Reklama

Reklama

Do malé finské vesnice poblíž jezera přijíždí Julie (Krista Kosonen) se svým synem Nikem (Viljami Nojonen), aby tu provedla průzkum mezi zdejšími obyvateli ohledně připravované stavby elektrárny a následného narušení zdejšího ekosystému. Julii nepomáhá ani to, že je zdejší rodačkou. Setkává se většinou s odmítavým postojem k záchraně přírody kolem jezera. Krom toho se stává svědkem tajemných událostí, které podporují zdejší strašidelnou báchorku o ženě z jezera. Julie se snaží před zlem, ukrytým v jezeře ochránit jak sebe, tak svého syna Nika. Před pradávným odkazem však není úniku a hladina temného jezera ukáže i tajemství z jejího vlastního života (Beastmaster4)

(více)

Recenze (26)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Fíni si teraz u mňa polepšili, kvalitný mysteriózny thriller s nádychom hororu. Je založený na starej duchárskej, mytologickej báchorke, v ktorej musel mlynár obetovať svojho prvorodeného syna duchovi jazera, a ten mu na oplátku zabezpečil blahobyt. Matka, ktorá kedysi vyrastala v malom mestečku pri jazere, sa doňho po rokoch vracia spolu so svojim synom, aby zachránila jazero, no po odhalení tragickej minulosti sa jej syn ocitá v nebezpečenstve. Film ťaží predovšetkým z peknej atmosféry podporovanej pomalou hudbou a zaujímavého príbehu. Zapadnutá dedinka, jazero, okolo neho všadeprítomná hmla, duch... jednoducho sa na to dobre pozeralo. A to aj napriek nesympatickej hlavnej hrdinke a malému počtu ľakačiek. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Jednou jsem na svinsky úzké, vesnické okresce, kde se absolutně nedalo předjíždět, narazil na traktor s hnojem a hodinu a půl se za ním otráveně vlekl. Mělo to sice takovou rustikální atmosféru, ale jinak jsem se cítil, jako bych měl hlavu v kravské prdeli a ten rozmilý skot se nechutně pomalu šoural na pastvu. Jediným rozptýlením mi bylo, když se asi dvakrát za celou dobu neposedný kousek mrvy neudržel na vlečce a rozpustile se mi rozpleskl o čelní sklo. Mačkal jsem sice klakson jako neurotický Ital, abych celé to martýrium alespoň trochu popohnal, avšak jediným výsledkem byl z kabiny výsměšně vystrčený prostředníček zpola opilého, neoholeného, stokilového vidláka, jehož montérky viděly pračku naposled ještě v dobách kolektivizace. Nebýt nepříjemného Dežo-ví z tohoto unylého finského hydrohororu, málem bych na tu milou příhodu docela zapomněl. Táhne se to jako tuberácký chrchel a horor je to akorát tak pro instalatéry. Věřím, že když zhruba po čtyřiceti minutách nekonečné cesty hlavní hrdinky na sever začne děsivá dřezová baterie v jejím novém příbytku samovolně chrlit vodu, ač je evidentně v zaaretované poloze, musí hoši od trubek prožívat svou nejhorší noční můru a svrbět je v ruce hasák. A to ani nemluvím o tom, co zakusí, když ihned poté začne zasviněný kuchyňský odpad chrlit černou mazlavou sračku do prostoru pro nádobí! Hrůůůůůza!!! Celý ten děs je ještě umocněný tím, že ze všeho toho usilovného psaní musel mít scénárista řádně ošplouchaný maják, protože tenhle debilní blábol o ugrofinské rusalce vyřešil logicky naprosto brilantně. Asi jako dawn kvadratickou rovnici. Takže pokud se nechystáte v nejbližší době chcípnout nudou nebo rekonstruovat v bytě vodovod, zajděte si raději na Dvořáka. I ten upištěný fidling je zábavnější než tahle porce salattu! ()

larelay 

všechny recenze uživatele

mozno budu niektori namietat, ze ved to je take obycajne, kazdy druhy psychothriller je taky. Omyl, nie kazdy den vidite psychothriller z finska :) malo to paradnu atmosferu a do konca ste cakali, co sa z toho vykluje... a vzdy dobre padne, ked vas film dokaze prekvapit, takze u mna palec hore. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CHRAŇ TOHO CHLAPCE, AŤ TI HO NEVEMOU“..... /// řekla finská babička, která dlouho nepromluvila (a pak zase ztichla a jestli neumřela, mlčí dodnes..). (V Čechách by jsme řekli – nechoď dcero na jezero, vodníkovi stojí .... – soráč, mý básnický střevo by potřebovalo utopit).... ale zpátky do domečku. U jezera. Věřte – nevěřte, voda si tady dělá co chce! Tak třeba strašidelně ucpe umejvadlo. Dalo by se dokonce říct, že v tom domě straší! Mamča přišla vo červenej notes, ze stropu kape (kap...kap..kap...) (voda, vole, VODA!!!) a zmizel pes (neřeknu!). Prej drama!? Thriller? Hovno! Horror je to a basta! O lidový povídačce, která není moc uvěřitelná. Taková mokrá a lehce strašidelná pohádka, která na konci kapku ,,zahapruje“, ale jistě potěší všechny sběratele ,,poudaček“ ze světa vodních přízraků. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám panickou hrůzu z vody. 2.) Bydlím u jezera a chtěl bych bejt bohatej (děti mě vytáčej – nejvíc mě sere prvorozenej syn). 3.) Jsem prvorozenej syn, bydlíme u jezera a fotr furt vykládá něco vo tom, že bude bohatej... 4.) Thx za titule ,,larelay“ a ,,rad.mas“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

...asi tak nejako si predstavujem " mysteriózny thriller " strednej triedy.. Zbytok už bol náležite popísaný. Fíni to proste zmákli a to slušne. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Já se těšil na finský depresivní thriller a dostalo se mi finského trapného rádoby hororu? Kdyby to fungovalo, nic bych nenamítal, ale ta paní zkrátka jedná nelogicky jako kráva a já tohle prostě nesnesu. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní thriller bez kvalitního scénaře a hlavně pořádné atmosféry nemůže nikdy fungovat. Navíc závěr byl béčkový a to na hodnocení, taky moc nepřidá. Nečekané skandinávské zklamání. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Fíni sú ako tvorcovia hororov kvalitatívne stále o level nižšie než ich škandinávski susedia Nóri či Švédi, ale na druhej strane aj snaha natáčať a schopnosť niečo zrealizovať až do finálnej podoby sa cení. Ich doterajšie hororové výtvory ako Dark Floors či Sauna ma príliš nepresvedčili a Body of Water hodnotím ako lepší žánrový priemer. Musím však uznať, že spojenie hororových činiteľov a ponurej atmosféry fínskej lužnej krajiny funguje pomerne účinne. ()

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Naprosto zbytečný thriller, který se snaží být mysteriózní, ale nakonec jde jen o pěkně zpackanou rodinnou tragédii. Film snad kromě sympatické a celkem snažící se Kristy Kosonen nemá co nabídnout. Doporučil bych ho pouze v případě, že opravdu nemáte jiný film po ruce a nudíte se tak, že vám je jedno, na co budete zrovna koukat. Jsou desítky lepších thrillerů s lepší zápletkou i pointou. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá projekce Bio Oka NASLEPO. Začátek filmu a i samotné projekce byl slibný. Film vypadal celkem strašpytelně a zároveň projekce probíhala bez problémů. Po půl hodině jsem se začal modlit k ukončení tohoto strašného utrpení. NUDA NUDA, ŠEĎ ŠEĎ.. Lidé v sále se začínali v dramatických scénách smát a poměrně hlasitě bavit. Ale to stále nebylo to NEJLEPŠÍ. Asi deset minut před koncem filmu, když se blížilo rozuzlení této nudy, vypadla promítačka a film začal od znovu.. lidé začali tleskat, že je konec.. jenomže ti mučitelé se rozhodli, že nám konec filmu neodpustí.. "naštěstí" film přetočili až moc a my jsme tudíž přišli o zápletku a nevíme jak to vlastně dopadlo!.. Rozhodně chci tuto blbinu vidět znovu, ale pak už NIKDY VÍC, NIKDY VÍC. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem si říkal, proč to není označeno jako horor, protože stísnění bezbarvý temný lekavý styl vyprávění tomu dost odpovídal, ale závěrečný fortel podal vysvětlení. Přesto mi to přišlo trochu záměrně "zhororované" , aby vysvětlení bylo o to více překvapivé. Dobré to bylo, ale že bych si to nějak dlouho udržel v paměti, to zase ne. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Nebolo by to vôbec zlé ak by sa scenárista trošku posnažil ... nápad bol dobrý, použiť starú legendu sa často vypláca ... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Intro je parádní, prostředek filmu podstatně slabší a konec na pár facek. Respektive rozuzlení bylo mrazivé, ale z předchozích událostí buď udělalo blábol, nebo z hrdinky cáklou schizofreničku. Zpětně viděno mám pocit že záměr byl zmást diváka aby sledoval vějičku kterou mu scénárista nechal a potom ho uzemnit racionalitou. No nepovedlo se, vysvětlení jednoduše nedává smysl. Což ale není nic co by při sledování překáželo, naopak děj pěkně ubíhá, napětí se krásně stupňuje, suomen kieli zní tradičně pohádkově a postavy jsou živoucí jako ve všech finských filmech. Jenom škoda celkového vyznění. Režisér měl radši natočit horor a na nějakou překvapivou pointu se vykašlat. Základ k tomu položil slušný. ()

KasparekZabijak 

všechny recenze uživatele

Priserne nudna slatanina s dementnim koncem, totalne nesympaticka hlavni herecka ve vytahany mikine a celkovy rozuzleni filmu k smichu, skoda vypadalo to slibne 2/10 ()

Šakalík 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý mysteriózní thriller od finských filmařů, který dokáže diváka zaujmout, i když ve své podstatě ničím mimořádný ani originální není. Malebná je legenda o vodním duchovi, kterých musí být v okolí vyhlášených finských jezer celá řada, a samozřejmě samotný jazyk, kterým se ve filmu, pochopitelně v originále, mluví. Finština je prostě náádherná řeč a krásně se to poslouchá, byť teda našinec nemá tucha, o čem se hovoří. :-) Samotný film pak kombinuje motivy z několika obdobných snímků a samotné finální vyvrcholení tak není moc překvapivé, a to i přesto, že se filmaři snaží diváka mystifikovat snad v každém záběru. Celkově proto zůstanu u průměrného hodnocení, byť bych se na to časem ještě jednou s chutí podíval. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Miluji skandinávské filmy, jejich ponurost, tajemnost, řeč, herce...a tady je splněno vše mé oblíbené. Při výsledném dojmu jsem si uškodila sama, protože jsem měla za to, že se jedná o horor - a tomu tak nebylo a jak vidím, ani nemělo být. Příběh k tomu pravda svádí - tajemné jezero, ke kterému zavítá matka se synem - ona sama tu kdysi vyrůstala a o místě slyšela řadu více i méně strašidelných báchorek (úvod je bravurní). Napjatí můžeme být až do konce, i když minimálně v poslední třetině pozorný divák tuší, pakliže rovnou neví...to ale na koukatelnosti neubírá. Bylo to netradiční a za shlédnutí film určitě stál. ()

Illy 

všechny recenze uživatele

Hned v prvních třech minutách je vše v podstatě nastíněno, zřejmě aby divák blbeček netápal. Slušnou atmosférou se prokoukáme k "překvapujícímu" závěru s pár nelogičnostmi. Je to škoda, nad průměr tento snímek nedosáhne. ()

Game90 

všechny recenze uživatele

Mama so synom sa vydávajú do rodnej dedinky, aby zachránila jazero na ktoré sa viaže stará poviedka. Po ich príchode sa začnú diať divné veci. Dobrá atmosféra a výborný thriller z fínskej dielne. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Hm,super.Když sem to tu objevil tak to mělo červených snad 80.Začne to vcelku dobře a hudba s atmosférou je celkem fajn i když se to táhne jak smrad a vo co de,je jasné během asi pěti minut.Pak se to furt táhne a já netrpělivě očekávám kdy z rákosí konečně vyleze Bohdalka.Místo toho asi pět minut před koncem vyleze druhý scénárista,aby ten aspon' průměr prvního scénáristy,poslal rovnou do hajzlu svým úžasným zvratkem.Když se rozdávalo logické uvažování,tak byl nejspíš na vysoké škole,nebo si tu měnil body.Kdyby se na to vysral a nechal pohádku pohádkou,klidně bych dal tři.Takhle je to letošní standart a furt si myslím,že sem strašně hodný. ()

Reklama

Reklama