Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý večer vystupují cirkusoví umělci před obecenstvem v oslnivé záři světel a v blyštivých kostýmech. Jako všechno na světě, má i tato velkolepá podívaná odvrácenou tvář. Jsou jí obyčejné, mnohdy však až tragické osudy „lidí z maringotek“, věčných tuláků a cestovatelů bez stálého domova. Mistrem ve vyprávění příběhů z jejich života byl novinář a spisovatel Eduard Bass. Film Martina Friče z roku 1966 spojuje několik Bassových předloh do jednoho celku. Najdeme zde především motivy ze stejnojmenné povídkové knihy, některé prvky však pocházejí ze slavného románu "Cirkus Humberto". Vraťme se tedy pod šapitó cirkusu National, kde začíná příběh nešťastné lásky jezdeckého akrobata Vincka (Jan Tříska) ke krasojezdkyni s exotickým jménem Nina Gruzia (Emília Vášáryová). Zdařilý snímek umocňuje herecké mistrovství Jozefa Kronera v roli starého klauna. (Česká televize)

(více)

Recenze (68)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Film na motivy Bassových povídek z cirkusového prostředí nepatří k těm mistrovským dílům Martina Friče. Z výkonů vybočuje jen skvostný Jozef Króner, v chaplinovské postavě smutného stárnoucího klauna, ale přesto zahraného osobitým stylem, jaký snad nikdy nikdo nebude umět napodobit. A to je asi vše. Krásná Emília Vašáryová vyznívá dost studeně, Jan Tříska nic moc. Z vlastního cirkusu toho zas tak moc nevidíme a to co, vidíme, je až moc - totiž akrobatické jízdy kolem manéže, kde Vašáryovou a Třísku vidíme na koni jen tehdy, pokud na něm sedí jen klasicky obkročmo (až asi na dvě výjimky), jinak při celkových pohledech akrobacie je zřejmé dublování. Také to setkávání cirkusáckých společností bůhvíkde v Polsku je nějaké takové náhodné. Zkrátka solidně udělaný průměrný film, který neurazí, ale nevede k touze vidět ho znovu. ()

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Frič se na sklonku své kariéry rozhodl zabrousit do neotřelého světa cirkusu a vylíčit úděly tamních umělců. Z filmu si odnáším asi tolik, že každý řeší své problémy a že cirkus baví diváky ale co se děje za plentou rozhodně nemusí bý tak úsměvné. Je to pěkně odvedený film, ale děj se mě víc nedotknul. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Cirkusácká červená knihovna, která za to půlstoletí ztratila veškeré své kouzlo. Jestli mě na tom něco bavilo, tak jedině Jozef Kroner v roli počmáraného šaška se svými vtipy: "Pane řediteli, dám vám hádanku. Poslouchejte! Jaký musí být voják, který chce být pohřben se všemi vojenskými poctami?... Mrtvý." [1379. hodnocení, 54. komentář, 76%] ()

Kochanski 

všechny recenze uživatele

Myslím, že výkony hlavních představitelů jsou téměř bezchybné. Filim, který zapůsobí asi na každého. Martin Frič byl skvělý režisér a tohle to jen potvrzuje!!! ()

Pavelpi 

všechny recenze uživatele

Lidé z maringotek je český film z roku 1966 v režii legendárního Martina Friče podle stejnojmenné povídky Eduarda Basse.Vypráví příběh o těžkém životě u cirkusu.Ukazuje,že i u cirkusu může být veliká láska.Přes to všechno ale musí cirkusák splnit své poslání i za cenu,že na lásku musí zapomenout.Filmu prospěly perfektní herecké výkony JanaTřísky a Josefa Kronera,který zahrál svého klauna velmi přesvědčivě.I když mám následovníka tohoto filmu Cirkus Humberto také rád,přesto si myslím,že film stojí o stupínek výše. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Velice silný příběh z cirkusového prostředí dávných dob. Byť je hlavní linkou nešťastná láska mladého akrobata, do příběhu se podařilo vtěsnat spousty dalších vedlejších dramatických motivů. Nakonec aby ne, když literární stejnojmenné dílo Eduarda Basse je souborem povídek z cirkusového prostředí. Ze všech nejvíce vyniká starý klaun, kterého si mistrovsky zahrál Jozef Kroner a vůbec si nelze v této roli  představit zcela někoho jiného. V jistém smyslu se kromě love story jedná také o temné sociální drama poukazující na těžký život cirkusáků, až to vyvolává otázku, jestli to mají vůbec za potřebí. Ani na 60. léta, kdy to bylo natočeno, by se ani nejednalo o překvapení. O moralizování tu však pranic nejde. Snímek je natočen v pastelových barvách a dokonce širokoúhle a tak je škoda, že tento plný cinemascope není k dispozici a televize to neustále vysílají v televizním ořezu. Režisérovi Martinu Fričovi se podařilo excelentní dílo kde cirkusová atmosféra a těžkosti doby jsou po celou stopáž doslova cítit a dokážou diváka vtáhnout do děje. Svoji zásluhu mají samozřejmě i herci, kteří své postavy ztvárnili s veškerým respektem. Řekl bych, že se jedná o jedinečný filmový počin o cirkusovém životě. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Ale dobré to bolo nakoniec. Kroner a Tříska hrali so srdcom a dobre. A príbeh neskončil happyendom, čo je chvályhodné. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československé drama z cirkusového prostředí natočené podle literární předlohy E. Basse odehrávající se kolem roku 1900. Hlavním tématem Fričova snímku je nenaplněná láska mezi akrobatem Vinckem (výborný a pohybově velmi nadaný J. Tříska) a krasojezdkyní Ninou (E. Vašáryová). Půvab a elegance této ženy (po matce Gruzínka, po prchlivém otci M. Růžkovi Lotyška) při jejím vystoupení však pouze zakrýval její ziskuchtivou a povrchní povahu, která byla v rozporu s Vinckovou poctivostí a upřímností svého toužení, a proto tento svazek nemohl být naplněn. Převážná část filmu se odehrává v prostředí cirkusu National, kde mezi nejvýznamnější postavy patří starý klaun zvaný Táta v podání vynikajícího J. Kronera, ale i v jiných, ne tak sympatických prostředích, kterými Vincek prošel při hledání své milé. Výjimečně působivý výkon předvedl J. Hlinomaz v podání nepoctivého siláka Čongra s falešným zlatým pohárem, jenž se svou živností vystupoval na poutích. Svou impozantní postavu v souboji s tímto podvodníkem uplatnil J. Rozsíval v roli Ferdinanda, muže z davu, jenž se ze strachu ze své ženy Karolíny (pěkně ostrá N. Popelíková) přidal k této potulné společnosti. V díle jednoho z nejlepších českých režisérů se objevuje mnoho dalších zajímavých postav, například ředitel cirkusu National Č. Řanda, duo rozhádaných artistů J. Větrovec a J. Štěpničková, krotitelé V. Brodský a I. Prachař či v jiném prostředí stárnoucí a roztoužená principálka S. Budínová. Snímek se vzpomínkou na kočovnou cirkusovou společnost v jejím tzv. zlatém věku hodnotím zejména kvůli hereckým výkonům Kronera, Třísky a Hlinomaze nadprůměrně. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Jestli má dvě lopatky, tak ho na ně polož a basta!" - "V manéži slyším hukot moře, a když si tady lehnu, slyším aplaus..." ()

PedroPo 

všechny recenze uživatele

Umírání J. Kronera bylo sice trochu přes míru, ale jinak jako pro doživotního fandu cirkusu nemůžu jinak, než takto vysoko hodnotit. Moc pěkná práce. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že nesnáším cirkus a vše, co je s ním spojené. Protože však v tomto filmu je toto prostředí pouze kulisou umožňující hercům rozehrát koncert vztahů a zapeklitostí životních osudů, zaslouží si rozhodně 80%. Takový Hlinomaz ve své zápasnické roličce byl naprosto úchvatný. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Slušně natočený film, zaujaly hlavně příběhy s Hlinomazem a Budínovou, hlavní milenecká linie už méně a nelíbil se mi Kronerův smutný klaun. Celkově by neškodilo ubrat nostalgie. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Solidní filmový přepis Bassovy knižní předlohy z jeho oblíbeného cirkusového prostředí se spoustou hereckých hvězd. Snímek místy působí poněkud zkratkovitě, když zřejmě rozsáhlejší knižní předlohu musel vtěsnat do necelých 90 minut. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nemám rád cirkus, ani filmy o něm. Ale to se v hodnocení nesmí zobrazit. Takže k filmu všeobecně, tuctové vyprávění do červené knihovny. Bez nápadu, mdlé a nudné. V celém filmu žádná sympatická postava mimo pana Krónera. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Mám rád Eduarda Basse. Jako dítě jsem zbožňoval cirkus. Miluju seriál Cirkus Humberto. Stejně jako v něm zůstane nesmrtený Malina s jeho intuicemi "Já-já ne-vim. Něco se děje." Tak tady pro mně nezapomenutelně zanechal stopu a to mistrně pan herec Jozef Kroner. "Ne, nech-nech mě. Já tam musím. - Táto". Opět důkaz, že komedialní herci umí hrát velké tragikomické a tragické role. ()

Lubakus 

všechny recenze uživatele

3 důvody proč film viděti: Úžasný Jozef Kroner, zamilovaný rebel Jan Tříska a přenádherná Emília Vášáryová. ()

Max Q. 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mě odrazovaly dlouhé záběry cirkusových vystoupení, nicméně postupně děj nabíral na obrátkách. A závěrečná řeč starého klauna mě zkrátka dojala. ()

Grázl83 

všechny recenze uživatele

Ani plejáda skvělých herců a výborná hudba nepomohla vyššímu hodnocení. Pro mě jeden ze slabších filmu geniálního českého režiséra ()

Související novinky

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

Reklama

Reklama