Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 8

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (CinemArt)

(více)

Recenze (581)

maar 

všechny recenze uživatele

Bohuzel slabej film se zapletkou, kterou by odhalilo i dite s IQ Trosky....no nic, divim se, ze Matt do toho sel...obrovske zklamani, barevnost by nekomu mohla zpusobit zachvat epilepsie, ale to bohuzel nestaci ()

Automaniak 

všechny recenze uživatele

Když přimhouřím oči při závěrečné scéně, kde se to seběhlo i bez souboje a královnu zabili tutově easy. Tři hvězdy zde budou úplně ok, z důvodů, že tento film se ještě dal ustát, o proti ostatním filmům, které nedávno vstoupili do kin a stály za vyliž prdel. Dále, co jste jako od toho filmu čekali? dialogy jak od Tarantina? Ano, příběh mohl být lepší, ale má to být řežba a to docela i splnilo. Také jsem se zde dočetl, že jste nesnesli střílející katapulty a skokanské můstky, vždyť je to fantasy??? - prostě jste měli nechat mozek na záchodě a nechat ho čumět do zrcadla. Pokud si s sebou berete wikipedii, tak na to radši ani nechoďte. 60% + přidám jednu hvězdičku za hnusného Assassin’s Creeda. ()

Corbinian 

všechny recenze uživatele

Další ze série předražených projektů, co přináší typickou Hollywoodskou popcornovou zábavou. Tentokrát spíše v tom pozitivnějším slova smyslu. Zábava to opravdu byla. Přehršel akčních scén bylo relativně dobře zvládnutých. Zasazení filmu do zcela nového neopotřebovaného prostředí má své určité kouzlo.Zvláště pak když přijde řeč na Velkou čínskou zeď. Bohužel postupem času se ukazuje, že jediné z čeho film čerpá je právě prostředí císařské Číny a pompézní akce. Jedna akční scéna střídá druhou bez jakéhokoliv konverzačního intermezza, které by nás trochu více zasvětilo do příběhu. Příběh je tu opravdu hrozně upozaděn a přitom měl takový potenciál. Proto se na Velkou čínskou zeď můžu podívat ze dvou pohledů. Zaprvé, jako spotřební akčňák to u mě velice uspělo. Celý ten vizuál v člověku prostě něco zanechá, za to může Yimou Zhang sklidit ovace. Zadruhé, z hlediska obsahu to naprosto chorobně selhalo. Tak, že by za to měl být Yimou Zhang zlynčován. Přes to všechno se na tenhle film dívám z toho prvního pohledu, snad trochu i pro Yimouovo dobro. |55%| ()

rukay 

všechny recenze uživatele

Jak se říká: "i mistr tesař se někdy utne" a "peníze nesmrdí". A tak se, bez mála 50-tiletý, Matt Damon vydal za peníze čínský soudruhů zkusit štěstí v Zemi nebeského draka, a coby náležitě omlazený křižák uhájit, pomocí bungee jumpingu na jutovém laně, digitálně přifouknutou Velkou čínskou zeď. Dvanáctiletí dělníci v továrnách na předměstí Šen-Čenu si asi museli zase trochu utáhnou opasky, aby aspoň ty počítačové vlko-ještěrky, s očima doslova na vrch hlavy, které musel náš geront v tomhle tažení po stovkách mordovat, stály trochu za to. Ale co by kdo neudělal pro národní socialismus. Damon se ostatně taky musel pěkně zapotit - jen ten samotný trénink skoku rozkrokem na řetěz mu nezávidím. Ale tak prostě nehraje žádné ořezávátko - nejednoho elfa by přestřílel o Středozem i misku nudlové polévky k tomu. Škoda tedy, že krom Willema Dafoe je jediný, jehož tvář nezapomenete hodinu po projekci. I tak by to ale myslím nezachránilo vskutku neskutečné infantilní digitální výplach mozku, který z odpadu vytahuje jen výpravná ženská armáda v oblečcích Strážců vesmíru, monumentální hudba, a jedny brutální hradební nůžky na bestie. Fakt hodně z milosti udělené 2**. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele

Asi po dvaceti minutách se ptá Pascal Damona, kterej bůh stvořil tyhle příšery. Já se na konci filmu ptal, kterej blb stvořil tenhle film. Možná, že kdyby se Matt těch 104 minut po Velké čínské zdi jenom procházel, bylo by to zajímavější, než tenhle fantasmagorickej kokotinec. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Je fajn, že se takovejhle poločínskej pokus o blockbuster obešel bez větší dávky podprahový čínský prorežimní agitky, jenže co naplat, když je jinak scénář naprosto o ničem. Žádná snaha o twist nebo napínavější zápletku, takže na nějaký scénáristický překvapení můžete s klidem zapomenout a vše je opravdu řečeno už na začátku. Postavy jsou hrozně plochý, horko těžko se o nich divák něco doví a (nejen) díky tomu nemá Matt Damon co hrát, přičemž Willem Dafoe pak defiluje pouze jako blbeček do počtu. Akce je sice dost, ale ani ona nakonec neoslní, protože přemíra CGI čumí z každýho akčnějšího záběru. Už teď si troufám říct, že kdyby se soutěžilo o nejzbytečnější blockbuster roku, byla by Velká čínská zeď jasnym vítězem, dvě silnější hvězdy. ()

Cinematrix 

všechny recenze uživatele

5 hvězd nedám, protože jsou přeci jenom o něco lepší záležitosti. Sedím si takhle doma a najednou telefon. Volá matka. "V žádném případě něchoď na Velkou čínskou zeď," varuje mne. Ptám se proč? "Vůbec to neni historický a běhaj tam nějaký zelený příšery!" Jistě tušíte, že není lepší reklama, než něco, co vám nedoporučují rodiče. Historický to vůbec nebylo a zelenejch příšer tam bylo víc, než jsem sám očekával. Jako fanoušek fantasy žánru jsem si liboval. Záběry na čínskou zeď a bojové scény mi připomínaly Warcraft nebo Pána prstenů. Jde jen o to, že se musíte oprostit od historie čínské zdi jako takové, ale nechte se unášet na křídlech bájí, které onu zeď opřádaly. Pokud to nedokážete, film nedoporučuji. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Čakal som, že to bude strašná blbosť a v podstate to aj strašná blbosť je. Čo som ale nečakal je to, že ma to nebude srať, ale baviť. Neustále sa čosi deje, pričom dôraz je kladený na to, aby to bolo čo najefektnejšie - logikou deja sa tu nikto netrápi. V kategórii fantasy kravina jednoznačne lepší film ako napr. taký Warcraft. 5+/10 ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Naivně jsem si myslel, že to bude založené na historických reáliích, takže logicky "prehistorická zvířata" jsem opravdu nečekal. Nuže, scénář, ba ani režie rozhodně nejsou silnými stránkami filmu, humorné narážky vůbec nefungují, Over-the-Top akce nepřekvapila ale ani nezklamala, soundtrack nicméně udává filmu snesitelný rytmus a jako Eye Candy podívaná (navíc ještě v povedeném 3D) je to celkem uspokojivé. Slabší 3*. ()

bararich8 

všechny recenze uživatele

Heh, dlouho jsem to odkládal, ale nakonec super, efektně na úrovni a oku lahodící, monstra fajn, napínavé až do konce, bitvy obstojné. Příběhová linka trochu stupidní a parťák Damona a Dafoe vyloženě otravný. 4* ()

Eduardo 

všechny recenze uživatele

Kvôli tomu slabšiemu CGI to pôsobí viac ako videohra, než ako film, ale na druhú stranu som sa až prekvapivo dobre bavil a ani chvíľu nenudil. Natočené to je dobre, na farebné vyčačkané čínske brnenia sa dobre pozeralo, akcie tam bolo kopec a taktiež sa mi páči, že to je po poriadne dlhej dobe zbytočne nenaťahovaný blockbuster so stopážou pod dve hodiny. Hlavne od toho neočakávajte historický film obohatený o prvky fantasy. Je to presne naopak: čisté fantasy ktoré sa len odohráva na skutočnom mieste. ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Tak toto nemohlo baviť ani Číňanov.To nemalo ani hlavu ani pätu.To tam mohli šupnúť radšej Riddicka namiesto Bourna. ()

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Příjemná fantasy báchorka se sympatickým obsazením a celkem slušným vizuálem. Nic nového pod sluncem, nic zdlouhavého nebo překvapujícího. Nenudil jsem se, a to je to hlavní. Znovu už se nepodívám… ()

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama