Nicholas McCarthyScénář:
Nicholas McCarthyKamera:
Bridger NielsonHudba:
Ronen LandaHrají:
Caity Lotz, Kathleen Rose Perkins, Haley Hudson, Agnes Bruckner, Casper Van Dien, Petra Wright, Rachael Kahne, Dakota Bright, Mark Steger, Bo Barrett (více)VOD (1)
Jejich matka zemřela a sestry Nicole a Annie se neochotně vracejí do domu svého dětství, aby uctily její památku. Během noci sestry vycítí přítomnost nadpřirozena: podivné zvuky, pohybující se předměty, obraz neznámé ženy padlý vedle fotografie jejich matky. Annie navíc prožije sérii velmi intenzivních a značně znepokojivých nočních můr - jsou to jakési vize, které ji vedou k odhalení matčiny minulosti, ta se však nakonec odhalí sama... (HBO Europe)
Na filmový a zároveň i režisérský McCarthyho debut jsem byl vážně zvědavý a nějak mne neodradilo ani rozporuplné hodnocení těch, kteří tento kousek již viděli. Není na škodu si tu a tam pustit nějakou tu duchařinu. Když se navíc nejedná o čistokrevnou záležitost a tvůrci do ní přimíchají i něco z jiných odvětví, tím je to pro mě jen lepší. Již od úvodních minut se mi docela zalíbila i navozená atmosféra a já se jen v duchu modlil, aby zas nešlo o další blbost, kdy budou vzduchem jen proletovat kusy nábytku a hlavní hrdinka nedostane infarkt díky blikajícím zářivkám. Naštěstí je příběh obohacen o finální rozuzlení, které bych tu nechtěl prozrazovat a díky kterému nemůžu dát ani horší, než průměrné hodnocení. ()
Po kratší pauze opět solidní (ne)duchařina na úrovni, která neurazí. Atmosféra není sice jedna z nejlepších, ale je rozhodně snesitelná. Naopak napětí by se dalo krájet, poněvadž od začátku skvělý náboj a diváka nenechá ani na minutku vydechnout. Další klad je tajemný příběh, který se odkrývá až k závěru, divák tedy od začátku neví, o co vlastně jde. Našlo by se i pár parádních lekaček, což by měl ocenit každý hororový divák. Nicholas McCarthy zrežíroval svůj první snímek a na prvotinu podal víc než slušné režijní schopnosti. Takové horory nejsou k mání často, tudíž musím ocenit tou největší poctou... 9/10 = 90% ()
Velice nudný horor s jednoduchoučkým dějem (nebyl by problém vykecat podstatu filmu v 1 větě, kompletní děj tak ve 4 větách), který nemá v podstatě co nabídnout. Maximálně 3-4 lekačky a zcela nezajímavé postavy v čele s hlavní hrdinkou, jež zrovna příliš hereckého umu nenabrala (80% filmu má na obličeji jakýsi přiblblý škleb, ve kterém se asi měl mísit strach a odhodlání), tak aspoň nosí co nejhlubší dekolty a nejkratší kraťásky. Dvě hvězdy dávám za většinu lekaček, které se povedly, a výchozí nápad (kombinace metafyzického démona a fyzického démona), i když je zpracován tak tristně. (4/10) ()
Bylo to docela fajn, napínavé, slušné scény, ani mi tak nějak nevadilo, že příběh motá více věcí dohromady. Veskrze sympatická pihovatá mladší sestra Gillian Anderson v hlavní roli byla hodně dobrá, atmosféra a napětí fungovalo. Vypadalo to na další skvělý zapadlý levný kousek, který s přehledem předbíhá současné mainstreamové duchařiny. Ale ten konec to skoro všechno pokazil. 3.5* ()
- Když poprvé mluví policista Creek (Casper Van Dien) s Annie (Caity Lotz), podá jí zabalenou zmrzlinu. Po střihu a záběru z opačné strany - za zády Annie je vidět, že Annie již jí zmrzlinu, aniž by ji otevřela a rozbalila si dřevěnou lžičku. (dandislav1991)
- Annie (Caity Lotz) byla zraněna na levé straně hrudi, ale když potom píše do zápisníku, má zranění přelepeno na pravé straně. Hned v další záběru je opět na straně levé. (in4mator)
