Reklama

Reklama

Sbohem soudruzi

(seriál)
  • Německo Lebt wohl, Genossen! (více)
Německo / Francie / Rusko / Finsko, 2012, 6x52 min

Obsahy(1)

Evropská sága, která mapuje situaci před rozpadem celosvětového socialistického režimu.  Každý díl cyklu začíná stejně - fiktivním rozhovorem otce, kterému bylo v roce rozpadu SSSR (1991) třiatřicet let, a dcery Gagariny, studentky historie, která vyrůstala s matkou v cizině. Otec nostalgicky vzpomíná na ideologii socialismu, zatímco dcera touží uvádět věci na pravou míru, aby se nezapomnělo... Zároveň chce vědět, jak je možné, že největší světové impérium všech dob - se všemi svými satelity, armádami a bezpečnostními složkami se vzdalo bez jediného výstřelu. Proč a jak k tomu došlo?
Jednotlivé díly:  1.-Vítězství
2.-Hrozba
3.-Naděje
4.-Šok
5.-Vzpoura
6.-Kolaps (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Těžko by se dalo nesouhlasit s tím, že přes svoji ne zrovna krátkou stopáž jde Nekrasovův dokumentární cyklus jen po povrchu - ale co taky chcete, pokud máte v nějakém rozumném objemu zpracovat látku žádající si záběr přes čtyřicet let a třetinu zeměkoule. Jistě, šlo by to i jinak, ale tahle koprodukce chtěla být hlavně stravitelná a přitažlivá i pro mládež - což se jí troufám si tvrdit podařilo, i když to nejenom pamětníkům asi občas přijde příliš polopatické a vysvětlující zcela očividné věci. Forma tohoto dokumentu je celkem originální, i když kolážovými animovanými vsuvkami si tedy nejsem vůbec jistý a působily na mě dost rušivě (ostatně jako některé vstupy ne zrovna dobře hrající slečny dcery, spoluvypravěčky celého cyklu). Na druhou stranu jsem ale rád, že vzniklo něco takhle uceleného a kompaktního, v čem hrají hlavní roli vzpomínky přímých aktérů "z obou stran barikády", díky čemuž je to celé patřičně živé. Osobně nemám s tímhle shrnutím událostí, o kterých jsem věděl stěží o něco víc než jen to, že se staly, žádný stranickopolitický problém. Jen doufám, že za dalších dvacet let se dočkáme podobně zajímavého dokumentu o tom jak car Vladimir Vladimirovič všem ukázal, zač jsou toho demokracie a kapitalismus po ruském způsobu;) Jo a díky veřejnoprávní televizi, že se aspoň bylo mezi těmi OVRZy a Cestami Domů na co dívat. 80% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Cinematik report: Medzinárodný dokument Zbohom, súdruhovia!(1.diel) prišiel uviesť za doprovodu Slovenských tvorcov, ktorý sa v nemalej miere tiež podieľali na tvorbe šesť dielného seriálu aj režisér Andrej Nekrasov. Ide o dynamicky prezentovanú snímku so Slovenským komentárom s množstvom zaujímavých etáp odohrávajúcich v období 1975-1979. Krkolomné socialistické časy sú prezentované tak aby boli pútavé aj pre mladého diváka. Je tam množstvo informácii, či už z archívnych dokumentov alebo príhovorov ľudí ovplyvnených týmto obdobím, penzum informácii je okorenených šikovnými animáciami. Tieto animácie slúžia ako príjemné odľahčenie, čím tento dokument nepôsobí surovo v daných situáciach ale je prístupný pre rôzne vekové kategórie, nepohoršuje ale otvára ľudom nový priezor na nedávnu dobu. /videl v kine: 80%/ (videl na festivale Cinematik 2012) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Historie instantní vstřícná masám či spíše >dějepiss< pro hloupé? . . . Hm, plkačky brnkačky tlachy plác, d.m.s.n. ale asi zase někde udělali soudruzi z endéer chybu... Taková >dederónská náhražková< "Mischkaffee" místo >pravé brazilské< "Espirito", že... °-[ - - - P.S. (5.5.) Sakryš, igitátor hnedle žasne, jak málo dnes stačí stádu ke štěstí. Ale tak ono stačí se jen podívat, jaký postsoudružský ksindl dnes ovládá tu naši neobolševickou kaputalistickou zemi krásnou na pohled... A bude hůř děcka, bude hůř! Za stálého spokojeného pobekávání směr jatka... Kvazisláva! %-o - - - - - (Sledováno na aprílmájovém >soudružském prostoru< , hodnocení 40., komentář zde otrávený jako čertoffsky šestý - soudružsky prvomájový jara gla-sytosti 2012) ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Trochu mi tam vadia tie fiktívne rozhovory s otcom a celkovo pomerne jalové vstupy slečny študentky. Ale všetko ostatné je zaujímavé a dobre podané. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zprostředkování individuálních reflexí období konce komunistického bloku z časového odstupu 20 let s hezkým, emotivním spojením ostalgických výpovědí, záběrů (oficiálních i soukromých) a hudby. Slušná učební pomůcka pro přiblížení zákonitostí a absurdit doby i vztahu jednotlivce a velké historie. 3-4* ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Když člověk nemá co dělat, neškodí si připomenout staré časy. Já pamatuji osmdesátá léta, takže je to pro mne spíš utřídění znalostí a získání jakéhosi nadhledu v rámci Východního bloku. Pro generace narozené ve svobodném světě to bude asi úplně jiná káva. 60% ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument, jeden z nejlepších co jsem viděl. Na rozdíl od jiných upřednostňuje formu před obsahem. Ambice pojmout přes třicet let v šesti hodinách nakonec ani přílišnou hloubku nedovolila. Epizody jsou vedené zčásti jako filosofická a zčásti jako nostalgická debata. Otec, přesvědčený komunista a dcera přesvědčená demokratka porovnávají svůj pohled na východní blok. Obě role jsou napsané poutavě a i když se k žádnému definitivnímu závěru nedostanou, tak jejich polemika přináší spoustu zajímavých poznatků a věcí k zamyšlení. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Díl o dílu lepší. Rekonstrukce rozpadávání SSSR a jeho satelitních socialistických republik očima svědků tehdejších událostí, dobové záběry a kritické úvahy obou barikád. 77%. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Přes svůj formátový rozsah není dokument plný informací, často klouže po povrchu a chce se zalíbit. Tlachání dcery s otcem dokumentu nepřidává vůbec nic, jen natahuje stopáž. Ale pro lidi které se o tomto tématu chtějí dozvědět základ, bude seriál dostačující. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

