Reklama

Reklama

Ze Sydney do Tokia: Jakkoli

(seriál)
  • Velká Británie Charley Boorman: Sydney to Tokyo by Any Means

Obsahy(1)

Anglický dobrodruh Charley Boorman proslul cestováním na motorce po Evropě, Asii a Africe s hercem Ewanem McGregorem. Tentokrát se bez svého hvězdného přítele pokouší dostat ze Sydney na sever přes Tichomoří (Austrálii, Papuu Novou Guineu, Indonésii, Filipíny a Taiwan) a nakonec dorazit do Tokia v Japonsku. Tentokrát však Charley neabsolvuje svoji cestu jen na motorce, ale využije místní dopravní prostředky a místní znalosti. Doprovázet ho bude skupina místních, kteří mu během putování pomohou vyhledat jedinečné příběhy a osobnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Charley je sympaťák, vtipálek a dobře se na něj kouká. To, že cestopis není jenom o ježdění na motorkách (i když jich za celou cestu vyzkoušl opravdu hodně) je pro mě jenom plus (ne, že bych tedy jeho cesty s Ewanem nesledovala). Jsem ráda, že se člověk podívá jak se mění etnické složení od Austrálie po Japonsko, různé zvyky a tradice, krajina, ale zároveň je cestopis odlehčený o spousty klasických informací, které se dají najít v jakémkoli normálním dokumentu či na internetu. Osvěžující pořad! ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Charley Boorman se opět vydává na cestu, tentokrát do východní Asie, se skromnějším štábem, bez vlastního motocyklu a svého parťáka Ewana. Všechny změny výsledné dílo značně ovlivňují, a to spíše ku prospěchu. Kupříkladu absence Ewana napomáhá většímu odklonu od reality show k opravdovému cestopisu, a ubírá i trochu toho narcismu a pseudofilosofického mudrování. Zároveň umožňuje dát více prostoru jiným postavám, v tomto případě jednoduše lidem, se kterými se Charlie na své cestě setkává. A zcela jistě se odrazila i na finanční stránce projektu, což paradoxně přináší zejména jeho větší hutnost a odkázanost na místní. Bez zajímavosti není ani fakt, že přestože je trasa tentokrát absolvována více dopravními prostředky, dostala fascinace světem motocyklů mnohem více prostoru. Jedná se o hlavní dopravní prostředek většiny míst, kam se vypravíme a Charlie vyzkouší opravdu spoustu různých typů. Takže kdo měl rád tento podtext u série Long Way, nebude zklamán. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Snad ještě nadupanější cesta, která je sice kratší vzdáleností, ale za to je nabitá zážitky totálně k prasknutí a ani hodinová stopáž snad skoro nestačí. Cením daleko větší focus na informační hodnotu a kontakt s lidmi. To se ale nakonec ukázalo být dvojsečnou zbraní, protože mi ve finále pojetí téhle série sedlo o fous méně. Štáb tentokrát není skoro vidět a osobní rovina samotného cestování a řešení různých problémů prakticky vymizela. Kde první série Any Means působila více jako nadšenecký buddy trip dobrodruha Charleyho a producenta Russe, pokračování je zase více... no jako BBC dokument. Obsahově stále maximálně nabitý, ale již ne tak bezprostřední co se ústřední party týče a Claudio, dvorní kameraman známý již z Long Way Round, tu na rozdíl od Russe není skoro vidět. Samotné cestování ustoupilo zlehka do pozadí a zaměřené je to spíše na vnější svět a jednotlivé "atrakce." které Charley navštíví. Tady samozřejmě záleží na preferencích, ale mně osobně sedla více ta druhá varianta. ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Jen málokdy se mi zatím stalo, že by mě nějaký cestopisný seriál takhle zaujal abych se netrpělivě těšil na nové díly. Charley Boorman v tomto "road movie" na vlastní pěst tentokrát necestuje s kamarádem Ewanem McGregorem, ale sám o sobě je ne-li větší sympaťák než Ewan. Charleyho putování exotickými zeměmi (mezi Sydney a Tokyem) bylo plné exotických zážitků, někdy i dobrodružné a hlavně nesmírně poutavé (viz. má závislost na tomto pořadu). ()

fox171cz 

všechny recenze uživatele

Charleyho jsem si už oblíbil v jeho cestách na motorkách (Long Way Round, Down) a jakmile jsem narazil na tohle, nemohl jsem si to nechat ujít. První díl mě moc nepřekvapil, místy bych řekl, že to bylo až nezajímavé... Potom přišel ale příjemný obrat k dobrému, jakmile jsme se dostali do zákoutí Filipín a sousedních ostrovů, kde už se situace zcela změnila a začala se více podobat Long Way. Až na úvod tedy, velmi povedený dokument s velkou porcí zajímavostí a skvělých záběrů. Rozhodně tomu dejte šanci a ono se vám to pak odvděčí! ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Je pravda že z prvních pár epizod měl člověk pocit že se dívá spíš na jeden velký "product placement", nicméně nutno uznat že ty peníze se někde vzít (nebo nějak ušetřit). Nijak to ale neubralo z pocitu, že jde o příjemnou podívanou ze které je přesně vidět, že jde spíš o profi natočené záběry z dobrodružné dovolené (kterou si Charly užil) nežli o strojený a škrobený dokumentární cestopis který vídávám v TV mraky... Právě proto jsem neváhal a producenty podpořil objednávkou DVD ze zahraničí. Rád bych totiž viděl další :). ()

Ebon 

všechny recenze uživatele

Trochu bláznivý cestopis, méně reality show. Hodně Charlieho a hodně místních lidí. nyní bez vlastní motorky, ale stejně si každou chvíli nějakou půjčí.. :-) Je to prostě osobitý cestopis, který opravdu i něco z cesty ukazuje a Charlie umí zatáhnout diváka do atmosféry. ()

milford 

všechny recenze uživatele

Z Irska do Sydney bylo pojaté trošku jinak, dle mého lépe - hlavně co se týče použitých dopravních prostředků. Zde to už všechno táhne Charlie a byť jako jedinec funguje skvěle, přijde mi lepší když se do toho nenuceně zapojují i ostatní členové štábu, kteří jedou s celou štreku s ním. Ale hlavní cíl - přiblížit atmosféru jednotlivých zemí a kultur funguje na výbornou, ale na pár místech mi to přešlo zdlouhavé a nudné (především druhý a třetí díl). ()

Reklama

Reklama