Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Houbaření je jedno z mála dobrodružství, které si člověk může dopřát i v moderní době. Aby však výprava do lesa neskončila na nemocničním lůžku, je potřeba se v houbách přeci jen trochu vyznat. Když tedy tata (Arnošt Goldflam) zjistí, že jeho kluk (Josef Polášek) nepozná kulinářsky tak vyhlášenou houbu jako je smrž, neváhá ani na minutu a žene kluka na první putování za houbami. Jeho profesorská nátura mu však nedá - nechce houby pouze sbírat, ale touží představit klukovi celou českou mykologii a její historii.
Jednotlivé díly:  1.-Z jara
2.-Hitparáda hřibů
3.-Kozí hřiby
4.-Magické muchomůrky
5.-Lysohlávky až nakonec
6.-Nejen o václavkách
7.-Pavučince a čirůvky
8.-Holubinky a ryzce
9.-Lišky, kuřátka a břichatky
10.-Teplomilné
11.-V pralese
12.-V pěstírnách
13.-Pozdní sběr (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Jako vášnivý sběrač a milovník hub jsem tento seriál o houbách vřele přivítal a od předních mykologů se toho houbař dozví více než z encyklopedie, jediné co mi vadilo byl "Gandalfův" částečně retardovaný syn, který tam byl spíše na škodu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Môj otec to je veľký hubár. Každé leto s radosťou vyráža do lesa nazbierať tieto plody. Ja som tomuto koníčku až tak neprepadol, ale sa mi zdá, že o to viacej si viem vychutnať dobre pripravené pokrmy z hríbov. Huby mi chutia. Takže keď som zistil, že česká verejnoprávna televízia bude vysielať reláciu o hubárčení, zaujalo ma to. Doposiaľ som sa s takýmto tématickým projektom nestretol. Bohužiaľ bol som trpko sklamaný. Po obsahovej, informačnej i odbornej stránke je to hodnotné, ale nedokážem prekusnúť príšené moderovanie v podaní pánov Arnošta Goldflama a Josefa Poláška. Tie ich trapné herecké výstupy to ťahajú takmer až do odpadu. Vďaka nim je to celé „Na houby“. * ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo, "tata" Goldflam cepuje svého "kluka" Poláška, místy je to vtipné a z hlediska houbaření poučné. Vzájemné hecování taty a kluka, většinou slušné a bez vulgarit, mne několikrát opravdu rozesmálo. Zatím jsem viděl jen první díl, z opatrnosti dávám jen čtyři, ale možná později zvýším na nejvyšší hodnocení, pokud si seriál udrží tuto kvalitu.---Tak jsem k dnešnímu dni (21.4.2012) viděl zatím všechny díly a myslím, že mohu konstatovat, že seriál je dobrý, nikoliv však vynikající. Dodávám tedy, co mi nejvíce vadilo (přičemž klady vyjádřené na začátku zůstávají):bohužel ne všechno osobní škádlení bylo tzv. slušné a nevinné (např. narážka na kance a na tatu je dle mého názoru už za hranicí únosnosti (Polášek, jakkoliv je sympatický, nezapřel to své prasárničkové vtipkování, jak známe z jiných jeho projevů), v jednom díle se tata Goldflam jakoby modlí před křížem, což je rouháním a blasfémií (zde se Goldflam projevil jako Žid, neb on je chytrý a ví, o co jde), jinde říká, že klukova manželka Růženka je prokletí (to vůbec nezní hezky) ...a pak např. považuji úplně za zbytečný nesmysl, že s sebou tahají tu moduritovou "houbařskou" berlu atd...Jinak ale celkově díky za tento seriál, a díky Goldflamovi i Poláškovi za velmi dobrý doprovod houbařských putování. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na Přírodovědě jsem si zapsal předmět Ekologie hub a byl překvapen, že se probíral jen svět podhoubí pod zemí. Bouřlivě rozvíjející se obor. Tento seriál je naštěstí zaměřen "na klobouky". Houby mám rád a něco jsem se přiučil. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Kdo jiný by měl natočit dokument o houbách než my. Chválím krátkou stopáž, rozvržení dílů, výběr odborníků i množství zajímavých informací, které si doufám dobře zapamatuji. Trochu mi vadí jen úvodní písnička a místy přehnaně infantilní scény mezi Goldflamem a Poláškem. Jinak supr. 90% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ale dyť já tě neztrapňuju !! Ty se ztrapňuješ sám !!" Na houby ?? To tenhle trapnopořad skutečně je, tedy s plným košem eufemismu.. Pokud se rádi koukáte, jak se na Kavkách, i když tedy spíš v Brně, vraždí - Ta forma, ta forma !! Bože !! - další zajímavý nápad, tak jen směle do toho.. S nekonečným hudebním podkresem od Coldplay - Asi mi je chtěli zprotivit či co.. - to vyznívá jako neskutečný bizár.. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Copak že je to poučný, stejně nezačnu sbírat jiný houby než doteď, ale taky je to plný hezkejch obrázků z lesa a hlavně se mi duo Goldflam/Polášek svým vtipem trefuje přesně do bránicového vkusu. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Neskutečně otravný Goldflam a nakonec i Polášek. Nepochopila jsem taky, proč s sebou všude tahá ten zbytečný houbový klacek. Jinak pořad o houbách vítám, byl by dobrý. Škoda za ty dva kašpary, dala bych více hvězd. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