5. Rebélia: Televízia sa rozhodla odvysielať k príležitosti 17. novembra práve túto jednu časť seriálu, takže ho sledujem takmer od konca. Po uvoľnení v ZSSR vo forme perestrojky a glasnosti za Gorbačova sa to rýchlo prenášalo do všetkých socialistických krajín. Najviac pozornosti sa venuje Nemecku, ČSSR je trochu na okraji záujmu seriálu, uvidime len Havla a Dubčeka na pár minút. Aj v Ruskom seriáli sa otvorene priznáva zaujímavý moment, síce len pre prípad Rumunska s násilnou revolúciou, ale vidím to univerzálne, ako zložky štátnej bezpečnosti chceli postupne prevziať moc a maskovali to revolúciou. Inak seriál dáva ucelený obraz, podrobnejšie to asi nešlo, ak má byť o všetkom a o všetkých. (18.11.2016) 4. Precitnutie: Tento diel na mňa urobil silný dojem. Prvé prejavy nespokojnosti so sovietskym impériom prichádzajú nie od nás, z východnej Európy, ale z Estónska, Azerbajdžanu, Arménska a Gruzínska. Tam sa to začína lámať. Prvý raz sa objavuje na scéne Jeľcin. Film priblížil situáciu v Rumunsku, a to bola tiež silná káva, kam sa na to hrabala naša socialistická selanka. Zvažujem pri tomto seriáli plné hodnotenie, tak snáď o rok. (25.11.2017) ()

