Reklama

Reklama

Tohle není Kalifornie

  • Německo This Ain't California (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

První celovečerní dokument německého režiséra Martina Persiela je dynamickou a svěží hymnou protispolečenské revolty mladých a v socialistické NDR téměř zakázaného sportu – skatebordingu. Režisér tu pracuje s archivním materiálem, konkrétně se skutečnými videozáznamy, které si v toho času nahrála parta tří kamarádů, fascinovaných tímto sportem, na 8 mm kameru. Persielův snímek sleduje tři představitele od jejich dětství v 70. letech přes období vzdoru v letech osmdesátých až po pád komunismu na podzim 1989, kdy se jim zásadně změnily podmínky života. Divákům se tak odkrývá skutečný obraz života mladé komunity skejťáků v NDR, jak ho ještě nikdy předtím neviděli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Lehké pomníkování, které tahají výš fajnové montáže archivních materiálů, přímost zúčastněných a schopnost reflektovat dobu, která nás obecně pálí, ale rádi na ni s dostatečným distnacem vzpomínáme. A taky Lucie postrach ulice. Jen škoda, že díky všem těm osobním vazbám to nakonec končí asi natřikrát a ne moc rázně. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zábavný dokument o skejťácích v NDR, pro našince okořeněný výletem do Prahy. Docela rád bych viděl dokument o komunitě v ČR. Z tohoto filmu jsem pochopil, že to u nás docela žilo. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdybych býval věděl, jakou má letní kino v Riegrových sadech kulisu, byl bych do něj nechodil, protože polovičku filmu jsem pročučel na nádhernou scenérii nasvíceného Pražského hradu. Romantika až za roh žižkovského stadionu, jen kdybych tam zrovna jak na potvoru nebyl sám. Ono ale vlastně asi dobře, protože holka, kterou zajímají skejťáci, zase nezajímá mě, no a navíc byla vážení taková kosa, že při své nekonečné gentlemanské dobrotě bych ve snaze udržet rande při životě dokoukal biják ve spodním prádle. Cestou do kina jsem si klepal na čelo, co to zase dělám, že jdu na německý dokument o prkínkářích, ovšem při návratu jsem byl sám sobě hrdinou za to, že jsem opět vychytal krásný zážitek. Jestli mají podobné pocity skejťáci při zdolávání ramp, asi jim už rozumím. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

První skateboard prý viděli ve filmu Lucie postrach ulice. Začali postupně, v Magdeburgu, první skoky, triky... Pak přišel Berlín a skateboarding byl všechno, zábava, zážitky, vytržení z šedivého DDR, nadšení, vzpoura, spojení se západem... A Denis byl bůh. Teď, po jeho smrti je tu jen pár kamarádů a tisíce vzpomínek. Geniálních vzpomínek podbarvených efektivní hudbou, trefnými animacemi a nezapomenutelnou atmosférou ideálů a naděje, kterých bylo ve východním Berlíně až překvapivě dost. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ťažko by mohol odo mňa niekto očakávať, že budem z filmu o skateboardingu unesený. Je to predsa len zábava úplne inej generácie, než ku ktorej patrím. Napriek tomu ma film celkom zaujal. Rozdelenie do kapitol, prekladanie amatérskych záberov kreslenými vsuvkami, dobre vybraná hudba, to všetko patrí k jeho kladom. Ale na druhej strane snaha vyrobiť zo skateboardingu nejaký prostriedok, či symbol túžby po slobode, nezávislosti a ktovie ešte čoho iného, tak taká snaha u mňa okamžite skončila nezdarom. Skôr som cítil autentickosť pri záberoch z bujarých párty a výčinoch, ktoré sa zvykli pomenúvať chuligánske. Preto "iba" tri hviezdičky. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Hlavně to množství archivních materiálů je vzhledem k tématu skoro neuvěřitelné. U nás asi bylo skejťáků víc, ale zřejmě byli bez kamer. Vzpomínání na nedávno zahynulého kamaráda, kterého ovšem nikdo ze vzpomínajících posledních nejméně 15 let ani neviděl, tomu dodává emoce. Naštěstí je tu dost zajímavých informací a otevřených vzpomínek na tu divnou socialistickou dobu, včetně vstupů jednoho z těch pánů, který měl mladé chuligány stranicky zpacifikovat. Černobílé animace jsou také výborné. Snad jen doprovodná hudba mi často vzhledem k tématu přišla málo dravá (70%). ()

bassator

všechny recenze uživatele

47th KVIFF 2012 - DOCUMENTARY FILMS IN COMPETITION - Soutěž dokumentárních filmů (This Ain't California / THIS AIN´T CALIFORNIA / Tohle není Kalifornie ) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Skateboarding mě nelákal ani v dětství, ani v dospívání, ale přesto nemůžu říct, že by mě tento dokument o jeho začátcích v socialistickém Německu, nezaujal. Právě naopak, ale již zmíněný chlad k ústřednímu sportu, mi zakazuje hodnotit výše. ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Série klipů sestavená z archivních amatérských záběrů doprovází vzpomínky na volnomyšlenkářské období se skateboardem v ruce. Černobílé, barevné záběry jsou mixované s animací a doprovázené dobovou hudbou osmdesátých let, která dodává autentickému materiálu dynamické tempo. Ve zpravodajství NDR byla skatebordová kultura označena za virus šířící se ze západu, před kterým je třeba chránit německé děti a udržovat jejich morálku před stykem s agresivním nešvarem na kolečkách. Úsměvný dokument, který obsahuje i historickou výpověď o těžké době, plné mladistvého ideálu a touhy po svobodě. FFKV ()