První díl nic moc, ale když si pak člověk zvykne na tu komedii alá tata a kluk a odprostí se od toho, tak se jedná o vcelku zajímavý pohled do historie mykologie, malého atlasu hub s povedeným komentářem pana Šutary a několika zajímavých receptů na závěr. Čekal jsem možná trošku víc, ale 3* jsou zasloužené. Už za ten pokus! ()

topi 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky hub velmi dobrá práce, navíc okořeněná krásnými toulkami přírodou. Jeden díl prozkoumával houby v podzimním hávu Josefovského údolí v Moravském krasu, přes jeskyni Jáchymka a putování zakončil v mé oblíbené hospůdce U Farlíků ve Křtinách. Navíc dvojka průvodců Arnošt Goldflam (tata) a Josef Polášek (kluk) mají občas dobrý hlody :). Při každém výletě do lesa si berou na pomoc odborníky z řad mykologů a o zajímavé informace je postaráno. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Hezký pořad o houbách, s pěknými a zajímavými komentáři mykologů. Dal bych vyšší hodnocení, ale průvodci byli mnohdy otravní více než muchomůrka zelená. Recepy na závěr jsou ale zajímavou inspirací. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto cyklu si člověk uvědomí, jaký je houbařský břídil a jaká je škoda, že nechává ležet v lese tolik jedlých a pravděpodobně velice chutných hub. Na druhu stranu nejsem sebevrah, abych po zhlédnutí pár dílů začal sbírat každou "žabinu", jak říká kluk. Co se týče informační hodnoty, tak si myslím, že jde o celkem zdařilý seriál. Divák není nijak zvlášť zahlcen a přesto má pocit, že se něco dozvěděl (fajn jsou i recepty na konci každé epizody). Jednu hvězdičku strhávám za některé slovní výměny mezi oběma aktéry. Ne že by mi to vyloženě vadilo, občas jsem se i zasmál, ale místy bylo medle vzájemné špičkování taty a kluka už za hranou dobrého vkusu. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem Lysohlávky, pokud je pořad myšlen pro dospělé tak je to naprostá tragedie, pokud pro mateřské školy tak snad... ()

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Nejprve vyznání. Jsem vášnivá a hravá houbařka. Houby považuji za jeden z nejkrásnějších přírodních útvarů. Nemám to tolik přes žaludek i když letos jsem vyzkoušela 4 pro mne nové druhy a měla jsem krásné fialové jídlo. A stále jsem tady. Velmi mne baví houby určovat, mám 9 atlasů a sbírám hlavně houby, které neznám. Takže pořad Na houby byl pro mne na houby. Nevadilo mi, že je určen spíš začátečníkům, viděla jsem některé známé mykology a atmosféru houbařského koloritu jsem také z pořadu cítila. Jen mi nevyhovovalo pojetí Otec a syn trouba. Ovšem nadšení ve mně vyvolala ta zvláštní houbová hůl. Je dílem výtvarníka mgA. Tomáše Hlavenky. Hned jsem si našla jeho ostatní práce a za tento podnět dávám pořadu třetí hvězdičku. ()

PierrevanH 

všechny recenze uživatele

Tak kluku co se řiká?!...Promiň tato, dobrou chuť...U jídla se nemluví!...tenhle infantilní humor mi nevadí, do toho se člověk dozví něco nového a zajímavého o houbách. ()

Reklama

Reklama