Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podnikatel Fred Baron chce spáchat sebevraždu, protože nemá na zaplacení směnek a dluží panu Hallerovi peníze, které s ním prohrál v Lindeho herně. V sebevraždě mu zabrání dobrodruh Ronny a slíbí mu pomoc. V Hallerově vile, kde pátrá po dokumentech, se Ronny seznámí s majitelovou dcerou Evou. Otec ji nutí do sňatku s Lindem, který ho vydírá. Ronny zjistí, že Linde ve své herně vyrábí falešné peníze. Navrhne Baronovi, aby vyhrál peníze tam, kde o ně přišel, a slíbí Hallerovi, že dosáhne toho, aby si Eva nemusela vzít Lindeho. V herně je ale Ronny zajat a uvězněn. Mezitím Ronnyho hledá jeho sluha Valentin u Hallerů a je přepaden komorníkem Josefem. Vše vidí Eva, Valentina osvobodí a oba spěchají do herny. Ta už je obklíčena policií. Lindemu se ale nakonec podaří uprchnout v autě a unést s sebou i Evu. Pronásleduje je Ronny s policií. Evě se podaří bezpečně vyskočit z vozu těsně před havárií. Zjistí se, že Ronny není dobrodruh, ale kapitán tajné policie, který měl zneškodnit penězokaze. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Doporučuji shlédnout se zelenými brýlemi, neb viráž tomuto ryze ateliérovému filmu s vytříbeným vkusem půvabně sluší. Tato báječná krimi lascivně spojuje téma penězokazů a roztomilé hry jednoho z nejzajímavějších párů předválečného filmu. Rolf Wanka s drobným knírkem je novodobým Douglas Fairbanskem českého filmu, rozdává úsměvy a vtípky, laškuje se svým sluhou, jest atletem a ve finále také předchůdcem James Bonda. Adina Mandlová je pikantní dětskou blondýnkou, která ví, že jí to sluší, když se bojí, rozkošně žvatlá a báječně umí také využít brože na nákladné toaletě ve výstřihu. Tuto ostatně nejednou vystřídá, ideálně pak za pánská pyžama. Rolfi je konečně nejbáječnější v téže scéně v negližé, když si hraje na lachtana a jeho věrný sluha grapefruit na zatloukače hřebíků. Český film přišel o hodně, když se s ním v takto vrcholné formě musel navždy rozloučit. Jejich protipólem je výtečná banda podvratných živlů, které vede sličná Alena Frimlová, ovšem po jistou dobu v zastoupení Zvonimíra Rogoze. Opravdu jsem na rozpacích, kdo je báječnější tupoun, jestli Ládík H. Strunů, nebo Janek W. Špergrů. Ale asi Speerger, protože má lepší kostym s hazardním kšiltem. Měla-li bych si vybrati ze soudobých komediálně laděných krimi, požla bych si skutečně Krok do tmy a hned za ním originelního Edgar Wallace v úpravě Karla Lamače, kde se ostatně Mac Frič tomuto gengru poprvé přiblížil jako asistent režie - ve filmu Der Zinker. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pusťte mě.“ - „Hned. Jakmile přestanete křičet.“ - „Já jsem ještě nezačala.“ Obrovsky nevyrovnaný film. Mix žánrů kriminálního a komediálního v tomto případě příliš nefunguje. Jako detektivka vyznívá často spíš lacině (místy přímo béčkově) než kdovíjak napínavě či dokonce chytře. Jakožto komedie funguje Krok do tmy podstatně líp, nechybí řada vtipných dialogových výměn a scének, ale co do zábavnosti jednotlivých postav je to již o něco horší, nejlépe z toho asi vychází tupý Valentin Václava Trégla (vládne scéna s přibíjením peřiny), ačkoliv i on sem tam zaškobrtne. Problém ovšem vidím v hlavním páru. Mandlová působí podivně (v jednu chvíli laškovně naivní, pak najednou suverénní a neohrožená, vzápětí zas jen vláčená), Wanka se mi jevil spíš jako necharismatický, napomádovaný seladon než neohrožený, šarmantní hrdina s nadhledem. A Smolík je ve své roli naprosto nevyužitý. Celkově mi tento kousek vychází na průměr. „Myslili jsme, že již nepřijdete.“ - „Můj manžel měl nějakou důležitou konferenci.“ - „Jo, s mojí paní.“ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Šviih, vtip, šarm, napětí, akce, romance, krásné ženy, šviháčtí muži... Všechno je v téhle kouzelně odlehčené kriminálce, která jako by se na plátno vysypala z nějakého šestákového románu. Martin Frič byl režisér světového formátu. ()

Véča 

všechny recenze uživatele

Adině to nejvíc sluší vyválené v bahně, Rolfovi jeho gumový úsměv, Tréglovi zase grapefrujt místo mandarinky na hlavě. Hlavně, když tam je L.H. "Pat" Struna a J.W. "Mat" Speerger. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Naivita celkového děje, přeměněná v mlhu, by měla možná ještě hustší složení, než ona legendární mlha večerníčková. Nicméně trefný Krok stranou, od všech klasických prvorepublikových snímků, který tento film udělal, je skutečně znát. Rolf "Rony" Wanka tímto předehrává všem osamělým, nebojácným dobrodruhům, jenž lámou ženská srdce na počkání a zdánlivě neřešitelné, smrtelně nebezpečné situace se pro ně stávají denní rutinou. "je vidět, pánové, že mě neznáte!". Nenápadný film, ve kterém nechybí tajné vchody, záchrana překrásné ženy, romantika i akce, a hlavně pouze jeden jasný hrdina. Atributy, na kterých Holywood stavěl a staví i nadále. Tohle je ovšem Barrandov, takže mezi tím vším máme krásný československý nádech. Tréglovo tajtrlíkování i skvělé dramatické herectví nejznámějších jmen. Originální a velmi slušně zrežírovaný snímek. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Fikerův rodokaps je zpracován s roztomilým nadhledem a velmi šarmantnê. Je to samozřejmě neskonale naivní, ale i tak je film velice zábavný. Wanka ve vrcholné formě předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Když nemohl na počátku třicátých let, v době hospodářské krize, získat strojní inženýr Eduard Fiker zaměstnání ve svém oboru, vrhl se po krátké divadelní epizodě na literární tvorbu. Od mládí jej přitahovaly detektivní příběhy a za svůj krátký život (zemřel v osmapadesáti letech) jich napsal několik desítek. Brzy také pronikl mezi barrandovské filmaře (z jeho dílny vzešla například částečně autobiografická krimikomedie Paklíč nebo Zinková rakev alias Třináctý revír). K jeho vůbec prvním filmovým scénářům patřil Krok do tmy, který měl v Československu simulovat zahraniční hollywoodské trháky. Důvody byly ryze praktické: pořizovací cena kopie amerického nebo anglického detektivního filmu představovala sumu asi sto padesáti tisíc předválečných korun. Realizace se ujal znovuvzkřísený Havlův Lucernafilm a režie byla svěřena zkušenému Macu Fričovi. Hlavní partnerskou dvojici vytvořili charismatický Rolf Wanka coby "český Arsène Lupin" a okouzlující Adina Mandlová, která se tu co chvíli rozkošně leká. Dnes s odstupem sedmdesáti let je patrné, že Fiker byl společně s Emilem Vachkem jedním z prvních a úspěšných průkopníků detektivního žánru u nás a díky němu byly vystavěny i základy filmové kriminologie, později bohatě zastoupené řadou dalších autorů. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Začátek mne docela navnadil. Tihleti vtipně komentující dobrodruzi, kteří si vědí rady v každé situaci, jsou mi ve filmech veskrze sympatičtí. Ale pak se dobrodruh začne chovat nelogicky, stejně tak Eva, a posléze celé osazenstvo. Koneckonců, tady se mohlo stát cokoliv, klidně bych i čekal, že Eva vede tu podloudnickou bandu taky. Pokusy o humor podle mne nemohly fungovat ani tenkrát, tak jsou to křečovité pokusy. Postavy poletují zleva doprava, jak zrovna se to autorům hodí, bez ladu a skladu, aby to byl spíše dobrodružný příběh a nikdo u něho nepřemýšlel o logice děje a chování lidí včetně jejich motivací. Některé scény jsou zbytečně dlouhé, jindy proběhnou v rychlém střihu, že ani divák nestíhá pojmout, co se právě stalo nebo koho to kam vláčejí. A do toho ta příšerná hudba, která se snaží o tajemno na jedné straně a bouřlivo na straně zločinců, ale ve výsledku prostě jen řve na nepatřičných místech. Nepovedený film, ani krimi, ani komedie, rozháraný a rozklížený jak dřevěná pramice po třiceti letech, kdy se o ni nikdo na břehu nestaral. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Právě v jednoduchosti je ta geniálnost, Ronny !!" - "Za jednoduchého jsem ještě ochoten vás pokládat..Ale za geniálního ?? To těžko.." ;) ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Žeby pokus o český film-noir? A celkom zaujímavý, dokonca aj akčná scéna sa tu vyskytne. No má to samozrejme aj niekoľko slabších miest, kedy film stráca tempo a pôsobí naivne, ale na svoju dobu celkom fajn. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Rozkošná detektivní komedie zcela na úrovni soudobých hollywoodských klenotů téhož žánru (na mysli mám především sérii Thin Man aj.), typově velice dobře obsazená (Wanka - hrdina, Mandlová - kráska, Rogoz - ničema). Překvapuje mě, že se o ní tak málo ví. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Skvělá předválečná krimi komedie, která se hrdě vyrovná soudobým žánrovým snímkům z USA. Role Ronnyho by se klidně mohli ujmout třeba William Powell nebo Errol Flynn, nicméně Rolf Wanka to taky zvládá na jedničku. No a jinak filmu kromě sympatického hlavního hrdiny nechybí ani propracovaná detektivní zápletka plná napínavých momentů a akce a taky hodně slizký a nesympatický záporák. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Vynikající kriminální komedie v režii Maca Friče s půvabnou Adinou Mandlovou, s rozhodným Rolfem Wankou a úžasně potrhlým Václavem Tréglem. Myslím, že pan Trégl u nás jako první vynalezl styl přikrývek ve stylu Heleny Růžičkové: "To jako, že bych se pod ni vcucla", když ji přitlouká ke své posteli, aby mu jí jeho pán nesebral. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Český film a noir? To není úplně spojení, které si představíte, když se mluví o tomto žánru. Ale právě film "Krom do tmy" dokazuje, že to možné, je, i když takovým tím klasickým českým způsobem, a tedy s humorem, což je něco, co zrovna u noiru moc nemusím. Ale není to špatné a já jsem rád, že jsem tuhle českou perlu pro sebe objevil. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Frič dokáže průměrné kriminálce vdechnout originalitu a průměrné komedii šmrnc. Díky jemu a ústřední dvojci Wanka+Mandlová je Krok do tmy úsměvný a oddychový film. A Adině to v příkopu moc sluší, možná víc než s make-upem v posteli. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Divák je v prvních patnácti minutách naladěn na žánrovku o lupiči- gentlemanovi, ale pak se to začne nějak rozpadat do typické komediální bramboračky (výstupy V.Trégla). Jako kdyby to scenáristé a režisér nedokázali udržet v napínavé rovině a snažili se propasírovat do detektivního námětu humor za každou cenu... ()

marťan 

všechny recenze uživatele

Záhadný Ronny - Rolf Wanka, krásná Eva Hallerová - Adina Mandlová v povedené detektivce na námět románu Eduarda Fikera .... a k tomu jedna velmi záhadná herna, a padouch Linde, který pro svou hernu vyrábí falešné peníze..... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dalsi z rady Fricovych filmu "rodokapsoveho" razeni. Jednoduchy a svizne plynouci film s peknou kamerou a prumernym dejem. Skvely Wanka a Slemrova. Vzdy mam radost, kdyz vidim film s Mandlovou, ktery jsem jeste nikdy nevidel. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Krok do tmy je odlehčenou detektivkou s melodramatickými a akčními doplňky. To, co schází na kontinuitě návazných sledů nebo magických zvratů přediva osudu, je bohatě vynahrazeno rošťáckým zaujetím pro zábavu a vzájemné potěšení. Oplývá totiž nenucenou formou kavalírského šarmu, se širokým úsměvem si vykračuje noční ulicí, v jejich přítmí záměrně klame tělem, aby se poté zpoza rohu, nikým nesledován, mohl radovat z následujícího shonu hříchů a chtíče. Martin Frič z literární předlohy Eduarda Fikera vymodeloval detektivní taškařici s proměnlivou substancí dobra a zla, neboť jen hřích s galantní zdvořilostí a romantickou udatností charismatického ochránce může být prominut. Detektivka dovádí, věnčí svého hrdinu zaslouženými vavříny díků a po celou dobu běhu nepřesává páchat drobné uličnické kousky. Hrdinou, pokušením a závanem elegantní kultivovanosti je Ronny (velmi příjemný Rolf Wanka), dobrodruh se slabostí pro mladí půvabných žen. Život je hrou a dobrodružstvím z dobrých skutků a výzev romantického vzplanutí. Poslání je zábavou, rozkoší a odměnou. Hlavní ženskou postavou je Eva Hallerová (roztomilá Adina Mandlová), dcera obchodního rady v rozpacích z vynucované svatby. Žena v několikanásobném druhu ohrožení je ideálním objektem romantického dobrodružství. Důležitou postavou k podepření hrdinovy odvahy je O.A.Linde (zajímavý Zvonimir Rogoz), svérázně sebestředný provozovatel soukromé herny pro společenskou smetánku a chlípník, jehož chtíč stojí za vzestupem i pádem zločincovy ješitnosti. Výraznou postavou je Jan Haller (velmi zajímavý František Smolík), bohatý rada obchodní komory a Evin starostlivý otec ve strachu z trestu a v bezradnosti nevybíravého vydírání. Vnitřní svět musí podstoupit nejosobnější katarzi. K výraznějším postavám patří také Valentin (příjemný Václav Trégl), lehce nešikovný, přesto věrně oddaný Ronnyho sluha. Dlouholetá služba si již zvykla na drobné ústrky a očekávané výhody. Z dalších rolí: s Lindem kolaborující Hallerův sluha Josef (František Kreuzmann st.), zpěvačka, Lindeho milenka a společnice v nutné vzpouře žárlivosti a odplaty, Magda (Alena Frimlová), neschopně zoufalý karbaník Fred Baron (Vítězslav Boček), vždy hašteřiví manželé z lepší společnosti (Theodor Pištěk a Růžena Šlemrová), z vyhýbání se podezřelých z únosu znepokojený policejní komisař (Gustav Hilmar), snaživý policejní detektiv (Petr Lotar), či nejvýraznější z Lindeho pohůnků (Jan W. Speerger a Ladislav Herbert Struna). Krok do tmy je v první řadě veselohrou galantní romantiky, v té druhé je akční detektivkou. Dostatečně příjemné šarmantní pobavení! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film má rozhodně styl nemohu mu upřít spoustu nápadů a snah. Bohužel v mnoha ohledech to zůstalo jen na půl cesty a i přes pěkné tempo, dobré herce i slušný scénář filmu něco chybí. Mac Frič prostě hrozně chtěl natočit dobrou gangsterku, ale pak mu to nějak nevyšlo a je z toho jen průměr...60% ()

Reklama

Reklama