Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhé zpracování legendárního příběhu o slovenském lidovém hrdinovi s výrazným výkonem Pal'o Bielika v titulní roli Jury, který po návratu ze studií nenajde doma otce ani matku. Dovídá se, že otec byl ubit ve vězení. Odchází do hor, aby spolu s dalšími muži pomstili panskou zvůli. Martin Frič získal za tento film čs. filmovou cenu za rok 1936 a Ferdinand Pečenka cenu za nejlepší fotografii. JÁNOŠÍK byl příznivě pčijat mezinárodní filmovou kritikou při svém uvedení na benátském Biennale a ještě v témže roce byl prodán do 32 států jako jediný čs. film z celého období první republiky, který úspěšně pronikl do všech velkých evropských i mimoevropských zemí. V Jánošíkovi lze jak po stránce umělecké, tak i po ekonomicko - výrobní spatřovat ojedinělý pokus o realizaci v pravém slova smyslu československého filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (79)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1935 natočil režisér Martin Frič čiernobiely snímok "Jánošík". Do titulnej úlohy obsadil vysokého, urasteného a charizmatického Paľa Bielika. Je to dôstojná filmová podcta legendárnemu slovenskému národnému hrdinovy. Baladicko poetický príbeh o mladom mužovi, ktorý sa vzoprel útlaku uhorských zemepánov. Po tom, čo pandúri ubili jeho otca na smrť, odišiel Jánošík do hôr, kde sa stal vodcom zbojníckej družiny. Bohatým Maďarom bral a chudobným poddaným dával. Tento film je oslava nezlomného slovenského ducha. Každý Slovák má v sebe kus Jánošíka. ***** ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Klasický príbeh boja dobra zla, so slovenským priam superhrdinom Jánošíkom stelesneným vzrastovo prislúchajúcim Paľom Bielikom, nádherná príroda, ľubozvučná slovenčina. Frič strihá tak rýchlo, až treba varovať epileptikov. Hodnotenie znižujú nelogika chovania postáv (pomsta by sa lepšie realizovala zabitím), zhustený dej bez rozvíjania postáv a miestami úsmevné technické detaily. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Palo Bielik je se svými třemi metry démonickou, téměř komiksově laděnou postavou. Čas zubu na tomto filmu hodně zapracoval, někdy se člověk neubrání shovívavému úsměvu, ale některé scény jsou tak dynamické, že fungují i dneska. Tož "když jste si mňa upékli, tož si mňa i zjezte!" Slovenští spoluobčané zajisté prominou mou příšernou slovenštinu. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

P. Bielik je chlap jak hora. Nejde o běžného lidového hrdinu. Má totiž velkou sílu, a šikovné kamarády, na které se může spolehnout. A velkou lásku, která je mu věrná až za hrob. Jen by mě zajímalo, zda mají pravdu Poláci, když tvrdí že je to jejich národní hrdina, či Slováci, kde jsem kdysi navštívil i Jánošíkovo muzeum. ()

janek85 

všechny recenze uživatele

Silně dramatický, místy volnější příběh. Od začátku filmu přetrvávaly napjaté scény, středem místy zajímavé a koncem silně dramatické až dojemné. Výkony herců byly kvalitní, nadchlo mne, že v jedné scéně se objevil Jaroslav Marvan. Hráli tam jak čeští herci, tak i slovenští. Atmosféra celého filmu byla napínavá, tajemná. Jánošík se mi moc líbil. Tady u tohoto filmu, kdyby šlo, bych dal 4,5*, jenže to nejde, tak se musím přiklonit k 5*, pač je to slovenský film, kdyby to byl film z jiné země, tak 4*. 84% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (35)

  • Detskú postavu Janka si zahral terchovský rodák Filip Dávidík. Tým sa stal zároveň prvým slovenským detským hercom. Vybral si ho režisér Martin Frič pri prechádzke po dedine. Filip Dávidík tam okopával zemiaky a Fričovi sa jeho pehavá tvár tak zapáčila, že ho musel vo filme mať. (Raccoon.city)
  • Jedna scéna, kde Jánošík (Paľo Bielik) vyskakuje na koňa, sa natáčala dosť komplikovane, nakoľko požičanie koňa stalo 100 korún a peňazí nebolo, Gina Hašler si obliekol sedlo koňa na chrbát. Paľo Bielik naskočil do sedla a "kôň" s ním niekoľkokrát poskočil. Ešte než sa obaja zvalili, stačil Ferdinand Pečenka natočiť potrebný záber. Vo filme nie je tento pozoruhodný "kôň" vidieť, pretože kamera zaberala len sedlo a Jánošíka. (Raccoon.city)
  • Obsadenie Bielika do hlavnej úlohy podčiarklo Fričovo úsilie o dominantne dobrodružnú interpretáciu príbehu, aj keď s divácky orientovanou mierou poetizácie a sentimentality. (Biopler)

Reklama

Reklama