Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za slavným spisovatelem, držitelem Nobely ceny za literaturu, který žije osaměle na jednom z norských ostrovů, přichází novinář, aby s ním udělal rozhovor. Přijetí je to podivné. Plné agrese a nedůvěry. A přesto ti dva spolu vydrží v dlouhém rozhovoru. Hru plnou tajemství a jejich odkrývání napsal nejhranější francouzský dramatik současnosti Eric-Emmanuel Schmitt v roce 1995. Aby ji mohl napsat, odjel z Paříže do venkovského domu, kde žil o samotě jen se svým kocourem. Když hru dopsal, poslal ji Alainu Delonovi a ten se po 28 letech vrátil na jeviště, aby si mohl zahrát postavu stárnoucího spisovatele. Hra se v originále jmenuje Enigmatické variace podle skladby anglického skladatele Edwarda Elgara, která v příběhu taky hraje svou roli. Nejčastěji se po světě uvádí pod jednoduchým názvem Enigma (tajemství, záhada). V českém překladu tohoto slova řeckého původu ji pak v české premiéře v roce 2009 uvedlo Divadlo Na fidlovačce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Aky 

všechny recenze uživatele

Ukrutně nádherná věc. Geniálně napsaná hra, ve které jak Tomáš Töpfer tak Otakar Brousek excelují, ať již v drsných polohách plných cvynizmu, anebo v téměř lyrických místech s převládajícími emocemi. Nemám-li je pochlebovat,není o čem psát. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na toto představení jsem se chtěla podívat především kvůli Otakaru Brouskovi, jehož osobnost a hlavně hlas je mi známý z dabingu, především ho mám spojený s Russelem Crowem. Je to však právě Tomáš Töpfer, kdo zde odehrává ten výraznější a silnější herecký part. Otakar je rovněž skvělý a společně rozehrávají na prostoru osmdesáti minut fenomenální slovní konfrontaci plnou zákoutí, tajemství, překvapení a skrytých pravd a bolestí. Zase jeden, tentokráte divadelní příběh, scénář a dialogy, ve kterých jsem se našla... A taky, kde jinde uvidíte Tomáše Töpfera hrát na klavír ústřední melodii z Matrixu a ještě ji poslouchat z desky?:) Netušila jsem, že se tato líbezná melodie nazývá "Enigmatické variace" a původně pochází někdy z počátku 20. století. "Málem jste mě trefil." - "A co z toho usuzujete, že střílím dobře, nebo špatně?" ()

Reklama

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

divadlo v tv mám prostě ráda,a když hrají herci,.co jim to jde,tak obzvlášť..a tahle hra jich byla plná :-))))) super byl nečekaný konec... NAPÍŠU.... ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Je to dar a skoro kouzlo, když dva herci udrží pozornost diváka po celých 80 minut. A že udrží o tom nepochybujte. Bravo si zaslouží oba PÁNI HERCI i neskutečně zábavně hořkobolný scénář Erica-Emmanuela Schmitta. ()

SuzukiZ 

všechny recenze uživatele

Ráda chodím do divadla, ale když to nejde, potěší i záznam v TV. Co se mi zde obzváště líbilo bylo, že člověku vlastně na začátku ani nepřišlo, že nějaké informace chybí. A když už se nějaké info dozvěděl, bylo postupně odkrýváno (ani ne na začátku, ani ne na konci).. Hodně jsem se zasmála nad Töpferovým vysmíváním se lásce: "Lepší krátké bláznovství než dlouhá nuda." "Jak dlouho jste ženat? 12 let? To už není láska, to je lenost." - neříkám, že se s tímto ztotožňuji, ale perfektně to vystihuje charakter Töferovy postavy, slavného spisovatele. A herecké projevy Töpfera a Brouska? Za jedna:) ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama