Reklama

Reklama

Divoká stvoření jižních krajin

  • USA Beasts of the Southern Wild (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V zapomenuté, ale svérázné komunitě, která sídlí v bažinatém kraji u mrtvého ramene řeky, odděleném od zbytku světa rozsáhlou ochrannou hrází, žije šestiletá Hushpuppy. Maminku už dávno nemá a její milovaný otec Wink je divoch, který je neustále mimo domov, a tak je osamělá Hushpuppy odkázaná na společnost polodivé zvěře. Vnímá přírodu jako křehké spletivo živoucích, dýchajících věcí, v němž celý vesmír závisí na tom, aby do sebe všechno dokonale zapadalo. A když se po bouři zvedne stoletá voda a obklopí jejich město a tatínek naráz onemocní a divoká prehistorická zvířata obživnou a vylezou ze svých zamrzlých hrobů, Hushpuppy zjistí, že přirozený řád všeho, co jí bylo nadevše drahé, se začíná rozpadat. Malá hrdinka se zoufale snaží dát svůj svět zase do pořádku, aby zachránila svého nemocného otce i potápějící se vesnici, nejtěžším úkolem pro ni ovšem bude vůbec přežít nezastavitelnou katastrofu ohromných rozměrů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (23)

Trailer 2

Recenze (315)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Přirovnávat ho k Jakubiskově Nejasné zprávě o konci světa mi moc smysl nedává; mě jako referenční film napadla spíše Hillcoatova Cesta, ale asi jsem jediný, kdo mezi ní a tímto filmem vidí podobnost (alespoň žádný z komentářů zde dosud tento film nezmínil). Myslím, že vcelku rozumím tomu, co se na tomto filmu líbí lidem, kteří mu dali 5 hvězd, ale osobně mezi ně nepatřím. Film mě příliš neoslovil a vnímám ho poněkud rozpačitě - tento dojem je pouze umocněn mým údivem z toho, jak mohla Akademie navrhnout na Oscara 9 letou holku, nebo jak si ji dokonce někdo na ČSFD může na základě zhlédnutí jednoho jejího filmu dát mezi oblíbené herečky. Vždyť nikdo neví, co z ní za pár let vyroste a jestli vůbec bude dál hrát - dát si ji mezi oblíbené herečky je výsměch všem vystudovaným dospělým zkušeným herečkám, které za sebou mají desítky náročných rolí (a btw. - to už všichni zapomněli, jak třeba dopadla bývalá dětská hvězda Macaulay Culkin?). Jako oká, v tom filmu je neuvěřitelně roztomilá a celý film stojí a padá na ní, ale dá se vůbec v jejím věku mluvit o nějakém herectví? Když to člověk vidí, napadá ho, že kdyby dnes žil Tomáš Holý a znali ho ve Státech, musel by mít doma Oscarů plnou vitrínu. Na filmu mi mimochodem vadí i český titul, který se od významu originálního titulu dost odklání - kdyby to přeložili doslova jako "Bestie jižní divočiny", bylo by to podle mě správnější. Za mě spíše blazeované 3 hvězdy. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Dokument, kterej nezná statickou kameru, ale kterej si myslí, že je tak dobrej, že si může dovolit fantasy prvky. Vůbec jsem nepochopila, co tam ta prasata dělala, proč ty divný lidi pořád jen pištěli a proč vůbec někdo něco takovýho točil, aniž by tomu dal smysl. Jedninou výhodou bylo, že to trvalo jen 90 minut. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Sice je svou látkou asi předurčený k tomu, aby ho vidělo málo lidí a aby i je rozděloval na dva fanouškovské tábory, ale filmařský kumšt a kvalita se mu rozhodně upřít nedá. Zeitlin se vypravil na velmi nesnadnou misi a pokusil se propojit lehce apokalyptickou vidinu světa s dramatickým vztahem otce a dcery a několika regulérními fantastickými motivy, a ve výsledku to vypadá ještě zvláštněji, než to zní takhle napsané. Jenže zvláštní neznamená špatné a v minulosti už jsme se mohli několikrát přesvědčit, že i zdánlivě neskloubitelné žánry mohou vedle sebe existovat naprosto bez potíží- tedy alespoň tady to platí stoprocentně. Na prvním místě překvapivě nestojí kontrast mezi vyspělým a zaostalým světem, jak napovídá námět, a film v tomto směru zabíhá až moc daleko od reality, ale právě ta magická výprava a absurdní pohled na problematiku dnešní společnosti má něco do sebe. Nejen díky zajímavému skloubení skoro pohádkových námětů s aktuálním závažným námětem, ale především zásluhou výborným herců (Wallisová byla jedinečná!), krásně využitých efektů a přenádherného soundtracku, který by aspiroval na oscarovou nominaci asi více než mírně neucelený scénář. Škoda jen několika vyloženě nesmyslných momentů, které okamžitě praští do očí a poněkud shazují věrohodnost nastíněného světa. Jinak ale velmi podnětné dílo, které asi musí ještě trochu dozrát, než přijde jeho čas.. 80% ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Ani náhodou. Snůška nejotřepanějších a nejotravnějších klišé zabalená v rádoby cool poetickém hávu. Vždyť co může být prvoplánově roztomilejší a dojímavější než osmiletá černoška s bujnými vlasy, která naslouchá tlukotu "srdce" kraba a vytahuje ve voiceoveru z rukávu jedno životní moudro za druhým? Taky by mě zajímalo, proč by mě měli dojímat lidi, žijící dobrovolně v hnusu a bordelu. Zajímavé také je, jak v USA oceňují jakože realistické filmy, které jimi ve skutečnosti vůbec nejsou, jelikož násilně přidávají záměrně nerealistické nebo fantazijní prvky (zde např. tzv. pratury, což jsou podle režiséra prasata s rohy...díky, zase jsem o něco chytřejší :D) a dále namátkou třeba Do morku kosti, kde podle tvůrců na americkém venkově loví k obživě veverky apod. Nejvíc mě však dostalo, jak ve filmu pořád někdo mluvil o přírodě a sepětí s ní, neřkuli o ráji na zemi a přitom žili na obyčejném smetišti. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Močiarne prostredie a jeho ovzdušie sú krajne nezdravé, to vedeli už starí Rimania. Preto vlastne názov choroby malária znamená v preklade zlý vzduch. Ako nádych zlého vzduchu pôsobí aj tento film, pritom herecké výkony, hudba a vizuálna stránka sú absolútne bezchybné. V tomto prípade mi uniklo posolstvo, film akoby sa z veľkej časti točil okolo prípravy a konzumácie jedla (a to poriadne hnusného jedla). Ak sa jedná o Louisianu, tak potom dám prednosť druhej strane priehrady, kde aspoň znie starý dobrý džez a staré neprebudené názory. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (15)

  • Tvůrci prodali práva k filmu produkční společnosti Fox Searchlight Pictures za 2 miliony dolarů. (HellFire)
  • Dwight Henry (Wink) vlastní malé pekařství, které se nachází naproti místu, kde probíhal casting na film. (Terva)

Související novinky

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Once Upon a Time in Vary

Once Upon a Time in Vary

14.07.2012

S doznívajícími tóny pofestivalových projekcí ve vybraných pražských kinech pomalu opadá i nostalgie, se kterou jsme se mnozí před pár dny loučili s atmosférou Karlovych Varů. S filmovými prázdninami… (více)

Reklama

Reklama