Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (CinemArt)

(více)

Recenze (581)

verbal 

všechny recenze uživatele

Počítám, že si Met Mamon ještě teď vytahuje z prdele Číňany, kteří mu tam během natáčení nalezli. Pro patrně řádnou hrst jüanů a nepokryté opičí uctívání se zaprodal až na Dálný východ, aby jako obvykle nehrál, tentokráte krutohustého lovce Pokémonů v mimořádně hnusném, kýčovitém, přiblblém, narychlo uplácaném a předraženém digitálním mrdníku. S sebou na cesty si přibalil téměř kompletní scénáristickou partičku z Narcosu, která při svém posledním počinu evidentně hustě zneužívala rekvizity, námezdního mezka Pedra, jenž nepohrdne jakoukoliv sračkou poté, co mu ten zlý Martin nechal v HoTu rozmačkat hlavu, no a toho dávno mrtvého chlápka, kterému už nikdo nechce posílat tantiémy za Robinsona Crusoa, aby předvedl nejtrapnější a nejdementnější výron své kariéry. Na světě je tak Velká čínská hněď, ultimativní blockdisaster a slaboduchá přebarvičkovaná pekingvůdská pičovina, dobrá leda tak k ještě většímu vyděšení Tibeťanů, co za nevkusná pakáž je okupuje. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Čína si hraje na Hollywood. Akorát že na ten dementní, hodnotu to má jako produkce studia Asylum, jenom s tím rozdílem, že tady je vidět obří rozpočet. Děkuji Čínské lidové republice za obohacující zážitek, koukal jsem na to na monitoru značky Huawei, myslel při tom na Hedvábnou stezku a v duchu si sesumíroval znění dopisu pro Ovčáčka, ve kterém jsem přibalil blu-ray pro Miloše, aby se také potěšil. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V rámci kategórie "fantasy o vojne so zelenými príšerami" u mňa dokonca lepšie ako WarCraft. Na nič sa to nehrá, proste poldruhahodinová rúbačka s rýchlym tempom, pekným vizuálom, sympaťákmi v hlavných úlohách a sem-tam vtipnou replikou. Výplach ako (ryžové) víno. Dokonca aj tá otravná recyklovaná Djawadiho hudba tam pasuje. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Amíci s tou Čínou strašně tlačí na pilu. To, že jim Čína leje do Hollywoodu peníze je sice fajn, ale Velká čínská zeď je jednoznačně digitální úlet na druhou. Příběh je vlastně jeden velký útok nějakých (bůhví jakých) příšer na onu Velkou čínskou zeď, které byste poctivě museli hledat v čínské mytologii, aby jste zjistili, oč se vlastně jedná. Ono to v tom hnusném digitálu totiž pořádně nejde ani poznat. Hollywood nicméně dodal párek hereckých es - Damon, Pascal, Dafoe, Čína dodala zbytek. Výsledek stál tolik peněz (nejdražší čínský film do roku 2019), že to není vidět ani skrz růžové brýle. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

5/10. Strašná, ale fakt strašná konina. Ale safra, strašlivě monumentální a v mnoha okamžicích děsně cool! Dlouho jsem neviděl davové akční scény za denního světla a tak příjemnou paletu barev! Jasně, je to naprosto hloupý, dialogy směšný a vše se tam děje náhodně a pro potřebu scénáře, ale tady šlo fakt čistě jen o akční výplach, který dle mého funguje parádně. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $150miliónovTržby USA $45,540,830Tržby Celosvetovo $334,933,831Tržby za predaj Blu-ray v USA $8,111,088Tržby za predaj DVD v USA $5,154,193║ No tie príšerky ma fakt zaskočili, netušil som že sa to bude uberať až tak smerom k fantasy. Osobne som dúfal, že to bude skôr niečo dôstojnejšie o veľkom čínskom múre. Takto to je len laxné tuctové fantasy, ktoré pripomína uletenú "všestrannosť" Paul W. S. Andersona (Pompeje, Traja mušketieri). Našťastie ale Zhang Yimou je ale zručnejší režisér a dokáže sa aspoň vyhrať s vizuálom. Proste film kde sa zas pekne vybláznili kostyméri, akcia taký guláš ale újde, trikovo znesiteľné. /50%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Čínský miliardář dal chechtáky, Hollywood největší hvězdu, Říše středu kdysi skvělého režiséra a div světa. Výsledek? Bezpohlavní, kulturně indiferentní a ušmudlaná prasoryba, která největší naděje budí v prvních dvaceti minutách. Jenže ten výtvarně vymazlenější Warcraft se nakonec stejně utopí v polívce plné nedovařených postav, vypravěčských neobratností a úsměvné ideologie, která se zoufale snaží konvenovat zcela rozdílným typům publika. Správný kritik prý nepoužívá slovo nuda. Jenže tady je bezradnost kastrovanost až fyzicky citelná. Takže sorry, NUDA. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,PODCENILI JSME JEJICH INTELIGENCI.“… /// Pohádka pro děti do 15ti let, ve který Čínani bojujou s vetřelci, ale i kdyby jich bylo vo milión víc, bez Matta by dokázali hovno. Dalo by se na to „normálně“ koukat. Ovšem to by příběh nesměl bejt jednoduchá píčovina, spolíhající na vomalovánky, hafo CGI (nebejvá většinou na škodu, ale tady z toho má cákat majestátnost – Čínská samozřejmě) a (ucházejícího) Damona. Navíc je to uvěřitelný jak proslov Kalouska (Mirka). Amíci velkolepě doprasili dalšího fajn režiséra. A podcenili naši inteligenci… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju digitální bordel. 2.) U zdi mám zelený svině. 3.) Thx za titule „espectro“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ ne ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Universal // Počet premietajúcich kín v USA: 3,326 // Otvárací Víkend v USA: $18,469,620 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem tomu příliš nevěřil, že jsem se neodhodlal jít ani do kina, ale nyní čerstvě po zhlédnutí jsem velmi mile překvapen. Yimou Zhang je zručný režisér a jeho vizuální stránka v pohodě dokáže konkurovat Hollywoodu. Potěší Matt Damon, který jako lučištník byl víc než vynikající a zaujme i Willem Dafoe, z Asiatů potěšil Andy Lau, Eddie Peng a princezna Tian Jing, která si střihla roli i v novém Kongovi. Nástup akce je hned už v 15. minutě a obléhání Čínské zdi je velmi velkolepé, zaujala mě strategie, synchronizace armády a všelijaké nástroje či technologie byly velmi podařené. Líbil se mi i vzhled samotných monster, které měly přijatelné CGI. Za mě velmi zábavná a chytlavá podívaná, u které jsem se skvěle bavil. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vyzeráš byť so sebou spokojný.“ Páčilo sa mi to. V scenári všetky tie hovadiny (a že ich je) museli pôsobiť neuveriteľne absurdne. No výsledok vyzerá ako dokumentárna historická dráma (!). Bungee jumping? Jasné, v pohode. Balóny? V pohodičke, zožeriem aj s navijakom. Scenár je plný kokosín od výmyslu sveta. K tomu plno strašne nelogických kravín, postavy ako zo šlabikára, kvalita trikov podozrivo kolíše, Willem Dafoe WTF a na samotnom „múre“ sa odohráva len časť deja (de facto len na ploche pár metrov štvorcových). Toto musel Tony Gilroy dlho písať. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Pod vizuálom " artový Marco Polo pre Dynasty Warriors gamerov" drieme podvratný politický film. Na jeho správne dekódovanie ale potrebujete aspoň základné znalosti čínskeho myslenia, filozofie, kultúry a dejín a oprostiť sa od ideologických vzorcov strednej Európy 20. storočia. 9/10 ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Zhang stále umí. Armáda potvor útočících na zeď jsou jak Zergové ze Starcraftu a pohledné čínské vojačky jako by vypadly z nějakého J-RPG. Škoda, že asi nevznikne druhý díl o tom, jak nastala epidemie moru, protože se nepodařilo rychle uklidit ty statisíce mrtvol. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je to strašně pitomý, ale pořád se mi to líbilo víc, než Kong, kterého jsem si dal minulý týden. Zatímco přerostlého opičáka a jeho podzemní přátele jsem zčásti prozíval, zčásti uvažoval, zda si mám vyrazit mozek z hlavy pangalaktickým megacloumákem, abych si ukrátil trápení, tady jsem se mnohokrát od srdce zasmál. A smích je zdravý. Abych to zkrátil: tak blbý, až je to hezký. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Vizuálně velkolepé, ale scenáristicky béčkové dobrodružství s velkou zdí, spoustou příšer, epickými bitvami, katapulty a horkovzdušnými balóny. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jsem přesvědčen, že Gilroy i ta dvojice autorů Narcos museli potit krev, než z nich tohle vzešlo! O množství utracených jüanů není pochyb, dokonce jsem chvílemi zahlédl jeho symbol v Damonových zorničkách, ale už mi dávno není dvanáct, abych něco podobného ocenil. Snad kdyby se objevil v hlavní roli Richard Gere, co by svým magnetickým šarmem zkrotil imperialistické ještěrky a soudruzi tak zároveň prokázali, že už nevidí rudě. Ale chápu, zas tak velká fantasmagorie to nebyla.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade bolo nevyhnutné úplne zabudnúť na to, že Great wall natočil kedysi mimoriadne talentovaný Zhang Yimou, ktorý sa ale už upísal komerčnejším projektom bez štipky osobitosti, ale čakať len obyčajný blockbuster v západnom štýle a takto to nedopadlo zase až tak zle. Dlhší čas ma to dokonca aj celkom bavilo, síce hrdinovia zo západu sú tu nadbytoční, ale prostredie múru je atraktívne, mám slabosť pre dokonalo organizované veľkolepé armádne manévre, v čom Čína nemá moc konkurenciu, o tvoroch spoza hradieb sa rozpráva správne tajomne a navyše prvá bojová sekvencia je poriadne veľkolepá a rozmanitá, takže som si to v rámci možností celkom užil. Ale vydrží to prinajlepšom polovicu filmu a potom to síce tiež nie je najhoršie, ale už celý čas len obyčajné dialógové sekvencie, ktoré dej prakticky v ničom neposúvajú striedajú priemerné akčné scény, ktoré sa zábavnosťou a ani veľkoleposťou s tou prvou nemôžu porovnávať a už je to len čakanie na koniec, ktorý ale tiež sklame, nemám rád takéto rýchle a relatívne jednoduché riešenia nebezpečných hrozieb. Sklamaním sú aj postavy, Matt Damon sa tu absolútne nehodí a síce inokedy si bojovníkov, ktorí sú majstrami v práci s lukom užívam, ale tu mi to frajerenie s lukom prišlo len trápne, Pedro Pascal už je typovo podstatne vhodnejší, ale tiež ma moc nebavil a Willem Dafoe mi prišiel zbytočný. A tak to musia zachraňovať čínski herci, ktorí tu sú jednoducho doma. Jing Tian ma veľmi bavila a tak ma mrzí, že ku spolupráci nemala niekoho vhodnejšieho, než Damona, charizmatický Andy Lau má zase prekvapivo málo priestoru a okrem nich už nikto nevyniká. Takže po akčnej stránke určite stojí za pochvalu prvá veľkolepá bojová sekvencia, ktorá slušne navnadí a tak o to viac zamrzí, že tie ostatné jej nemajú vôbec v ničom konkurovať, chýba im akýkoľvek zaujímavejší moment. A režijne je to presne to, čo som aj čakal, o nejakej osobitosti nemôže byť ani reči, ale predsa len vizuálna stránka je na tom veľmi dobre, rozpočet je vidieť a Zhang Yimou tomu občas dokáže navodiť príjemnú rozprávkovú atmosféru, ale tým to končí. A ani samotné netvory ma moc nebavili, viac ma bavilo, keď sa o nich len rozprávalo, ako keď aj dostali nejakí priestor. Ale chválim hudbu, tá sa mi celkom páčila. Takže Great wall je film určený len pre štandardného diváka blockbusterov, taký by mal byť spokojný, ako fanúšik čínskej kultúry tiež nie som sklamaný, raz sa na to pozrieť dalo, ale tým to aj končí. 60% ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Druhé shlédnutí na mne působilo výrazně lépe, než to první a tak jsem ihned přidal jednu hvěždu. Celý snímek se orientuje spíše na vizuál, který je takřka dokonalý. Především se mi moc líbí kostýmy a pestré zpracování celé čínské armády. Bojový styl je pak velice poutavý a i přes všechny díry ve scénáři, které zde výstižně popsal uživatel Ryuuhei (viz link), jsem si film náležitě užil. Určitě se nejedná o dopodrobna propracovaný film, jelikož se o tajemném nepříteli a jeho podstatě příliš nedozvíme. Je však jasné, že si dosti potrpí na takzvané plot armor, neboť pokud zrovna nebojují s někým důležitým, prezentují se víceméně nepřemožitelně. 73% ()

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama