Reklama

Reklama

42

Trailer 1

Na začátku baseballové sezóny 1946 se majitel týmu brooklynských Dodgers Branch Rickey rozhodne podepsat smlouvu s Jackie Robinsonem, velmi talentovaným černošským sportovcem. Jackie je na zkušenou poslán na farmu Dodgers - Montreal Royals, aby předvedl svůj um. Rickey Jackieho varuje, že mu sice dobře zaplatí, ale že se musí připravit na nemístné rasové narážky, a to nejen od diváků, ale i od soupeřů. Když Jackie cítí podporu majitele týmu, nabídku přijímá. Záhy se ožení a po skvělém úvodu sezóny v Montrealu je nominován k Dodgers. Robinson je tam vystaven nepokrytému rasismu ze všech stran. Díky své ohromné odvaze a talentu si postupně získává svými výkony nejen spoluhráče, ale i fanoušky a také úctu soupeřů. (TV Nova)

(více)

Videa (24)

Trailer 1

Recenze (298)

stuntmanMIKE odpad!

všechny recenze uživatele

Tak si vravím prečo si toto ja kurva robím... Prečo si púšťam film, o ktorom viem, že ma nasere. Máme tu krásny príklad toho ako sa Američania zas a znova pchajú do riti čiernym aby ukázali svoju toleranciu. Všetci biely vo filme sú zlí, zákerní a všetkým trčí slama z topánok, zatiaľ čo všetky "gorily v hmle" sú dobré, spravodlivé a je im neskutočne krivdené. Jasný príklad toho ako sa dá zaujímavý životný príbeh, ktorý sa mal poňať športovo, sprasiť na idealistickú pičovinu plnú pátosu, klišé a humanistických sračiek. Miesto toho aby sa čierni pchali do zadku nám za to, že sme ich vytiahli z pralesa a dali im možnosť vstúpiť do civilizácie (a aj do tej nudnej hry zvanej "bejsbol"), tak čierni za pomoci bielych "nadčasových" tupcov dostali do rúk rasovú kartu, ktorú nám budú otĺkať o hlavu až kým nevymrieme... Well fuck you very much USA... ()

JimWayne 

všechny recenze uživatele

Rok čo rok sa na nás privalí športový film o borcoch, ktorý menili svet športu, no nie sa vždy vydarí ako práve 42. Herecké obsadenie na veľmi dobrej úrovni, nové tváre s tými, ktoré veľmi dobre poznáme(Forda som skoro nespoznal). Réžia, scenár a vizuál filmu na mňa pôsobil veľmi príjemne nikto sa nesnažil tlačiť na pílu. Uctihodné spracovanie príbehu legendy menom Jackie Robinson. K dokonalosti celého toho všetkého čo som videl mi chýbala troška väčšia emócia pri ktorej by som si povedal Yes, niečo ako scéna z chodby kde Robinson rozbíja pálku, naozaj ma pri tom mrazilo. Ináč 128 minút prebehlo ako voda, krásne to všetko odsýpa. 80% ()

Reklama

Makky 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy mám veľmi rád. Dopracujem sa prostredníctvom nich k zaujímavým osobám, príbehom, o ktorých som nemal absolútne potuchy. Baseball samotný je v našich končinách nepopulárny a je to možno aj jediný šport, ktorému nerozumiem, skrz Helgelandovej skvelej réžie to však absolútne neprekážalo. Tento film o Jackiem Robinsonovi bol pochopiteľne zameraný skôr na rasovú problematiku. Vďaka skvelým hereckým výkonom a dobrej práci režiséra/scenáristu bol výsledok viac ako uspokojivý. Očaril ma najmä oduševnený, bezchybný výkon Harrisona Forda. Dúfam minimálne v Oscarovú nomináciu. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Povedený sportovně antirasistický film z prostředí baseballu, kterému vůbec nerozumím, ale naprosto to nevadí. Drama o gándhíovské filozofii neodporování zlu násilím, která jediná proti jasné přesile může mít úspěch. Znovu se musím divit, jak Američané bezprostředně po vyhrané válce proti fašismu a rasismu nebyli schopní smířit se s vlastní rasovou nesnášenlivostí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Negře, Negře, Negře, Negře, Negře - tys to dokázal. Dokázal jsi, že se u rasistického snímku necítím špatně proto, že jsem bílý či přesněji lehce nazelenalý. Místo toho jsem se solidně bavil a ač mám plné zuby nadvlády černochů ve sprintech, neporazitelnosti žluťásků za ping-pongovým stolem či každoměsíčních vítězství indočechů nad sociálkami, tak mi není příjemná představa, že by Usain Bolt, Michael Jordan či Muhammad Ali pobíhali po plantážích místo rozdávání radosti publiku. Zkrátka mne již poněkolikáté Helgeland přesvědčil o tom, že umí z ohraného tématu udělat solidní podívanou a to je moc dobře. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (21)

  • Wendell Smith (Andre Holland) sa v roku 1948 stal prvým afroamerickým športovým reportérom, ktorý vstúpil do americkej asociácie baseballových reportérov. (ludovit14)
  • Jackie Robinson předčasné zemřel v roce 1973 na srdeční záchvat, který dostal u svého domova v severním Stamfordu v Connecticutu ve věku 53 let. Záhy po smrti manžela začala vdova Rachel Robins usilovat o to, aby vznikl další film. Dočkala se 40 let po manželově smrti, v roce 2013, kdy vznikl právě tento film 42. (Posheidon)
  • V roce 2005 byla před Keyson Parkem v Brooklynu odhalena dva a půl metru vysoká socha, jež připomíná akt, kdy Pee Wee Reese objal přes rameno Jackieho Robinsona před rasistickým publikem. (PanPaniscus)

Související novinky

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

Herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let

29.08.2020

Hvězda Black Panthera herec Chadwick Boseman zemřel ve věku 43 let. Talentovaný herec prohrál svůj čtyřletý boj s rakovinou tlustého střeva. Boseman hrál kromě krále ve filmech od Marvelu také ve… (více)

Reklama

Reklama