Čtec 

všechny recenze uživatele

Oceňuji, že dokument jde do hloubky (stopáž to ostatně umožňuje a v tomto případě je to velmi dobře) a že je v maximální míře objektivní. To ostatně také souvisí s tou hloubkou ponoru a dostatečnou stopáží, protože je možno poskytnout prostor lidem nejrůznějšího smýšlení, motivací a minulosti... Na to, že režisérem je Rus, tak tedy klobouk dolů před mírou sovětsko-ruské sebereflexe. ()

adamulefa

všechny recenze uživatele

Jednoducho mňa to nezaujalo. To, že som videl som prvý diel na Cinematiku aj za prítomnosti režiséra a celého štábu, primátora Piešťan a Božidary Turzonovovej na to nemalo, žiaden vplyv. Animované vsuvky, ktoré mali byť akože vtipné boli vložené podľa mňa dosť nasilu, takisto ako celá záležitosť s dievčinou a jej otcom, ktorá sa mi tam nehodila... A čo malo byť to s tým pauzovaním a opätovným púšťaním videa? Dosť mi to liezlo na nervy! Ach. Celkové spracovanie mi vadilo. Kvôli týmto chybám som sa nemohol naplno venovať priamo dokumentu a tomu čo chcel povedať. A to je škoda. Videl som kopec dokumentov o nežnej revolúcii, ale ani jeden priamo o rozpade CCCP. Keďže som nevidel všetky diely nehodnotím hviezdami, avšak musím povedať, že nemám moc chuť pokračovať s ďalšími dielmi. Cinematik 2012 ()

Junglista 

všechny recenze uživatele

Velmi slušnej dokument o době temna a jejím konci. Téma, o kterym vim hodně, ale i přesto se pár mezer v mejch znalostech doplnilo. Škoda, toho tříminutovýho zbytečnýho a opakujícího se úvodu, v prvním dílu by stačil ne? Celkově ta forma neni nic moc (nechápu, proč Němka mluví anglicky), stačilo by, aby to byl čistě komentovanej dokument, ty vložky "rozhovoru" akorát překáží. Ale obsahově výborný. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od jiných dokumentů o totalitě tento dokument je takový....pestrý a braný napříč celým soc táborem, tím zajímavější. Ale stejně si myslím, že na podobné pořady koukají jen lidé, kteří beztak už tenkrát věděli "o co šlo". A ti nepoučitelní a blbí to stejně považují za lež a propagandu. ()

Xpojntman 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý doument o temném období části Evropy. Škoda, že nemá zatím pokračovaní. Protože komunistů je stále dost a dost. ()

Jard 

všechny recenze uživatele

Asi najlepší dokumentárny cyklus o živote za železnou oponou a ukončení socializmu vo východnej a strednej Európe. Oceňujem dobré zameranie na všetky európske bývalé socialistické štáty. Možno by som vytkol zameranie sa na Československo, ktoré bolo dosť slabé. 80% ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

prozatím to docela ušlo - takže 1. díl *** a půl, příde mi to takové edukativní, pro školáky, ehm..není to uplně jednostranný, to asi fakt né...ale že by to šlo bůhvíjak..DO hloubky? no, já nevím, 6dílů není mnoho - podívejte se na 42 nebo kolik díl má mít Heydrich - kon. řešení, ikdyž jasně, kvalita dost kolísá.....ale tak dokumenty jsou spíše taková ilustrace, zbytek je třeba si dočíst :), máme tu nějaké ty zajmavosti....pestrý materiál...........2. díl ****, to už je mnohem lepší.. ()

Reklama

Reklama