Reklama

Reklama

Muž, který sázel stromy

  • Kanada The Man Who Planted Trees (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Drama / Rodinný
Kanada, 1987, 30 min

Režie:

Frédéric Back

Předloha:

Jean Giono (povídka)

Obsahy(1)

Krátký poetický animovaný film podľa rovnomennej novely Jeana Giona rozpráva príbeh pustovníka, ktorý celý svoj život v absolutnej skromnosti zasvätil krásnemu cieľu. Je to vizuálne krásne spracovaná meditácia o sile človeka a kráse tvorby a zároveň nesmierne humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď. (Jordan)

Recenze (364)

easaque 

všechny recenze uživatele

5* po zopakování musím tomuto dílku zvednout hodnocení na plný počet, jelikož si ho pro svůj optimismus a entuziasmus určitě zaslouží. Pro mě je to jeden ze základních kamenů něčeho co potvrzuje, že i jednotlivec dokáže něco změnit. Výtvarná stránka je skvělá a velmi podobná skvělým animovaným snímkům Alexandra Petrova a až teď jsem si uvědomil, že tento je starší než cokoliv od ruského režiséra. Podstatný je však příběh, který je hybnou silou všeho. Co víc napsat? Snad kdo nezná, tak stojí za shlédnutí a třeba rovnou tady i v češtině. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Micione 

všechny recenze uživatele

Příběh člověka, kterému zcela jistě záleželo na tom, v jakém prostředí žije. Především v současnosti, kdy stromy na naší krásné planetě umírají den ode dne víc, by bylo zapotřebí podobně smýšlejících a skromných lidí, avšak ne takových, kteří sice dají plný počet bodů a film ohodnotí v superlativech, avšak vzápětí půjdou na Amazon vyměnit svůj ani ne rok starý telefon za nový jen proto, že je ve výhodné nabídce! Bohužel většina lidí raději podpoří ekonomickou strukturu založenou na válkách a konzumu využívajíc planetu, protože není ochotná zpochybnit svůj způsob života a už vůbec ne přinést ani malé oběti když ne pro zvrácení, tak alespoň pro zlepšení stávající situace. Pokud je ekonomicky nevýhodné být tzv. "zelený" nejsou předpoklady ani pro změnu. I když v globálu jsem spíš optimistka, v tomto případě to bohužel vidím tak, že budeme dotlačení do bodu, ze kterého není návratu a poté vypukne panika namísto toho, aby se podnikly nutné kroky. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

V té filozofii bylo kousek z Malého prince, trochu z Alchymisty a v zobrazení Provance jsem tam viděl i Manon od pramene , a to i tím symbolem vody. Pro srovnání doporučuji Bachova Racka Jonathana Livingstona , v němž je taky kus lidské svobody, která člověka vede k nalezení "způsobu, jak být šťastný". Krásná hudba i animace. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nádherne prerozprávaný príbeh vyžarujúci životný optimizmus, s úžasnou prelínavou kresbou, ktorý má jedinú chybu - nemá formu umeleckého podobenstva, aké by mi tu sadlo o niečo viac. To však skvelému zážitku nevadí, ale aj tak mi nedá nepovedať, že mi to príde slušne nadhodnotené. Sila odhodlania jedného človeka koncentrovaná v pol hodine trvajúcom filme, kde divák sleduje premenu krajiny behom desaťročí a historických udalostí, ktoré otriasli celým svetom, ale jedného muža sa ani nedotkli. 85% Celý film tu. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Tahle animace působí ve světě Shreků, Dob ledových a různých Příšerek jako čerstvej vzduch v zaprděným lokálu. Samotnej příběh má sice dobrou myšlenku, ale je tak pateticky přetaženej, že je člověku halt spíš proti srsti... 1. půlka je za bůro, ve druhé se už jen kecá o zemském ráji to napohled a o tom, jak nám pasák supluje Boha... ale ty kladné pocity mají tak nějak nadpoloviční většinu, takže na mandát to stačí... I když jsem knížku nečetl, vím, že jsem o nic nepřišel...tahle moc pěkná utopická filozofie není nic pro mě... ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Film se odehrává v letech 1913, 1920, 1933, 1935, 1939, 1945 a 1947. (KGBelik)
  • Obec, ve které se příběh odehrává, je Banon. Jedná se o francouzskou obec, která se nachází v departementu Alpes-de-Haute-Provence, v regiónu Provence-Alpes-Côte d’Azur. (sator)

Reklama

Reklama