Reklama

Reklama

Metro Manila

(festivalový název)
  • Velká Británie Metro Manila
Trailer 2

Obsahy(1)

Z nedostatku finančních prostředků k zajištění kvalitního výsevu rýže na příští rok, rozhoduje se zoufalá rodina pro odchod do města, kde, jak doufá, dokáže přežít snáz než na venkově, sužovaném chudobou a nedostatkem pracovních příležitostí. V pracovním centru v Quezon City je rodina oslovena bytovým prostředníkem, v jehož moci je rodině pronajmout levné ubytování. To si ovšem bere všechny zbývající rodinné úspory. Oscar Ramirez (Jake Macapagal) se hned druhého dne vydává za prací, zatímco jeho žena Mia (Althea Vega) a Angel (Erin Panlilio) jsou rázným způsobem městskými pracovníky vyprovozeni z bytu a ponecháni na ulici. V jejich silách není nic většího, než nalezení postačujícího přístřeší v podobě slumu Tondo, nacházejícího se na severu města, v němž jen krátce nato potkávají obyvatele sousedních prostor Charlieho (Mailes Kanapi). Ten Miae přihazuje nabídku barmanky v zaběhnutém podniku, v němž si dokáže přijít k sumě, dostatečně pokrývající náklady na ní i její dceru. Její problémy se ale zvětšují v okamžiku, kdy ji vyšetřující lékař během preventivní lékařské prohlídky oznamuje příznaky počátečního těhotenství. A zatímco je dvojice schopná se o sebe postarat přinejmenším na dobu nejbližší budoucnosti, Oscar nachází příležitost v pracovní nabídce ozbrojeného přepravce cenin, přepravovaných obrněnými transportéry. Jeho pracovním partnerem je Douglas Ong (John Arcilla), který i přes funkční rodinné zázemí čas od času navštěvuje utajovanou milenku. Oscar mu pomáhá jeho aférky zakrývat. S postupujícím časem se dvojice přátelí, Oscar je dokonce pozván na rodinou sešlost a poprvé po dlouhé době se cítí být spokojeným; s rodinou se stěhuje do malého bytu v severní části města. A konečně cítí jakési zadostiučinění veškeré své snaze o zajištění budoucnosti celé rodiny, když v tom se jen krátce nato stává z jejich společných snů pravá noční můra. Rodina je postavena před složitou situaci, která ji může stát úplně všechno, co doposud dokázala vybudovat. (Conspi)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (188)

HAL 

všechny recenze uživatele

Ty kteří tvrdili že Metro Manila je další Tropa de Elite a Město Bohů bych nejraději nakopal. I když by je to bolelo mnohem méně než mě náraz na tuhle uslzenou sociální břečku, která postrádá jednak jakoukoli akci, jednak přesah a nekompromisnost výše zmíněných filmů, ale zato nepostrádá dlouhé a zcela zbytečné vyprávění o tom že chudým lidem v chudém světě se nežije moc dobře, tuplem když se chovají jako továrna na šklebany. Aby se to tedy v druhé půli bizarně zvrhlo ve vykonstruovaný heist movie. A ještě ke srovnávání s Tropa de Elite - brazilský výlet do slumů je dravý a (ultra)pravičácký, kdežto toto je v prvé půli uchcaně pomalé a hlavně tak levičácké, že by i Marx smutně vrtěl hlavou. 4/10 ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborne socialni drama, az se nechce verit, ze film natocil Evropan. Chuda rolnicka rodina hleda stesti a zivobyti v Manile, filipinske metropoli. Pres uvodni zklamani se situace zacne nahle zlepsovat, aby se postupne veci zacaly opet komplikovat... Velmi dobre herecke vykony, predevsim John Arcilla v roli partaka Onga. Sean Ellis vedle dobre rezie, pridal kvalitni pribeh, zajimavou destinaci a dobre herce a postaral se o dost mozna nejlepsi film roku ve svem zanru. Film si celou dobu udrzel mou pozornost a nemam co vytknout! ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CO SE STANE S TÍM, KDO JE ZAHNÁN DO ZOUFALÉ SITUACE? ZOUFALÉ SITUACE VYVOLÁVAJÍ ZOUFALÉ ČINY. A ZOUFALÉ ČINY TĚ PŘIVEDOU DO HROBU...“ /// Tož, skoro jako u nás… zemědělství šlo do hajzlu, a tak Oscar bere famílii a serou si to do hlavního města. Jenže milé děti, život v Manile, to není jen tak. Jak vám uviděj koukat z bot rejži, tak vojebávaj a vojebávaj… Drama z místa, kde se fronty nestojej před sociálkou, ale na práci. Baví nejen tyhle sociální rozdíly, ale je tu i práce v bezpečnostní agentuře, která by klidně taky mohla bejt tématem pro samostatnej film. Všechny(?) nás bavila Elitní jednotka nebo ty parchanti z Města bohů. Taky v tomhle světě není nic zadarmo, a i když to není přímo ze slumů, silně se jich to dotýká a páchne to podobným odérem. Film pro milovníky příběhů od jinud, kterej dokáže přiblížit zvláštnosti a odlišnosti života. A tak největší záhadou pro mě je, jak takovejhle scénář o poměrech v metropolitní oblasti hlavního města Filipín, mohl dát do kupy Angličan, kterej tam byl jen na vejletě, navíc v Tagalogu… Kdo umí… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Povídku, kterou napsal Sean Ellis (– aby si to pak mohl i zrežírovat), jsem nečetl. 2.) Zajímá mě, jak jinde zachraňujou rodiny. 3.) Thx za titule ,,richja“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

"VYPRÁVĚNÍ TOHOTO PŘÍBĚHU NECHÁM NA VÁS, JÁ SE PŘESUNU DO VAŠICH SRDCÍ, KDE VÍM, ŽE BUDU S VÁMI, AŤ PŮJDETE KAMKOLIV" Ach jéééé....to jsem si na konec roku teda naservíroval optimistické filmík.....co na tohle říct?? Takové dílko z člověka vyždímá emoce i kdyby se bránil sebevíc. Tak sympatická rodinka se jen tak nevidí. Ryzí lidičkové, čistí a bezelstní....vhození do víru velkoměsta hříšného, falešného a vy sledujete, jak je to vše pomalu a jistě ovládá a vhání vstříc fatálnímu rozhřešení. Tíživá atmosféra je všudypřítomná.....pomáhá tomu i skvělá kamera, skoro jsem měl pocit, že cítím ten slum, tu špínu a naopak i silný pocit naděje a radosti sršící přímo hmatatelně ze sprchové scény.....ta nefalšovaná radost z tekoucí vody mě dojala......v ten okamžik jsem chtěl i já uvěřit, že tohle bude........ale.......nebyl....a nebo.......? ()

ambron 

všechny recenze uživatele

Filmové nazretie do filipínskej metropoly Manily sa vyplatilo, pretože Sean Ellis to s kamerou vie a priviedol na obrazovku výbornú drámu. Film je rozdelený na dve časti, v tej prvej vlastne sledujeme sociálny dokument o mladej vidieckej rodinky v srdci manilskej džungli a v druhej temný krimipríbeh. Každopádne, čo na Metro Manila najviac oceňujem je, ako z filmu cítiť silný naturalizmus, kde sa nám Manila ukazuje vo svojej otvorenej drsnej podobe. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Snímek se natáčel v roce 2011 výhradně v lokacích metropolitního regionu hlavního filipínského města Manily. Filmový štáb byl spolu s hereckým obsazením tvořen výhradně Filipínci. I z toho důvodu je originální znění filmu v filipínském jazyce. (Conspi)

Související novinky

Britský filmař se pokouší o atentát

Britský filmař se pokouší o atentát

15.02.2015

Jeho krátkometrážní Cashback byl nominovaný na Oscara. Nedoceněný londýnský horor Střepy v hlavě skoro nikdo neviděl. Aby mohl natočit Metro Manila, zastavil vlastní dům. Ale vyplatilo se, film… (více)

Ostrovní tvůrci mají napilno

Ostrovní tvůrci mají napilno

02.02.2014

Hned několik slibných filmů od současných renomovaných britských tvůrců nabírá lákavé ohlasy ve festivalovém oběhu a další projekty se připravují. Udělejme si stručné shrnutí. Sean Ellis byl… (více)

Reklama

Reklama