Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 8

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (CinemArt)

(více)

Recenze (581)

ARI50 

všechny recenze uživatele

Potvůrek nebylo vůbec málo ale požehnaně příběh bych určitě tady zasloužil natáhnutí hned po pár minutích nebezpečná akce a šílené ženy co skáčou po hlavě na smrt. V mlze sem čekal velký boj který se bohužel neuskutečnil konec mi přišel trošku jednoduše ukončen ale celé to mělo svoje kouzlo a líbilo se to je hlavní. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Mocná Čína znovu ukázala, že o lidský materiál nemá nouzi, takže komparz byl tradičně obrovský, ale celý film byl postavený jen na efekt, diváka zahltí epická hudba a přemíra barev, ale příběh je zoufale chabý. Matt Damon je ve své roli stejně přesvědčivý jako Bill Clinton, když tvrdil, že si Monica pokapala šaty jogurtem a aby toho nebylo málo, zlo reprezentují emzáci ve formě jakýchsi přerostlých chameleonů. Bída. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Jason Bourne s pricem Oberynem pátrají po střelném prachu a náhodou se připletou do epické bitvy číňanů s bájnými bestiemi. Na papíře to zřejmě vypadalo lépe než to ve skutečnosti dopadlo. Velký rozpočet je cítit z každého záběru, ale po obsahové stránce jde o nekonzistentní mix prázdných dialogů, nelogičností a plochých postav, o kterých se kromě jmen v podstatě nic nedozvíte. Damona mám rád, ale tahle role mu nesedla. Zároveň ale pohybuji, že by kdokoliv jiný ze současného hollywoodu zvládl tuto roli lépe, protože tam vlastně není moc co hrát. Jako delší intro k počítačové hře by to nejspíš fungovalo, jako samostatný film se stopáží pouhých 90 minut to v silné konkurenci amerických blockbusterů bohužel neobstálo. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Matt Damon celkem neúspěšně paroduje Legolase v tomto nelogickém, místy i vizuálně odpudivém filmu, který zaujme leda tak otázkou, kam tedy režisér těch 150 milionů proboha investoval. Téměř nikde tato částka není vidět, jelikož CGI příšery po většinu času vytváří souvislou zelenou lajnu, příběh pravděpodobně psal jakýsi "štamgast" místního opiového doupěte a chemie mezi herci je téměř nulová. Film tedy funguje pouze ve chvílích, kdy nám Zeď ukazuje všechna svá vylepšení a zbraně. A to je dámy a pánové, vzhledem k obřímu rozpočtu a citelnému potenciálu látky, vážně zoufale málo. PS: Pořád mi vrtá hlavou, proč se Matt Damon upsal něčemu takovému. Jistě, hypotéka se platit musí, ale jde to přece i s kapkou sebeúcty! „There's only one. Kill the Queen. Kill the Queen, or we all die.“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

No když jsem se doslechl, že Damon točí historák o Velké čínské zdi, docela jsem se vyděsil, protože jsem tak nějak očekával, že to bude právě Damon, kdo tam začne kopat základy. Ale díky bohům jsem se spletl. Tohle je totiž o tom, kterak se Jason Bourne, Rudá zmije z Dorne a hodně moc rozkošná Číňanka strašně mydlej s dino-vlko-žábama a...........no..........a to je vlastně všechno. Prostě klasickej blockbuster s kulervoucí akcí, parádníma masovejma scénama v podání čínskejch obrněnců a spolehlivym obsazením. Jo, je to blbost na entou, ale mě to bavilo a prozatím to vidím jako jedničku v kolonce letošních guilty pleasure. 80% ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Tak za tohle vysolit 100 míčů, po dotočení mě posadit do křesla, tak mě omeje. Nepamatuji si, zda jsem byl za poslední rok na horší projekci. Všechny věci od začátku do konce, které se ve filmu dějí jsou hloupé, nudné, otravné a navíc to hnusně vypadá. Matt Damon musel dostat opravdu balík, když se rozhodl do tohoto filmu jít , neboť jeho postava nemá co hrát a působí komicky jako celý film. Postavy jsou nezajímavé, o nějakém jejich vývoji v příběhu nemůže být řeč a co dialog, to tenká hranice snesitelnosti. Na začátku mě iritovaly armády jako z omalovánky, létající vory s prostěradly, nelogické skákání bábovek ala bungee jumping, které pro samotný účel armády neměly význam a podobných nesmyslů. Vizuál působí hodně podprůměrně, plný digi bordelu a opravdu se na to špatně kouká. Po celou dobu je to taková fraška, že jsem několikrát v kině vybuchl smíchy a jako parodie si to zaslouží jednu hvězdičku.......2/10 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ako najväcsi odbornik na CSFD na zaner chodiacich stromov a teplych donekonecna putujucich hobitov som mal velke obavy z tohto filmu. Naviac ho reziroval môj "milovany" artovy reziser Yimou Zhang. Takze som ocakaval film v ktorom budu tepli draci jest puding pri ohniku a pri tom viest filozoficke debaty o nekonecnosti chrusta. No a dostal som primociaru rubanicu v ktorej armada chrabrych Cinanov bojuje proti armade priser, ktore sa dostavia kazdych 60 rokov na obed. No a Cinanom sa nepaci, ze tym obedom maju byt oni. Pozornejsim podla nazvu dôjde, ze sa ta rubanica odohrava na slavnom Cinskom mure. No a kedze Cinania v poslednej dobe lezu do zadku amikom, tak sa takmer cely cas spikuje english a film sledujeme z pohladu americana Damona a jeho verneho kamarata Pascala, ktori prisli ukradnut Cinanom cierny prach. Samozrejme si to Damon casom rozmysli a prilozi ruku k dielu a stane sa novym Cinskym narodnym hrdinom, ktoreho oslavuju dodnes. Hlasky medzi Damonom a Pascalom su celkom vtipne. Z Cinanov zaujme rozumny velitel Andy Lau a krasna generalka Tian Jing. Ostatni uz netoja za rec. Teda okrem otravneho Dafoea a jeho zbytocnej linie. Ale holt asi nejak museli vysvetlit, ze Cinania vedia po anglicky. To na co sa vsetci tesia su bojove sceny. Su velkolepe a maju pestru taktitu, takze sa ani po case neopozeraju. Pokial kamera sleduje ludi, tak pôsobia bezchybne, kedze bolo na place dost statistov. Akonahle sa do boja zapoja digiprisery, tak uz to taka slava nie je. CGI ma daleko ku kvalite z americkych filmov. Ale je to akceptovatelne. Väcsim sklamanim je PG-13 rating. Historicke rubanice bez kvapky krvi pôsobia zakazdym dost bezzubo. CGI prisery sice popustia zeleny sliz ale chrabri cinania nevydaju zo seba na kameru ani kvapku. Vyzera to divne. Ale co uz. Vysledkom je priamociara fantasy jednohubka, ktora nenadchne ale ani neurazi. 5/10. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Veľkolepá farebná ftákovina. To, čo tu vystrája Damon s lukom, sekerou, štítom a neviem ešte čím, je riadna trapošina... ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Taková banální, ale docela zábavná báchorka postavená především na divných, strašlivě digitálních efektech. Ale místy je to celkem epické, obzvláště hudba Ramina Djawadiho to táhne hodně nahoru, po akční stránce je to solidní a na čínské vojandy se i přes ta mohutná naleštěná brnění dobře kouká. Jen škoda té nezvládnuté gradace. Nejlepší válečná sekvence je hned na začátku a finále naopak docela zklame. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Problém toho filmu není ani tak absence děje či nijakost postav, nýbrž to, že mu chyběla duše. Yimou, do jakého rutinního kýče ses to uvrtal? Docela smutné. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

THE GREAT WALL je jedným z filmov na ktorý sa dobre pozerá ( teda ak nieste prehnane náročný ), ale je ho zlé počúvať. Pretože také naivné a detinské dialógy, ktoré vychádzajú hercom z tlamy, sa v medzinárodnom blockbustry len tak ušne nezachytia. Pília sluchové orgány a občas si myslíte, že sledujete dnešnú pôvodnú slovenskú TV tvorbu. A to ešte treba spomenúť gigantické prehrávanie všetkých zúčastnených hereckých hviezd. Proste hnus. Ešteže je tu ( remeselne výborne spracovaný ) dobrodružný fantasy motív, ktorý uchránil snímok od naprostej katastrofy. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Během první třetiny jsem si říkal:,,Sakra, to je dobrý!". Naprosto krásný vizuál, barevně odlišní čínští vojáci byli cool, plus první bitevní scéna je vyložená lahůdka. Však to dělal režisér Hrdiny, ještě aby né! Je velká škoda, že po té první třetině to jde dost z kopce... Především jde o přespříliš stereotypní zápletku a nevyužitý potenciál, myslím, že by bylo mnohem zajímavější postavit do role záporáků nějaké lidské protivníky, místo toho na Zeď utočí generický nudný příšerky, na které člověk narazí v každém druhém béčku. Charaktery nemají žádný development, plus jsou docela nudné, zato ale celkem sympatické. (Ta modrá generálka je roztomilá) Ale třeba Defoeův charakter tam je úplně mimo. Ve výsledku se jedná o dost průměrný, ale celkem zábavný film, který si s určitými rezervami užijete, nicméně po pár dnech na něj zcela zapomenete. Škoda. Průměrné 3* ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Film vytvořený hodně na efekt. Příběh je velmi jednoduchý a celkem chytlavý. Vůbec jsem netušil o čem by film měl být a s výsledkem jsem spokojený. Efekty jsou pěkné, potvory se povedly a akce je zde hodně. Obsazení filmu sluší. Hudba pěkně zvýrazňuje dění na plátně. Za mě 90%:) ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Formálně v pořádku přiměřeně vtipná dobrodružná fantasy. Jen jsem čekal na konec gradaci v podobě nějaké té godzily :) ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Yimou Zhang znamená pro čínskou kinematografii opravdu hodně, je to dost přelomový režisér, a tak mě velmi zajímalo, jaký bude jeho nový výtvor ve spolupráci s USA. Na začátku je nutné říct, že to je příběh vycházející ze starověkých čínských mýtů, tudíž v tom nehledejte nikterak silnou logiku. Do této chvíle jsem viděl pouhopouhý jeden čínský film (Volavku), ale vůbec jsem se nebál, že by mě Velká čínská zeď odradila svým převážně čínským hereckým obsazením. Určitě filmu pomohlo, že hlavní roli ztvárnil Matt Damon, což je dnes už tak trochu pojem. Jasnými klady filmu jsou akční sekvence s perfektně vytvořenými souboji s monstry. V prvním boji mě zaujala pestrobarevnost vojáků "Bezejmenného řádu". Tučná finanční dotace, která byla filmu poskytnuta, se v akci a kostýmech projevovala samozřejmě nejvíce. Tam se nedá nic moc kritizovat. Jak se film chýlil ke konci, tak mi přišlo, že film postupně ztrácel dech. Ono celkově příběh nebyl nic světoborného. Závěrečný souboj výsledné hodnocení zachránil. Film je pastva pro oči, u které se budete bavit, ale nehledejte tam nic hlubšího. I tak to na čtyři hvězdy má. Za mě dávám 73 % ()

javak810i 

všechny recenze uživatele

Číňané zachrastili zlaťáky, zaplatili si pár hollywoodských herců a stvořili CGI adoraci na Velkou čínskou zeď a její strážce. Co na to říct. Snad jen to, že by možná filmu víc prospělo ušetřit za Matta Damona a spol., a dát trochu víc peněz programátorům, protože místy ty počítačové efekty vypadaly jak ze hry na Playstation 2. Ale když už nic, tak aspoň příběhově se jedná o takové průměrné akční béčko. Celkově mi však "Čang čeng" přijde jako zbytečný film. 2/5 ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Vyloženě zpruzenej Damon, co roli bral jen pro ten balík juanů, kterej za tuto monstrprodukci dostall. Studio Legendary teda vlastně čínskej megakorporát Wanda se pořádně pláclo přes kapsu a vyvalilo na miliardu Číňanů miliardy okatých příšer, které hodlají sežrat celou čínskou hereckou smetánku. Prachy na tom jsou vidět, i když CGIčka někdy těžce smrděla greenscreenem (no, vlastně skoro pořád). Jedním slovem nuda. Vlastně jen díky těm celkem podařeným fíčuringům (skákající holky a jiné vychytávky, co Zeď nabízí) to není na odpad, ale i přesto to byl děs. 40% ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Pastva pro oči. Pohled na to celé vás nechci říct uchvátí, ale určitě každý uzná, že všechny ty barvičky a obrázky co se před vámi mihotají jsou fajn. Jenže tam tak nějak končíme. Příběh je šíleně slabý, postavy dejme tomu. Pedro pascal jako vždy super. Matta prostě nemusím,ale dejme tomu. Je vidět, že ty prachy do toho natřískaný jsou. Ať už do hereckého obsazení nebo zmiňovaného vizuálu. Jenže to prostě nestačí, když zbytek nestojí téměř za řeč. V rámci zábavy s vypnutým mozkem to obstojí a dávám 65 procent. Kdybych ale myslel, že si na film ještě někdy vzpomenu to asi ne. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem... monumentální. A k duševní náplni? Znám kopu novodobých amerických fantasy v červených číslech, které nesahají této čínské pompě ani po kotníky a svou blbostí by přelily i hradby Velké čínské zdi. ()

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama