Reklama

Reklama

Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě

  • Švédsko En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jako moderní Don Quijote a Sancho Panza, tak Sam a Jonathan, dva cestující prodejci s drobnými cetkami, nás vezmou na kaleidoskopickou toulku lidskými touhami. Na výlet, který nám ukáže krásu jednotlivých momentů lidského života, malichernost druhých, humor i tragédii, které se skrývají uvnitř každého z nás, majestátnost života či lidské slabiny. S panoramatickým výhledem poukazuje holub ze své ptačí perspektivy na lidský stav. Opeřenec je ohromen lidmi – jejich aktivitami, pošetilostmi, pýchami a nervozitou, kterým se snaží porozumět a pochopit je. Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě je třetím závěrečným filmem Anderssonovy trilogie o lidském bytí, ve které se tvůrce snažil vytvořit napětí mezi banalitami a podstatnými věcmi, mezi komickým a tragickým – ukázat protichůdnost a dynamickou povahu existence, zatímco formuje myšlenku, že lidský druh potenciálně směřuje k apokalypse, ale také že její výsledek máme ve svých rukách. (Film Europe)

(více)

Recenze (69)

elimS 

všechny recenze uživatele

30% - komentář 20ti slovy: Dlooouhé záběry a scény bez "pointy", ale dalo se na to koukat, protože mě i zajímalo jak to skončí....a skončilo... :D tzv. film o něčem, ale o ničem. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Roy Andersson patri medzi najosobitelšich tvorcov sučasnosti,čo potvrdil aj tymto filmom plnych bizardnych scen.Holub sedel na konari a premyšlal o živote je neopakovatelne orginalne dielo ,ktore rozhodne nesadne každemu. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

"To je fajn, že sa máte dobre." Ja som sa mal tak do polovice filmu, potom to pre mňa začalo byť utrpenie a čakal som na záverečnú scénu. Spočiatku to vyzeralo celkom vtipne, no potom sa to čoraz viac zvrhávalo k absurdite. Až po skončení filmu som sa dozvedel, že sam vlastne pozeral komédiu, no rozhodne by som ju tak nenazval. Jediné, čo ma pobavilo, bola krčmová pesnička a aj fór s telefónom začal byť po pár opakovaniach otrepaný. Videné v rámci festivalu SCANDI. ()

ozzman111 

všechny recenze uživatele

Satirické zobrazenie každodenných povinností a životných udalostí v rukách majstrov nórskej absurdnej komédie. Niekto by povedal ,, To je život ! A je to tak, do slova! Inšpirácia a absurdita gagov sa nezaprie s najslávnejšou humoristickou skupinou minulého storočia. Uniesli Pythonov a strčili ich do škatulky škandinávskych reálií, aby parodovali tunajšie obyvateľstvo ako nikto iný. Hlavné postavy sú výborne napísané, ale vo filme nedostávajú adekvátny priestor. Sústredenie sa na patálie dvoch obchodných cestujúcich mohlo priniesť viac úžitku ako filozofické tápanie a hľadanie toho ideálneho času, kedy by film mal skončiť a najmä ako. To čo fungovalo v kultovom filme Take Care of Your Scarf, Tatiana od legendy severskej kinematografie Akiho Kaurismäkiho o dvoch týpkoch na tripe , tu nedosahuje želaný výsledok. V histórii severského filmu bude Holub, ktorý premýšľal o živote zapísaný veľkými písmenami. Stojí pred nami jedna z najlepších komédií posledných rokov. ()

wallax 

všechny recenze uživatele

Skvelá artová záležitosť ktorá ale nesadne každému (to ale nesadne nič, že ano). Perfektná kamera - total statická, perfektné postavy - totálne statické, perfektné dialógy - tak pomalé až statické. Toto ak chcete vedieť o čom bolo, to musíte vidieť, to sa nedá popísať. Najlepšia scéna? Ťažko povedať, ale ja som sa najviac kosil pri scéne recitovania básničky :P Roy Anderson proste dodal niečo čo bolo skvelé...kus umenia a zábavy v jednom, zároveň na zamyslenie a určite si niektoré scény zapamätáte ešte dlho po záverečných titulkoch. Filmový titul hodný javiska divadla. ()

Ydiot 

všechny recenze uživatele

Upozornění: nechoďte na tenhle film, pokud nevíte, na co jdete. Filmy Roye Anderssona totiž mají mnohem blíže k výtvarnému umění než k filmu. Jeho nejbližší souputníky (co se týče jazyka, jímž se vyjadřuje) nenajdete mezi filmaři - téměř statické obrazy (vizuálně, dějově, herecky) Anderssonových filmů mají blízko k pedantsky inscenovaným fotografiím Erwina Olafa nebo Gregory Crewdsona, určitou spojitost (hlavně v jakési melancholii, statičnosti a bezčasí) byste možná našli i v malbách Edwarda Hoppera. / Nečekejte, že uvidíte film, který má děj, vyvíjející se postavy, zápletku nebo jakoukoli akci. Andersson nabízí hypnotickou podívanou v dokonale komponovaných, absurdně laděných záběrech, které spolu někdy souvisí, někdy jen velmi volně, někdy vůbec - a s minimálními dějovými prostředky ukazuje na nenápadné zákonitosti lidského světa, na lidskou zpupnost, stupiditu, osamělost, na snahu najít své místo v životě. "Holub" je z trilogie možná nejslabší, přesto však nabídne řadu obrazů (laboratoř, "recitace", hudební "nástroj" a aristokraté, byznysman s revolverem, nekonečná kavalerie procházející kolem hospody na perferii), které se vám zaryjí pod kůži a dlouho na ně nezapomenete - jako ostatně na každou skvělou fotografii :-) / 90 % Zajímavý a přesný komentář: Marigold. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Niektoré filmové počiny jednoducho netreba šetriť kritikou. Tento je jedným z nich. Každý sa tu rozplýva nad tým, ako inak bol tento film spravený, akú filozofickú hĺbku v sebe má a že jeho hodnota je neoceniteľná. S tým nemôžem súhlasiť, lebo keď už pozerám na nejaký film, tak mi musí dať aspoň základný zmysel, pričom tu to absentovalo. Keď chcel Anderson poukázať na nedokonalosť, zvrátenosť a tragédiu niektorých ľudí, dalo sa to spraviť aj umeleckejším spôsobom a nie iba nezmyselnou znôškou scénok, ktoré vo všeobecnosti vyzneli veľmi hlúpo. Jednu hviezdičku dávam len za nápad vykresliť ľudskú dušu svojským spôsobom. Ale inak to bola jedna veľká zbytočná nuda. 25 % ()

karnifex odpad!

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi připadal především trapný. Možná se snažil být trapný záměrně (iritující hudba), ale to posuzovat nehodlám - trapný prostě byl a mě velmi nebavil. Z kina jsem odešel asi po 25 minutách s pocitem, že jsem sledoval nepovedenou německo/skandinávskou variaci skečů Monty Pythonova cirkusu (to jest variaci bez smyslu pro humor). Ale aspoň jedna dobrá zpráva: díky tomu, že jsem odešel včas, stihl jsem ještě otevřený bazén a mohl si zaplavat.. ()

ProfiDivak 

všechny recenze uživatele

Prvú polovicu som držal zubami nechtami oči, v druhej časti som sa chytal v štýle slovenských (nielen) hokejistov, ale tomuto filmu 4* nedám. Absurdné divadlo je predsa len divadlo, tam je úderné a sugestívne. Tu skôr zúfalo uspávalo, hoci záverečná hĺbková pointa so zvláštnym kebabom a prizerajúcimi sa Švédmi na chvíľu prebrala a anekdotu so stredou som si odnášal z kina. ()

Maja_N 

všechny recenze uživatele

Špecifikom filmu je, že všetky zábery sú statické a udalosti sa odohrávajú v "orámovanom" priestore, vďaka čomu film vyniká precíznymi kompozíciami. Film je rovnako absurdný ako niekedy samotný život, aj tak sa v ňom však dá nájsť zmysel a o tom tento film je. Kto pochopí autorov zmysel pre humor, výborne sa zasmeje, hoci zväčša ide o čierny humor. ()

pursuer odpad!

všechny recenze uživatele

Nevolno. Skutečně nevolno mi bylo z tohoto snímku. Bohužel, to nevolno trvalo sto hodin, což sice nekoresponduje se skutečnou stopáží, ale mně to v kině tak připadalo. Zapomenout. Jen zapomenout. Jdu si pro kafe. ()

FantomasMan odpad!

všechny recenze uživatele

Na tento film so sa tešil kedže mám rád severský humor. Ale takú somarinu som veru nečakal. Po hodine som sa zdvihol a opustil som kinosálu ! ()

kla_ra 

všechny recenze uživatele

Film vyvolává tak rozporuplné reakce, že je těžko říct, jestli se dá někomu doporučit. Statické vyumělkované scény jsou někdy stejným dílem nudné, jako uhrančivé. Nicméně tísnivé poselství rezonuje dlouho, dlouho po shlédnutí a volá po dalším. "Říkám, to je, fajn, že se máte dobře." ()

foils 

všechny recenze uživatele

Chceme bavit lidi, ale máme děsivé myšlenky, které nám to nedovolí. Anderssen nám ukazuje zestárlou, nemohoucí, nekonkurenceschopnou Evropu a možná tak trochu naznačuje, že si její dnešní stav zasloužíme, tím jak jsme pořád válčili, kolonizovali (švédská těžební společnost Boliden byla v roce 2013 souzena za skládku toxického odpadu v Chile v 80. letech. To způsobilo u více než 700 lidí otravu arzénem) atd. Některé z jeho metafor jdou pro mě osobně už za hranu, nadto se úplně nepotkávají s realitou a problémy 21. století (určitou "vyšlost z módy" mimochodem vykazují i prvky absurdního divadla, ty se však ještě dají zdůvodnit nebo omluvit potřebou ozvláštnění). Naštěstí Andersson na rozdíl třeba od Akiho Kaurismäkiho (jenž si libuje v podobných charakterech) neservíruje pouze bezvýchodnou depku, ale i humorné momenty. Je to ale ten typ humoru, po kterém máte chuť si dát panáka (nebo dva). ()

vito_s 

všechny recenze uživatele

U předchozích filmů Roy Anderssona jsem se nasmál, završení trilogie ale bylo spíš na hořkou notu. Nevím jestli je to mnou nebo panem režisérem, ale už tam nevidím a necítím tolik, co dřív. ()

olgab 

všechny recenze uživatele

Už od loňska jsem byla na toto dílko zvědavá, ale abych ten film pochopila, musela jsem si po jeho zhlédnutí znovu přečíct o čem vlastně je (a to už je chyba). Bohužel to na mě působilo jako hrozná slátanina, prostě absurdistán, ale budiž. Možná, že když ho ještě někdy uvidím a už budu vědět co mě čeká, budu ho chápat jinak. ()

Související novinky

Be2Can je zde, zahájí ho Chlast s Mikkelsenem

Be2Can je zde, zahájí ho Chlast s Mikkelsenem

04.10.2020

Přehlídka toho nejlepšího z prestižních filmových festivalů z Berlína, Benátek a Cannes dokončila svého festivalového průvodce, a tím i seznam filmů, které mohou diváci letos očekávat. Přehlídka tak… (více)

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

Přehlídka Scandi v deseti českých městech

14.01.2017

Třetí ročník přehlídky současného severského filmu Scandi představí v kinech nové tituly i tvůrce. Skandinávský rodinný film, komedie, současné i historické drama, horory i detektivky. Zástupci všech… (více)

Scandi II – horký severský koktejl filmů

Scandi II – horký severský koktejl filmů

12.01.2016

Druhý ročník festivalu Scandi nabídne od 13. do 19. ledna přehlídku špičkových severských filmů v komplexním distribučním „cloudu": 13 filmů v deseti českých kinech, 41 VOD titulů na portálech… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

09.07.2015

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 9. do 15. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama