Reklama

Reklama

Nebe a led

  • Francie La Glace et le ciel (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Oscarový režisér Luc Jacquet (Putování tučňáků) ve svém novém celovečerním dokumentu popisuje sérii dobrodružných cest francouzského polárníka a vědce Clauda Loriuse na Antarktidu, které vedly až k objevení a popsání jevu, dnes dobře známého jako „globální oteplování". Na příběhu odvážného vědce a jeho přelomového objevu ukazuje režisér, jaký dopad může mít chování člověka na budoucnost naší planety. (Aerofilms)

(více)

Recenze (27)

nascendi

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument o zaujímavom človeku, ktorý objavil zaujímavý spôsob, ako z antarktického ľadu zistiť aká teplota na Zemi panovala a menila sa v čase niekoľko sto tisíc rokov. A aby toho nebolo málo, objavil, že z bubliniek uzatvorených v ľade môže zistiť, aký bol vtedy v atmosfére obsah oxidu uhličitého a ďalších skleníkových plynov. Šokovalo ho, keď zistil, že antropogénny vplyv za posledných sto rokov sa vymyká všetkým doterajším cyklom otepľovania a ochladzovania atmosféry. A aj keď prežil zaujímavý, udalosťami a objavmi naplnený život, na konci mu pripravili najväčší zážitok tým, že spochybnili jeho výskumy, aby mohli uhľobaróni a petrolejoví magnáti nerušene zhrabovať svoje zisky, globálne otepľovanie sem, globálne otepľovanie tam. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Skôr, než bude v kinách Fifty Shades Darker tu prichádza film, ktorý by si podľa mňa ľudia mali ísť pozrieť, no bude málo ľudí, ktorí reálne do kina naň pôjdu. Môj názor na úvod a teraz trošku o filme. "La Glace Et Le Ciel" je pre mňa dokument, aké by sa robiť mali. Mat tému, vedieť ju podať a priniesť argumenty, ktoré spôsobia, že sa nad filmom začneme zamýšľať. A rovnako by nás to nemalo nudiť. A myslím si, že tento film spĺňa absolútne všetko. Okrem toho má aj niekoľko vizuálne skutočne fascinujúcich momentov, ktoré stáli za to vidieť. Ako len obyčajné padanie vločiek na antarktíde alebo polárna žiara, alebo sledovanie kryštálikov ľadu pod mikroskopom. Fascinujúce. Tak by som mohol tento film ohodnotiť. Má to možno jeden trošku nudnejší moment, keď bude Claude na druhej expedícii na nezmapovanom mieste, ale potom ďalšie momenty zase držia moju pozornosť a chcem vedieť viac. A okrem toho je to dôkaz, že globálne otepľovanie si nevymysleli Číňania, ako povedal nový prezident USA. Je to história stará viac ako 30 rokov. A možno je konečne čas, aby sme začali poslúchať. Ak to hrajú v kine vo vašom meste, choďte si tento dokument pozrieť. Pre mňa skutočne skvelý film, ktorý by si ľudia mali pozrieť. Pretože to skutočne dá človeku veľa. Hodnotenie: A ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na dokument trochu dlouhé, ale pořád je na co se dívat. Myslím na denní činnosti polárníků namačkaných rok v jedné malé vyhřáté místnosti. Taková panská jízda. Jinak černobílá studená pustina. Až westernová. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Dojemný, úprimný a veľmi jednoduchý film, ktorý vás donúti zamyslieť sa nad ekológiou viac ako hociaký iný film. Archívne zábery z Antarktídy, ktorých tam je asi 80 percent z toho robia kvalitný survival. Je to dielo, ktoré vás privedie do úžasu už len pri pomyslení ako to vôbec dokázali v takej zime natočiť. Prístupným spôsobom to laickému publiku priblíži zmysel polárnych výprav a vysvetlí, aké bolo vŕtanie do ľadu dôležité. Je to postavené na sugestívnom komentári a nadmieru dobre spravenej hudbe. Oplatí sa vidieť v kine, kým to tam vôbec je, lebo film s takýmto reklamným potenciálom tam dlho nebude. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Funkční, chytrá a decentní eko-uvědomka (schválně se vyhýbám slovu agitka, protože film se trpělivě snaží stavět svojí message na Loriusových nezpochybnitelných výzkumech), která hladí po srdci příběhem dobrodružného vědce a jeho celoživotního výzkumu a přitom buduje trudomyslnost nad výsledky jeho bádání. Což je prakticky stejná směs pocitů, jakou v současnosti Clause Lorius prožívá. Snad jen těch tichých detailů na moudrou mlčící tvář do dáli hledícího starce mohlo být o padesát míň. ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Problematika ma samozrejme zaujíma, nie som totiž z Marsu, ale mám svoj domov práve tu kde ukázané prebieha. Som rada, že už aj tieto nádherné a velkolepé dokumenty začínajú byť viac EKO. Je to potrebné, nestačí ukázať len to krásne pozlátko, ak má mať dokument hodnotu musí ísť do hĺbky, čo sa v tomto prípade aspon čiastočne podarilo. ()

nirvana91 

všechny recenze uživatele

Toto by si mal každý pozrieť. Pôvodne sa mi samej moc nechcelo ísť do kina, ale som rada, že som šla. Nejako som totiž prehliadla, že je to reálne a v podstate môžme povedať životopisné. So zaujímavými zisteniami a s reálnymi archívnymi zábermi z prvých arktických výprav. Škoda len, že to už vo svete chodí tak ako aj spomínal pán Lorius - síce mu dajú na staré kolená ocenenie za prevratné zistenie, ale to že ho nikto nepočúval, keď sme mohli niečo s tým robiť, je to čo zamrzí. Cena to späť nevráti. Ani to čo sa deje. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Aneb Příběh badatele, dobrodruha jemu šťastnou náhodou. A ani nemusí být pravda, že vás musí problematika zajímat, tohle je to totiž vážně zajímavé dokumentární pokoukání i jen co by vyprávění fascinovaného vědce zamilovaného do zimy, sněhu, ledu, nehostinného zmrzlého konce světa, člena i vedoucího expedic, jež se pokusil poukázat na to, co té své šišce, na níž žije, lidstvo po generace působí. Podobných upozorňovacích dokumentů už bylo natočeno mraky, ale tohle spojení s badatelsky-dobrodružným životopisem Claudea Loriuse to posunul ještě o nějaký ten stupínek výš. Doporučuji zkouknout. 90 minut zajímavých poznatků, informací a záběrů. --- Je teplo, jdu si dát něco k pití, hodím si do toho pár kostek ledu a budu zírat na bublinky :) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jestli máte rádi led, budete mít rádi i tenhle dokumentární snímek, který krásně ukazuje, jak i ledová krajina dovede být nádherná, jak je proměnlivá, jak je krásná. Jasně, asi se tam každý nepožene, ale dokument ukazuje, jak je naše Země krásná ve všech ohledech, a jak jsou zde lidé, kteří ji chtějí poznávat a ne ničit. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Volám sa Claude Lorius, mám 80 rokov a ohromuje ma, aký môžu mať naše objavy dosah. –––– Tá oddanosť snehu a ľadu u glaciológov je fascinujúca. Stráviť celý rok na antarktickej stanici, byť úplne odrezaný od sveta a spoliehať sa len na zásoby a dvoch kolegov, to nie je pre hociakú povahu. Druhou záhadou filmu sú pre mňa 50 a viac rokov staré amatérske zábery vo výbornej kvalite a vo farbe. Unikátne nenahraditeľné zabery tvoria podstatu filmu a sú doplnené novymi efektnými zábermi. Podstatné je ale to, čo nám chce povedať, a nie je to nič iné, ako to, že sme s klímou definitívne v prdeli a väčšina štátov si to nechce ani len pripustiť. –––– Claude Lorius, boli ste prvý, kto pred tridsiatimi rokmi preukázal vplyv človeka na zmenu klímy... Vaše predpovede spred tridsiatich rokov sa potvrdzujú. ... –––– Ľad je rieka, ktorej nehybnosť je len zdanlivá. Vločkám trvá 50000 rokov, kým dorazia k pobrežiu a vplávajú do oceánu. ()

cepice 

všechny recenze uživatele

Pokud je vám globální oteplování ukradené, tak vás ten film bude neskutečně bavit. Tedy ještě za předpokladu že jste antiestéti a nesnášíte pohledy na překrásnou ledovou přírodu. Dokumentární/eko snímek o neskutečném životním příběhů s IMAXovými 3D záběry je dechberoucí! ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Už ani nemám chuť pozerať tieto nádherné dokumenty tvorené ozajstnými odborníkmi, ktorých všetci chvália, rešpektujú a nakoniec aj tak zvíťazí chamtivosť.. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

80% - komentář 20ti slovy: Zajímavé téma, které bylo "osobně" podané. Člověk by až nevěřil kolik dřiny a života stojí za "vykopaním" kousků zmrzlé vody. ()

boo-boo 

všechny recenze uživatele

Dokument so srdcom. To sa tak jeden dědek štveral po kopcoch a ľadoch na Antarktíde, rozprával príbeh svojho (skutočne pestrého) života a ja som bol nešťastný jednak z toho, kam to speje s planétou, a dvak z toho, že ja v jeho veku budem sediac na kolečkovom kresle rozjímať tak maximálne nad svojimi plodnými rokmi v kancli. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Expedice za tajemstvím čarokrásného ledového království Antarktidy. Tam v té modrobílé Adélině zemi věčného mrazu a později na dalekém Vostoku, ukrytou 3,6 kilometů pod sněžným povrchem, nalezl francouzský Ledonardo kapriciózní odpověď na otázky kolem změn globálního klimatu staré skoro milión let. ()

bagger95 

všechny recenze uživatele

Snimek Nebe a led je nadherny dokument o historii zkoumani Antarktidy, doslova napechovany dechberoucimi zabery a silnym pribehem vyznamneho fracouzskeho glaciologa. Je to take ale bezutesny pribeh o necem, co uz vsichni vlastne davno vime a presto nejspis sami nic skutecne delat nezacneme. Je jen otazkou, kdy se tani svetovych ledovcu stane i primo nasim vlastnim pribehem. Jiste je ale to, ze mnozi si stejne blizici se totalni katastrofu i pres takto pusobivy snimek nepripusti. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s názormi, že podobné dokumenty si treba uctiť už len z princípu, či už ste milovníkom prírody alebo to ide mimo vás. Pútavý príbeh o láske k prírode a vede a o tom, ako človek ovplyvňuje prirodzený tok diania v prírode. Na druhej strane ale až moc odborný snímok zameriavajúci sa na detaily a pokiaľ nie ste glaciológ a táto oblasť vám je cudzia, pochybujem, že vás to zaujme natoľko, aby ste tento snímok hodnotili v superlatívoch. Každopádne ale dokument s nepopísateľnou vypovednou hodnotou, ktorá sa ukáže aj po rokoch. 75 % ()

Související novinky

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

Vstupte do fascinující Oblasti #AFO51

18.04.2016

Olomouc se ve dnech 19. – 24. Dubna 2016 stane magnetem na fanoušky aktuálních blockbusterů s vědeckou tematikou. 51. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc … (více)

Reklama

Reklama