Reklama

Reklama

42

Trailer 2

Na začátku baseballové sezóny 1946 se majitel týmu brooklynských Dodgers Branch Rickey rozhodne podepsat smlouvu s Jackie Robinsonem, velmi talentovaným černošským sportovcem. Jackie je na zkušenou poslán na farmu Dodgers - Montreal Royals, aby předvedl svůj um. Rickey Jackieho varuje, že mu sice dobře zaplatí, ale že se musí připravit na nemístné rasové narážky, a to nejen od diváků, ale i od soupeřů. Když Jackie cítí podporu majitele týmu, nabídku přijímá. Záhy se ožení a po skvělém úvodu sezóny v Montrealu je nominován k Dodgers. Robinson je tam vystaven nepokrytému rasismu ze všech stran. Díky své ohromné odvaze a talentu si postupně získává svými výkony nejen spoluhráče, ale i fanoušky a také úctu soupeřů. (TV Nova)

(více)

Recenze (298)

golfista 

všechny recenze uživatele

Veskrze průměrný, až podprůměrný sportovní autobiografický film. U tohohle typu filmů potřebuji nutně nějaký emocionální vrchol. Tenhle film ale běží v tak poklidné rovině, že je chvílemi až nudný. Tohle se Brianovi opravdu moc nepovedlo .... 50% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zrození šampiona meets Černobílý svět. Divácky vděčné sportovní drama s humanistickým poselstvím a "silným osobním příběhem podle skutečné události". Čas od času takovýto film, který dá divákovi možnost cítit potěšení z toho, že fandí hrdinovi na té správné straně barikády, neuškodí. Je to klišé, ale funguje bezchybně. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film jasně spoléhá na sympatie diváka k hlavnímu hrdinovy, kterej po většinu filmu musí snášet rasistický myšlení bilejch američanů a právě v tom je problém. Já nepochybuju o tom, že koncem 40. let to v USA nebylo v vztahu bíljech s černejma na grupáč, ale tady mě to přišlo extréměn vyhrocený a místama jsem měl pocit, že sleduju nějakej fan club Adolfa Hitlera. Film je vystavěn na přílišném emočním extrému, dialogy jsou zbytečně vyhnaný až do krajní meze, jen aby měl divák s hlavním hrdinou soucit, což se mě ne až tak líbí, protože nepotřebuju vodit za ručičku a nechat si slabikovat co je dobro a co zlo. Film umí zaujmout především díky hereckým výkonům, bavilo mě sledovat Jackiho reakce na rasistický chování americkejch buranů, tady Chadwick zahrál fakt velmi přesvědčivě, docela jsem ho obdivoval jak si poradil s tím trenérem Philadelphie. Další herecký výkon, který stojí za zmínku je ten od pana Forda, myslím si, že Harrison si postavu Branche vysloveně užíval a jeho dialogy si vysloveně adoptoval. Jako ukázka amerického rasistického uvažování v pohodě, jen je škoda, že to bylo tak nepřirozeně vyšroubovaný. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný životopisný film se super herci, ve kterých dominuje především Chadwick Boseman a pak taky Harrison Ford. Sice to příběhově není nic originálního, ale na druhou stranu ta nálada něco změnit, pozitivní atmosféra a chuť vyhrávat prostě předčila průměrnost samotného příběhu. Ten totiž jede v klasickém schématu objevení talentu - počáteční rostoucí úspěšnost - nepochopení - pád - vstání z popela - dokonalé vítězství. Mně to ale vůbec nevadilo. Natočeno to bylo děsně příjemně a já jsem rád, že také konečně vím, že v Americe už tenkrát někdo chtěl jít proti zajetým pravidlům a něco změnit. A to se cení. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $95,020,213Tržby Celosvetovo $97,000,000Tržby za predaj Blu-ray v USA $11,199,136 //počet predaných kusov 543,442Tržby za predaj DVD v USA $18,533,288 //počet predaných kusov 1,295,498║ poctivo a dôstojne natočený film o športe ktorý nemusím, podaní tak že sa dá v pohode zniesť narozdiel od chladného Moneyball, herecky dobre zahrané, k tomu to má nadobudnutý nádych danej doby a dokonca ma to takmer dojalo, Helgeland potvrdzuje že vie točiť keď má dobrý námet /70%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Indy si opět nasazuje fedoru a... A vydává se ve jménu metodistického Boha spasit hru. Spojení sportovního filmu a humanisticky uvědomělého integračního hřejivého dramatu v naivním pohádkovém balení je již ze své podstaty kombinace natolik nebezpečná, že výsledný celkem solidní doják je tentokrát spíše nefalšovaným úspěchem. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Warner Bros. // Počet premietajúcich kín v USA: 3,405 // Otvárací Víkend v USA: $27,487,144 // ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Negře, Negře, Negře, Negře, Negře - tys to dokázal. Dokázal jsi, že se u rasistického snímku necítím špatně proto, že jsem bílý či přesněji lehce nazelenalý. Místo toho jsem se solidně bavil a ač mám plné zuby nadvlády černochů ve sprintech, neporazitelnosti žluťásků za ping-pongovým stolem či každoměsíčních vítězství indočechů nad sociálkami, tak mi není příjemná představa, že by Usain Bolt, Michael Jordan či Muhammad Ali pobíhali po plantážích místo rozdávání radosti publiku. Zkrátka mne již poněkolikáté Helgeland přesvědčil o tom, že umí z ohraného tématu udělat solidní podívanou a to je moc dobře. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Brian Helgeland | Hudba: Mark Isham | Produkcia: Thomas Tull, Kurt Russell | Distribúcia: Warner Bros. | Štúdio: Legendary Pictures | Rozpočet: 40 miliónov $ | Tržby: 95,055,000 $ || Z pôvodných štyroch znižujem na tri, pretože v poslednej dobe som videl toľko silných filmov, že tento si medzi nimi nemôže udržať miesto. Na jedno videnie nadpriemer, avšak z hlavy film vyšumí jak ďaľších desať podobných žánroviek, na ktoré si už len ťažko spomeniem. Ford ale poteší, morálna stránka poškriabe na duši, a to máme stále radi. 70% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Film natočený podľa skutočnosti, presnejšie povedané podľa legendy amerického baseballu, o ktorom samozrejme drvivá väčšina našincov nemá ani potuchy. Tým zaujímavejší a prekvapujúcejší je celý film a všetky skutočnosti, nech už sa zdajú akékoľvek zarážajúce. Dôkaz, že aj športom sa dá prepísať história. Film kombinuje šport - ako jednu z mojich obľúbených filmových tém, súčasný americký rasizmus - ako jeden z najnezmyselnejších nepísaných zákonov určitých skupín ľudí a prejavov demencie, a životopis - ako žáner, z ktorého sa vždy rád dozviem nové veci o tej-ktorej osobnosti. Film je plný skvelých hereckých výkonov, dvakrát tak skvelých dialógov a silnej atmosféry. Silný námet, z ktorého sa dalo vyťažiť trošku viac, najmä emočne, ale naopak som rád, že z toho Helgeland nespravil len prvoplánovú emočnú hru, ale natočil príjemný, ľudský film. Navyše ani hlavná postava nebola ten typický americký filmový hrdina, ktorý prekonal všetky rekordy a sám šiel proti všetkým a v s poslednej sekunde vďaka nemu vyhral jeho tým celý šampionát. Ale aj tak zatnete päsť vždy, keď sa mu podarí odpáliť homerun. 85%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Silný příběh. Pokud to tak skutečně bylo, tak smekám před tou neskutečnou odvahou a pevnou sebekázní. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

To bylo až nečekaně dobré. K tématu rozhodně nemám tak vřelý vztah jako to mají v Americe, ale baseball mám celkem rád a 42 je navíc výborně natočený a zpracovaný film. Hlavní černošský hrdina je celkem sympatický chlapík a Harrison Ford hraje skoro sám sebe...70% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nejuměřenější Helgeland co jsem zatím viděl. Film, kde všechno funguje přesně podle na začátku jasně stanovených kontur. Vše co přijde čekáte, stejně tak happy end. Ford je stoprocentní správňák majitel, Boseman je zase černošský správňák hráč a emocionální vrchol se z toho všeho správného tak úplně nedostaví (snad až na nejlepší scénu filmu - rozmlácení pálky). Není to ani ten přízemní, sugestivně progresivní biják jako Moneyball. Ale kouká se na to krásně, neb je to všechno do detailu vypiplané a veskrze uhrančivě pozitivní. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

A League of Their Own to sice pořád nepřekonalo, ale téma baseballu za WWII je skvělé kdykoli a prakticky jakkoli. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Měkkotou rozhodně nebyl. Hroší kůži obdařený afro-americký hráč baseballu Jackie Robinson se obětoval, aby posloužil něčemu většímu, než jen vítězství. Samozřejmě hlavně kvůli dalece odpálenému míčku na hřiště plného předsudků a nenávisti vstupoval, jeho příběh však je/má být zajímavý hlavně tím, že šlo o prvního hráče tmavé pleti v americké nejvyšší baseballové lize. Pečlivě si mnul ruce v hlíně, u mety poskakoval jak na kořist natěšená kočka, nenechal se rozhodit a šel si tvrdošíjně za svým. Jenže jiná barva pleti byla toho času za oceánem stále živou hmotou. Za druhé světové války bojovali proti Hitlerovi, v poválečné Americe ale namísto oslavování zažili jen segregaci a diskriminační zákony. Američané prostě podobné příběhy s jasnou premisou potřebují. Oscarový scénárista Brian Helgeland stojí za takovými kousky jako Tajemná řeka nebo L. A. – přísně tajné, v posledních letech spolupracoval zejména s renomovanými bratry Scottovými. Nyní se znovu vrátil k režii a nedopadlo to ani zdaleka zle. Tedy pokud na jeho stokrát omletou hru s jasně vyloženými kartami přistoupíme. Někteří asi ano.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Jack hrá celý život černošskú baseballovú ligu. Jedného dňa však príde životná šanca. Hlava týmu Brooklyn Dodgers, Branch Rickey sa totižto rozhodol, že najväčší talent tmavej pleti privedie do najvyššej súťaže, Major League. S prestupom, ktorý by sa dal nazvať, transfer storočia, však rozpúta tvrdší boj, ako by čakal. Rasizmom zmietaná Amerika musí dať predsudkom ráznu odpoveď. Výborný film podľa skutočnej udalosti, ktorý sa viac ako o športový zážitok, zameral na otázku riešiacu problematiku rasizmu. Amerika v období 40 rokoch 20 storočia súperila najmä s týmto problémom. Meniace sa vzťahy v kolektíve a zmena uhla pohľadu spoločnosti - to je to, čo si má divák vybrať. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Všechna možná klišé sportovních filmů a filmů s rasovou tematikou pohromadě. Nejsem fanda baseballu, Jackieho Robinsona jsem neznal, pouze mám rád poutavé filmy, které mě dovedou pobavit. 42 se to povedlo tak napůl a ještě s odřenýma ušima. Je to pohádka, ve které se během dvou dlooouhých hodin nestalo naprosto nic nečekaného (a to přesto, že o Robinsonově životě jsem nevěděl doopravdy nic), jen jsem si v duchu odškrtával "povinné scenáristické položky". Vše naštěstí zachraňoval fantastický Harrison Ford, který si roli očividně užíval (a bručel skoro jako Walter Matthau). ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Baseball jsem hrála poprvé a naposledy někdy v osmdesátých letech na vandru, místo míčku srolované ponožky, místo pálky nalezená smrková balda s nahrubo odstraněnými větvemi. Nejsem fanouškem ani baseballu ani americké kultury, ale nechala jsem film příjemně plynout a nebyl ten nejmenší důvod ho vypnout. Chadwick Boseman je smypaťák a dobře se na něj koukalo i na bručounka Harissona Forda. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne to typické ubulené patetické drámo a statečném černochovi. Tohle je prostě profesionálně odvedená práce po všech stránkách, postavy fungují na jedničku, silný scén je tu také dost a žádného laciného ždímání emocí se nedočkáme. Navíc už hodně dlouhou dobu jsem neviděl Harrisona Forda, aby si nějakou roli tak strašně užíval. Brian Helgeland to má pořád v ruce. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nejsvětlejším momentem filmu je rasistické provokování Alana Tudyka. Hlavní hrdina je poměrně sympatický herec a dalším zjištěním pro mě je, že Harrison Ford už opravdu hodně zestrárl. Opět se jedná o další nadprůměrně natočený sportovní snímek, které Američani zvládají kdykoliv si usmyslí, že je potřeba postavit někomu pomník. Tentokráte je tou osobností první černoch v profesionálním baseballu. Jak vše skončí myslím není potřeba prozrazovat. ()

Související novinky

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

29.08.2020

Hvězda Black Panthera herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let. Talentovaný herec prohrál svůj čtyřletý boj s rakovinou tlustého střeva. Boseman hrál kromě krále ve filmech od Marvelu také ve… (více)

Reklama

Reklama