30 rokmi, to bola naozaj tragédia, ktorá sa týmto svetom vlečie dodnes. Miestami až príliš prehnané tou homosexuálnou vizualizáciou, no aspoň to pôsobilo autentickejšie. Ale je to pravda: Na to aby, sme vyhrali vojnu, musíme ju najprv začať... A o tomto je práve tento film. O snahe bojovať proti rastúcemu výskytu záhadného vírusu, ktorý nadobro zničí celú imunitu. Ale táto snaha sa stretla s absolútnou ľahostajnosťou v politických a medicínskych kruhoch. Však prečo by ich mala zaujímať nejaká "homosexuálna smrteľná epidémia"? Kým sa to netýka aj "normálnych" ľudí, tak dovtedy to predsa nie je spoločenský problém, no hotová "humanita" v praxi. A tak to aj dopadlo... No a nedá mi ešte nevyzdvihnúť perfektný herecký výkon Marka Ruffala, opäť raz zažiaril. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Film nabízí zajímavé téma - gay aktivismus v počátcích AIDS líčený z pohledu vztahů zasažených virem. Není to tak zábavná jízda jako byl nedávno klub Conaugheye a dost možná ani nebudete nikomu fandit, protože každých dvacet minut musí mít nějaká postava hysterický monolog - kvůli tomu jsem trochu váhal s vyšším hodnocením. Mark Ruffalo mě podruhé po Foxcatcher zaskočil solidním herectvím, kde se vrhá i do otevřeně sexuálních scén, ujde i Julia Roberts a většina herců představujících gay aktivisty. Určitě už jsme všichni viděli filmy o gay páru, kde někdo umírá, ale jako epizoda o lhostejnosti vlády to zajímavé je. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

They just don't like us! 1) 50letý Larry Kramer napsal velmi autobiografickou divadelní hru již v roce 1985. Popsal svůj vztah k bratrovi, angažování jako gay aktivista i zážitky s první vlnou úmrtí na AIDS. Hra slavila úspěch i ve Velké Británii (Neda Weekse hráli mj. Martin Sheen nebo Tom Hulce), v Polsku jako televizní inscenace, Izraeli či JAR. V roce 1988 byla autorovi diagnostikován HIV._____ 2) Poté, co byl přinucen opustit organizaci Gay Men's Health Crisis, Kramer vyrazil na cesty po Evropě. Při návštěvě Dachau si uvědomil, že tento koncentrační tábor vznikl už v roce 1933 a tehdy Němci ani světová veřejnost nic neudělali, aby to zastavili. Paralela s ignorováním nemoci AIDS americkou vládou i gayovskou komunitou se tu jasně nabídla._____ 3) Ve filmu vystupuje řada homosexuálních herců: 29letý Jonathan Groff (Craig, první zemřelý), 54letý BD Wong (Buzzy), příjemný 37letý Jim Parsons (Tommy, má kartotéku zemřelých), krasavec 37letý Matt Bomer (partner hlavního hrdiny Felix) či 52letý Denis O´Hare (Hiram Keebler), abych jmenoval jen některé. Bomer o hře napsal: I read it (at 14) and my world changed. It changed my entire worldview and educated me. And I´m sure on some level (it) saved my life. Not just in the fact that it encouraged me to practice safe sex, but also in the fact that I knew somewhere out there, there was somebody who understood me and would stand by me, and stand up for me. And Larry Kramer was the person that did that for me._____ 4) 47letý Mark Ruffalo (hlavní postava Ned Weeks) vypadá ve svém věku výborně. 33letý Taylor Kitsch (poručík Bruce) ukazuje, že umí hrát, i když to dlouhou dobu úspěšně tajil. Věrohodná 47letá Julia Roberts (doktorka) i příjemný 61letý Alfred Molina (Nedův bratr) jen doplňují zdařilé herecké obsazení._____ 5) Film/hra mrazivě a nemilosrdně vykresluje poměry, které první atak nemoci v USA provázely. Slabší osobní linka slouží jako ilustrace a kvalit společenské obžaloby nedosahuje._____ 6) Když W. H. Auden psal báseň September 1, 1939, jistě netušil, jakému příběhu se stane symbolem: ...What mad Nijinsky wrote / About Diaghilev / Is true of the normal heart / For the error bred in the bone / Of each woman and each man / Craves what it cannot have / Not universal love / But to be loved alone... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Dnes se v mnoha zemích bojuje za uzákonění homosexuálních manželství a další legitimizaci, počátkem osmdesátých let se bojovalo za to, aby byla láska mezi stejným pohlavím vůbec brána jako něco aspoň „trochu“ normálního. Bylo to o to těžší, protože v té době dramaticky přibývalo smrtelného poškození imunitního systému. HBO každoročně přichází s nějakou ambiciózní látkou, tentokrát nám představuje první výskyty smrtelného viru HIV ve Spojených státech. V centru dění je několik homosexuálních přátel/partnerů, jedna bojující lékařka a na volání neslyšící a před hrozbou uhýbající veřejnost a vláda. Tvůrci naopak neuhýbají před umíráním nebo sexuálními výjevy dvou nahých mužů, projevy viru ukazují bez obalu. Emočně to ovšem tolik nedolehne. Gradaci jsem v poslední půlhodince nepociťoval, vše se uzavře tak nějak očekávaně. Škoda, solidní náběh tam byl. Nekompromisní Julia Roberts a Mark Ruffalo jsou nicméně výteční a mě může tak akorát mrzet, že jsem tuhle látku nesehnal v originálním znění. Jen jsem se po delší době přesvědčil, že český dabing už dávno není tam, kde byl. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Trošku nechápu ten název filmu, ale jinak jsem byla okouzlena. Když popisovali smrt Alberta, tak jsem gebila jak kdyby vzali tříletému děcku jeho nejmilejší hračku... do tohoto okamžiku jsem nebrečela, ale od něj v podstatě v kuse. Bylo mi jasné, že další den po probuzení budu mít totálně opuchlé oči a taky že jo:) Protože takhle moc jsem už hooodně dlouho u žádného snímku nebrečela. Jasné slzu jsem uronila u řady, brečela jsem taky už u pár, ale tak, že bych se pláčem zalykala a málem dusila se mi snad ještě nestalo, teda alespoň si nevybavím. A to prostě o něčem svědčí. O čem? Že si to zaslouží 5*. Skvělé herecké obsazení (mile mě překvapila řada z nich, že se tu objevili jako Matt Bomer pro mě známý především z Chucka, J. Groff z Glee a J. Parson - no hádejte, odkud toho znám...) a výkony herců, příběhy, vztahy.. jednoduše řečeno vše a vůbec mi nevadilo, že to až moc hraje na city diváka. Nemám, co bych víc dodala, snad jen to, že zrovna Ruffalo mě překvapil, jak přesvědčivě dokázal hrát gaye. Jo a J. Roberts tu hrála pěkně protivnou osobu, kterou ji stejně shledávám tak jak tak ve všech filmech, takže se to s ní dalo vydržet, když ukázala pravou tvář. P.S. V záběru 00,45,21 můžete vidět zpocené kruhy pod paží Ruffala. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Jméno divadelní předlohy i filmu je založeno na básni "September 1,1939" od W. H. Audena. Veršem z této básně: "We must love one another or die" je pojmenována biografie Larryho Kramera, který předlohu napsal. (KidWithGun)
  • Snímek je filmovou verzí stejnojmenné divadelní hry, která na Broadwayi slavila velký úspěch. V samotné divadelní předloze si zahrál i Jim Parsons. (R´Hell)

Související novinky

Julia Roberts změní svůj život

Julia Roberts změní svůj život

18.12.2016

Hollywoodské hvězdy se už dávno neštítí televize. Julia Roberts si tam odskočila před dvěma lety, když si zahrála ve Stejných srdcích, a teď se objeví v minisérii Today Will Be Different. Adaptace… (více)

Reklama

Reklama