- Když Annie (Caity Lotz) hledá na internetu informace o Judasovi, můžeme si všimnout, že hledá na přesné kopii vyhledávače Google, ve filmu je to však vyhledávač "Global", u něhož se s vyhledáváčem Google shodují i barevná zpracování jednotlivých písmen. To samé můžeme zahlédnout i u internetové encyklopedie Wikipedia, která je ve filmu jako "KnowiPedia". (Zavy)
Nejeden divák a spolu s ním i já coby optimismem sršící recenzent si před zhlédnutím tohoto snímku kladl palčivou otázku, zda strašidlo Casper (Van Dien) ještě někdy dostane ve své kariéře roli v obstojném filmu, když naposledy o něj diváci škobrtli v nákladné scifi o planetě osídlené brouky, proti nimž bojoval, ale od té doby bojuje spíše o to, jestli nevhodit ručník do ringu a ukončit svoji kariéru, protože většinu jeho filmů viděl leda tak střihač ve střižně s režisérem, kteří zase dávali dohromady nějaký mizerný blábol, předem odsouzený do zapomnění. Jeho film nesoucí český distribuční název "Hrůzná minulost" opět příliš důvěry nebudil. A nebudeme si nic namlouvat o potlesku na otevřené scéně. Nicméně nárůst diváků je markantní. Vzrostl totiž ze dvou na tři. A sice tentokrát ho viděl režisér, střihač a uklízečka, co to tam dala do pucu, když ti dva mezuláni vypadli. Podle mě to je jasná známka toho, že Casper jde strmě nahoru a šikovně někdo pouvažoval o tom, do čeho ho vlastně obsadit, aby to bylo rovnou (so)fi(sti)k(ov)ané. Jelikož jeho křestní jméno asociuje (pohádkové) strašidlo, tak je jasné, kam se obsadí. Pohádka to nebude, a bude to horůrek a to duchařský a tím tady máme dva Caspery zabité jednou ranou. Zbývá dodat, že hraje jen vedlejší part. A nyní stručně k příběhu. V domě po zemřelé matce sester Annie a Nicole straší. Záhy z domu nevysvětlitelně zmizí Nicole. Její sestra ji přijela navštívit na vánoční svátky (atmosféře Vánoc se film nevěnuje a není tedy z filmu znát), ale dům byl osiřelý. Záhadné zmizení také postihne sestřenici obou dívek. Smrt v rodině spolu s kontroverzní pověstí rodiny jsou jen začátkem pro duchařské rejdy a konfrontaci s nimi, avšak v domě přebývá ještě někdo, ale kdo konkrétně, to pochopitelně neprozradím. Annie a spou s ní zvědavý divák se bude s vervou snažit zjistit, co za těmi záhadnými zmizeními vězí. A především, jaké tajemství skrývá dům samotný a kdy se jej rozhodne vydat. Na to si divák počká. Do celé záležitosti se vloží vyšetřovatel, na kterého se Annie obrátí a kterého právě hraje Van Dien, a celé puzzle bude divák skládat tak, jak se na horor patří. Solidně natočená záležitost, i když přece jen víceméně televizně, disponuje příjemným vytvářením postupně houstnoucí a stále mrazivější atmosféry s přítomností sexy Caity Lotz v hlavní roli. Scénář měl v zásobě nejedno překvapení, přičemž se v rámci béčkového zařazení v podstatě překonal. Jenže taky dost vypadával z tempa, strašil trochu otřepaným způsobem, i když nekladl důraz na lekačky za každou cenu, ale i tak to zkušenějšího hororového diváka nemohlo zaskočit a hlavně příběh působí nedodělaně. Snaha ovšem byla více než sympatická. Scénář chtěl smíchat duchařský horor s thrillerem a to v dobrém poměru, ale aby obojí vzájemně dobře fungovalo a nepřekáželo si, na to už síly nebyly. V závěru se spíše položil, než aby slavil úspěch a podtrhl svoji určitou žánrovou neotřelost. Zamýšlený záměr scenáristicky experimentovat tak úplně nevyšel na všech frontách, protože závěr je oproti tomu, co mu předcházelo, vyloženě odvarový, a za tím, jak málo (do)vysvětluje, je spíše bezradnost autora Nicholase McCarthyho, který je současně i režisérem filmu a který tímto závěrečným úkrokem vzad definitivně odkázal na to horší z televizní produkce. Bububu je to i přesto v mnoha ohledech stravitelné. 60% () (méně) (více)