Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 8

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (CinemArt)

(více)

Recenze (581)

vteco 

všechny recenze uživatele

Tato hollywoodsko-čínská koprodukce s poměrně mohutným rozpočtem 150 miliónů dolarů je velmi záhadná, neboť před divákem tyto prostředky skvěle ukrývá. Vizuální efekty nejsou nijak zvláště ohromující a opravdu neodpovídají rozpočtu. Co je ještě horší jsou toporné herecké výkony všech zúčastněných, nehledě na slavnější či méně slavná jména. Ještě bídněji je na tom příběh, jenž je opravdu primitivní, děravý, nelogický a okatě vykrádačský, přičemž je vyprávěn velmi předvídatelně a z větší části se jedná spíše o absurdní akci plnou vtipných momentů, které zřejmě vtipné být neměly. Na úplném chvostu tohoto „výtvoru“ je ale famózní scénář. Neuvěřitelně otravné dialogy, které konstantně opakují vše zjevné, díky koprodukci často i ve dvou jazycích, což v českém prostředí znamená akorát 2x stejnou větu pod sebou a uměle nataženou stopáž. Jedna hvězda je právě za ty stupidní dialogy a scény, které jsou často tak hloupé, až sou vtipné. Největší omyl v kariéře Matta Damona. [20%] | Kino ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mne sa to celkom páčilo, nenáročná pukancová záležitosť, príjemná na pohľad. Ulietavam na podobných fantasy nezmysloch, a tento snímok bol navyše aj po vizuálnej stránke veľmi dobre urobený. V niektorých momentoch hotová farebná pastva pre oči. Potešili aj bubáci, ktorí pôsobili celkom prirodzene a vôbec nie nejako extrémne digitalizovane ako je často zvykom. Skrátka po technickej stránke film nemá chybu. Samotný príbeh síce moc epickosti nepobral, ale tieto nedostatky trocha vyvažujú slušní herci a pár scénok, v ktorých sa príjemným spôsobom strieda humor s akciou. Nechápem čo všetci šomrú. Ja tomu 4 hviezdy dám rád. 75/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Podobná blbost jako kupříkladu Světová válka Z - stupidní děj je utopený pod záplavou efektů a po pár dnech už člověk zapomene, že to kdy viděl. Nebavilo mě to a přišlo mi to jako pompézní čínský kýč, který je beznadějně komerční a plný nejrůznějších klišé. Asijskou artovou produkci mám v oblibě, ale tenhle blockbuster na čínský způsob mi vyloženě nesedl a Matt Damon se podle mě účastí na tomto projektu zaprodal za špinavé peníze. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Můžu napsat 15 řádků proč se mi film nelíbil. Na konci se ale dostanu k tomu, že byl prostě celý od A až do Z zbytečný. Ta zbytečnost z něj úplně čišela. Prostě odepsaná věc. Vše bylo natočeno dříve a lépe. Dávám dvě slunce že soucitu. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|68%| Viděno v kině (2D s českým dabingem). Původně jsem návštěvu velkého plátna neplánoval, ale nakonec jsem se bezmyšlenkovitě rozhodl, že se do toho pustím. Trailer mě moc nezaujal, podobné typy filmu např. Pompeje nevyhledávám. Je to takový typ moderních přeefektovaných filmů. Při od chodu z kina jsem ale měl vcelku pozitivní pocity. Zas tak zlé to nebylo. Dokonce jsem cítil, že to mohlo být ještě lepší. Digitální scény, efekty – to vše zde bylo, ale v rozumné míře – tak jsem to alespoň cítil. Bylo to pěkně natočené, hezké prostředí, první začáteční velké střetnutí s monstry bylo asi nejlepší. Pak už to moc nepřekvapilo a finále bylo už výrazně slabší. Sice se to furt drželo stejným stylem, ale už mě to tolik nebavilo. Scénář a příběh – to vše je moc jednoduché a snad každý čin postav jsem snadno předvídal. Kdyby se tyhle všechny prvky trochu vyladily, bylo napínavější finále a lepší příběh, mohl by to být minimálně o třídu lepší film. Ale jinač si stěžovat nemůžu. Na to jedno shlédnutí, to bylo až moc dobré. Hudba byla rovněž slušná. Matt Damon mě zde oproti slabému poslednímu Bourneovi docela bavil, stejně jako většina čínských herců. Pedro Pascal mě moc neoslnil, ale Willem Dafoe zde byl už úplně zbytečný. Nic zásadního filmu nemůžu vytknout, rád bych dal tu čtvrtou hvězdu, ale přesto mě to až tak moc nepohltilo. Někdy si to možná ještě jednou pustím. Nadprůměr to v každém případě je. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

(C)hutný čínský ejakulát, který přistál na obličeji Matta Damona. Ten samým vytržením provolává Sláv(i)a. Představte si, že jste videoherní pařan, který se ocitl ve videohře, kde je z vás v mžiku elitní (evropský) lučištník, který spolu s místními musí odrazit stále šílenější útoky monster valících se na Velkou čínskou zeď. Sere čínský pes, že se to celé míjí s nějakým reálně vystavěným příběhem, ostatně se jedná jen o pověst, jak praví úvodní titulek. Film od prvních minut nabere dynamiku, v podstatě kašle na pořádné dialogy, hned, jak je možnost, se vytasí s dalším útokem monster. A vypadá to kurevsky dobře. Mnoho filmů před ním slibovalo řežbu, ale zůstalo jen u slibů. Co třeba nabídl Warcraft? Snad kromě zbytečných žvástů jen předražený pšouk. Naopak u tohoto filmu jsem tak akční a herní pojetí vůbec nečekal. Vím, že režisér Yimou Zhang oplývá talentem i režijními schopnostmi, nedá se ale o něm prohlásit, že by to byl vyloženě akční specialista, ovšem chyba trenéra Lavičky, po tomhle filmu může směle konkurovat všem Bayům, Linům a jiným opossumům, které dokonce může vyučovat v rytmu i dynamice, potažmo zábavnosti vyprávění. Přijde mně, že tvůrci filmů stále méně myslí na ženské publikum. Ano, jistě, pánové nebudou vědět, kam s očima, když se na scéně zjeví "latexová" velitelka v podání exoticky vnadné Tian Jing, jenže film je zase tak nějak určen primárně mužskému publiku, které hraje přece jen víc videohry, tudíž si celý film užijí pánové mnohem lépe. Jasně, zapomněl bych, že pro dámy je zde Matt Damon, prostě fešák k pohledání, který dokonce popustil hřívu, takže jeho vlas se lopatek dotýká. Viděl jsem skvěle natočený film, co odsýpá, na historická fakta hází slávistický Barák a komplexně baví. 10/10 ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Myslím si, že je zcela jasné, kdo si pochutná na Zlatých malinách, a to hned v několika kategoriích. Matt Damon se upsal vskutku vynikajícímu filmu, kde si mohl ve zpomalených záběrech zaválčit proti hordám rozběsněných ještěrek. Není tajemstvím, že se v Číně hojně holdovalo opiu. A právě při jednom z opiových dýchánků vznikla i tato legenda, která nikdy neměla být brána vážně a už vůbec se neměla dočkat filmového zpracování. Zeď byla příliš vysoká na to, aby Čína odrážela útoky Mongolů či nějakého podobného póvlu. Na scéně se tedy objevily ještěrky a musím říct, že než se objevily, tak mi film nevadil. Hrál všemi barvami a zeď byla skutečně kolosální. Bohužel se to postupně zvrhlo v nesnesitelnou píčovinu. Dialogy se nedaly poslouchat, ani když je vedli páni herci. Příběh má neskutečně primitivní a debilní vývoj. Zpomalené záběry působily maximálně komicky. Stejně tak i záběry, které zpomalené nebyly. Neskutečná bída. Prostě tvůrci vymysleli totální píčovinu a aby to celé bylo alespoň trošku divácky atraktivní, tak tuhle píčovinu zasadili na Velkou čínskou zeď. Očekávání jsem neměl velká, ale toto jsem neočekával ani v těch nejhorších snech. Tvůrci nepodcenili pouze inteligenci ještěrek, nýbrž i diváků. Katastrofa! ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost ujetý film. S realitou vážně nemá moc společného. Je to prostě jedna velká pohádka. Je trochu netradiční vidět čínský film s několika západními herci. Akce je sice super, ale ten děj trochu pokulhává. Co budu říkat, zápletka je dost jednoduchá. Matt Damon tu má trochu netradiční roli a jeho parťáka hraje Pedro Pascal. Willem Dafoe ve filmu skoro není. Čekal jsem, že aspoň těch monster bude víc neb,o že budou mít zajímavější pasti. Co už... "Hrozně smrdíte." :D ()

predators 

všechny recenze uživatele

A je to tady! Nemyslitelné se stalo skutečností a svět nezachraňuje Matta Damona, ale MD zachraňuje svět. A to hned před zlými monstry kdesi za Velkou čínskou zdí! Ano, vše se odehrává na jednom kilometru z 5-ti tisíc km dlouhé zdi. Číňanky a jejich barvité kostýmy byly hezké, tady se švadleny vyřádily a látky muselo padnout tuny. Díky čemuž nezbylo na papír a pera a máme tady scénář, který se vešel na jednu stránku. Bleee... 30% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Velmi drahá jednohubka, u které jsem vlastně ani nemohl být zklamán nebo nespokojen. Pompézní čínsko-hollywoodské omalovánky jsou totiž přesně tím, čím se zdály být. Sterilní historickou fantasy, kde se nikdo nezdržuje dějem nebo hereckými výkony, protože jde jen a jen o podívanou. Kamera krouží filmem jako splašený drak a vše je do posledního místečka nacpáno digitálními efekty- S anonymní masou nemyslících mravenečků na jedné straně a armádou, která se filmem pohybuje v dokonalých čtyřstupech na straně druhé. Je to pastva pro oko, která nabízí několik nezapomenutelných wallpeprů, jenže co v tomto ohledu přebývá na v jiném chybí. Námět sice slibuje nebezpečí tak veliké, že kvůli němu museli postavit ten zednický div, jenže z něj je nakonec jen taková nepříliš napínavá šarvátka, která se přískoky pohybuje od jednoho klišé ke druhému a nemá čas poohlédnout se po jediném "živém" nebo alespoň zajímavém dějovém momentu. Jedno za druhým tu prostě nastupují družstva v jednotných, pouze barevně odlišených dresech, aby předvedly svou spartakiádní sestavu a zase zmizely. A mezitím bloumá Matt Damon a hledá kam by se v tom mumraji zařadil. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Když sem poprvé viděl trailer, na tenhle film, tak sem se chytal za hlavu s otázkou na rtech, proč ????? A po dnešní návštěvě kina, proto !!! Ti ŤÍňani to docela dali, ono sice divák musí přistoupit na tu hru, že sou tam digitální monstra a že je to taková laciná zábava. Ale když tohle, divák akceptuje a přestane v tomhle hledat dvojité sysli a jiné historické odkazy, tak si to užije. Akce byla super, nicméně ta akční finále, mi přišlo takové uspěchané, představoval sem si, že to bude ve stylu vybíjená. Je to škoda, jelikož první bitva na zdi byla nejenom dobře vygradovaná, ale i vynikající co se týče týmového boje. I následující bitva v mlze, byla fantasticky udělaná a napínavá a těch nápadů. Ohh tvůrci měli opravdu, hodně nápadů a tvůrčí tvořivosti, sebevražedné komando, ohnivé koule, sekáčky ve zdech, harpuny a další super zbraně. A Raminovi bych hned hodil sošku Oscara, zaslouží si ji, ty chorály, ty bubny jak se stupňovala akce, tak se i stupňovala bojová hudba. Nicméně ta délka, je prostě nepřítel celého filmu, uspěchané finále je jedna věc, ale ani vedlejší postavy (hlavně generálové) prostě díky tomu nemohli vyniknout. Matt Damon však vynikající, já sem věděl, že ta retadovaná postava Bourna, kterou musí hrát neni jeho chyba, ale opět chyba režiséra či scénáristy. Zde si roli, užívá a jeho postava mně zajímala, hned bych bral prequel abych se víc dozvěděl o jeho postavě. No co se týče, jeho kámoše Pedro Pascal, i tady mně zajímala jeho minulost, nicméně mně mrzí to, jak se rozhodl a udělal co udělal, přeci jenom sem si ho představoval ve finální řežbě po boku Matta a té fešné generálce. Happy End, lze tvůrcům odpustit a poslat jim čtyři hvězdy, a musím podotknout, že je to lepší, než čtyřicet sedm paniců s Keanu Reevesem. https://www.youtube.com/watch?v=NwF5kcgdAso ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Budem tu celkom úprimný. Nečakal som od "The Great Wall" zázraky. Dúfal som len, že ma film bude baviť. A musím povedať, že prvá polka ma výrazne potešila a dostala do príbehu, no potom to scenáristi dopracujú o veľké množstvo ďalších dejových línií, ktoré ma absolútne neberú. Aby som to však upresnil, tak povedzme, že boje proti Tao Tie sú zaujímavé. Matt Damon v role skvelého lukostrelca je podľa mňa zaujímavý. Technika boja našich čínskych susedov je podľa mňa vynikajúca. To sú však veci, na ktoré sa mal film podľa môjho názoru sústrediť. Miesto toho tu máme iné malé príbehy, kde William sa háda so svojim priateľom, lebo majú na celú situáciu iné názory. Máme tu Sira Ballarda, ktorý im sľúbi, že im pomôže ujsť a priniesť čierny prach. Máme tu love story medzi Williamom a veliteľkou Lin a to všetko film neskutočne spomaľuje a nemá to v sebe elementy, ktoré by ma držali pri tom, aby som to sledoval. Pretože tieto línie sú mi absolútne ukradnuté. Vieme ako tieto veci dopadnú a je to plné klišé. A okrem toho vizuálna stránka filmu je miestami vynikajúca a miestami mi tie počítačové triky absolútne bijú do očí. Je to film, ktorý si viem predstaviť pustiť znovu, keď by sme si s kamarátmi sadli k telke s pivom a čipsami. Možno aj sám by som si to znovu pozrel. Minimálne je tu dosť veci, ktoré ma držali a je tu pár skvelých čínskych vynálezov, z ktorých človeku padne sánka, no výsledný efekt filmu je podľa mňa lepší priemer. Zvážte si sami. Hodnotenie: C+ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Upratať ten bordel po bitke, to muselo sakra dlho trvať. A vlastne by ma zaujímalo, akú farbu obliekala na múre upratovacia čata. Či pardon, to upratovali už ľudia z mesta. Sorry, moja chyba. Neškodná fantasy rozprávočka inšpirovaná legendou, o ktorej ani nemusíte vedieť. 2,5* ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Myslím, že by to byla ptákovina, kdyby se holywoodského scénáře nakonec nechopil Zhang Yimou a neudělal maximum, co šlo. Finálně překvapivě bezchybně natočené hybridní béčko s Mattem Damonem. Nepotřebuju vidět znova, ale nemyslím, že je fér dát jen 3*. P.S. Politiku v tom nehledám a myslím, že ani není. Souhlasím s názory, že zde nešlo o západ/východ, ale o jednotlivec/celek. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Naprostý opak letošního Konga, příšerné efekty, dementní dialogy, tragické herecké výkony, laciná hudba jak z druhořadých velkobéček z devadesátých let, pitomej příběh, komické akční scény a debilní finále. Tenhle film je ukázka toho, jak to absolutně nemá fungovat. Režisérsky totálně neukočírované a vůbec nechápu, co v tak ubohém braku dělá Met Dejmi, který se tu dokonale zesměšnil a ztrapnil. Těch kokotských scén je tu tolik, že kdybych je měl všechny vyjmenovat, odříkal bych ze 104 minut stopáže 89. Znáte ten pocit když sledujete nějaký film a cítite se za ty tvůrce úplně trapně. Museli jsme se se ženou furt smát a má drahá to po 50 minutách vzdala a usnula a to prosím ve dvě odpoledne. Naproto zbytečně vyhozené peníze a těch 58% tady je až neuvěřitelných. Sračka za 30% s vodřenou prdelí. Trapné...strašně,,,,strašně moc trapné. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pokud k filmu přistoupíte, jako k nenáročné a vizuálně zajímavé podívané, můžete se velice dobře pobavit. Triky jsou povětšinou spíše mizerné, ale akce je dost, film není dlouhý a dokáže pobavit. Rozhodně však neočekávat nic světoborného a nejznámější režisérova díla to připomíná jen občasnou vizuální stránkou. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Tohle ne. Mohl z toho být velkolepý spektákl. Výpravná freska, která líčí setkání Západu s Východem a stavbu velké čínské zdi vysvětluje trochu jinak, než se obvykle říká v dějepise. Jenže výsledná zpotvořenina se nejen nepovedla - to se občas stává i ambicióznějším filmům. Horší je, že Velká čínská zeď je prostě hloupá. Ve fikčním světě, kde na čínské impérium útočí hromady příšer, jsem ochoten překousnout ledacos. Ale kromě blockbusterovsky vymazlenému výtvarnému pojetí filmu, na který dobře kouká, všechno je plastické, barevné a vymydlené, hrají tu jenom hezcí lidé (v čele s čínskou krasavicí Tian Jing s krásným úsměvem, jež je v brnění docela hodně sexy), je to průšvih. Příběh je velice hloupý a s naprosto strašnými dialogy. Třeba ty na téma důsledně kladných Číňanů, vždy bojujících nezištně a ve jménu správné věci, versus do té doby prohnilí zápaďáci, co se bili jen pro prachy, až konečně pochopili, že válka pro ideály může mít smysl, který celý život postrádali. A tak podobně. Jeden by si myslel, že poté, co se takové věci řekly ve stovkách filmů snad tisíckrát a každý včetně tvůrců je už v televizi musel slyšet, scenáristé už je psát nebudou, ale stejně tyto plky znovu a opět zazní. A v ději to samý. Tak například hradební obránci mají k dispozici celou řadu zajímavé bojové techniky včetně střelného prachu. Co myslíte, používají je? Kdepak, při jednom útoku se brání jedním způsobem, při druhém zase jiným, vybuchující katapulty se jednou použijí, podruhé ne; efektní, a dokonce i celkem efektivní bungee jumping obránců ze zdi mezi nepřátele se pro ohromení použije poprvé, ale potom zase ne... Asi aby mohli příšery pokaždé něčím překvapit. Anebo spíš diváky. Na úkor logiky. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že rozpočet byl opravdu veliký, protože ty akční scény a efekty jsou opravdu dobré. Líbili se mi Matt Damon a Andy Lau. A také krásná Tian Jing. Příběhově to však bylo horší, ty stvůry se tam objevili zničehonic a vlastně jsme nedostali ani pořádné vysvětlení, sice řekli, jak se tam dostali, ale čekal bych, že tomu věnují více času. Také jsem očekával románek mezi Williamam a generálkou. Ale jako fantasy oddechovka je to fajn film. Dávám 3,5*. P.S. Díky mému hodnocení se celkové hodnocení filmu zvýšilo z 56% na 57%. ()

hansel97 odpad!

všechny recenze uživatele

Tragický pokus o nějaké fantasy s nejvíce klišé prvky, jaké jsem kdy viděl. Nemá to ani špetku originality a na to, že na scénáři pracovali 3 lidi, tak dopadl opravdu příšerně. Ani zlanaření herců jako Matt Damon nebo Willem Dafoe tu nepomáhá, prostě špatně naprosto všechno. ()

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama