Reklama

Reklama

Tuhle písničku chtěl bych ti, lásko, dát

(pořad)
  • Česko Recitál bratrů Nedvědů: Tuhle písničku chtěl bych ti lásko dát
všechny plakáty
Hudební
Česko, 1993, 41 min

Obsahy(1)

Recitál bratří Nedvědů a vzpomínky na jejich mládí v krajině kolem malebné říčky Sázavy. Zveme vás do Luk pod Medníkem, kde se setkáte s písničkáři Janem a Františkem Nedvědy. S jejich písničkami i vzpomínkami.

Uvidíte a uslyšíte tyto písničky:
Valčíček
Kroužek
Jen ty má Sázavo
Jižní kříž
S Pánem Bohem
Nad Sázavou
Plakát
Hopsinky
Říp
Sedmikráska
Podvod
Velký vůz (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle v podstatě dokument proložený písničkami Nedvědů je takový otisk starých časů. A to i pro Nedvědy samotné. Rok 1993 byl ještě rokem takového se jakoby rozkoukávání po pádu komunismu. Leckdo chtěl lecos dělat znovu, upřímně a lépe. Jenže s novou dobou přišel i tvrdý kapitalismus. Kdo byl slavný a přežil revoluci (Nedvědi naštěstí neměli z minulého režimu moc škraloupů) dostal se rychle ke slávě a k penězům. A to postihlo i bratry a dokonce jejich rodiny. Nastala nepěkná bitka o majetek a nepřátelství. Dnes je už zase vše jinak, alespoň částečně, ale tehdy v tom roce 93 málokdo tušil co přijde a jejich povídání o bratrství se dnešní optikou jeví jako značně idealistické.... Podobnou proměnou prošel i folk a county a my co tyhle hudební žánry rádi s nimi. Do toho roku 2000 ještě tenhle hudební proud nějak přežíval a dalo se potkat i čundráky na nádražích a ve vlacích a to i s kytarami. Dnes sice nezaniknul, ale jeho sláva je ta tam. A změnila se i ona trať Posázavského pacifiku. Dávno už v Davli nestojí na odstavné koleji umaštěná nepojízdná parní mašinka do které jsme my děti lezli i za cenu nějakého toho těžko vypratelného fleku na oblečení a už tam není ani to staré nástupiště. Dnes už je tam nová bezbariérová koridorová úprava, nová nástupiště ze zámkovky, naštěstí nádraží s restaurací zůstalo a údolí umí stále rozburácet svým dieselem,,zamračená'' s patrovými vagony a kdo má kliku chytí i zrenomovaný motoráček ,,kredenc''. Od dobrého známého také hudebníka - folkaře jsem zaslechl, že vlastně Honza Nedvěd nikdy na čundry pořádně nejezdil. Jeho písně o táborácích, spaní v lese pod igelitem atd... jsou vlastně umně napsaným melodickým kýčem. Jenže ten kýč zlidověl a u těch táboráků a pod těmi igelity, když k ránu přijde déšť se zpíval. Začal žít svým vlastním skutečným životem a v tom tedy vidím ten hlavní přínos těchto písní, které si sám čas od času pouštím jako vzpomínku na dobu, kdy jsem z vandráky narvaného Bráníku vyrážel s usárnou Pacifickou ven z Prahy... A jen tak mimochodem ať z Bráníku do Davle kvůli tunelům či z Čerčan do Davle kvůli přejezdu Luk pod Medníkem a Žampachu (dnes nově opraveného), či dál ze Sázavy do Českého Šternberka, tyhle trati považuji za jedny z nejkrásnějších u nás ! * * * ()

otík 

všechny recenze uživatele

Speciálně pro tento pořad nahrané písničky na chalupě bratří Nedvědů jsou proloženy jejich vzpomínáním na mládí a povídání o životě. Příjemný pořad pro všechny Nedvědovy fanoušky. Je dobře občas zavzpomínat na tyto výtečné folkaře. ()

vozralec 

všechny recenze uživatele

Povídání o životě včetně hraní na kytáry. Fanouškům se to určitě muselo líbit. Chlapci však vypadali starší než by možná odpovídalo roku 1993. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kdo má Nedvědy a jejich písničky rád, na své si přijde, přestože nutno dodat, že z těch známějších písní jich zase tolik nezazní a řada dnešních hitů ani nebyla ještě napsána. Jan Nedvěd si navíc pořad tak trochu ukradl pro sebe. Mluvil a mluvil, vzpomínal, ale též filozofoval. Na jeho bráchovi už bylo před koncem vidět, že ho ty řeči trochu nebaví. Navíc se skoro nedostal ke slovu, což ho ale myslím moc netrápilo. ()

Reklama

Reklama