Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý večer vystupují cirkusoví umělci před obecenstvem v oslnivé záři světel a v blyštivých kostýmech. Jako všechno na světě, má i tato velkolepá podívaná odvrácenou tvář. Jsou jí obyčejné, mnohdy však až tragické osudy „lidí z maringotek“, věčných tuláků a cestovatelů bez stálého domova. Mistrem ve vyprávění příběhů z jejich života byl novinář a spisovatel Eduard Bass. Film Martina Friče z roku 1966 spojuje několik Bassových předloh do jednoho celku. Najdeme zde především motivy ze stejnojmenné povídkové knihy, některé prvky však pocházejí ze slavného románu "Cirkus Humberto". Vraťme se tedy pod šapitó cirkusu National, kde začíná příběh nešťastné lásky jezdeckého akrobata Vincka (Jan Tříska) ke krasojezdkyni s exotickým jménem Nina Gruzia (Emília Vášáryová). Zdařilý snímek umocňuje herecké mistrovství Jozefa Kronera v roli starého klauna. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vynikající sociální drama legendárního československého režiséra Martina Friče. Nostalgický a mírně úsměvný pohled na zlatou éru cirkusu, natočený navíc v době, která vlivem sovětské náklonnosti přála cirkusům rovněž. Možná právě kvůli tomu mohl Mac Frič použít nejkvalitnější filmový materiál a natočit svůj snímek širokoúhle, silně kolorovaný obraz tak nejvíce připomene jiný vlajkový velkofilm té doby Poslušně hlásím. Je zajímavé sledovat všechny ty skvělé herce a jejich silné symbolické postavy (klaun, který umírá, mladá krásná artistka, dnešní terminologií ,,zlatokopka" volící místo lásky bankovní konto starého knížete...). Účinek snímku umocňuje i nádherná hudba Zdeňka Lišky, bezkonkurenčně nejlepšího československého skladatele komponujícího filmovou hudbu. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Kvalitní scénář, působivé herecké výkony to byl základ tohoto sytě a pestrobarevného kostýmního filmu od krále komediálního filmu Maca Friče, pro kterého to byl jeden z posledních lepších filmů o cirkusové manéži z cirkusu National. Ale také o veliké nešťastné- ztracené a znovu nalezené lásce, a o vypočítavosti. Nakonec bych ještě vyzdvihl tři hlavní role a to roli Jana Třísky jako akrobata Vincka Bonzura, Emílii Vasaryovou jako krasojezdkyni Ninu Gruzii a Kronerova klauna, ty byli fakt povedené a krásné. Jinak filmy s cirkusového prostředí moc nemusím ale tento nebo třeba populární seriál Cirkus Humberto a americkou klasiku Freaks můžu, a ty jediní se tedy stali světlou vyjímkou v tomto žánru. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Úsměvně nostalgické kostýmní drama, přes svoji širokoúhlou barevnost však přece jen i na svou dobu již trošku příliš staromilsky natočené. Krásná E. Vašáryová i opravdu okouzlující Jan Tříska a nakonec celé skvělé herecké obsazení pod režií klasika Maca Friče představují zašlou slávu starého cirkusového řemesla, ten uzavřený svět dřiny, lásek a nenávistí, ale divokého a svobodného ducha, svět na kolech maringotek, celoživotních domovů lidí kočujících tehdy ještě relativně svobodně mocnářstvím, od kolébky až po (mnohdy hořký a bez milovaného potlesku publika) konec kdesi na štaci. Prostě okouzlující, i když dnes již poněkud zestárlý, ale stále zábavný a milý film... :-) ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tichý šepot české filmové klasiky .... vlastně klasiky československé. Jiřina Štěpničková, Josef Větrovec, Jozef Króner, Emília Vášáryová, Jan Tříska, Čestmír Řanda, Vlastimil Brodský, Slávka Budínová, Martin Růžek, kameraman Stalich, režisér Martin Frič a nikoliv nezajímavá literární předloha Eduarda Basse. A k tomu drsná pravda rubu té navenek lesklé cirkusové profese i těch podomnějších artistů z poutí povýšená na básnickou perlu; co víc bychom di mohli přát? ()

sud 

všechny recenze uživatele

Martin Frič byl rozhodně jedním z nejlepších režisérů a stal se jistojistě českým rekordmanem - inu 80 celovečerních filmů se jen tak někomu natočit nepodaří. A z toho minimálně 50 se nechá pokládat za zdařilé. Mezi ně určitě patří i zpracování povídky Eduarda Basse "Lidé z maringotek". Melodramatický příběh o nešťastné lásce z cirkusového šapitó s jemným humorem a výtečnými hereckými výkony Jana Třísky, Čestmíra Řandy a především Jozefa Kronera. Martin Frič tak rovněž jedním ze svých posledních filmů ukazuje všem, že ani tehdy nepatřil do starého železa a točil možná ještě lepší filmy, než dřív. A přitom předává štafetu novým tvůrcům, mladé režisérské krvi - Menzelovi, Papouškovi, Formanovi a dalším. 85%. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Třískovo živočišné herectví a Emíliina slovanská, divoká krása, vytváří poeticky nádhernou, osudovou lásku, která je základem tohoto krásného vyprávění. Bassova předloha je asi velmi rozsáhlá a do jednoho filmu není možné dát vše, nicméně dokonalé herecké obsazení nelze přehlédnout a výsledek přesně odpovídá tomu, co je od těchto jmen očekáváno. Ať jsou to tvůrci za kamerou i před ní. Skutečně výborná, dobová sonda s kapkou světské psychologie. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Film vyprávějící o kočovných životech cirkusáků, kteří tak jako normální lidé prožívají mimo manéž životní trápení, problémy a lásky. Děj sice není nějak extra komplikovanej ale i přesto ani na chvíli nenudí. Je to především tím, že film má v rukávu trumfy v podobě spousty hereckých es. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tříska přehrává mnohem méně, než u něj bylo obvyklé, za to patří velký dík a především obdiv Fričovi. Naštěstí jsou v ostatních rolích skuteční herci, takže celkový dojem mi ani mamlas Tříska nedokázal zkazit. Dana Medřická má sice malou roli, ale vypadá, jako kdyby právě přišla ze Sovětského svazu, je naprosto uvěřitelná Stalinova rodačka. Hlinomaz je jako obvykle okouzlující a Prachař nezvykle mladistvý. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pri porovnaní Lidí z Maringotek a Tria Angelos môžeme skúmať rozdiely medzi slovenskou a českou filmovou tvorbou (minimálne v dobách spoločného štátu). Prípadov bude viac, napríklad Kto odchádza v daždi Martina Hollého a Všichni dobrí rodáci. Proste české filmy, aj keď sú to drámy, pôsobia diváckejšie a ľahšie sa pozerajú (aj ako slovenské komédie). Navyše, ak bol režisérom Frič. Ten chápe cirkusový svet ako pestrofarebné uzavreté univerzum s vlastnými pravidlami a špecifickými vzťahmi. Má neodmysliteľnú femme fatale a v podstate sa celá zápletka točí okolo snahy horkokrvného mladíka získať jej srdce. Najviac ale poteší presvedčivé herectvo Jozefa Kronera a to nehovorím kvôli národnej hrdosti. Aspoň dúfam. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na to, aby som mohol mať k tomuto filmu pozitívnejší vzťah by som potreboval ho mať predovšetkým k cirkusu. A on nám cirkus už umrel tak ako mnohé, čo sme mali za detstva radi. Nadchýnať sa nostalgicky svetom žiarivých svetiel, burácajúcej hudby, vône arény a zvierat a predovšetkým množstva artistov, žonglérov, drezérov a klaunov, to už jednoducho nedokážem. Dosť som sa nudil i keď bolo zrejmé, že na režisérskej stoličke sedí Pán režisér a rozpočet mu nekrátili. Sklamal ma Jan Tříska, ktorého teatrálne prehrávanie ma znervózňovalo. Pre českého diváka je to povinná jazda, takže sa vyššiemu hodnoteniu ani nečudujem. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Dobrý J. Tříska, ale že by udělala postava, kterou hraje pro svou lásku tak moc, a ta láska to taky tak moc ocenila?:-)Nejlepší a nejpřesvěčivější je pro mě role, kterou bravurně hraje J.Hlinomaz. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pekný príbeh lásky mladých artistov ( Vášaryová a Triska ), ktorá neodolala len vypočítavosti. Martin Frič s nadhľadom viedol herecký tím, ktorý odviedol dobrú prácu ( okrem menovaných aj Kroner ). Veľakrát som mohol vidieť tento film, ale vždy bolo niečo prednejšie. Som rád, že tentokrát som mu dal prednosť. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Výborné. Krásně nostalgické, lehce posmutnělé drama, natočené jedním z našich nejlepších režisérů. Řadě velkých herců zde vévodí fantastický Jozef Kroner, ale nejen jeho klaun, všechny charaktery ve scénáři jsou pečlivě propracované. A mluvit o tom, jak krásnou a emocionální hudbu opět složil Zdeněk Liška, je už nošením dříví do lesa. Filmu z mého pohledu škodilo jenom občasné využívání kulisovitých prostor. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Ten film už jsem viděl mnohokrát, ale vždycky mě překvapí, jak je pečlivě udělaný - herecké výkony, scénář, režie. A vždycky mi přijde, že stojí nějak osamoceně, a to nejen v rámci doby svého vzniku. Nějak se vymyká, třeba i tou barevnou křiklavostí (to nemyslím ve zlém, naopak) A vždycky musím konstatovat, že Frič byl opravdu machr a léty zrál. Škoda, že to tak brzy zabalil. K tomuhle filmu se vždycky rád vracím. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Úplně nejzajímavější herecký výkon podal Jozef Kroner, který hrál klauna Ferdinanda. To byla postava, která žila pro cirkus. Na konci filmu mi ho bylo docela líto. Ale takový je život. Vincek mi přišel jako takový frajírek a floutek, ale pro svou lásku udělal opravdu hodně a možná, že by byl schopen udělat ještě mnohem víc. Jen měl jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh z cirkusového prostředí s vynikajícím Janem Třískou a nádhernou, smutnou rolí v podání Jozefa Kronera. ()

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Reklama

Reklama