Reklama

Reklama

Prerafaelité: Viktoriánští revolucionáři

(seriál)
  • Velká Británie Pre-Raphaelites, The: The Victorian Revolutionaries
Velká Británie, 2009

Obsahy(1)

Bratrstvo prerafaelitů vešlo ve známost v roce 1848, kdy šokovalo své současníky novou formou radikálního umění. Tento seriál zkoumá vznik a úspěchy Bratrstva, analyzuje některá raná díla, nepřátelskou kritiku, které jeho představitelé čelili a to, jak jejich obrazy svrhli staletí přetrvávající akademické dogma. Pořad sleduje, jak prerafaelité přinesli do britského umění revoluci, když změnili způsob malování krajin o deset let dříve než francouzští impresionisté. Odhalí, jak se v pozdějších letech odklonili od avantgardy a začali se těšit komerční slávě a bohatství díky dílům vytvořených tak, aby uspokojily široké masy. To jim umožnilo stát se boháči a celebritami a taktéž předchůdci komerčních moderních umělců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

fragre 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní seriál, který nezůstává jen u čistě kunsthistorické stránky, ale zařazuje dílo bratrstva do soudobých společenských poměrů. Krása a zvláštnost mnoha prerafaelitských děl působí stále. Ale byly to vlastně idylické časy, kdy nový výtvarný směr šokoval náměty či zpracováním, ale přitom byl tento podložen dokonale zvládnutým řemeslem, což bylo tehdy bráno jako samozřejmost. Dnešními 'umělci' byl k dokonalosti doveden hlavně marketing. ()

IdaHutt odpad!

všechny recenze uživatele

Proč tento rádoby "uměnovědný" seriál hodnotím jako odpad? Poněvadž jsem šokována hodnotovým žebříčkem, o který se autoři opírají a který doslova propagují. Tvůrčí vývoj prerafaelitů, jenž od původní originálnosti a jisté novátorské provokativnosti velmi, velmi rychle přešel k výrobě kšeftařsky veleúspěšných kýčů, je představován v přesně opačném ocenění. Bože, s jakým zápalem milí "uměnovědci" hovořili o množství prodaných tisků, vstupenek, jak se rozplývali na velikostí finačního zisku! Čili podle seriálu masové komerční využití sladce líbivých, akademicky uhlazených maleb na žádaná témata bylo nikoli uměleckou prohrou prerafaelitů, nýbrž naopak potvrzením jejich uměleckého úspěchu a postavení v dějinách malířství. Z takovéto "tržní kunsthistorie" se mi chce zvracet. ()

Reklama

Galerie (6)

Reklama

Reklama