Reklama

Reklama

Zavolejte porodní sestřičky

(seriál)
  • Velká Británie Call the Midwife (více)
Trailer 3
Velká Británie, (2012–2024), 113 h 24 min (Minutáž: 52–90 min)

Tvůrci:

Heidi Thomas

Hrají:

Vanessa Redgrave (vypravěč), Jenny Agutter, Laura Main, Judy Parfitt, Helen George, Bryony Hannah, Pam Ferris, Ben Caplan, Miranda Hart, Jack Ashton (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(113)

Výpravný retro seriál, který pro britskou BBC vyrobila produkční společnost Neal Street Productions filmového režiséra a producenta Sama Mendese, diváka přivádí do východolondýnského Poplaru na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století. Volná adaptace vzpomínkové knihy porodní asistentky Jenny Worthové sleduje osudy porodních sester, které v nejchudší části Londýna poskytují zdravotní péči těhotným ženám a pomáhají jejich dětem na svět. Společně s jejich profesními i osobními vzlety a pády sledujeme také postupný vývoj britské společnosti se všemi dobovými změnami a výzvami. V seriálu, jenž získal různá televizní ocenění, včetně prestižní ceny BAFTA, hraje řada známých tváří. Za všechny jmenujme Jessicu Raineovou, Jenny Agutterovou, Judy Parfittovou, Pam Ferrisovou či Mirandu Hartovou s jejím neopakovatelným komediálním talentem, který probleskuje i v jinak veskrze seriózní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

7/71 Nikdy by mě nenapadlo, že si tady tak spokojeně budu sledovat program BBC1 na motivy pamětí porodní asistentky z poválečného East Endu. Ale člověk míní a televize mění. Je to kvalitně napínavé, dostatečně realistické a vcelku i poučné. Jen nejsem příliš na větvi z toho, že od druhého dílu je to v druhém plánu opět show Mirandy Hart, která tou svou jalovou vedlejší linií strhává veškerou pozornost na sebe. Přesto velmi doporučuji a sama pokračuji v dalších sériích. #bbc ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Milý seriálek, v němž jsou tendence k romantizování vždy včas zabržděny, a na minipříbězích nejrůznějších porodů, rodiček, vztahů a manželstvích se popisuje porodní a poporodní péče v chudinských částech Londýna 50-tých a 60-tých let. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 1 = 10.1.2013, réžia slovenského znenia (STV pre RTVS 2012) = IVO TOMEČEK (18.1.2013) ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Příjemná mini-série, která má co nabídnout spíše ženské části publika. Ze začátku jsem byla nadšená, poslední dva díly mě ale zase až tak nezaujaly. Někdy mi to přišlo až moc uhlazené a zidealizované. Všechny herečky se mi zdály vybrané dobře, až na hlavní představitelku sestry Jenny - herečka Jessica Raine mi přišla hodně nezkušená, její herecký projev není moc živý a proměnlivý. Probudilo to ale ve mně chuť si přečíst knižní předlohu - memoáry Jennifer Worth. Sérii taky provází povedený dobový písničkový soundtrack - včetně mé oblíbené písničky "Love is a many-splendored thing" ze stejnojmenného filmu. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Po první sérii: vydařený seriál, celkově mile romantický a zidealizovaný - přes příšerné podmínky, chudobu a všechny těžkosti se tam lidi mají v podstatě rádi, pravá láska až za hrob existuje, ulice jsou plné hrajících si dětí a většinou všechno dobře dopadne. Může se to zdát přeslazené, ale není. Hlavní představitelky jsou sympatické postavy, příběhy jsou jednoduché ale zajímavé, povedeným bonusem je hudba. Jen nechápu proč sleduju seriál o porodních sestrách, když mi scény ze samostatných porodů (a jenom představa, že bych někdy mohla být na místě těch ženských) příjdou jak z hororu.... Po druhé sérii: rozhodně se nedá říct, že všechno je tak "bright and shiny" jsko v první sérii. Tempo seriálu je pomalejší a pozornost se přesunula na dvojici, jejíž vývoj byl lehce předvidatelný. Což mi ani nevadilo - tyhle dva bylo milé sledovat i když bylo jasné co se stane. (mimochodem, už nějakou dobu si říkám, že pan doktor vypadá trochu jako Paul McGann. Kouknu na jméno...a on je to jeho mladší bratr. No není ta Británie malá?!) ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Moc bych si přála, abych se alespoň u jednoho dílu nerozbrečela. Zatím se mi to ale vůbec nedaří. Nevím, jestli jsem taková plačka nebo je to tou hudbou, je to zkrátka dojemné a nic s tím neudělám. Doufám, že nejsem jediná, kdo je z těch všech hrůz a krás pořád naměkko. I když je otrava pořád brečet a pak z toho mít půl dne bolest hlavy, přesto tento britský seriál považuju za jeden z nejlepších. Pozn. Sleduji v původním znění, díky česká televize! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů. Velmi příjemné překvapení, i když se tady samozřejmě jedná i o velmi vážných věcech. Citlivě a lidsky natočeno. Český dabing v čele s Danou Syslovou se hodně povedl. Její medový hlas dokáže člověka uklidnit. Vždycky bedlivě čekám na závěr epizody, kdy jedna z hlavních postav pronese citát a tou myšlenkou krásně shrne to, co se stalo. Začmuchám po knižní předloze. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Až to vypadá, že na co BBC v poslední době šáhne, to se mění v televizní zlato. Po Sherlockovi další seriál, jehož sledovanost po příchodu Mirandy pravidelně přesahovala hranici 10 miliónů. Z obliby One born every minute tak trochu usuzuju, že téma porodů je teď v UK populární. Jestli za to nemůžou porodní bolesti britské ekonomiky a blížící se reforma NHS :) _ Miranda Hart hraje velmi dobře, na hlavní hrdinku jsem si zvykal trochu déle. ()

R´Hell 

všechny recenze uživatele

Standardně dobrý britský seriál, tentokrát zaměřený spíše na ženskou část publika, ale neznamená to totéž co u české a americké produkce - naivita a kýč se zde nevyskytuje ani v nejmenším. Britové mají rádi a často točí historická kostýmní dramata z vyšší společnosti, osudy dělnických rodin očekávajících potomky ve špinavé části mlhavého Londýna poloviny minulého století jsou tedy trochu změnou, ale velmi osvěžující. ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Ubrečená sračka, kterou jsem byl nucen sledovat v nemocnici v čekárně, když jsem šel na převaz. Seriál, ve kterém všichni brečí. Bulí ženská, že je těhotná. Bulí ženská, že není těhotná. Bulí ženská, že porodila zdravé dítě. Bulí ženská, že porodila mrtvé dítě. Bulí rodiče, že bulí jejich dcera. Bulí doktoři. Bulí celý svět. Festival bulení. Do toho rádobydojemná hudba, která hrála snad nonstop a která se snaží přimět bulet i diváky a to takovým agresivním a vlezlým způsobem až ve stylu - budete brečet všichni a jestli ne, tak z vás ty slzy vymlátíme. K tomu úplně debilní dialogy (většinu času jsem poslouchal, protože tv byla ve špatně sledovatelném úhlu a tady se krásně ukázal onen princip smyslů, kdy oslabíte jeden a posílíte tím ostatní, proto ty dialogy a vlezlou hudbu člověk vnímal víc) vesměs pseudomoudra a bláboly, prostě přesně tak, jak lidi nemluví. Jako bonus ty oxfordské ksichty + jeptišky a kecy o bohu. Ze srandy jsem kouknul na CSFD, že si kopnu do 55% mrtvoly a ejhle, on je to jakože top seriál?!!! Nevěřil jsem vlastním očím, tak jsem se pro jistotu podíval na další díl, jestli jsem se třeba netrefil na nějaký úleťácký díl a bohužel opět se bulelo. Tentokrát černoška, že má nafouknuté břicho a myslela si, že je těhotná. A doktorka ji utěšuje slovy: "Vy tak milujete, že budete chytrá." XD))))))))))))))))) Tvl nepsal to Nolan? Jako abychom si rozuměli, tvrďák nejsem, u porodu jsem byl a bulel jsem, ale tohle je nefalšovaná přeslazená sračka úrovně Rosamunde Pilcher. Pamatujete si ten hnusný sladký cumel z pouti? Tak si představte, že jej omočíte v medu a začnete ho lízat a budete to zajídat polévkovou lžíci cukr krystal a ani se nepřiblížíte tomu, jak přeslazený sranec to je. ()

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Plusy: Laskavost, anglická uměřenost, komunitní sounáležitost. Zajímavost (mikro)příběhů. Většina hereček, zvlášť musím vypíchnout samozřejmě Hartovou. Neměl jsem problém s idealizací, protože ji přičítám výchově k sebeovládání vzhledem k době a místě (jak Anglii 50. let min. stol., tak náboženskému řádu). Jako antiklerikálovi mi nevadily ani postavy velechápavých jeptišek, protože se chovaly nevtíravě a evangelizovaly leda vlastním příkladem. Drobné mínusy: Ve 3. sérii mi nesedla nová postava sestry Winifred (Yeatesová) a nová a mírně nesympatická nesmlouvavost Shelagh (Mainová; s úsměvem uměla být nesmlouvavá i sestra Julienne – Agutterová – ale nikdy to nevyznělo až arogantně). Hodnocení po 3 sériích: 85%. ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Milý seriál so zaujímavými epizódami zo života zdravotných sestier v prostredí povojnového Londýna s príjemným hereckým obsadením. 80% ()

štíple 

všechny recenze uživatele

Mé večery v poslední době zpříjemňují britské seriály. U Call the Midwife se pravidelně dojímám. Coby dvojnásobná matka a v horizontu deseti let potencionální babička na to mám neoddiskutovatelné právo... ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

Ano přesně takto si představuji výborný seriál, Pro mě obrovský potenciál, a neskutečně krásně a lidsky natočeno. Ano Britové umí točit skvělé filmy a seriály, ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Seriál věnovaný historii poválečného porodnictví, resp. práci porodních asistentek v okrajové části Londýna, vzbudil zaslouženou pozornost. Působí velmi autenticky, vždyť také zdravotní péčí o těhotné ženy a rodičky se Británie dlouho mohla chlubit. Zda je i dnes britské zdravotnictví k maminkám tak vstřícné a poskytuje péči zdarma, nevím. Nicméně v seriálu je starostlivost, laskavost a empatie zdravotnic všudypřítomná a my diváci, kteří máme rádi šťastné konce, se z toho těšíme. Ano, seriál zachycuje i tu smutnou stránku, ale o to víc se nás dotýká, protože víme, že život je pes. Nemoc a smrt se nevyhne nikomu. Autenticky působí prostředí, prašné ulice, bytové domy pro chudé, vybavení domácností, kde nevidíte prakticky nic cenného (ale ty krásné kovové postele a háčkované záclonky měli pravděpodobně i ti hodně chudí). Stejně famózní práci odvedl kostýmní výtvarník. Taková škála dobových ženských šatů! Po stránce vizuální velmi povedené! Pečlivě vybraná hudba reflektující dobu. Z mého pohledu nemohu prakticky nic vytknout. ()

bravo1 

všechny recenze uživatele

Když jsem se díval na obsah, váhal jsem, jestli to zkouknu. Pochyby se potvrdily, asi je to opravdu spíše "ženský" seriál, i když podobné generalizování nemám v oblibě. Jeden porod za druhým a nějak jsem nenašel nic, čeho se chytit, co by udrželo moji pozornost. ()

Reklama

Reklama