Reklama

Reklama

Epizody(12)

Obsahy(1)

Dvacet let byla Ithaka bez krále a Penelopa bez manžela. Řecko, ostrov Ithala, osmé století před Kristem. Je tomu už deset let, co skončila Trójská válka, avšak Odysseus, ithacký král, se dosud domů nevrátil...
Ithaka již žije ve stínu své dávno zašlé slávy. Po dvaceti letech Odysseovy nepřítomnosti se ostrov zmítá ve svárech o trůn a upadá. Podle ithackého zákona jsou jen dvě možnosti: buď čekat dále na návrat krále, nebo prohlásit, že je Odysseus mrtev, aby na trůn mohl usednout někdo jiný. Věrná Penelopa, která dosud stále věří, že Odysseus žije, však musí čelit tlaku „ženichů", kteří obývají palác již deset let. Ten, koho si Penelopa vybere, usedne na trůn. A pokud se sama nerozhodne, chtějí ji přinutit... Télemachos nemůže své matce pomoc, a je naopak zdivočelými ženichy zesměšňován.
Dvanáctidílný francouzský seriál Odysseus vznikl v rozsáhlé koprodukci a vypráví příběh Penelopy a Odysseova návratu. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

tahit 

všechny recenze uživatele

Netradiční rámec pojetí v inscenačním stylu je možná méně působivý, ani neoplývá velkou výpravou či komparsními scénami, nicméně to je jen drobná vada na kráse, která mi nevadila. Netřeba asi dodávat, že nakolik je osud existence ithackého krále Odyssea zachycen alespoň částečně pravdivě, se můžeme jen dohadovat. Protože jeho existence je obestřena dohady. Takže jde spíše o umně natočený fiktivní příběh. Z mého pohledu to není zas až tak úplně špatný. Obzvláště v době, kdy je divák stále bombardován přehlídkou bizarních pohádkových bytostí a mimochodem dnes tak módních seriálů či heroických filmů fantasy. Což může být pro někoho méně sympatické. A ještě dodám, naprosto nádherná hudba. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Odysseus předstírající šílenství, Odysseus jakou autor nejznámější válečné lsti a Odysseus na své dobrodružné plavbě. Na to všechno zapomeňte. Děj se odehrává výhradně na Ithace. Nejprve krátce před Odysseovým návratem, kdy je královna Penelopé pod tlakem tamní šlechty, která po ní žádá, aby si zvolila manžela a navrátila tak zemi vládu a s ní i prosperitu. Po Odysseově návratu se zdá, že vše se vrátí ke starým pořádkům, ale muž, jenž před tažením na Tróju opustil domov byl jiným Odyssem než ten, co se vrátil. Stává se z něj tyran a autokrat, chová se krutě nejen ke svým někdejším přátelům, ale často i ke své rodině. Navíc příbuzní obětí jeho zvůle si žádají odplatu a Ithaka tak upadá do série intrik a ozbrojených střetů. Námět mě víc než potěšil. Odyssea je asi nejznámější řecká báje a známe jí ze všech stran, takže přijít v tomto případě s něčím neotřelým se vlastně ani nedá. O to víc působí svěžeji příběh, který se soustředí více na Télemacha, Penelopé či Mentóra a na dění na Ithace. Scénář tedy výborný a výborně byly napsané i postavy a s menšími výhradamy jsem neměl problém ani s kostýmy. Jenže bohužel francouzské historické tvorbě už odzvonilo a Giusti to jen dokazuje. Je to možná dobrý scénárista, ale o to mizernější režisér. Jeho vyprávění po většinu času nudí, každý díl působí jako uměle natahovaný a celkové pojetí osciluje mezi komorním zpracováním a výpravným seriálem, ale ve výsledku není ani jedním. Nešťastnou ruku měl i při volbě herců, pokud nepočítám Caterinu Murino a představitele Mentóra. Především Télemachos, de facto titulní postava celého seriálu, byl naprosto příšerný. Po prvních třech dílech, kdy jsem si ještě říkal, že se to snad nějak rozjede, na mě začala padat čím dál tím větší deka a nakonec zvítězil pocit totálně promarněné příležitosti. Obrovská škoda. 30% ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Nezdálo se mi to tak děsný, jak tady někteří píší a hodnotí. Je pravda, že i já už jsem zhlédla lépe zpracované starořecké příběhy, ale přesto po čtyřech viděných dílech, dávám tři hvězdičky - takový lepší průměr; jednak je to tv-seriál a jednak to z italské provenience patří k tomu lepšímu, co jsem dosud viděla. Do závěru čtvrtého dílu jsem si myslela, že to bude takové "Čekání na Godota" a že se tam Odysseus vůbec neobjeví. Ale sláva, konečně jsme se nejchytřejšího z Řeků (bez něj dodnes Meneláos, Achilleus aspol. dosud obléhají Tróju) dočkali...Ithaka s Penelope, stále čekající a odolávající ženichům byla trochu nudná a nezachránila to ani klasická krása prince Télemacha, jemuž zjevně chybělo mužské vedení. A tak jsem nabyla pocitu, že se ve starým Řecku pořád jen souložilo a to různě mezi sebou, inu starověký Řecko.. Ani po zhlédnutí celého seriálu nakonec nedojde k velké změně ani komentáře ani počtu hvězdiček (více a podrobněji k tomu v mém Deníčku (příspěvek ze dne 3.9.2014)), protože mě z celého seriálu nejvíce zaujal vzhled prince Télemacha, a to na více jak na tři hvězdičky nestačí ani mně... ()

esopesokeso

všechny recenze uživatele

Takže po 8 častiach (ktoré hodnotiaci zrejme nevideli) sa tento seriál vynikajúco drží.Nechýba tu napätie, zvraty, intrigy... síce to nie je na úrovni GoT alebo slabšieho Vikings, ale na 80% to je minimálne! ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že to budou Odysseova dobrodružství. Bohužel se zde zameřujeme pouze na Ithacu. Samotný Odysseus má prostor až od pátého dílu, kdy se snaží získat Ithacu zpět, což se mu povede hned následující díl. Zdálo se mi, že si seriál snaží hrát na Spartacuse, ale vůbec se mu to nedaří. Souboje jsou docela trapný a nevypadaj nijak realně, stříkance krve jsou na tom stejně. Samozřejmě nesmí chybět nahota a sex mezi muži. Bohužel těch 12 dílu je strašně zdlouhavých a nudných. Kdyby to zkrátili na půlku bylo by to daleko lepší. Většina herců mi nijak nesedla a jejich výkon nebyl taky nějak extra přesvědčivý. 50% ()

mira007 

všechny recenze uživatele

V kategorii antických bájí dávám pět hvězd. Taková pohádka o kostýmech, minimum herců a jedna pláž, ale je to koukatelné a přijde mi to napínavé. Otevřená nahota, homosexuální svazky dodávají na autentičnosti starověku jak má být. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Scénář asi psal někdo, kdo byl evidentně na drogách. Jako pozitivní je určitě zajímavý přístup ke klasické látce, nicméně místy je motivace postav hodně zmatená (a to i na úrovni antického eposu). Starověké Řecko by si zasloužilo lepší seriál. ()

W.Wicki.W 

všechny recenze uživatele

Příběh se mi líbil,jen jsem se v některých částech přemáhala k zmáčknutí šipky doprava a popojetí o jednu část dál... Po shlédnutí celého seriálu mám z něj ale super dojem. 3* ()

Idris 

všechny recenze uživatele

Tento seriál, se snaží popsat Odysseův příběh jiným způsobem než ho známe. Ale kdyby to udělal, tak jak měl, mohl být zábavnější. Navíc ta TV produkce, z něj vytvořila, takový ten nezáživný epos, zčásti o Odysseovi (zprvu jsem si myslel, že se v seriálu, ani neobjeví - ironie Odysseus bez Odyssea) a zčásti o Telemachovi (který je opravdu dost nevýrazný). Viděl jsem osm dílů a z toho jsem, už viděl i zcela nezáživné díly o ničem, to mi napovídá, že vlastně ani neví, co mají točit a natahují to, aby dali divákovi něco "na zub", aby vydržel co nejdéle, ale nikdy nebude zcela sytý. Vlastně jim to nemůžu mít za zlé, nikdo nezná báji Odyssea po Odyssee. Nicméně trošku obsahově plytké jako telenovela. Plusově bych mohl vyzdvihnout snad Caterinu Murino a Alessia Boniho, jako dobře obsazené herce. A téma seriálu, které tu dlouho chybělo. Hvězdičky za nízký rozpočet nesrážím a snažím se hodnotit (byť i studentské filmy) s nadhledem. Něco mezi dvěma a třemi hvězdami. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Celý seriál jsem dokoukal s největší obtíží. Tohle je opravdu slabé slaboučké pojetí. Dokud se Odysseus nevrátí, což jsou tak 3 nebo 4 epizody, tak je to jedna velká opakující se nuda. "Penelopo, musíš si mě vzít a já se stanu králem, bo Odysseus už je pod drnem." "Nevemu, nevemu, ty si prase, počkáme si na Odyssea až se vrátí." Druhý den stejná scéna a další zase a tak dále a tak dále. Až se konečně milý panovník vrátí. Události se konečně dávají do pohybu a v seriálu se začíná něco dít. I tak ale velmi vázne scénář. To je totiž velké dilema všech historických filmů a seriálů. Udělat zajímavý dramatický scénář, ale pominout fakt, že takto se v té době asi nemluvilo? Nebo napsat scénář trochu nudnější, ale za to přesný odkaz tehdejší mluvy? Ve Spartakovi to například vyřešili prvním případem. Zde tím druhým. A hned je vidět rozdíl. Spartakus je seriál velmi sledovaný a mnohem zajímavější. Tady je to spíše scénář profesorky přesný, za to však nezáživnější. Mě teda nepřesvědčili ani lokace, tedy jedna pláž, jeden kopec se třemi stromy a pak pokus o repliku paláce. Nevím jaké náklady byly na seriál potřeba, mě ale přišlo, jako by se snažili filmaři co nejvíc ušetřit. A je to poznat. Jak jsem říkal na začátku. Tohle je jako by jste čekali, že když si objednáte čaj s rumem, dostanete čaj s rumem. Ale vy dostali jen ten čaj. ()

Frank2 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Neotřelý děj, překrásné herečky a dechberoucí rozuzlení. O napětí a zvraty také není nouze. ()

jjemi 

všechny recenze uživatele

Ithaka je chudý ostrov - oděvy, kulisy. Nikdo není úžasný bájný hrdina nebo padouch, všichni jsou jen lidé. Odysseus se vrátil vyčerpaný, osamnělý a evidentně zrazený. Je znechucený situací, podezřívavý, a tvrdý i ke svým blízkým. Tak bych si Odyssea po 20ti letch - v civilním pojetí - představovala. Dívám se až od 4. dílu a rozhodně chci vidět další. Po 8. dílu: cca od 5 dílu to s původní bájí nemá nic společného. Přesto vás příběh může zajímat, jen název měl být jiný. Tempo střední, krve a mrtvých dosti. Po 12 dílu: Pokud máte rádi příběhy o cti, zradě, statečnosti, sebeobětování i lásce, dívejte se až do konce! ()

Reklama

Reklama