Reklama

Reklama

Ztracený ráj 3: Očistec

  • USA Paradise Lost 3: Purgatory

VOD (1)

Obsahy(1)

Téměř dvacet let už trvá historie případu vražd tří dětí v americkém Memphisu, z nichž byla obviněna trojice místních mladíků. Po stejnou dobu režiséři Joe Berlinger a Bruce Sinofsky sledují průběh vyšetřování, období výkonu trestu odsouzených mladíků a konečně nedávné znovuotevření procesu. Právě tomu je věnována závěrečná část dokumentární trilogie, která přispěla k pochybnostem ohledně viny trojice odsouzených. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (16)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Až třetí dokument je konečně zajímavě natočen a obsahuje hodně nového, pravda, i díky tomu, že od druhého dílu uběhlo přes 10 let, takže se toho stalo hodně a bylo o čem točit. Vidět všechny tři odsouzené, jak předčasně zestárli ve vězení, je dojímavé. Nejvtipnější je vidlák Byers, který v minulých dílech plamenně horoval za bolestivou smrt všech tří odsouzených, teď plamenně spílá americké justici, že uvěznila tři nevinné. A má pravdu, americký právní systém je tragikomický a nemá s právním státem nic společného, a to i v případech, kdy nedošlo k vynuceným přiznáním. _______ Poznámka pro nováčky: Film je vhodný a přístupný i pro ty, kdo o případu nic nevědí, vše podstatné se dozvíte, na první dva díly není vůbec třeba koukat. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Nie som odborník ani znalec na trestné právo v USA či v samotnom štáte Arkansas, kde bola trojica mladíkov odsúdená, ale faktom ostáva, že právny systém či samotný priebeh procesov, nie len v zemi s neobmedzenými možnosťami, ale aj u nás, pred pár rokmi ani z ďaleka neboli dokonalé (Kauza Cervanová). Verím však, že dnes už je to pri dokazovaní viny ťažkých zločinov, vďaka možnosti skúmania DNA o "niečo" lepšie, pričom spravodlivosti býva zadosťučinené (dúfam). Dokument je to výborný, o tom potom. Najmä úvod zobrazujúci autentické zábery z miesta činu vzbudzuje naozaj nepríjemné pocity. Taktiež si neviem predstaviť, že by som sedel 18 rokov vo väzení či dokonca čakal na smrť. Keď sa človek nad tým zamyslí, je mu z toho fakt špatne. Tento prípad je tragédiou nie len pre pozostalých obetí, ale i pre odsúdených, ktorým zobrali takmer tretinu života. Aj keď Ja stále hovorím (rovnako ako Mulder z Aktov X): "pravda je niekde tam" a človek si nikdy nemôže byť 100% istý. Ani vinou, ani nevinou. Na záver už len dodám, že sa opäť preukázala sila masmédii a jej vplyvu, ktorá môže rovnako zachrániť život, ako ho i zruinovať, pričom my ľudia (podaktorí) sme v niektorých prípadoch doslova slepé ovce, ktoré sa nakláňajú tým smerom, kam vietor fúka. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Zdrcující a působivý dokument, který nejenže divákovi ukáže nekonečnost lidské debility a neschopnost amerického justičního systému, ale jako bonus přihodí ukázku vidlákova made in USA, kde jsou všichni sourozenci a Ježíš je nejlepší kámoš. Jako trilogie je Paradise Lost vcelku brutální emotivní zážitek. ()

V-Ray 

všechny recenze uživatele

Dokument (celá série), který zachránil život... perfektně zpracované dílo... Z případu je mi zle.. hodně zle.. ()

Lenulinka 

všechny recenze uživatele

Ano, odsouzení těchto tří chlapců bylo špatné. Ano, bylo to velice unáhlené. Každopádně v roce 1993 se to bohužel nebralo tak jako dnes a i když byly kluci obviněni nepřímo, mnoho důkazů pro jejich nevinu vyplulo napovrch pozdě. Nevinila bych hned justici USA, ale všechny ty, kteří vypovídali proti nim a zakládali na tom, že "černá je špatná". My máme Kájínka, oni mají WM3. Nikdo se asi nikdy nedozví, jak to doopravdy bylo a kdo je ten ****, který za vše může. Taky to bohužel není jediný případ, o kterém by se dalo takto diskutovat. Nicméně pokud se o případ zajímáte, na tento dokument se opravdu podívejte. Zodpoví vám hodně otázek, ale ještě více jich vyvolá. ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Závěr unikátní časosběrné dokumentární trilogie z produkce HBO, při jejímž sledování se nevyhnete mrazení v zádech a dalším nepříjemným pocitům. Realita arkansaského zapadákova devadesátých let - white trash, domy na kolečkách, zkažený nebo vůbec žádný chrup, povalující se plechovky od piva, povinný mullet na hlavě pro všechny osoby mužského pohlaví od tří do devadesáti let, Metallica ... Na jednu stranu se na konci dostaví určitá úleva, že byla trojice odsouzených po osmnácti letech (!) propuštěna, ale za jakou cenu?! Za cenu přiznání se k tomu ohavnému činu (inu, to je ten soudní systém nejsvobodnější a nejdemokratičtější země světa). Skuteční vrazi stále unikají spravedlnosti. Děsivé je, že podle nejaktuálnější verze byl jedním z pachatelů skutečně nevlastní otec jednoho z chlapců. ()

xxSmoldaxx 

všechny recenze uživatele

Wow! Přesně kvůli tomuhle nesmí dokument nikdy vyhynout. Neuvěřitelně silný příběh. Čekal jsem konec tak i tak. Čekal jsem nový trial, čekal jsme zamítnutí, ale to, že v americkém justičním systému může existovat také třetí možnost, mě přinejmenším nepříjemně překvapilo. Takhle se to parádně zametlo všechno pod koberec. Hlavně, že nikdo nemůže nikoho žalovat. Přál bych si 4. díl, ale obávám se, že tento případ zůstane navždy otevřený...96% ()

dexp 

všechny recenze uživatele

Americký Arkansas a miestni redneck whitetrash. Trilógia reálne prispela k prepusteniu odsúdených na slobodu. Koniec je právny / súdny hnus, kvôli ktorému asi nebude možnosť hľadať skutočného vraha (ktorým je pravdepodobne nevlastný otec jednej z obetí?) ()

Maara0 

všechny recenze uživatele

Prave ctu knihu Zivot po smrti od Damiena Echolse. Je to jeho zivotni pribeh z cely smrti. Hledal jsem samozrejme dal a narazil jsem na serii Paradise Lost. Coz je 3 dilny dokument o tom, co se stalo. Jelikoz zaklad znam, tak jsem si pustil jen tenhle 3. dil a musim rict, ze je to sila. ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

...a ja si stejne pro sebe myslim ze to udelal ten nevlastni fotr jednoho z nich ... Kor kdyz si jeste na netu prectete o nem informace (mlatil manzelku, znasilnoval dcerku, napadl sousedku). Ale jak nekdo v komentarich pise, 100% si nemuze byt jisty nikdo. Ale asi jsem rada ze kluky propustili, protoze jak jsem psala ve dvojce, odsoudit nekoho k smrti bez jakychkoliv vecnych dukazu, jen diky vypovedi retarda, to je opravdu silne kafe. Dokument take pekne ukazal muj oblibeny fenomen; White trash. Z tech vidlaku se opravdu jednomu jezi chlupy na zadech! Ale i tak bych se rada podivala do nejakeho Trailer park kde tito bydli. Pred dvema tydny jsem se do jednoho malem dostala, ale Klenot mrcel ze prej "Jen si tam jdi, ale sama a nezapomen jim mavat pred ocima tema svyma predrazenyma kabelkama a smukem, to jiste oceni!". Tak jsem radeji nesla. Ale dokument byl vynikajici. Hledam dal neco White trash komunitach. ()

shaacul 

všechny recenze uživatele

Dokument se silou špičkového thilleru který ukazuje že život někdy píše větší příběhy než zámek plný spisovatelů. Zároveň se podařilo autorům dokument velmi dobře natočit a sestříhat. Zajímavý pohled do mikrokosmu whitetrash američanů. Opravdu se jedná o Očistec, protože po tom všem co hlavní "hrdinové" zažijí příjde něco jako asi happy-end. Pár poznámek, když jsem se díval i do jiných zdrojů tak člověk zjistí že Damien je opravdu jemně řečeno hodně zvláštní člověk a místním redneckům a ani místní policii se člověk vůbec nediví že pro ně byli první a největší podezřelí. Ti co se prsí proti Americké blbosti jen ukazují že Furianti ještě nevymřeli a blbost je všude a když říkám všude myslím i v Čechách. Na obranu amerického soudnictví nelze než dodat že i u nás máme pár zvláštních policejních a soudních případů a buďme rádi že se něco podobného nestalo někde vedle romského baráku nebo domu kde jsou ubytovaní utečenci. To by pak měla veřejnost taky rychle jasno a toužila po krvi. Za **** ()

LuNicy 

všechny recenze uživatele

Tento třetí díl jsem viděla jako první, neměla jsem o tomto případu povědomí a přesto mě příběh ihned naprosto pohltil. Pozorujete jednu z absurdit soudního systému, jistě stojí za to vidět. ()

koci 

všechny recenze uživatele

Celá trilogie Paradise Lost si zaslouží pět hvězd, protože jasně demonstruje sílu toho, čeho je filmový dokument skutečně schopen. Právě Paradise Lost, film, televizní film, se velkou měrou zapříčinil o záchranu života člověka. Sám Damien Echols tu prohlásil, že nebýt produkce HBO, byl by zabit. Co víc může dokument dokázat? Vznikl i čtvrtý dokument, West of Memphis, 2012, který zastřešil Peter Jackson. ()

caniferus 

všechny recenze uživatele

Je mnoho dobrych veci, ktore USA poskytli a poskytuju svetu, rozhodne som rad, ze patrime do ich sfery a nie niekde do ruskej, alebo inej. No tam to zacina aj konci, vsetko ostatne dakujem, ale neprosim. Z celych statov by ma zaujimala priroda a mozno nejake indianske rezervacie, teda aspon tie, kde by ma vdaka extremnej kriminalite, drogam, alkoholizmu a negramotnosti rovno nezapichli, az sem to rasova politika demokratickych USA dotiahla. Nemam nic proti statom, ale zit by som tam urcite nechcel, a toto je dobry priklad preco. Je mi jasne, ze ani oni po mne netuzia, a tak som rad, ze je to takto vzajomne. Nie ze by sme v EU nemali podobne pripady, ale stale sa mi zda, ze hon na carodejnice takychto rozmerov u nas bol naposledy v 17. storoci. Vdaka bohu su pani konecne vonku, aj ked s prazdnymi vreckami a pravne formalne aj nadalej vinni. Arkansas usetril teda peknych par melonov. Co je vsak najhorsie, zruda ktora to vsetko ma na svedomi si aj nadalej beha niekde po slobode!!!!! P.S.: Aby som celkom neklamal, je par statov z federacie, kde by som zit vedel, su asi tri, ale tie maju kompletne vsetky zakony podobne ako Holandsko, resp. este lepsie! ()

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Reklama

Reklama