Reklama

Reklama

Velká čínská zeď

  • Čína Čchang čcheng (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Její tvůrci museli mít dobrý důvod, proč z ní udělali největší stavbu na světě. Velká čínská zeď je opředena mnoha mýty. Jednoho z nich se chopil legendární režisér Čang Yimou, který s pomocí Matta Damona natočil velkolepé dobrodružné fantasy, v němž nepůjde o nic menšího než o záchranu lidské civilizace. Hollywoodská superstar hraje ve Velké čínské zdi mnoha bitvami zoceleného žoldáka Williama Garina, který přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise v exotickém prostředí nemohla dopadnout dobře, a ani tak výjimečný lukostřelec, jakým je Garin, se nedokázal ubránit obrovské přesile bojovníků tajného seskupení, zvaného Bezejmenný řád. Jejich prvotním úkolem je ochrana masivní a zdánlivě nekonečné zdi, při pohledu na níž by Garinovi i jeho příteli Pero Tovarovi (Pedro Pascal) spadla čelist, kdyby jim nehrozila poprava. Na tu však nedojde, na zeď zaútočí armáda monster a pomoc skvělých vojáků se jejich věznitelům hodí. Těžko ale říct, jestli si tváří v tvář valícím se nemilosrdným hordám neměli raději vybrat tu popravu. (CinemArt)

(více)

Videa (13)

Trailer 2

Recenze (581)

kingik 

všechny recenze uživatele

(C)hutný čínský ejakulát, který přistál na obličeji Matta Damona. Ten samým vytržením provolává Sláv(i)a. Představte si, že jste videoherní pařan, který se ocitl ve videohře, kde je z vás v mžiku elitní (evropský) lučištník, který spolu s místními musí odrazit stále šílenější útoky monster valících se na Velkou čínskou zeď. Sere čínský pes, že se to celé míjí s nějakým reálně vystavěným příběhem, ostatně se jedná jen o pověst, jak praví úvodní titulek. Film od prvních minut nabere dynamiku, v podstatě kašle na pořádné dialogy, hned, jak je možnost, se vytasí s dalším útokem monster. A vypadá to kurevsky dobře. Mnoho filmů před ním slibovalo řežbu, ale zůstalo jen u slibů. Co třeba nabídl Warcraft? Snad kromě zbytečných žvástů jen předražený pšouk. Naopak u tohoto filmu jsem tak akční a herní pojetí vůbec nečekal. Vím, že režisér Yimou Zhang oplývá talentem i režijními schopnostmi, nedá se ale o něm prohlásit, že by to byl vyloženě akční specialista, ovšem chyba trenéra Lavičky, po tomhle filmu může směle konkurovat všem Bayům, Linům a jiným opossumům, které dokonce může vyučovat v rytmu i dynamice, potažmo zábavnosti vyprávění. Přijde mně, že tvůrci filmů stále méně myslí na ženské publikum. Ano, jistě, pánové nebudou vědět, kam s očima, když se na scéně zjeví "latexová" velitelka v podání exoticky vnadné Tian Jing, jenže film je zase tak nějak určen primárně mužskému publiku, které hraje přece jen víc videohry, tudíž si celý film užijí pánové mnohem lépe. Jasně, zapomněl bych, že pro dámy je zde Matt Damon, prostě fešák k pohledání, který dokonce popustil hřívu, takže jeho vlas se lopatek dotýká. Viděl jsem skvěle natočený film, co odsýpá, na historická fakta hází slávistický Barák a komplexně baví. 10/10 ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Potvůrek nebylo vůbec málo ale požehnaně příběh bych určitě tady zasloužil natáhnutí hned po pár minutích nebezpečná akce a šílené ženy co skáčou po hlavě na smrt. V mlze sem čekal velký boj který se bohužel neuskutečnil konec mi přišel trošku jednoduše ukončen ale celé to mělo svoje kouzlo a líbilo se to je hlavní. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

K Velké čínské zdi se váže několik legend. Pro středoevropana je zřejmě jedno, zda měla takovou nebo onakou roli, zvlášť když ví, že z režisérského ostrůvku vše řídí zkušený Zhang Yimou. Toho máme spojeného třeba s poetickým Hrdinou, tady ovšem tušíme, že půjde o obyčejnou dobrodružnou řežbu. Navrch hodně digitální. Nic víc, nic míň. Nyní na legendární zeď narazili dva žoldáci, jeden má pro zaoceánského diváka zatraceně profláklou tvář, záhy jsou zajati těmi, kteří zeď střeží, aby se přidali na čínskou stranu před dotírajícími monstry. Zdá se, že pro různé „strany“ natáčí i režisér, protože jde o štědrou koprodukci. Možná se mu z toho trochu rozklepala kolena, ač jsou některé scény skutečně dechberoucí a kostýmy nebo hudba jsou na jedničku, neubráníme se místy pitomým dialogům, kecům o smyslu života, představením všech vznešených klišé a několika dlouhých pohledů do očí v platonické rovině. Naštěstí je to celé poměrně krátké, takže na další nadávky už tak nějak nezbývá čas. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

|68%| Viděno v kině (2D s českým dabingem). Původně jsem návštěvu velkého plátna neplánoval, ale nakonec jsem se bezmyšlenkovitě rozhodl, že se do toho pustím. Trailer mě moc nezaujal, podobné typy filmu např. Pompeje nevyhledávám. Je to takový typ moderních přeefektovaných filmů. Při od chodu z kina jsem ale měl vcelku pozitivní pocity. Zas tak zlé to nebylo. Dokonce jsem cítil, že to mohlo být ještě lepší. Digitální scény, efekty – to vše zde bylo, ale v rozumné míře – tak jsem to alespoň cítil. Bylo to pěkně natočené, hezké prostředí, první začáteční velké střetnutí s monstry bylo asi nejlepší. Pak už to moc nepřekvapilo a finále bylo už výrazně slabší. Sice se to furt drželo stejným stylem, ale už mě to tolik nebavilo. Scénář a příběh – to vše je moc jednoduché a snad každý čin postav jsem snadno předvídal. Kdyby se tyhle všechny prvky trochu vyladily, bylo napínavější finále a lepší příběh, mohl by to být minimálně o třídu lepší film. Ale jinač si stěžovat nemůžu. Na to jedno shlédnutí, to bylo až moc dobré. Hudba byla rovněž slušná. Matt Damon mě zde oproti slabému poslednímu Bourneovi docela bavil, stejně jako většina čínských herců. Pedro Pascal mě moc neoslnil, ale Willem Dafoe zde byl už úplně zbytečný. Nic zásadního filmu nemůžu vytknout, rád bych dal tu čtvrtou hvězdu, ale přesto mě to až tak moc nepohltilo. Někdy si to možná ještě jednou pustím. Nadprůměr to v každém případě je. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Myslím, že by to byla ptákovina, kdyby se holywoodského scénáře nakonec nechopil Zhang Yimou a neudělal maximum, co šlo. Finálně překvapivě bezchybně natočené hybridní béčko s Mattem Damonem. Nepotřebuju vidět znova, ale nemyslím, že je fér dát jen 3*. P.S. Politiku v tom nehledám a myslím, že ani není. Souhlasím s názory, že zde nešlo o západ/východ, ale o jednotlivec/celek. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (10)

  • Vo filme je zobrazené použitie teplovzdušných balónov. Prvá písomná zmienka o ich použití však pochádza z Francúzska, konkrétne z roku 1783, čo je takmer 700 rokov po období, v ktorom sa odohráva dej filmu. (MikaelSVK)
  • Natáčení začalo 30. března 2015. Většina filmu se natáčela v Číně, zbylé scény na Novém Zélandě. (cihlenka)
  • Matt Damon (William) a jeho rodina strávili takmer pol roka v Číne kvôli natáčaniu. (belinko)

Související novinky

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

Princ Oberyn a Velká čínská zeď?

22.12.2014

Chilského herce Pedra Pascala možná znáte jako prince Oberyna ze Hry o trůny. Tahle role mu přihrávala nejen nové fanoušky, ale také pozornost Hollywoodu, takže se v příštích letech začne objevovat i… (více)

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

Damon postaví Velkou čínskou zeď?

23.09.2014

Matt Damon se momentálně chystá na natáčení sci-fi The Martian od Ridleyho Scotta. A hned po ní by se měl pod dohledem Paula Greengrasse vrátit do bourneovského kabátu. Už si ale stihl vyhlédnout i… (více)

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

Zwickova Velká zeď chrání před... démony?

13.06.2012

Nový projekt epického vypravěče Edwarda Zwicka The Great Wall se nějakou dobu tvářil jako tradiční historický velkofilm o stavbě Velké čínské zdi. Ve skutečnosti tvůrci pečou fantasy. Ale popořadě:… (více)

Reklama

Reklama