Reklama

Reklama

Citadel

Trailer 1
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní
Irsko / Velká Británie, 2012, 85 min

Obsahy(1)

Tommy Cowley (Aneurin Barnard) je mladý otec postihnutý chronickou agorafóbiou, odkedy na jeho ženu brutálne zaútočil gang zvrátených a divokých detí. Žije na chátrajúcom predmestí mesta Edelstown, kde sa cíti byť uväznený. Všetko sa ešte zhorší, keď ho začne terorizovať ten istý detský gang, ktorý si podľa všetkého tentoraz vyhliadal jeho malú dcéru. Pomôcť v jeho trápení mu chcú chápajúca sestrička a odpadlícky kňaz, avšak Tommy sa nakoniec rozhodne na vlastnú päsť odhaliť krutú pravdu o maskovaných deťoch. Počas pátrania príde na to, že ak chce premôcť svoj strach, musí sa postaviť démonom vlastnej minulosti a vstúpiť na miesto, ktorého sa bojí najviac v živote. Tou temnou stavbou je opustený panelový dom, známy ako Citadela. (Incantator)

(více)

Recenze (103)

verbal 

všechny recenze uživatele

Jakmile se Kafka s Exupérym zfetují v domově pro opuštěné, psychicky narušené otce, při dojezdu vypotí Citadelu. To by ještě nebylo až tak nejhorší, kdyby se toho nechytil nějaký amatérský zabiják s videokamerou, co z toho krutě spáchal čistou hodinu agitky psychiatricko - sociálních služeb, plnou kokotsky zmateného pobíhání s miminem, a dvacet pět minut čištění paneláku v Dolním Bubákově, které by možná vydalo na unylý kraťas s pár kliky znuděných teenageru na tytrubko. Velmi iritující, zvlášť ten ústřední Frodo s aneurysmem, jehož herecký projev "potím se a tvářím jak piča", mě málem přinutil nedočkat se toho hořkého, pyrotechnického konce, který dozajista vymazlili k dokonalosti Bratři v triku. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Parádní sociální horor. Citadel je depresivní a špinavá pocitovka čerpající ze sedmdesátkových hororů Davida Cronenberga (The Brood, Shivers). Dnes už se něco takového moc často nevidí, takže jsem s filmem velmi spokojený, ačkoli za úplnou špičkou trochu zaostává. Například úplně bych klidně vyškrtl vedlejší postavy - černošskou sestřičku a divného faráře, klidně to celé mohlo stát jenom na Tommym. Každopádně netřeba si stěžovat, lepší atmošku letos moc hororů nemělo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,UVĚDOM SI STRACH A PŘEKONEJ HO!“...... /// (já bych spíš řekl: ,,Uvědom si píčovinu a nedívej se!“) Tommy v paneláku přišel o manželku, ale aby neremcal, že život není fér, získal dcerku a krásný trauma. Tváří se jak Frodo řízlej Glumem (bez prstenu) a kdybych mohl, tak těm parchantům po 20ti minutách píchnu. Ještě teď nedokážu pochopit, proč mám mít strach o magora, jenž je v reálným světě hrozbou sám sobě a děsit se věcí, který se prostě nemůžou stát! Technicky to prostě nejde! (nejde! nejde! kurva nejde!) Jestli vám ke štěstí chybí ještě třeba bláznivej kněz, tak budete nadšení a pravdolásková holka bude vaší třešničkou na obraze. Uvěřitelnýho (krom toho, že chcu Tommyho zabít) tu není zhola nic. Film o jakýsi verzi nepřízpůsobivejch zombíků je píčovina, píčovina, píčovina, která má jedinej cíl – podpráhově vysílat signál, abych si rozflákal plazmu (ne tu krevní, ale tu v obejváku…). Ale nakonec mám přece jen radost, páč telka přežila. A toho zmrda si najdu! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Myslím si, že jako idioti se ve filmu chovaj jen Korejci. 2.) Potřebuju poradit s parchantama v paneláku. 3.) Thx za titule ,,schnecek“. /// PŘÍBĚH * HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Wow, tak táto Citadelka ma chytila ešte omnoho viac, ako som si po podarenom traileri predstavoval. Tá parádna atmosféra špinavých sídlisk je pre horor ako stvorená, a keď sa Briti chytia takéhoto námetu (podobne ako pri peckách Outcast či The Disappeared), moja spokojnosť je pomaly vopred zaručená. Horor je pohlcujúci, napínavý, originálny, psychicky tlačí na diváka od začiatku do konca - a spojiť takého prostredie so zmutovanými deťmi, tak to je presne podľa mojej chuti. Boli tam síce aj hluché miesta, pretože dej sa počas celej prvej hodiny točil len a len okolo vzťahov, pocitov a problémov hlavného hrdinu, takže ku jeho priamej konfrontácii s malými feťákmi nedochádzalo nejako často, ale stále to fungovalo, stále som bol v napätí, stále som netrpezlivo očakával bravúrne vyvrcholenie... a dočkal som sa. Záverečná tretina v baráčiku bola naprosto dokonalá. Okrem toho - výborne nakrútené, skvelá hudba. Jasných 10/10. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tempo filmu je strašně pomalé, není v něm zahrnuto moc akce,což si asi už každý může odvodit, že tenhle film nebyl nic pro mně, ale atmosféře na Konci filmu však nemohu vytknout nic! Super Hudba, skvěle tísnivá creepy atmosféra, při které bych se nedivil, kdyby se někdo i bál ! Nápad byl také fajn, zpracování působilo kvalitně, škoda té nudné,absolutně nic neříkající Hodiny.. Mohla to být Pecka Roku ! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Britská společnost se skrze svou kinematografii ocitla v situaci hlavy 22. Na jedné straně má filmy pro mladé diváky, které své publikum mámí obrazy předměstské mládeže, které utužují lifestyle pozérství, drsňáckého života na hraně zákona a násilné opozice vůči konzervativizmu staré generace. Na druhou stranu pak starším divákům předkládá filmy jako "Eden Lake" či "Harry Brown", které exploatují obavy z nezvladatelné mládeže, které není nic svaté. Snímek "Citadel" zdánlivě náleží do druhé popsané kategorie, ale ačkoli přejímá některé její prvky spíše reflektuje důsledky exploatačních filmů na společnost. Nepřichází pouze s utužováním předsudků vůči mládeži, ale tematizuje přímo strach, jež v divácích tyto schematické obrazy stupňují. Fenomén násilí a nezvladatelnosti dospívající mládeže ze sociálně slabších rodin se již do hororové přízračnosti pokusil zahalit film "F", ale až tvůrci "Citadel" vyloženě strach z hrůz číhajících za prahem bezpečí domova učinili ústředním tématem filmu. Zlověstné, klackovitě se pohybující figury oděné v ikonických mikinách s kapucou zde představují nejen přímou fyzickou hrozbu pro hrdinu, ale také nezničitelné zlo, které ho hrozí zasáhnout i v nitru tím, že by na svou stranu přetáhlo to hrdinovi nejdražší, jeho vlastní dítě. Právě tato míra promyšlenosti, ale také schopnost vystihnout stísňující atmosféru až paranoidně permanentního ohrožení, dělá z "Citadel" výjimečné dílo nejen v rámci britských hororů. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Britové nám opět představují děti jako vraždící zmrdy (podobně jako v "F" nebo "Children"), tentokrát z prostředí jednoho špinavého, a snad absolutně prázdného, sídliště. Jistá podobnost však šplhá až k místům nejvyšším - samozřejmě mám na mysli Cronenbergův The Brood - a to hlavně tím námětem: zmutovaní parchanti unášejí jiné děti pro zachování svého rodu, živí se lidským strachem, a sem tam někoho brutálně napadnou. Jeho kvalit určitě nedosahuje, ale nedá se mu upřít určitá deprese a několik skoro-adrenalinových momentů (viz autobus). Závěr jsem ale čekal lepší. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Film o nevyužitých lokacích k bydlení, přípravě sušeného mléka pro kojence, kočárku a jeho výdrži v terénu, nepřesné meziměstské lince autobusu, špatných pojistkách a přívodu elekřiny a hlavně product placement Old Spicu, jehož absenci a tudiž "trable" předvádí přerostlý Hobbit po celou stopáž filmu. Jo a pak je to teda horor a děsný thriller, ve kterém hlavní hrdinové prochází kolem slepých dětí a vy se z toho poserete! A vzhledem k tomu, že jednou padne slovo o sociálce, tak je to horor sociální. 10% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Slušně nasnímaná a hustoatmosférická urban legend o moderním strašidelném zámku-vybydleném paneláku se dvěma dobrými lekačkami, bohužel povážlivě naředěná sociologicko-psychologickým dramatem. Drhnutí logiky by nevadilo, ale ta rozbředlost filmu mě uondala, bubáci - byť se zajímavě vymyšleným pozadím - na mě prostě nefungovali a finále, ve kterém se hrdina konečně vrátil zpátky do úchvatné titulní ratejny, mi přišlo vyloženě slabé. ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

Írsky briti vo výbornej forme. Jednoduchý námet spracovaný na tak malej ploche, to xce talent a Ciaran ním bezpochyby je. Agorafóbia vyvolaná prelomovou udalosťou, ktorú si Tommy odsledoval vo vzduchoprázdnom výtahu, zmutovaní a zakuklení hooligans, s visážou ktorá vyjadrovala odpor z každodennej stretávky s nedorastenými vývrtkami a omráčenou realitou zasadenou do depresívneho prostredia + snaha zachrániť svoje potomstvo na " lepšie " časy , všetko to bolo filmársky zvládnuté na výbornú. Film Mi ale pripadal poloprázdny hlavne vďaka nepotrebnému farárovi, ktorý všetko vedel a fungoval len ako narátor okolitých udalostí. Atmosféra ale výnimočná s pár postavami sa vyžmýkať viac v tejto kvalite (!) ani nedalo. Zo snímku som si odniesla Ciarana a Barnarda. Takže na 4ku nevyskočím. Námet tu už bol, no Ciaran je talent (Bernard detto ) a budem sa zaujímať o ich ďalšie počiny. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Mladý Tommy sa stáva agorafobikom a zároveň osamelým otcom po tom, čo jeho tehotnú ženu prepadne partia mladistvých výtržníkov a žije uzavretý život za dvermi svojho bytu v nepríjemnej, kriminalizovanej štvrti. Keď mu však neodbytní delikventi unesú aj dieťa, bude sa musieť postaviť nielen im, ale aj svojmu paralyzujúcemu strachu. Jeho protivníci však nie sú obyčajní, ale javia sa až ako nejaké zdegenerované monštrá. A či je tomu naozaj tak, alebo sa jedná len o jeho posunuté vnímanie, v tomto prípade až také dôležité nie je, keďže režisér chcel v prvom rade dosiahnuť určitú spoločenskú kritiku, na základe svojej osobnej skúsenosti s takýmito hajzlíkmi. Film síce miestami pripomenie viaceré iné (nielen) horory, no našťastie pôsobí celistvo a vytvára svoj vlastný, realisticky mrazivý príbeh. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Odo dňa ako bol Tommy svedkom útoku teenagerov na svoju tehotnú ženu, má panický strach, že sa daná udalosť bude opakovať. Má nato, ale opodstatnenie. Predtým, ako manželka umiera na neznámu infekciu, porodí dcérku, ktorú si chce daná skupinka z opusteného paneláku privlastniť. Tommy sa musí pre jej záchranu postaviť vlastnému strachu. Tu sa snáď už každí zbláznil. Rozmýšľal som nad dvomi hviezdami, ale teraz som v pomykove za čo, že by som ich mal udeliť. Jednu za nápad a druhú?? Možno za nádych mysterióznosti. Ale inak, rekapitulujte so mnou. Opustený barák? Milión krát obohrané. Jedna vražda za celý film, dva krát ukázaný ksicht detského démona? Prečo keď niekomu povedia aby bol potichu a držal sa pokynov, tak začne húkať na celý činžiak, že zobudí aj "Masláka s pani Jankou"?? Slepý chalan, ktorý je zároveň "frujdum" pre odháňanie strachu začne z ničoho nič vidieť a na koniec je to on čo sa bojí. A ten čo bol takmer pod "dohľadom" psychiatrov, nakoľko sa bál aj zhasnutého svetla, zo všetkého vyjde, ako nebojácny hrdina. No dobre. Netreba pozerať na logiku. Je to predsa horor a tento žáner nato má právo. No mne proste tento film prišiel nudný a tak sa mi v hlave kopili len samé negatíva, ktoré by som si možno pri inom filme ani nevšimol a nevadili by mi tak ako tu - 40%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Sociální horor? Kdo je na to kurva zvědavej??? Spíš to točila banda sociálů, tak asi proto ten podtext. Už bych měl opravdu definitivně tenhle mrtvej žánr vzdát, ale furt se nepoučím. Já vím, že to opakuji v každým komentáři, ale co už. Kouknul jsem se na tohle abych si udělal představu o tom jak asi bude vypadat druhý Sinister, který má rovněž na svědomí režisér tohohle výpotku a představu bych měl a to dokonalou.20% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Cronenbergovská variace aka panelákový Mordor, kam ani Frodo neleze bez bouchačky. Zdaleka nejpůsobivější je atmosféra, v níž se bohužel všechno ostatní dost ztrácí. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Pořád věříš, Tommy?"...,,Musíme věřit sami v sebe, jen tak přijde spasení." Špinavý film o mladém otci, který zmagoří a snaží se zachránit svou malinkatou dceru před démonickými spratky z temné věže (vybydleného paneláku). Jenže je v takovém zajetí vlastního strachu a tak zralý na Bohnice, že dcerku Elsu mu zmutovaní parchanti logicky vezmou. A tak nezbývá, než si pro ni dojít...Hlavní představitel hraje trosku přesvědčivě, až si jeden pomyslí, zda ho něčím nesjeli či do něj nepouštěli proud. Psychologické drama s prvky thrilleru má v závěru několik lehce hororových kapiček. Tak nějak se mi při tom všem vybavilo video od Aphex Twin - Come to Daddy (1997)... ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Nevěděl jsem, co od Citadel čekat, ale teď jsem mile překvapen. Atmosférou dokonalý a depresivní stránkou ještě více. Napětí se dalo krájet a moc pěkný pocit jsem neměl. Od začátku divák takřka nic neví a vše se dozvídá postupně, což je dost dobře. Tommy zahrál prvotřídně, tu schýzu jsem mu baštil. Škoda slabšího závěru, čekal jsem něco víc, ale jinak velmi kvalitní hororová podívaná.. 8/10 = 86% ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Vybydleno a vymalováno. Značně depresivní začátek vám ve druhé půli vylepší irští žadatelé o sociální dávky, kteří už ani žádné dávky nepotřebují. Jestli budeme Evropu dohánět ve všech oblastech, tak to teda potěš Cronenberg. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Paranoidní, sebelítosný, vybledlý blábol, který velmi zajímavě začíná, ale bohužel dále už panuje jen totálně mdlé vaření z vody, kterému podráží nohy prázdnota scénáře, uspávací hudba a nevyužité příležitosti. Trochu mi to připomnělo starší britské dílko, které se mi ale líbilo mnohem víc. Zklamání. 49% ()

Související novinky

Sinister se vrací

Sinister se vrací

17.08.2014

První Sinister byl před třemi lety velký hororový úspěch. Film s rozpočtem 3 mil. dolarů utržil z amerických kin milionů téměř padesát a pokračování tak bylo jen otázkou času. To je odklepnuto již… (více)

Reklama

Reklama