Reklama

Reklama

Zavolejte porodní sestřičky

(seriál)
  • Velká Británie Call the Midwife (více)
Trailer 1
Velká Británie, (2012–2024), 113 h 24 min (Minutáž: 52–90 min)

Tvůrci:

Heidi Thomas

Hrají:

Vanessa Redgrave (vypravěč), Jenny Agutter, Laura Main, Judy Parfitt, Helen George, Bryony Hannah, Pam Ferris, Ben Caplan, Miranda Hart, Jack Ashton (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(113)

Výpravný retro seriál, který pro britskou BBC vyrobila produkční společnost Neal Street Productions filmového režiséra a producenta Sama Mendese, diváka přivádí do východolondýnského Poplaru na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století. Volná adaptace vzpomínkové knihy porodní asistentky Jenny Worthové sleduje osudy porodních sester, které v nejchudší části Londýna poskytují zdravotní péči těhotným ženám a pomáhají jejich dětem na svět. Společně s jejich profesními i osobními vzlety a pády sledujeme také postupný vývoj britské společnosti se všemi dobovými změnami a výzvami. V seriálu, jenž získal různá televizní ocenění, včetně prestižní ceny BAFTA, hraje řada známých tváří. Za všechny jmenujme Jessicu Raineovou, Jenny Agutterovou, Judy Parfittovou, Pam Ferrisovou či Mirandu Hartovou s jejím neopakovatelným komediálním talentem, který probleskuje i v jinak veskrze seriózní roli. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (41)

R´Hell 

všechny recenze uživatele

Standardně dobrý britský seriál, tentokrát zaměřený spíše na ženskou část publika, ale neznamená to totéž co u české a americké produkce - naivita a kýč se zde nevyskytuje ani v nejmenším. Britové mají rádi a často točí historická kostýmní dramata z vyšší společnosti, osudy dělnických rodin očekávajících potomky ve špinavé části mlhavého Londýna poloviny minulého století jsou tedy trochu změnou, ale velmi osvěžující. ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Ubrečená sračka, kterou jsem byl nucen sledovat v nemocnici v čekárně, když jsem šel na převaz. Seriál, ve kterém všichni brečí. Bulí ženská, že je těhotná. Bulí ženská, že není těhotná. Bulí ženská, že porodila zdravé dítě. Bulí ženská, že porodila mrtvé dítě. Bulí rodiče, že bulí jejich dcera. Bulí doktoři. Bulí celý svět. Festival bulení. Do toho rádobydojemná hudba, která hrála snad nonstop a která se snaží přimět bulet i diváky a to takovým agresivním a vlezlým způsobem až ve stylu - budete brečet všichni a jestli ne, tak z vás ty slzy vymlátíme. K tomu úplně debilní dialogy (většinu času jsem poslouchal, protože tv byla ve špatně sledovatelném úhlu a tady se krásně ukázal onen princip smyslů, kdy oslabíte jeden a posílíte tím ostatní, proto ty dialogy a vlezlou hudbu člověk vnímal víc) vesměs pseudomoudra a bláboly, prostě přesně tak, jak lidi nemluví. Jako bonus ty oxfordské ksichty + jeptišky a kecy o bohu. Ze srandy jsem kouknul na CSFD, že si kopnu do 55% mrtvoly a ejhle, on je to jakože top seriál?!!! Nevěřil jsem vlastním očím, tak jsem se pro jistotu podíval na další díl, jestli jsem se třeba netrefil na nějaký úleťácký díl a bohužel opět se bulelo. Tentokrát černoška, že má nafouknuté břicho a myslela si, že je těhotná. A doktorka ji utěšuje slovy: "Vy tak milujete, že budete chytrá." XD))))))))))))))))) Tvl nepsal to Nolan? Jako abychom si rozuměli, tvrďák nejsem, u porodu jsem byl a bulel jsem, ale tohle je nefalšovaná přeslazená sračka úrovně Rosamunde Pilcher. Pamatujete si ten hnusný sladký cumel z pouti? Tak si představte, že jej omočíte v medu a začnete ho lízat a budete to zajídat polévkovou lžíci cukr krystal a ani se nepřiblížíte tomu, jak přeslazený sranec to je. ()

Reklama

Anianna 

všechny recenze uživatele

Seriál věnovaný historii poválečného porodnictví, resp. práci porodních asistentek v okrajové části Londýna, vzbudil zaslouženou pozornost. Působí velmi autenticky, vždyť také zdravotní péčí o těhotné ženy a rodičky se Británie dlouho mohla chlubit. Zda je i dnes britské zdravotnictví k maminkám tak vstřícné a poskytuje péči zdarma, nevím. Nicméně v seriálu je starostlivost, laskavost a empatie zdravotnic všudypřítomná a my diváci, kteří máme rádi šťastné konce, se z toho těšíme. Ano, seriál zachycuje i tu smutnou stránku, ale o to víc se nás dotýká, protože víme, že život je pes. Nemoc a smrt se nevyhne nikomu. Autenticky působí prostředí, prašné ulice, bytové domy pro chudé, vybavení domácností, kde nevidíte prakticky nic cenného (ale ty krásné kovové postele a háčkované záclonky měli pravděpodobně i ti hodně chudí). Stejně famózní práci odvedl kostýmní výtvarník. Taková škála dobových ženských šatů! Po stránce vizuální velmi povedené! Pečlivě vybraná hudba reflektující dobu. Z mého pohledu nemohu prakticky nic vytknout. ()

nemer 

všechny recenze uživatele

Jsem ráda, že jsem se odhodlala ke sledování tohoto seriálu, přestože porody pro mě nejsou příjemným tématem. Atmosféra, která na mě ze seriálu dýchla, je velmi podobná té, kterou můžete zažít při četbě Jamese Herriota,nesmírně lidské, dojemné příběhy, nepochybně trochu zidealizované vlivem uplynulého času i zákonitostmi fungování lidské paměti, nicméně tak nebo onak - pohlazení po duši. Kéž by se podobně podařilo zfilmovat i Herriotovy příběhy. Éru 50. a 60. let mám ráda, o to víc se mi seriál líbí. Doufám kniha bude ještě lepší (doplněno - kniha je výrazně horší než seriál, ale obsahuje zajímavé informace, jen autorka není zrovna excelentní spisovatelkou, i tak velký dík, že dala podnět ke vzniku jednoho z nejlepších ženských seriálů posledních let). Obavy z propagace pánbíčkářství naštěstí zůstaly liché, i řádové sestry jsou zde vykresleny jako profesionálky oddané řemeslu porodnictví, které neodsuzují a dokonce nemají ani problém s antikoncepcí. Opravdu krásný, leč z velké části pohádkový seriál, na dobových fotografiích můžeme vidět skutečnou bídu, v seriálu je hodně vylepšená. (Herecké obsazení považuji za výborné, hlavní představitelku nevyjímaje) ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Po první sérii: vydařený seriál, celkově mile romantický a zidealizovaný - přes příšerné podmínky, chudobu a všechny těžkosti se tam lidi mají v podstatě rádi, pravá láska až za hrob existuje, ulice jsou plné hrajících si dětí a většinou všechno dobře dopadne. Může se to zdát přeslazené, ale není. Hlavní představitelky jsou sympatické postavy, příběhy jsou jednoduché ale zajímavé, povedeným bonusem je hudba. Jen nechápu proč sleduju seriál o porodních sestrách, když mi scény ze samostatných porodů (a jenom představa, že bych někdy mohla být na místě těch ženských) příjdou jak z hororu.... Po druhé sérii: rozhodně se nedá říct, že všechno je tak "bright and shiny" jsko v první sérii. Tempo seriálu je pomalejší a pozornost se přesunula na dvojici, jejíž vývoj byl lehce předvidatelný. Což mi ani nevadilo - tyhle dva bylo milé sledovat i když bylo jasné co se stane. (mimochodem, už nějakou dobu si říkám, že pan doktor vypadá trochu jako Paul McGann. Kouknu na jméno...a on je to jeho mladší bratr. No není ta Británie malá?!) ()

Galerie (1 274)

Zajímavosti (7)

  • Do času 0:47:42 Trixie (Helen George) nemá čepec, avšak v čase 0:48:48 najednou čepec má. (ladyViolet)
  • V epizodě sestra Monica Joan (Judy Parfitt) ze všeho nejvíce touží po návštěvě biografu, kde promítají žhavou filmovou novinku Za zvuků hudby (1965). Nakonec se toto přání splní nejen jí, ale i ostatním sestrám a také doktoru Turnerovi a jeho ženě. (boxas)

Reklama

Reklama