Reklama

Reklama

Tajemství zaplaveného lesa: Národní park Dunaj

  • Rakousko Universum: Wildnis am Strom - Nationalpark Donau-Auen (více)
Rakousko, 2010, 52 min

Režie:

Franz Hafner

Scénář:

Franz Hafner

Kamera:

Josef Neuper

Hrají:

Otto Clemens (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Tento velkolepý dokument odkrývá utajenou divočinu Dunaje, který protéká deseti středoevropskými zeměmi. Poznejte život a prostředí, jež obklopují tuto úchvatnou řeku. Setkáme se s mimořádnou rozmanitostí v podobě nepředstavitelného množství rostlinných i živočišných druhů. V lesích například žijí orli a jiní ptáci a bobři si na řece stavějí přehrady. Dunaj protéká zeměmi jako je Slovensko, Maďarsko, Chorvatsko, Ukrajina a Rumunsko a hraje ústřední roli v souvislosti s výjimečnou pestrostí okolního prostředí a druhů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Evander 

všechny recenze uživatele

Na středoevropské poměry dobrý a poutavý dokument z naší téměř domoviny. Nabízí unikátní záběry z okolí Dunaje a zaměřuje se na faunu i floru, i když fauna výrazně převažuje. Srovnání s dokumenty stejného typu od BBC by ovšem neustál, rozdíl je až příliš markantní. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Lužní lesy jsou svébytnými biotopy, jinak tomu není ani v těch, co pravidelně zaplavují vody Dunaje. Když se vody řeky zklidní, život rozkvete do nejkrásnějších květů. Ropuchy a skokani se dají do rozmnožování, vydra se pustí do lovu a želvy bahenní se začnou oddávat slunění. Žije zde okolo sta druhů ptáků - potápky lysky, kulíci, ledňáčci, volavky, čápi, na zimu přilétnou kormoráni a racci stříbřití, a když dorazí divoké husy, je jaro. Orel mořský má rozpětí až 2,5 metrů a své hnízdo každý rok vylepšuje, aby odolalo i největší vichřici. Zdejší topoly černé dorůstají až 35 metrů a společnost jim dělají další druhy topolů a vrby bílé. Ve vodě se prohání okolo 60 druhů ryb, mezi nimi parmy, podoustve, sumci, candáti, štiky a karasi. Domov zde mají i divoká prasata či stáda jelenů. Mezi množstvím hmyzu neuniknou pozornosti velké vážky ani hejna chrostíků, pošvatek, jepic a komárů. A když se v zimě na sněhu setká bobr s vydrou, je to teprve zábava! Tedy hlavně se baví vydra, bobr už méně.... ()

Reklama

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Úžasné záběry dunajských lužních lesů s pestrobarevným zastoupením z řad fauny i flory, která nemá ve střední Evropě obdoby. Národní park Donau-Auen (Dunajské luhy) se nachází mezi velkoměsty Vídní a Bratislavou a chrání poslední zachovanou velkou plochu lužních lesů ve střední Evropě, která tak pomáhá zachovávat původní ohrožené druhy. Jedná se o jeden z mála úseků, který byl uchráněn před stavbou koridorů a přehrad. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Název Donau-Auen lze přeložit jako dunajské lužní lesy. Lužní lesy tvoří 65 % rozlohy národního parku, 15 % připadá na mokřadové louky a 20 % zabírají vodní plochy. (Dragoni)
  • Národní park Donau-Auen vznikl roku 1996. Délka území je 36 km, maximální šířka okolo 4 km, celková rozloha je 93 km². (Dragoni)

Reklama

Reklama