Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (CinemArt)

(více)

Recenze (581)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Čínská legenda v balení pro masy. Vizuálně vypulírovaná pohádka v péči Zhang Yimoua často bere dech. Obrovské měřítko se kterým díky délce zdi pracuje je ještě nafouklé nezbytnou mysticitou. Zeď samotná působí mnohem masivněji než je v reálu, stěny jsou vyšší, krajina zdevastovanější (Mordor styl), Peking září novotou a Zakázané město je... jako z pohádky. Yimou se nebojí duhových barev, které do interiéru vrhají skla věží, skaliska u pouště jsou až mimozemsky oranžové, zbroj sytě barvená jako pastelky. Celek připomíná klasickou videohru a není divu, většina jich, alespoň příběhově z pohádek vychází. Hrdinův přerod ze zlodějského sviňáka a vraha Damon zvládá, i když trochu krkolomně (může za to ten jeho dobrácký ksicht). Pedro Pascal působí uvěřitelněji. Obludy jsou fajn, i když by designově klidně mohly vypadnout ze Star Wars, spíše potěší, že na nich makali čeští trikaři. Tempo filmu je ovšem super, celý film skvěle šlape, rychle to odsýpá a hlavně akce baví. Ovšem čínské hodnoty o jednotě a sebeobětování pro celek zde hrají prim (pozor neplést s hodnotami komunistickými), kdo s tím má problém ať na to radši nechodí. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem vůbec nechápal, do čeho se ten můj oblíbený Matt Démon pustil tentokrát, ale nějaký důvod k tomu měl, jelikož on si své projekty rozhodně vybírat umí. No dneska už je na beton jasné, že injekcí byly krvavé čínské prachy, ba co víc, Velká čínská zeď je poměrně koukatelnou velkolepou fantasy, na které je vidět vysoký rozpočet a "Oberyn s Bournem" se vždycky postarají o nějakou efektní zpomalovačku, která zpravidla končí rozkrojením oněch podivných zelených monster. Je to krátké, úderné, sice trošku kýčovité (ale to já rád) a čínskou kulturu to moc neuctívá, jelikož z odvážných čínských bojovníků jsou vesměs jen karikatury vykřikujíc tu svojí hatmatilku a když přijde na lámání chleba, vždycky udělají to správné rozhodnutí. Upřímně jsem to po té marketingové masáži čekal mnoheeem horší, takže mě to už z principu mohlo jenom příjemně překvapit, což se také stalo. A kdo by to byl před projekcí řekl, já si tu dvojku rád dám PS : Z důvodu vlezných manýrů českého distributora jsme byli nuceni absolvovat český dabing (pro mě je furt 3D větší zlo) a musím konstatovat, že to bylo celkem ok, z části i proto, že mandarinštinu někoho napadlo nechat s titulkama a Démon měl svůj obvyklý hlas...7/10...[20.1.2017_Cinestar Černý most] ()

castor 

všechny recenze uživatele

K Velké čínské zdi se váže několik legend. Pro středoevropana je zřejmě jedno, zda měla takovou nebo onakou roli, zvlášť když ví, že z režisérského ostrůvku vše řídí zkušený Zhang Yimou. Toho máme spojeného třeba s poetickým Hrdinou, tady ovšem tušíme, že půjde o obyčejnou dobrodružnou řežbu. Navrch hodně digitální. Nic víc, nic míň. Nyní na legendární zeď narazili dva žoldáci, jeden má pro zaoceánského diváka zatraceně profláklou tvář, záhy jsou zajati těmi, kteří zeď střeží, aby se přidali na čínskou stranu před dotírajícími monstry. Zdá se, že pro různé „strany“ natáčí i režisér, protože jde o štědrou koprodukci. Možná se mu z toho trochu rozklepala kolena, ač jsou některé scény skutečně dechberoucí a kostýmy nebo hudba jsou na jedničku, neubráníme se místy pitomým dialogům, kecům o smyslu života, představením všech vznešených klišé a několika dlouhých pohledů do očí v platonické rovině. Naštěstí je to celé poměrně krátké, takže na další nadávky už tak nějak nezbývá čas. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Samotný snímok bol spočiatku prezentovaný ako historický film, čo značne zmiatlo očakávanie diváka. A tak ma vôbec neprekvapuje hodnotenie na úrovni 60%, lebo toto rozhodne nie je Trója, ani Gladiátor, v čo zrejme mnohí dúfali. Čínsky múr bol v podstate iba využitý ako zásterka pre fantasy príbeh s monštrami, čo mi z pohľadu veľkej histórie veľkého národa, príde ako značne nevyužitý potenciál i akási forma, použijem veľmi silné slová s nadsázkou - prejavu neúcty. Nečudujem sa teda, že sú mnohí viac menej sklamaní, pričom by ma naozaj zaujímalo, ako by tento mdlý príbeh bez nápadu, dopadol bez Matt-a. U mňa je to tak pol napol. Bolo sa načo pozerať, nenudil som sa, no na riť som rozhodne nepadol. Tretia na hrane ... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako Vikingové křížení s Princem z Persie a snad i Johnem Carterem nebo Třemi mušketýry od P. W. Andersona, příběh je nesmírně nablblý, leccos je digitální a každý druhý záběr je zpomalený, herci jsou takřka zbyteční... A přesto to je docela zábavný film s několika efektními scénami, který mi svým zvláštním způsobem připomněl ta kouzelná béčka, k nimž dělal triky Ray Harryhausen. Určitě bych nebyl tak přísný. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

U Hrdiny se mi ideologický podtext těžko trávil, u Květů války mě podlézání západnímu publiku štvalo, ve Velké čínské zdi je naopak prezentace západo-čínských vztahů celkem zábava: Když západní hrdinové neustále obdivují vymakanou čínskou armádu a její cool vynálezy, nejde si nevzpomenout, že ve skutečnosti byla Čína několikrát ovládnuta vojensky zdatnějšími turko-mongolskými kočovníky, kteří jsou zde ovšem prezentovaní jako naprostí primitivové a tupci. Že jsou bílí žoldáci zprvu jen lidmi bažícími po penězích, zatímco Číňané bojují za vznešené hodnoty, to je zase slušný OLOL ve světle současného politického působení ČLR. A vlastně je to paradox i vzhledem ke způsobu, jakým je zpracován film samotný. Není to odpad, jak sugerují některé přiostřené recenze (zvlášť pokud budeme srovnávat s běžným standardem velkolepých blockbusterů čínské produkce), spíš generická CGI jednohubka, která se z mysli vytratí dřív, než stihnou pozametat všechen rozházený popcorn v kinosále. Zhanga poznáte díky oku lahodící výtvarnosti a práci s barvami, ale jinak je jeho nejdražší snímek spíše výrobkem, co sjel z továrního pásu, nežli nějakým osobitým dílem. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem mnohem pestřejší monstra, jinak ale v rámci výplachového žánru naprostá spokojenost. Prachy na tom vidět jsou a akce se povedla, tak proč ne. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Obrovske tvorive zlyhanie vsetkych zucastnenych. Nastastie su obvykle vsetci tak schopni, ze im namiesto nepozaratelnej sracky vyliezla aspon zabavna blbina 6/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Damone, ty jsi démon! Hrát v něčem podobném musel být tvůj sen. Kam se až je schopen dostat herec, kterého nejdříve zachraňovali z válečné Francie a potom dokonce i z Marsu. Je to hloupost obludných rozměrů, jenže aspoň se v ní něco děje. 30% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Úvodní půlhodina je fajn - taková tematická pouťová atrakce, na níž čumíte, cpete si popcorn kdovíkam a je vám všechno jedno. Později začne být zřejmé, že se vážně nic dalšího odehrávat nezačne a čeká vás hodina civění na nezáživnou trikovku s imbecilním čtvrtstránkovým scénářem. Ve filmu se mísí hollywoodská bombastičnost s pestrobarevnou akčně-fantastickou poetikou tvorby Yimou Zhanga, nicméně obě tyhle složky se vzájemně spíše zimpotentňují, než aby si dopomáhaly k velkolepému zážitku. Strašnej vopruz. Naprosto stejně, jak mě úvodní část bavila, jsem poslední půlhodinu otráveně kontroloval čas - rozptýlení budiž poskytnuto ve formě tradičních krávovin (vypni královnu, zdechne celá armáda) a spousty osudových pohledů, průpovídek a činů. Jen teda netuším, na koho má zapůsobit smrt postav, jež na plátně existovaly pouze do počtu. Teď už jen zbývá, aby si méně informovaní turisté začali stěžovat, že "ta blbá zeď vypadala ve filmu úplně jinak". ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale mně se to líbilo. Samozřejmě pominu čínskou propagandu, která by měla svět děsit. Svět, který je prezentován jako zlý, chamtivý a toužící jen po penězích a majetku. Když Tian Jing říká, že nezná svět za zdí, Damon jen odpoví, že silní si berou vše. Také Číňané bojují o něco víc, než jsou jen peníze, jak se však nakonec ukáže, i bílí barbaři nemusí mít na prvním místě pouze majetek... Osobně jsem si film užíval jako zajímavý historický dokument o zbraních a taktice boje, byť si nejsem jistý, zda Číňané zrovna používali římskou želvu...Vytříbená vizuální stránka, šlapající hudba, bitva, vetřelci i s královnou, dobrodružství. Jistě, žádné velké zápletky, jednoduchá dějová linie. Jenže to dnes většinový divák čeká, ne? Jestli tohle někoho nudilo, pak neviděl žádný sovětský zadumaný film... Od Zhanga mám ovšem nejraději skvostný Klan létajících dýk. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nemůžu říct, že by to bylo vyloženě špatné, ale podprůměrné ano. Snímek ve mně nedokázal vyvolat ani špetku napětí či většího zájmu o osud hlavních hrdinů. Výprava a efekty stojí za pochvalu, podobně jako Matt Damon v ústřední roli. Co mě zaujalo asi nejvíce, byla hudba. Chyba: William v jedné scéně mluví o lovu velryb pomocí harpun, což dle jeho slov viděl ve Španělsku. To ovšem fakticky vzniklo až v roce 1469 sňatkem Ferdinanda Aragonského a Isabely Kastilské. Ve starověku a středověku se užívalo názvu Hispánie, který zastřešoval všechny země na Pyrenejském poloostrově. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ak ste chceli prísť na historickú prednášku, rýchlo zabudnite. Veľký čínsky múr už pri úvodných titulkoch vysvetlí, že majestátna stavba bola súčasťou histórie i legiend a veľa ľudí tuší, že to nebude asi podľa skutočných udalostí, keď sa na múr štverajú dajaké zombies. Miešanie čínskej legendy a amerického blockbustru je viditeľné v plnej sile - jednoznačne cítiť, čo sa hodí viac a čo prekáža. Nutné prvky amerického blockbustru však zdržujú. Vykreslenie dvoch hlavných postáv? Matt Damon hrá lepšiaceho sa chlapíka, čo nemal ľahký život. Veríte mu nasilu, ale vychádza lepšie ako Pedro Pascal v roli poskoka, hajzlíka so sileným vtipom - slabá postava vo všetkých smeroch, scenáristicky i herecky. Majú byť kamoši, ale občas príde podraz a čím ďalej ich sledujete, tým viac krútite hlavou. Nuda a sklamanie. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Takýto film som chcel vždy vidieť keď som bol malý chlapec. Príbeh je jednoduchý ako facka, ale o ten tu ani tak nejde, toto je predovšetkým nefalšovaná, uletená, drahá, štýlová, nápaditá a akčná zábava. Toto môžu natočiť proste iba šikmáči. Matt Damon výborne zapasoval a aj keď to už bolo v závere čoraz viac uletené, bavil som sa. Hudba od Djawadiho jemne šmrncnutá Hrou o tony je tiež fajn. Obľúbený soundtrack: Nameless Order, The Great Wall. 75% - 4* ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Včera jsme jeli pracovně lyžovat a šéf se mě na lanovce ptá: "Víš o nějakým filmu v kině, na kterej se teď dá zajít a nevadí, když u něj usneš?" Očekávám lednový prémie, protože lepší doporučení dostat nemohl. Když už sama legenda stojí za prd, ani Démon toho moc nesvede. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Štěstí je krásná věc, ale prachy si za něj nekoupíš. Levná pracovní síla, kradení nápadů a patentů ve světě, přísný dozor komunistické strany atd... to je mix substancí díky kterému se ČLR stala ekonomickým tygrem. A zatímco by nejeden stát měl být před tygrem na pozoru, leze k němu do klece a servilně ho drbe za uchem. To se týká i filmu a tak vznikají takovéto bizardnosti. Nevím jestli Damon a Dafoe neměli doma na složenky, každopádně odjeli do daleké Asie chytat s Číňany na Velkou zeď Pokémony. Uvidíme vše, šípový útok, ohnivý útok, jestřábí útok, dokonce útok střelným prachem. Nebude chybět ani jiskření mezi Damonem a šikmookou Tian Jing samotnou generálkou všech modrých i červených. Čína totiž brání celý svět před obrovským nebezpečím a měli bychom jí být vděční. Nakonec ale musí stejně pomoci Amík aby hlavní Žlababa dostala co proto. No a jestli mrtvé Pokémony začali jíst (zesnulý princ Philip prý jednou v Číně utrousil, že Číňan sežere vše co má nohy pokud to není židle) nedivím se, že tu máme coronu. Pche kdepak netopýři nebo luskouni... ! Dávám za jeden šíp a honem pryč od tohoto Čína / USA / Hongkong / Austrálie / Kanada - filmařského přátelství ! * ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Ulítlá akční fantasy mega nálož nebo alespoň první půl hoďka, pak to jde bohužel dolů. I tak hodnotím pozitivně, Yimou nezklamal a natočil pro svou zemi výpravnou omalovánku, tak jak to umí. Dialogy jsou tady opravdu toporné ale obléhání Zdi to vynahrazuje. Čína na to bude chodit rok v kuse a bude z toho naprostý kasovní trhák. [Cinestar Anděl]. ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Byla by to naprostá blbina, kdyby tam nebylo jasně zmíněno, že se jedná o jednu z legend o Velké čínské zdi. Pojato čistě jako fantasy, což taky je, tak se jedná o akční nálož, na kterou se dobře kouká, s efekty, který může závidět kdejakej hollywoodskej biják a s herci, kteří prostě odvádí svoji rutinní, ale skvělou práci. Akcí to začíná, pokračuje i končí. A Tian Jing je k nakousnutí. Sečteno podtrženo, slušná jednohubka na začátek roku. ()

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama