Reklama

Reklama

42

Trailer 1

Na začátku baseballové sezóny 1946 se majitel týmu brooklynských Dodgers Branch Rickey rozhodne podepsat smlouvu s Jackie Robinsonem, velmi talentovaným černošským sportovcem. Jackie je na zkušenou poslán na farmu Dodgers - Montreal Royals, aby předvedl svůj um. Rickey Jackieho varuje, že mu sice dobře zaplatí, ale že se musí připravit na nemístné rasové narážky, a to nejen od diváků, ale i od soupeřů. Když Jackie cítí podporu majitele týmu, nabídku přijímá. Záhy se ožení a po skvělém úvodu sezóny v Montrealu je nominován k Dodgers. Robinson je tam vystaven nepokrytému rasismu ze všech stran. Díky své ohromné odvaze a talentu si postupně získává svými výkony nejen spoluhráče, ale i fanoušky a také úctu soupeřů. (TV Nova)

(více)

Recenze (298)

Mazi23 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný film, který stojí za to vidět, jednou. Úpřímně měl jsem daleko větší očekávání, které film zdaleka nenaplnil. Američané točí sportovní filmy často a často dobře. V tomto případě ale za mě vůbec nefungovala emotivní stránka filmu, viděl jsem již několik, v podstatě naprosto shodných filmů, např. The Express, kdy jde o sport a rasovou segregaci a vždy to byl mnohem hlubší zážitek. Nejlepší scéna filmu, a v podstatě jediná při které budete něco cítít, je okamžik provokace trenéra Philladelphie. ()

jawjaw 

všechny recenze uživatele

Silné téma, ako turecká káva. Podané velmi presvedčivo ba čo viac aj ma to miestami vzalo za srdce. Neni to žiadny doják, to zas nie. Dlho ale uvažujem nad tým či mám dať 3*alebo 4*.... nakoniec som dal 4* ,pretože sportovné filmi budem hodnotiť ako úplne samostatnú katogériu. ()

Edwin44 

všechny recenze uživatele

Tohle zkrátka Američani uměj, životopisnej film, nejlépe o černošském (outsiderovi všeobecně) sportovci. - viz Blind Side. Zde se podíváme do prostředí basseballu a na to jak to sakra měl první černoch těžký. Jak obvykle based on true story nesmí chybět. Harisson Ford ukazuje, že stále nepatří do hereckého důchodu a Chadwick jakožto Jackie Robinson byl správně drzej. Samozřejmě všichni tušíme jak to dopadlo, ale přeci jenom 128 minut rychle uteče a ja se u tohohle filmu po dlouhé době bavil. Za mě dobrý!!!! ()

Mate0 

všechny recenze uživatele

Další film z nekonečného počtu amerických dramat.....nešlo to v 47roce,nejde to ani teď....dolar není černobílý je celý zelený.....Porazili jsme fašismus,poražme ted rasismus.....a myslím že je to stále....a jako xtý film nám to ukazuje...Prostě američani musí stále točit takové filmy,které mají být dojáky,ale nakonec je to jen klišé.....To nemění nic na tom že obdivuju J.Robinsona že to vydržel a dokázal ve světe baseballu velký zlom,za to tleskám,ale jako celek je to pro mě opravdu jen další z mnoha sportovních dramat..... ()

truver 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha filmů ze sportovního prostředí. Další z mnoha filmů podle historických skutečných událostí. Další z mnoha filmů, které ukazují nesmyslnost předsudků a nesnášenlivosti. Prostředí baseballu a 40.léta kladou tento film vedle podobného filmu Velké vítězství. Řemeslně velmi dobře natočený film udržuje napětí i přesto, že jako u pohádek je jasné, že dobro zvítězí, ale pořád je v rukou tvůrců udržet diváka v napětí, jaké překážky budou hrdinovi kladeny do cesty, což se zde podařilo. Koneckonců i pravý důvod, proč se Branch Rickey rozhodl k odvážnému kroku přívést do Major League prvniho černocha si scénárista nechává až téměř do konce filmu, když po celou dobu se může zdát, že jde čístě o ekonomický kalkul. Ačkoli mnoho lidí se o atributech zmíněných v úvodu mého komentáře vyjádří pohrdlivě (stejně jako o nevyhnutelném americkém patosu), tento druh filmů má zjevný význam - pokud se divák o nějaké osobnosti či události dozví z takového díla poprvé (nebo jen málo), začne po shlénutí filmu hledat informace a rozšířit si své znalosti. A mezi takové nepochybně "Čtyřicetdvojka" (stejně jako Velké vítězství, Titanic apod.) patří. ()

Danny71 

všechny recenze uživatele

Povedený sportovně antirasistický film z prostředí baseballu, kterému vůbec nerozumím, ale naprosto to nevadí. Drama o gándhíovské filozofii neodporování zlu násilím, která jediná proti jasné přesile může mít úspěch. Znovu se musím divit, jak Američané bezprostředně po vyhrané válce proti fašismu a rasismu nebyli schopní smířit se s vlastní rasovou nesnášenlivostí. ()

JerryPilsen 

všechny recenze uživatele

Má to vše co se dá od tohoto žánru dá předpokládat.Přesto funguje bezchybně a zajímavě.Základní dějová osa příliš neodbočuje a není zdržována vedlejšími zásay. ()

tomkat 

všechny recenze uživatele

3 a půl *. Další šikovný kousek skládanky, která dnešním a dalším generacím bude povídat, jak si někteří z nás museli dřív bezdůvodně své místo na slunci vybojovávat - a že ten boj za to stál, stojí a stát bude. Půl * navíc, pokud vás baví b-ball! ()

Houmr 

všechny recenze uživatele

Velmy zajímavý příběh z minulosti a nejspíše příběh malé revoluce kdy se afroamericane začleňují do normální bežné komunity. Velké lákadlo filmu je zaručeně hlavní postava v podání Harrisona Forda. Popravdě řečeno si nedovedu ani představit jak se Jackie Robinson musel cítit, kdyz musel snášet rasove nadávky a nehnout ani "brvou". Příběh me chvílemi i dokonce dojal. Rozhodne stojí za to se na to podivat. Za me dávám 4 hvězdičky. ()

vitez.7 

všechny recenze uživatele

Nemám, co bych vytknul. Trochu dojemný americký životopisný film, ve kterém snad vše končí happy endem. Já jsem si u tohoto filmu během Vánoc krásně odpočinul. ()

Rorschach_SK 

všechny recenze uživatele

"Možno, že zajtra budeme všetci nosiť číslo 42, takže nás nikto nebude vedieť rozoznať". Povojnové USA, to nie je neopakovateľná atmosféra, či nadšenie z konca vojny, ale aj všade prítomný rasizmus, jeden zo stigmatov Spojených štátov. Takmer nikto si dnes dokáže predstaviť americký futbal, ale hlavne basketbal bez černošských hráčov, ale málo kto vie, že na začiatku cesty bol Jackie Robinson. Prvý černošský hráč baseballu, ktorý musel čeliť nie len nenávisti a predsudkom v publiku, ale aj medzi vlastnými spoluhráčmi. Vyrovnal sa s tým však famózne, a odpovedal najlepšie ako mohol, výkonmi na ihrisku - a zrodením legendy tohto športu. Režisérsky je film zvládnutý na jedničku, ale nemôžem sa zbaviť dojmu, že zo scenára sa dalo vyťažiť viac, hlavne ak mal takú zaujímavú tému. Skôr než na rasistický konflikt, film kladie do popredia pozitívnu atmosféru a vykreslenie Jackieho života ako splnený americký sen. Herecky snímok ťahajú hlavne Chadwick Boseman a Harrison Ford, ktorý si svoju úlohu doslova užíva. ()

JohnDark 

všechny recenze uživatele

42, Športový, USA 2013, R: Brian Helgeland, H: Chadwick Boseman, Harrison Ford, Nicole Beharie, Christopher Meloni, Andre Holland, Alan Tudyk, Lucas Black, Hamish Linklater, Brett Cullen, Ryan Merriman, Brad Beyer, Gino Anthony Pesi, Max Gail, 60% ()

Související novinky

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

29.08.2020

Hvězda Black Panthera herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let. Talentovaný herec prohrál svůj čtyřletý boj s rakovinou tlustého střeva. Boseman hrál kromě krále ve filmech od Marvelu také ve… (více)

Reklama

Reklama