Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (CinemArt)

(více)

Recenze (581)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Údajne čínska legenda o tom, ako zas raz musel prísť nejaký barbar zo západu zachrániť budúce miliardy nielen Číňanov... - pravdaže celého nenažraného rôznofarebného ľudstva pred nenažranou armádou jednofarebných netvorov, symbolov nenažranosti. Väčšinu času to vyzerá ako VESMÍRNA PECHOTA s ťažkopádnym posolstvom o tom, že strety kultúr sú blahom pre celé ľudstvo. Individualita príšelca sa totiž stretáva s kolektívnou silou vo veľkej strategickej hre, ktorá vyznieva plytko ako drahá konzumná jednohubka s protikonzumným posolstvom, ktorá lepšie vyzerá ako chutí. P. S. Zaujímalo by ma, čo na tom scenári robil Tony Gilroy. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Navzdory zdejším komentářům jsem nakonec Velkou zeď viděl. A nemám proti ní vůbec nic. Audiovizuální zážitek bylo to jediné co jsem čekal. To jsem také dostal. Příběh je slaboučký, ale dostatečně přímočarý, aby jsme se v té velkoříši nezamotali. Žádné intriky, filozofování, prostě a jen ta monstra co běží pořád dopředu. A náš superhrdina je zastaví. Ve velkém kině to musí být podívaná. U mne v malém kině i zvukový zážitek. Blockbuster na sobotu jak má být. 70% ()

Deyw 

všechny recenze uživatele

Skvelej vizual..nadherna hra barev,efektu..chcal sem ztoho ve 4k... bozi prisery..bitky efektivni..ale prazdnej film..jako jednohubka postacujici.. :) ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Vizuál skvělý, zápletka k ničemu. Věru lituji, že jsem neutratil 200 Kč za lupen do IMAX. Namísto toho jsem si uvařil kafe a pustil DVD rip, jež mě donutil přemýšlet nad tím, proč že pak jsou Číňané jednotní pouze ve filmech a nikoliv kupříkladu na náměstí Nebeského klidu. Pro daný žánr perfektně nastavená metráž, jíž svědčí, že akce začíná již ve druhé minutě. 75% ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Prvých 20 minút bola svižná, zábavná, výpravná a totálne tupá chujovinka. Ako keby niekto v modernom háve zhmotnil zaprášené béčkové kultovky typu Velké nesnáze v malé Číne, Mortal Kombat a pod. Ale potom razantne spomalíme, trávime až nemiestne veľa času debatovaním o hovne v potemnelých miestnostiach a film napriek ďalším akčným scénam nikdy nechytí pôvodné svižné tempo. A bohužiaľ kvalitne nudí. Súdruhovia z Číny dokázali, že výpravu na úrovni Hollywoodu zmáknu ľavou zadnou, ale aj tie najväčšie americké gýče (Armageddon, Deň nezávislosti) majú lepšiu dejovú štruktúru a psychológiu. Keby som mal 10 rokov, vidím to 100x. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Vôbec nerozumiem tej negativite, čo sa okolo tohoto filmu točí. Normálny dejovo uletený čínsky film, ktorý koriguje dohľad Hollywoodu a preto je pozerateľný bez výsmechu a zhnusenia aj pre bežného americko-európskeho diváka. Akčné scény striedajú kecavé scény a dôvere, priateľstve a čiernom prachu, Zelené obludy sú spoľahlivo likvidované ohňom, šípmi, rôznymi druhmi čepelí a inými zbraňami. Má to krásne kostýmy, peknú výpravu a miestami sa divák aj zasmeje. Pre mňa svelá, farebná, oddychová jednohubka, ktorá mi ukázala, že na bubny sa dá bubnovať aj pomocou nunčakov a čo je najdôležitejšie, Damona netrebalo od nikiaľ zachraňovať. A Jing bola chutnučná. Mocné 3 z 5 ( Kino Dukla Svidník ) ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Velkolepě přeplácaná čínská digitální podívaná nesoucí přes sebe plátno s nápisem: "Máme tu světoznámého Jasona Bournea, Oberyna Martella z Game of Thrones a Green Goblina ze Spider-Mana, přijďte, bude to stát za to!" Snímek se možná výjimá na světle mezi množstvím špatných monster thrillerů, které tkví na mém profilu v pradávných hodnoceních, více pozitivního už jsem z něho ale nejspíše nepobral. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Taková pěkná čínská trapárna. Nevím jestli tvůrci chtěli dobít jiný ameriku pokusem o fantazy film, ale nijak zvlášť se jim to nepovedlo. Matt Damon by si měl lépe vybírat role. Nechci jen kázat, výprava byla luxusní, ale to bylo tak všechno ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Co tu sakra většině vadí? Film vypadá nádherně. Dokonce si dovolím tvrdit, že efekty jsou lepší než z hollywoodské produkce. Do toho ještě barevná čínská vizuální stylizace. Opravdu se na to krásně kouká a už jen to vtáhne diváka snadno do příběhu. Ten sice není kdo ví jaký, ale holt nějaká legenda, trochu zajímavý emzáci a jeden hrdina, co okouzlí malé šikmooké číňánky a číňanky. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Jestli nemám k většině filmů co říct, u tohoto jsem nevěděl, k čemu se vyjádřit dřív. Hned na začátku mě iritovaly bojovnice na provazech, které možná před bojem působily zajímavě a hodně jsem si od nich sliboval, ale nakonec šlo o to, že jedna seskočila, ze stovek nabíhajících příšer dokázala zapíchnout maximálně dvě, a mezitím ji ta příšera i stihla sežrat. Přemýšlel jsem, jak neefektivní způsob boje to je - kolik času investovali do výcviku, aby pak takový člověk v podstatě jen píchl jehlou do kupky sena a následně krutě zařval. Proč raději nevyužili víc střelného prachu a tedy i potenciálu výbušných zbraní, jimiž by mohli snadno vyhladit polovinu monstrózní populace? A proč byla armáda neschopná zabít jediného tvora na hradbě, o něhož se postaral až hrdina a jeho poskok? Takových otázek bych nacházel desítky každou minutu, kdy se něco dělo. Do toho jsem doufal, že se něco dozvím o příšerách, které se mi stylisticky docela líbily. No, kromě toho, že zřejmě „chtěly ovládnout svět“ neměly jiný důvod existence. A co teprve ten konec? Co s celou tou ztuhlou hordou provedli? To ji museli píchat dnem i nocí, než celé to zelené nadělení eliminovali a následně uklidili. Navzdory všem kravinám mě ale snímek docela bavil. Nebyl ani trochu chytrý, ale tak nějak jsem si uvědomil, že se vlastně nijak nelišil od jiných velkofilmů, které se zaměřují na velkolepé bitvy s nějakými monstry. Bylo to to samé jako přes kopírák! Akorát to obohacovala čínská kultura, výborné vizuály, celkem charismatičtí hlavní hrdinové a zapojení legendy okolo Velké čínské zdi jako ústředního tématu. Žádný kinematografický zázrak, ale klidně se podívám někdy znovu! ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(88/2017) / Tak ako vždy, keď človek čaká najhoršie, výsledok nebýva taký zlý. Divil som sa ale Damon celkom dobre zapadol do orientálneho prostredia a aj vďaka zaujímavo napísanej postave v pohode utiahol celý film. Celý film je čisté CGI ale väčšinu času znesiteľné. A do žánrov treba pripísať komédia, je len dobre, že sa film neberie moc vážne, to ho dosť zachránilo. (6/10) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se bál, že půjde o takové to tradiční hollywoodské ohýbání historie. Ale přitom to bylo jen nekonfliktní fantasy. Film nepotřebuje náročného diváka, nepotřebuje myšlenkový rozbor, a ze všeho nejmíň potřebuje zasadit do souvislosti s vnitřní a vnější politikou Čínské lidové republiky. To jen tak pro pořádek. Víc než o tepání do západního mamonu a honby za osobním prospěchem, jde o nenáročnou pohádku o chlapci, který našel ve svém mizerném životě nějaký ten smysl. Vše pochopitelně zabalené do špičkové výpravy, jak už to u čínských válečných filmů bývá. Herci a scénář jsou tentokrát na vedlejší koleji. A to včetně Matta Damona, jenž si odehrál svůj velice slušný průměr, i když působil úplně ztracený. Efekty jsou taktéž ucházející a choreografie soubojů impozantní. Mozek doporčuju radši nepoužívat. ()

venison 

všechny recenze uživatele

"Velká čínská zeď" je v podstatě klasické poměřování pinďourů mezi Východem a Západem.. Velkofilmy umíme taky.. A co nejvíce efektní.. Historie nám nestačí, tak tam přimotáme fantasy legendy.. A aby to bylo celosvětově koukatelné, tak přeplatíme nějakou pořádnou hollywoodskou stár.. Bohužel za filmem není nic víc, než že je využit jako nástroj čínské propagandy.. Matta Damona jsem si relativně umělecky vážila, ale tímhle počinem u mě dost klesl.. Pokud by tvůrci zůstali pouze u historie, mohl to být relativně zajímavý a líbivý počin.. První hodinka je amatérská, nepropracované charaktery postav, polovičaté světy atd. Ten zbytek jsem raději prospala.. ()

Michi88 

všechny recenze uživatele

Naozaj čo toto je za nezmysel? Při sledování jsem si přišel, jak když jsem si dal hrst halucinogenních houbiček, ale tu si spíš dle mého úsudku dali páni scénáristé společně s režisérem. Jakože čínští bojovníci vs. mimozemská monstra? Na tyhle nápady se chodí kam? Jako oddechovka dobrý, ale pokud tenhle počin už vícekrát neuvidím, tak se mi určitě nic nestane. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Kdyby v pestrobarevné čínské armádě sloužili elfští lučištníci a důmyslné smrtonosné stroje ovládali trpaslíci, ani bych se nepodivil. Výpravné válečné fantasy se zaštiťuje jménem největší stavby lidských dějin, odehrává se však na úseku hradeb rozsahem srovnatelným s Helmovým žlebem, jehož obléhání mi také nejvíce evokovalo. Samozřejmě jsme o několik (videoherních) levelů jinde, jak svižně primitivní příběh plný "východoasijského" patosu a velkých slov začal, tak zadýchaně doklopýtal do finální bitvy v císařském městě, kde, jsa zahlcen trikovou vizuální laskominou i přepálenou nadživotní akcí, mi už byl tak nějak šumák. ()

Trustme 

všechny recenze uživatele

Velkoepická finální fantasy jakou si vymyslel pravděpodobně asijský hráč počítačových her a zrežíroval to adekvátní mistr megalomanské bitevní výpravy. Atraktivní obléhání "hradu" krvelačnými ještěry, na smrt jdoucí bojovníci/ce v impozantních obranných sestavách, gigantické válečné mechanismy vrhající tunové střely a dokonce snesitelný Matt Damon v roli akčního Marca Pola. Velká čínsko-americká zeď se povedla v žánru, okázalé podívané a posunula asijský styl vstříc západnímu publiku. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Hrozná blbina, ale příšeráci jsou cool a produkce a výprava rovněž. Pokud má člověk nadhled, dokouká film bez újmy a zapomene. Hollywoodský film z Číny. ()

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama