Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se mohlo stát, ale nestalo. Co se nestalo, ale stát mělo. Co se stalo, ale stát nikdy nemělo... Co by kdyby rozehrává alternativní scénáře české historie 20. století. Tento unikátní projekt České televize Brno vypráví jiné dějiny českého národa – od vzniku monarchie v roce 1918 až po zavedení prohibice v současnosti. Pozměněné dobové filmové archivy, hrané scénky a výklady nejpovolanějších českých historiků ukazují tragikomické osudy českého národa, které se nikdy nestaly. Diváci se mohou těšit na 13 dílů, které s nadsázkou a hravostí promýšlí, jak jinak se mohla odehrát česká historie. Jak jinak mohly dopadnout osmičkové roky 1918, 1938, 1948 a 1968? Co by kdyby rozehrává i fiktivní scénáře postavené na větší míře nadsázky. Takové jsou díly zobrazující hladomor způsobený invazí mandelinky v roce 1952 nebo válku při dělení Československa. V Co by kdyby jako projektu brněnského televizního studia samozřejmě nechybí díl Co by kdyby: Morava získala samostatnost, ve kterém Moraváci zúčtují s češtinou, češstvím a s Čechy. S Co by kdyby se na televizní obrazovky dostává aktuální popularizační trend historické vědy – historie alternativ (tzv. kontrafaktuální historie). V cyklu vystupují renomovaní historici specializující se na 20. století: Vladimír Nálevka, Jiří Rajlich, Jiří Pernes, Jan Rychlík, David Kovařík, Vít Smetana, Dušan Kováč a další. Mezi řadou významných osobností se v Co by kdyby objeví Ludvík Vaculík, Jiří SuchýPavel Kohout, Hugo Mensdorff-Pouilly, Tomáš Czernin, armádní generál Tomáš Sedláček, armádní generál Karel Pezl, Bernd Posselt, Vladimír Mečiar, Antonín Baudyš aj. Režisérem a spoluautorem scénářů cyklu je Peter Kerekes, autor ve světě festivalově oceněných dokumentů 66 sezón a Jak se vaří dějiny... „Historie světa je souhrn událostí, kterým se bylo možné vyhnout.“ (Bertrand Russell)... Jak se jim šlo vyhnout, ukazuje třináctidílný cyklus České televize Co by kdyby. (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tyhle tipy pořadů fakt miluji, z mého pohledu zcela zbytečný nový pořad, na "co kdyby", jsem věřil tak někdy na základce do konce SŠ, kdy nám tyto nesmysly a vesměs pokroucenou historii, plnou lží, klamů a omylů, po celou dobu biflovaly do palic, jinak to ani nešlo. Žádný "co kdyby", nikdy neexistovalo, vše mělo vždycky svůj pádný důvod, vše bylo vždycky dlouho dopředu (někým) a podle přesných scénářů naplánováno a posléze také uskutečněno, tedy nic náhodného, to se dělo, děje a bude dít i nadále. V posledních cca 100 letech je to znát patrně nejvíc. Vítězové píší dějiny a všechno ostatní je jen jedno velké divadlo pro zmanipulované ovečky. ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Kdyby v prdeli byly ryby, degeš Kerekeš by chcípl hlady... °-[.. . . . Ano, může(!) to být zajímavé, může to být provokativní, může to být dokonce i přínosně inspirativní... . . . Mohlo to tak být. Kdyby to dělali inteligentní profesionálové, myšlenkově i duševně silní lidé se vzděláním, přehledem, instinktem a hlavně odvahou!!! Tohle je ale typická šašskotelevizácká debilně přizdisráčská ubohá povrchní sračka a další tunel nýmandů na veřejné peníze! No hlavně dát slovo lidu a že si pár kemorádských ochotníků začudlilo v těch hraných scénkách, že... Tak Heil Ekel, zase jednou >veřejnoprávě< ! - - - P.S. A nezapomeňte >mistrovi< napsat o autogram! ( http://www.csfd.cz/tvurce/13298-peter-kerekes/autogram/ ) - - - - - (Sledováno v úmorné únorové úterky na >eklovním prostoru< , hovnocení coby 46., kdybytář zde při třetí >episs/sodě< znechucen jako osmý - 28.2.2012) ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Alternativní historii se můžete věnovat tehdy, pokud perfektně zvládáte tu reálnou a své odhady vývoje situace můžete opřít o analýzu tehdejších procesů. Tady jsme na půdě čirých spekulací, navíc podaných zoufale amatérským způsobem. Skutečný průšvih a diskreditace tématu. Celkový dojem: 5 %. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen pár dílů, ale přijde mi to hrozně povrchní, na efekt, vůbec to nejde do hloubky. Trošku to připomíná ten Vachlerův nepovedený seriál o záhadách, kde mluvili různí divní lidé, a celkově jsme se nedozvěděli nic. ()

Marek1991 odpad!

všechny recenze uživatele

25.11.2012 - Tento seriál by sa dal urobiť veľmi seriózne aj s tým, čo by, keby, keby sa však presne pomenovali názory ľudí, situácie, veci by sa niečím podložili a nielen keci z hláv historikov, často diskutabilných, ktorí si často protirečia. Videl som časť o Štefánikovi a naozaj viac už nechcem. Rôzni ľudia bez podložených dôkazov hovorili, že sú jeho potomkami, možno áno, ale nemali dôkazy, ďalší špekulovali, či by bol nacista, či by sympatizoval so slobodomurármi alebo by bol zastával myšlienku spoločného Československa, ale to všetko až dlhé roky po jeho smrti. Vôbec sa nevenovali mnohým aspektom z jeho života, vzťahom s Benešom a Masarykom, ktorí ho možno ani v láske nemali. Proste slabé a všetko len dohady s priblblou hudbou. Toto by som do televízneho vysielania nezaraďoval. 02.05.2013 - No premohol som sa a pozrel som si v rýchlosti všetky ostatné časti a musím povedať, že je to riadna hlúposť, totálna nuda, zbytočnosť, kde sa často nevenovali skoro ničomu, len tam vložili typický český humor a nezmyselné rozhovory. Venovať čas o vstupe vojsk Varšavskej zmluvy akýmsi vzťahom nejakých neznámych ľudí, o monarchii rozprávať, žeby bola prospešná a strkať tam bulvárne záležitosti, no zdvíhalo mi to diel od dielu pomaly žalúdok a ku koncu ani ten humor som nebadal. Mením svoje hodnotenie a znižujem na najnižšiu možnú mieru, lebo toto si ozaj mohli odpustiť. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

17 minút na vážne témy sú sakramentsky málo, naviac, pokiaľ sú preplnené amatérskymi špekuláciami kde vážnosť jedného príspevku nahradí odveci vyjadrenie a nepodloženosť materiálov spadá v samoúčelnej zváraninke klebiet a nevyváženej (ne)objektivity. Toto nám nevyšlo. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Lehce úsměvné, těžce odbyté. Laciná publicistická slátanina láká na atraktivní téma, nicméně jde příliš po povrchu. Díly působí, jako by je zpracoval tým Blesku. Navíc asi půlku času zabral vždy úvod do situace pro nevzdělané, a tak nakonec se tématu věnovalo asi jen pět minut. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Za najväčší prínos toho, čo som doteraz videla, možno považovať rozhovor s dvoma Štefánikovými synovcami, ktorí nezapreli podobu so svojim slávnym strýkom a nejak podobne by vyzeral pravdepodobne aj on, keby sa dožil šesťdesiatky. Chýba to, na čom by mal dokument podobného typu stavať, teda zaujímavo rozvinuté teórie podložené faktami.To "Čo by bolo keby..." sa dá robiť aj na podstatne lepšej úrovni. Po tretej časti žiaľ znižujem na jednu a dalšie si už radšej ani nepozriem. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Jakýsi pseudo-psycho-dokument, který odkrývá možnosti světa, kdyby se vyvíjel jinak. V díle o 3. svět. válce vystupuje můj známý - vojenský kaplat Martin "Body" Vařeka. Hudba znělky: Jan Čechtický, hudební režie: Jan Kluka & Jiří Hradil ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Virtuálne a alternatívne dejiny všetkého druhu sú dnes v móde, ale nutno povedať, že iný význam majú u historikov a iný u pospolitého ľudu, ktorému vyhovujú hlavne preto, že nikdy nie je spokojný a tak si básni, ČO BY BOLO KEBY... a môže to robiť len vďaka tomu, že sa nevyzná v histórií a neuvedomuje si jej spletitosť. Seriál vyniká nápaditou poetikou a vtipom P. Kerekesa, prináša nečakané zaujímavosti a kuriozity, ale je tak zúfalo náhodilý, bezkoncepčný a nekonzistentný, pritom už aj na tak krátkej stopáži opakujúci tie isté zábery a plno hovoriacich hláv, že to neviem označiť inak ako pohrávanie sa s konceptom na vyplnenie televízneho času... ()

sator

všechny recenze uživatele

1. díl: 2. díl: 3. díl: 4. díl: 5. díl: 6. díl: 7. díl: 8. díl: 9. díl: 10. díl: 11. díl: 12. díl: 13. díl: ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Úplně debilní dokument, který je trapný až je mi z toho zima. Žádná fakta, čísla, fundované závěry, jen žvanění o hovnu a ilustrační scény (děti se samopaly dívající se na popravu sudetských němců či obráceně sudetských čechů). Kterej čurák tohle točil? A kterýho čuráka tohle napadlo? I sám generál Sedláček je z toho v rozpacích. Opravdový hnus. Ta 1* je za poměrně dlouhou výpověď generála Sedláčka. Kerekesi, už jsem si tě zjistil, ty jsi ten imbecil, co točil Brno 1969, vyser se na to a pomož důchodcům skládat uhlí, možná i to ovšem posereš a zhebnou zimou! ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebyly v prdeli ryby... toť je otázka. Tenhle seriál má hlavně potenciál. Je to krátký segment, který se chce zabývat něčím, co by jakože mohlo být. To je samo o sobě lukrativní. Kdo by nechtěl vědět jak by vypadala republika, kdyby jsme se postavili Mnichovu nebo komunismu. A mohli bychom pokračovat. Zde jsme ale v trochu jiném případě. Tento seriál je totiž velice dost odfláknutý a mnohdy spíše přemýšlí nad tím, jak by to bylo z pozice domnívačů a amatérů. Občas se najde zkušené oko, ale to je tak jednoznačné, že prostor pro diskuzi mizí jako Němci z pohraničí v roce 1945. Mnoho více se říci nedá. Aby seriál efektivně fungoval a nebyl by k smíchu musí se více opírat o fakta, nabízet názor několika historiků a expertů, kteří každý mohou zastávat jiný názor. Nejlépe aby se i sešli na jednom místě. Jinak by to bylo co by kdyby. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Za najväčšiu komédiu považujem diel "Kdyby Češi válčili se Slováky". Už si viem živo takúto vojnu predstaviť. Každá z bojujúcich stran by sa snažila prepiť toho druhého v krčme. ()

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Většina dílů dost zajímavých, škoda že každý jednotlivý není delší. Ikdyž - všecko jsou to jen spekulace, které mohou budit tak leda další otázky. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu velké zklamání. A předpokládám, že to další díly nezmění. Celkové provedení mi přijde velmi amatérské, fabulace nestaví na faktech, ale jen domněnkách. Představa, že by sudetští Němci bojovali za Korunu, ta to celé snažení zazdila už úplně, protože zbožné přání onoho monarchisty bylo prezentováno jako hotová věc. Podíval jsem se ještě na 3. díl, abych se ujistil, že jsem se po prvním dílu nemýlil. Bohužel, úroveň je pořád bídná, nebo spíš žádná. Pořad se jmenuje "Co by kdyby", ale za celých 20 minut se alternativním vývojem v případě odmítnutí Mnichova zabýval asi minutu, kdy dotazovaný historik stručně sdělil, že bychom válku s Německem nevyhráli a podle všeho bysme byli následně označeni za původce války v Evropě. ... že by někdo porovnal stav německého Wehrmachtu a československé armády? Zabýval se mezinárodní situací a možnou podporou Sovětského svazu? A další a další... Nic, nula.... ... prostě pan Kerekes opět nepracuje s dostupnými fakty, všechno jsou jen domněnky lidí, kteří se nezdají ani pro tento seriál povolaní. Kolikrát jsem měl pocit, jakoby se zeptal někoho na ulici... Další díl skutečně už vidět nepotřebuju. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se skutečně nepovedlo. Patrně většina (soudím dle hodnocení) zde měla o pořadu jiné mínění do té doby, než si ho pustila, přesně jako já. Asi jsme očekávali trochu toho scifi a fantasy dohromady, jako když jsme byli ještě hodně mladí a představovali si kde co a co kdyby. Hned jak to ale začali dávat bylo jasné, že takhle ten pořad postaven rozhodně není. ()

Gulde 

všechny recenze uživatele

Amatéřina. Navíc, kdyby to dělala komerční televize, tak beru, ale když je to z produkce televize veřejnoprávní, a tedy placené z daní, tak je to zcela nemístné. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Alternativní historie je už nejpozději od doby, kdy Robert Vogel získal Nobelovku (1993), relativně uznávaný proud historie, který se snaží odborně odpovídat na to, na co se stejně každý (i historik) jednou zeptá. Co by kdyby...Hitler vyhrál válku / nám nezabili Ferdinanda, paní Müllerová (moje oblíbené) / čeští stavové vyhráli na Bílé hoře / ošatku s malým Mohamedem pohltil septik prasečího chlívku / římané neprojeli bitvu v Teutoburském lese atd. Kromě toho že je to zajímavý, je to i z odborného hlediska důležité v oblasti předpokladů a tendencí vývoje, pochopení významu určitých impulzů na vývoje mentality člověka a společnosti, nebo třeba jenom pro uvědomění si, že stačilo aby se někdo ráno špatně vyspal a celá naše současnost by se vtekla do sklovitého kráteru po jaderném výbuchu. Jinak, pořad s výborným námětem je bohužel udělanej dost amatérsky, takže jsem na vážkách. Načrtnutí vývoje bylo totiž na hraně parodie a snad jenom Vladimír Srb tam doopravdy měl co říct. No, snad se dočkám nějakých lepších zpracování čím dál aktuálnějšího tématu české monarchie, které by jí dokázaly pořádně prodat. Po těžkém vnitřním boji dávám slabé 3 hvězdy. PS: konspirant s operativní přezdívkou Karlos80 by se měl podívat trenek, jestli mu tam vítězové nezmanipulovali tu jeho opelichanou ovečku, ty mrchy strkají prsty opravdu do všeho... PS2: po dalších dílech snižuju na ještě příliš milosrdné dvě hvězdy a asi půjdu ještě níž. Autoři jsou strašní diletanti, neumějí se zeptat odborníků (ptají se amatérů a lidí kterým je to putna), neumějí dát dohromady ani základní fakta a svoje vejšplechty tam nesouvisle házej od boku jako po šestým europivu. ČT to totálně zabila! ()

Reklama

Reklama