Bouzy 

všechny recenze uživatele

S naprostým údivem sem byl fascinován začátky Skateboardingu v USA (Lords of dogtown), ale tento Německý dokument o počátcích Skateboardingu ve Východním Německu mne totálně posadil na zem. Nikde víc sem neviděl Skate jakožto prostředek vyjádření Svobody, Rebelství a nechuť do tehdejší šedi Socialistického režimu v NDR, kde byl Skateboarding považován za zakázaný sport. No a Denis?... Tento mladík byl pro mne naprostým Bohem... Nic lepšího jsem o Skejtu neviděl a nejspíš asi ani neuvidím. R.I.P Denis! ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Vytuňená zábava. Skate je život. Život je skate. Nahoru, dolů, nahoru. Řítíme se, ujíždíme...po ulici, po betonu. Užívat si, cítit tu vůni, naší kultury svobodu. Nikdo a nic nás nezadrží. Slyšíte, vážení? ()

kinghome 

všechny recenze uživatele

On to není špatnej dokument, ale je to téma, který jde totálně mimo mě a vlastně mi to nic neřeklo a další věc byla, že jsem na to byl přinucen se dívat, takže další procenta dolů. Je to dobře natočený a věřím že pro někoho, kdo má rád tohle téma a tento "sport", tak se mu bude This Ain't California líbit. 70% ()

Safrine 

všechny recenze uživatele

Východní Německo a skateboarding – že to nejde dohromady? Ale ano, všude tam kde vyroste betonová džungle, se objeví několik děcek, které mají o pár koleček a prken navíc. Dokument působivě živou formou nejen, že přibližuje počátky skateboardingu schované za stínem Berlínské zdi, ale také přináší upřímnou vzpomínku, poctu a vhled do života nedávno zesnulého skateboardisty Denise Paracecka/Panika. Film umně propojuje vyprávění teď již dospělých skateboardistů, černobíle animované vzpomínky a archivní materiál ze života skateboardistů natočený na 8mm kameru. Příjemně také překvapí (a pobaví) několik narážek na bývalé Československo, v kterém, jak se zdá, bujel skateboarding ještě více než v NDR. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Špička ve svém žánru! Neuvěřitelně povedený a nadupaný dokument, při kterém jsem se neskutečně zasmál a překvapivě mě i každou druhou chvíli zamrazilo. Plesnivost NDR s veškerou svoji plesnivou betonovostí (expr. příd. jm. od slova beton) a zatrpklostí v kontrastu s nevybouřenými mladíky, kteří touží hlavně po zábavě. Já se tím jejich stylem nechal dokonale pohltit. A třikrát hurá za soundtrack! (90%) ()

B26354 

všechny recenze uživatele

Staří kamarádi se schází po dlouhých letech při příležitosti pohřbu jednoho ze svých známých, který spolu s nimi vytvářel skateboardingovou komunitu ve východním Německu. Skvělý námět má schopnost dosáhnout osobní, lidské, kulturní i nadčasové výpovědi, což je umocněno využitím několika výrazových poloh - setkání přátel v současnosti je zachycené moderně, dále jsou užity amaterské záznamy mladých skateboardistů z osmedesátých let, archivní záznamy a krátké ilustrativní animované sekvence. Skateboarding je prezentován jako apolitická a nesoutěžní hra, která se stává výrazem svobody v době represe. ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý názov. Až po začiatku som si uvedomil, že je to vlastne dokument. Kvalitný dokument zobrazujúci partiu 3 mladíkov, ktorím učaroval skate. To bolo vo východnom bloku niečo nepredstaviteľné. Západný šport sa naplno zahryzol do východného Nemecka. Symbolom bol mladík menom Panika. Hlavne jemu je venovaný tento film, ktorý mu vzdáva poctu. ()

xmatysekx 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantastické archivní záběry. Komentáře ze současnosti taky skvělé. Závěr filmu je prostě úžasný. Zároveň smutné... ()

Související novinky

Once Upon a Time in Vary

Once Upon a Time in Vary

14.07.2012

S doznívajícími tóny pofestivalových projekcí ve vybraných pražských kinech pomalu opadá i nostalgie, se kterou jsme se mnozí před pár dny loučili s atmosférou Karlovych Varů. S filmovými prázdninami… (více)

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Reklama

Reklama