Reklama

Reklama

Zavolejte porodní sestřičky

(seriál)
  • Velká Británie Call the Midwife (více)
Trailer 2
Velká Británie, (2012–2024), 113 h 24 min (Minutáž: 52–90 min)

Tvůrci:

Heidi Thomas

Hrají:

Vanessa Redgrave (vypravěč), Jenny Agutter, Laura Main, Judy Parfitt, Helen George, Bryony Hannah, Pam Ferris, Ben Caplan, Miranda Hart, Jack Ashton (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(113)

Výpravný retro seriál, který pro britskou BBC vyrobila produkční společnost Neal Street Productions filmového režiséra a producenta Sama Mendese, diváka přivádí do východolondýnského Poplaru na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století. Volná adaptace vzpomínkové knihy porodní asistentky Jenny Worthové sleduje osudy porodních sester, které v nejchudší části Londýna poskytují zdravotní péči těhotným ženám a pomáhají jejich dětem na svět. Společně s jejich profesními i osobními vzlety a pády sledujeme také postupný vývoj britské společnosti se všemi dobovými změnami a výzvami. V seriálu, jenž získal různá televizní ocenění, včetně prestižní ceny BAFTA, hraje řada známých tváří. Za všechny jmenujme Jessicu Raineovou, Jenny Agutterovou, Judy Parfittovou, Pam Ferrisovou či Mirandu Hartovou s jejím neopakovatelným komediálním talentem, který probleskuje i v jinak veskrze seriózní roli. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (41)

Leník 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený seriál, ve srovnání s ním je jen vidět amatérismus českých seriálů poslední doby. Moc zajímavé i z historického hlediska, člověk si uvědomí, jak moc naše společnost za posledních 50 let zblahobytněla. První dva díly trochu pomalý rozjezd, ale s příchodem Mirandy Hartové v roli Chummy seriál nabral tempo. Já na rozdíl od jiných prostě trošku těch vztahů potřebuji. Herečky všechny výborné, jen těch předvedených porodů mohlo být na můj vkus méně... ale chápu, je to seriál o porodních bábách. ()

R´Hell 

všechny recenze uživatele

Standardně dobrý britský seriál, tentokrát zaměřený spíše na ženskou část publika, ale neznamená to totéž co u české a americké produkce - naivita a kýč se zde nevyskytuje ani v nejmenším. Britové mají rádi a často točí historická kostýmní dramata z vyšší společnosti, osudy dělnických rodin očekávajících potomky ve špinavé části mlhavého Londýna poloviny minulého století jsou tedy trochu změnou, ale velmi osvěžující. ()

Reklama

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Moc bych si přála, abych se alespoň u jednoho dílu nerozbrečela. Zatím se mi to ale vůbec nedaří. Nevím, jestli jsem taková plačka nebo je to tou hudbou, je to zkrátka dojemné a nic s tím neudělám. Doufám, že nejsem jediná, kdo je z těch všech hrůz a krás pořád naměkko. I když je otrava pořád brečet a pak z toho mít půl dne bolest hlavy, přesto tento britský seriál považuju za jeden z nejlepších. Pozn. Sleduji v původním znění, díky česká televize! ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Až to vypadá, že na co BBC v poslední době šáhne, to se mění v televizní zlato. Po Sherlockovi další seriál, jehož sledovanost po příchodu Mirandy pravidelně přesahovala hranici 10 miliónů. Z obliby One born every minute tak trochu usuzuju, že téma porodů je teď v UK populární. Jestli za to nemůžou porodní bolesti britské ekonomiky a blížící se reforma NHS :) _ Miranda Hart hraje velmi dobře, na hlavní hrdinku jsem si zvykal trochu déle. ()

nemer 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že jsem se odhodlala ke sledování tohoto seriálu, přestože porody pro mě nejsou příjemným tématem. Atmosféra, která na mě ze seriálu dýchla, je velmi podobná té, kterou můžete zažít při četbě Jamese Herriota,nesmírně lidské, dojemné příběhy, nepochybně trochu zidealizované vlivem uplynulého času i zákonitostmi fungování lidské paměti, nicméně tak nebo onak - pohlazení po duši. Kéž by se podobně podařilo zfilmovat i Herriotovy příběhy. Éru 50. a 60. let mám ráda, o to víc se mi seriál líbí. Doufám kniha bude ještě lepší (doplněno - kniha je výrazně horší než seriál, ale obsahuje zajímavé informace, jen autorka není zrovna excelentní spisovatelkou, i tak velký dík, že dala podnět ke vzniku jednoho z nejlepších ženských seriálů posledních let). Obavy z propagace pánbíčkářství naštěstí zůstaly liché, i řádové sestry jsou zde vykresleny jako profesionálky oddané řemeslu porodnictví, které neodsuzují a dokonce nemají ani problém s antikoncepcí. Opravdu krásný, leč z velké části pohádkový seriál, na dobových fotografiích můžeme vidět skutečnou bídu, v seriálu je hodně vylepšená. (Herecké obsazení považuji za výborné, hlavní představitelku nevyjímaje) ()

Galerie (1 274)

Zajímavosti (7)

  • V čase 0:45:25 zazní citace: „Řízek s nudlemi a po něm křupavý jablečný štrůdl“. Jedná se o citaci z písně „My Favorite Things“ z filmu Za zvuků hudby (1965). (ladyViolet)
  • První epizoda seriálu je věnována památce zdravotní sestry a autorky předlohy, Jennifer Worth, která zemřela na rakovinu jícnu, než byl seriál dokončen. (Petjaa)
  • V epizodě sestra Monica Joan (Judy Parfitt) ze všeho nejvíce touží po návštěvě biografu, kde promítají žhavou filmovou novinku Za zvuků hudby (1965). Nakonec se toto přání splní nejen jí, ale i ostatním sestrám a také doktoru Turnerovi a jeho ženě. (boxas)

Reklama

Reklama