Reklama

Reklama

Zachovat si tvář

(festivalový název)
  • USA Saving Face
Krátkometrážní / Dokumentární / Drama
USA / Pákistán, 2011, 40 min

Obsahy(1)

Stovky žen se každý rok stanou v Pákistánu oběťmi brutálního útoku s pomocí kyseliny, při němž jsou popálené. Agresorem je nejčastěji jejich manžel či jeho rodina a důvody bývají malicherné. Následky si však oběť nese do konce života. Ne tak útočníci, kteří často žijí dál bez trestu, pocitů viny či odsouzení společností. Film režisérky Sharmeen Obaid Chinoy a režiséra Daniela Jungeho sleduje osudy několika žen, které se staly oběťmi takového útoku, a jejich boj za spravedlnost. Ukazuje také aktivity britského plastického chirurga pákistánského původu Mohammada Jawada, který se rozhodne několika postiženým ženám zkvalitnit život operací. Snímek nepopisuje pouze brutální praktiky v současném Pákistánu připomínající středověk, ale seznamuje i se snahami části tamější společnosti o změnu této znepokojivé situace. Film oceněný Oscarem v kategorii krátkých dokumentů je spojen s Projektem SAAVE (Stand Against Acid Violence), který chce mimo jiné ukázat cestu, jak se do zápasu s těmito hrůznými zločiny může zapojit každý z nás. (Jeden svět)

(více)

Ocenění

  • vítězství
  • nominace

Související novinky

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

Reklama

Reklama