Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zima 1943, německo-sovětská fronta za II. světové války a jeden oddíl slavných Modrých divizí, které Franco poslal na pomoc Hitlerovi. Zde je nalezeno zohavené tělo španělského vojáka. Událost vyvolá rozruch, protože na hrudi mrtvého jsou nožem vyrytá slova - Pohleď, Bůh tě sleduje. Vyšetřováním je pověřen bývalý policejní komisař Arturo Andrade, který se pustí svědomitě do práce také proto, že se začínají objevovat další mrtví. Avšak záhy dojde ke zjištění, že jde o krutou pomstu, která má své kořeny v minulosti. Nikdo není mimo podezření a nikdo si není jistý svým životem. V týlu španělského vojska roste napětí, protože se zde rozpoutá hon na krvežíznivého zabijáka. Kriminální thriller z válečného období byl natočen i u nás známým režisérem Gerardem Herrerem, který do hlavních rolí obsadil dvě hvězdy současného španělského filmu Juana Diega Bottu jako komisaře a Carmela Gómeze jako jeho asistenta. (La Película)

(více)

Recenze (21)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

To jakým způsobem se španělským tvůrcům podařilo skloubit kirminálku s válečnou vřavou východní fornty v roce 1943 si fakt zaslouží můj velký respket. Čím víc se fašounský komisař Arturo Andrade přibližuje vrahovi, tím víc jsem byl v očekávání. Výborně gradovanej film, kterýmu nechybí ani válečná atmosféra, ale ani klasický napětí z pátrání po vrahovi, kdy navíc začíná být velmi brzo zřejmé, že s případným dopadením vraha ta záverečná tečka ještě nepřijde. Ovšem ať už jsem čekal co chtěl, tak tu uplnou záverečnou tečku a tím vlastěn celý vyznění filmu fakt ne, ale jen dobře, protože díky úplnému závěru všechno působí mnohem opravdověji a realněji neb přesně takhle to většinou bejvá. Po čtyřech žánrově odlišných filmech na španělským filmovým festivalu jsem došel k závěru, že španělská kinematografie se nachází ve vynikající kondičce a je obrovská škoda, že stojí stranou zájmu našich kin a TV. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VIZ, ŽE BŮH TĚ SLEDUJE, HLÍDÁ VŠECHEN LID. JEDNOU MUSÍŠ ZEMŘÍT, JENOM NEVÍŠ KDY."... /// Španělská jednotka v zasněženým Rusku, domácí právě urvali Stalingrad, ale příslušníci Modrý divize (aspoň někteří) maj jiný starosti… Poctivá filmařina, zajímavej příběh a herci. Válečnejch scén moc není, jde hlavně vo krimi příběh, kterej pozvolným tempem odhaluje stinný pozadí španělskejch dějin. Taková nevokoukaná vzpomínka na falangistický dobrovolníky a veterány španělský občanský války, v jejich misi za eliminaci komunismu. (Po boku s Hitlera.) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Užívám si ruskou ruletu. 2.) Tenkrát mi v Rusku pořezali fotra. (Španělskýho.) 3.) Thx za titule ,,Ra-est“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak skvělý nápad a tak zabitý laciným vizuálem a nepřehledným scénářem s takovou spoustou postav, že mi na konci splývali do jedné masy a skutečně už mi bylo jedno, kdo je a kdo není vrah. Na druhou stranu jsem čekal alespoň nějaké zakončení rozehraných motivů (Alexander, jeho matka - což mimochodem byla taky nějak až moc velká náhoda; samozřejmě ten důstojník), a ne jen nějakou ofenzívu ruské armády, která skončí do ztracena. Je to také zbytečně dlouhé a myslím se to mělo soustředit na hlavní linii, a ne všechny ty zbytečné odbočky. Jo, válka je zlo. Zazní zde sice pár zajímavých myšlenek, ale jako celek to prostě postrádá jakousi soudržnost a větší tah na branku. A jak říkám, je to škoda, nápad vyšetřování vraždy uprostřed války na frontě, kdy vás kdykoliv mohou smést nepřátelé a kde život nemá žádnou cenu, a navíc kolem pořád ta ruská zima, je sám o sobě zajímavý (a třeba úvodní záběr s koni zamrzlými v rybníce vypadal dost dobře - jen by mě zajímalo, jak do něj mohli zamrznout, když ten rybník v noci asi roztátý nebyl). ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

O španělských vojácích v Rusku toho moc nevím a jestli se nepletu, tak na toto téma toho nebylo ani moc natočeno. Jestli vůbec něco. O to bylo pro mě Silencio En La Nieve zajímavější a i když nakonec nejde o klasický válečný film, zklamán rozhodně nejsem. Vraždy si v tomto případě nemohly přát lepší prostředí, než je neutěšená ruská zima. Tajemno, které mordy obestíralo, se mi také zamlouvalo. A nakonec tu byly i dobře napsané postavy vyšetřovatele i jeho pobočníka, kteří netrpěli žádnými fóbiemi či životními kotrmelci, což bylo po řadě všemožně postižených detektivů ze Států docela osvěžující. Plusem je samozřejmě i sympatické obsazení. Líbily se mi i drobné epizody, které ukazovaly vztahy mezi Španěly a Rusy či kontrast mezi přístupem německých a španělských vojáků. Někomu to může připadat jako alibistický křik ze strany tvůrců, že oni se těch zvěrstev nedopouštěli, ale mě to tak nepřišlo. A závěr, který vzdal čest padlým Španělům, mě chytil za srdce a je mi jedno, že bojovali na té nesprávné straně. I když vzhledem k tomu, že stříleli komunisty, je to trošku relativní. Španělsko jede. 85% ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Španielsko bolo v 2. svetovej vojne neutrálnym štátom, ale Franko sa chcel odvďačiť Hitlerovi za pomoc, ktorú mu poskytol, tak vyslal do operácie Barbarossa dobrovoľníkov, ktorí boli v Modrej divízii (okolo 45 tisíc mužov). Táto divízia bola rozpustená v roku 1943. Výborne natočený film, ktorému nechýba vojnová atmosféra, ale ani klasické pátranie po vrahovi. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Na válečné filmy mě moc neužije a i tady jsem se nalákala spíš na tu detektivní část, ale nakonec mě to dostalo se vším všudy. To válečné prostředí i atmosféra tomu přidalo patřičnou hloubku, pátrání po pachateli série vražd postupně nabralo nečekaný směr a ani silný závěr to v žádném případě nezkazil. A to ani nemluvím o těch scénách s ruletou, to byl nervák jak sviňa. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

"Jenom nevíš kdy" Touto větou, končí tahle vydařená kriminálka, která opravdu "šlape" do poslední chvíle. Pátrání vojína Andradeho, v civilu policejního komisaře, příslušníka Španělské Modré divize, po vrahovi vojáků z vlastních řad, bylo od začátku tak chytlavé, že film dokázal udržet moji pozornost až do samotného konce. Prolínání válečné frontové vřavy roku 1943 s vyšetřováním vražd, které se stávalo nejprve politicko bolševické, posléze rituálně zednářské, až bylo nakonec úplně prosté, bylo opravdu dokonale nadávkované, že jsem se nechal atmosférou úplně pohltit. Už v úvodních titulcích, kdy bylo nalezeno první tělo s nápisem vyrytým na hrudi, mezi koňmi zamrzlými v jezeře, jsem tušil super podívanou, se zvláštní atmosférou a to se vyplnilo beze zbytku. Bylo zajímavé sledovat i jak bezvýznamní byli příslušníci "Division azul" v očích německé armády, ač bojovali na stejné straně fronty. Konec vlastně ani koncem nebyl, jelikož né vše bylo uzavřeno a film končí velkou pomlkou. I tak ale dokáže potěšit oko diváka a já byl nadmíru spokojen. Viděno jako 3 film v pořadí v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nebudu zastírat, že nad průměr se film vyhoupl jen díky atraktivnímu námětu a závěrečnému využití čtvrtého verše. Jako kriminálka totiž Sněžné ticho moc nefunguje. Na válečný film je tam zase málo války, takže ani odtud se nedá očekávat zábava. Naštěstí má díky pár výborným scénám alespoň nějaké napětí. Motiv absurdnosti pátrání po vrahovi v prostředí, v němž se násilná smrt bere jako nedílná součást každého dne, měl být ovšem vytěžen více. ()

pilarius 

všechny recenze uživatele

Unikátní prostředí pro detektivku, v níž vyšetřovatel nemá žádné nadlidské schopnosti a prostě uvažuje a dělá omyly... stejně jako pachatel. Motiv není až do samého konce nijak zřejmý. Do toho vztahy ruských civilů a německých i španělských vojáků. S výsledkem jsem byl hodně spokojen, ale k dokonalosti tomu chybělo víc emocí, možná nějaký ten flashback vykreslující události vedoucí k motivu. Holt se Španělé rozhodli zpracovat to jednodušeji. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Inspektor Andrade vyšetřuje sérii rituálních vražd. Na tom by nebylo nic až tak divného, kdyby se nepsal rok 1943 a vyšetřování by neprobíhalo v řadách španělských vojáků na sovětské frontě za války. Téma atraktivní, umocněno motivem výše zmíněných vražd. Výsledek je poloviční úspěch. Nepovedlo se do toho dostat, až na samotný závěr více napětí, leč za zhlédnutí to určitě stojí. Silné 3* ()

StDavid 

všechny recenze uživatele

Solidní detektivka odehrávající se v prostředí španělské divize "Division Azul" nasazené na ruské frontě během 2. světové války. Zajímavá zápletka, slabší pointa. ()

Lupes odpad!

všechny recenze uživatele

Poirot uprostřed vřavy východní fronty?? Správně kroutíte hlavou, je to pitomost. Jeden mrtvý sem, jeden tam... Koho to zajímá? A ty reálie!! Je vidět, že Španělé o zimní východní frontě opravdu nic nevědí. Neskutečně naivní zobrazení "válečné vřavy" i detektivní zápletky uprostřed ní. Oboje navíc v této formě nejde dohromady, je to jako když 'pejsek s kočičkou dělali dort'. / Hlavní hrdina oplývá láskou k místním dětem i ženám, chová se navíc jako Columbo, který své metody tak nějak nepřizpůsobil válce kolem. Uniformy jedna jako druhá; pro detektivku podobného typu potřebujete prokreslenou charakteristiku postav stejně jako jejich typové odlišení. Nutně se proto za chvíli ve vyšetřování ztratíte, netěšte se však na konec; motiv v pozadí se stejně nedozvíte. :( Čeho si užijete dosytosti jsou naopak podivné "průsaky" krimi thrillerů dneška; chybět tak nesmí básnička vyřezávaná na těla obětí, konspirační teorie (zednářská), explicitní homosexualita i gangsterské hráčské doupě. To vše uprostřed německé armády a ruské zimy (!). Odpad, byť existují i větší blbiny. Ach jo. Kdo může takto slabý film chválit? ()

porky93 

všechny recenze uživatele

Tohle se španělským tvůrcům opravdu moc nepovedlo. Úsměvná je už samotná jejich snaha nacpat do filmu, co nejvíc chytlavých témat - 2. světová válka, sériový vrah, Svobodní zednáří, sovětští špióni, homosexualita a samozřejmě nesmí chybět ani milostná zápletka. Výsledkem je pak absurdní paskvil bez jakéhokoliv náznaku logiky a smysluplnosti. Značnou část filmu je rovněž problém se vůbec orientovat v postavách, jelikož všechny vypadají skoro totožně. Pobavilo mě taky, jak Španělé nezapomněli do filmu přidat scénu, kde vykreslují příslušníky Modré divize, jako čestné ochránce civilního obyvatelstva před německými zloduchy, aby náhodou někoho nenapadlo spojovat španělské vojáky s nacismem. Jedna hvězdička je za pár povedenějších scén (např. scéna s ruskou ruletou), jinak je to ale brak. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

V jednom válečném filmu se prolínají zajímavá témata vyšetřování zednářské pomsty s válečným běsněním, kde na smrti příliš nezáleží....Chmurné, syrové, vtahující. ()

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Válečných filmů z druhé světové války je … to bychom se nedopočítali, a počítali bychom dlouho i kdyby se výběr zúžil na tématiku východní fronty. Filmy, sledující osudy Španělů, vyslaných na východ, do centra marxistické moci, pomstít její vměšování se do španělských záležitostí (a pomstít španělské zlato), by se dali spočítat za použití prstů na rukou. Zde jsou válečné události zimy roku 1943 kulisou pro vyšetřování série vražd, odhadování a odhalování jejich motivu; zrádci ve vlastních řadách (?), komunisté (?) , zednáři (?), ozvěny minulosti (?). Není příjemné sledovat španělské vojáky „nesoucí na špicích bajonetů Boží pomstu“ do samého srdce bestie, když současně vidíme posvátnou vlajku katolického Španělska vedle vlajky s hákovým křížem, a je jasné, že muže z Modré divize vede do boje ta samá bestie (jen pod jiným jménem). Silné jsou i závěrečné titulky; snímky ještě živých mužů z Jihu a snímky jejích hrobů daleko od vlasti; uvědomíme si, že další Španělé skončili v některém ze sovětských pracovních táborů. Dala bych si líbit více filmů o španělské Modré divizi (División Azul). ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Totalni skoda tech exterieru, kostymu apod.. Svetova valka v tomhle filmu nemela vubec zadnou roli. Skutecne nechapu ustredni motiv filmu, ze se v kazdodennich ztratach vysetruji tri mrtvi. To jsem poradne nepochopil do konce filmu. Proc tvurci tak mrhali penezma a mohli na naprosto prumernou detektivku usetrit urcite pulku rozpoctu. Ja tomu nerozumim. Zkratka skoda. Televizni prumer. ()

Saxos 

všechny recenze uživatele

Kriminální příběh umístěný do přední linie bojů východní fronty 2. světové války. Ve filmu se spojila dobře vystižená válečná atmosféra s poměrným napětím vyšetřování sériových vražd vojáků 250. Infanterie Division /na uniformách dobře vyznačeno/. Moc takových filmů není. K vraždám, krádežím, šmelině a spoustě dalších trestných činů, docházelo samozřejmě i v průběhu války a to ať na frontě, tak v týlu. Němci se svou důsledností vždy chtěli vyšetřování a přijatelné výsledky a to nejen ve svých řadách, ale i u svých spojenců. ()

Reklama

Reklama