Reklama

Reklama

Tohle není Kalifornie

  • Německo This Ain't California (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

První celovečerní dokument německého režiséra Martina Persiela je dynamickou a svěží hymnou protispolečenské revolty mladých a v socialistické NDR téměř zakázaného sportu – skatebordingu. Režisér tu pracuje s archivním materiálem, konkrétně se skutečnými videozáznamy, které si v toho času nahrála parta tří kamarádů, fascinovaných tímto sportem, na 8 mm kameru. Persielův snímek sleduje tři představitele od jejich dětství v 70. letech přes období vzdoru v letech osmdesátých až po pád komunismu na podzim 1989, kdy se jim zásadně změnily podmínky života. Divákům se tak odkrývá skutečný obraz života mladé komunity skejťáků v NDR, jak ho ještě nikdy předtím neviděli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

husokachna 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film, to není zrovna má oblíbená disciplína. Když už se na nějakej podívám, tak musí mít pořádných pár procent. Od This ain't California jsem čekal docela dost a dostal jsem daleko víc. Tohle není jen příběh dederonských skejťáků a jejich touhy po svobodě a skejtu. Ne tohle je dokument o přátelství, snech, touhách, dospívání a hledání svého místa v životě. Díky výjimečným dobovým záběrům, díky osobní zainteresovanosti tvůrců, díky úžasnému Panikovi, mě tohle německé dokumentární zjevení zasáhlo víc než cokoliv jiného, co jsem na dokumentárním poli viděl. Doporučuji nostalgikům a melancholikům, taková krásná vzpomínka na mládí, které odešlo, se zase tak často nevidí. ()

neneka 

všechny recenze uživatele

No teda... to bylo! Vůbec jsem nečekala tak silný dokument... k obrazovce mě to v podstatě přišpendlilo od začátku do konce. Silná výpověď doby a jedné subkultury v ní. A to ani nemluvím o té osobní linii vinoucí se osudy party kamarádů. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Velmi svěží a přitom nabité zajímavými informacemi. Působivější než hraný film, reálnější než dokument. Jen to zakončení nepřineslo žádnou překvapivou pointu, i když zásadně slabé není. *** Ve zkratce: Nechci plavat. Panik! ()

Endavour 

všechny recenze uživatele

Netypický "skate" dokument zabývající se životem mladých rebelů v tehdejším NDR, bohužel nepřinesl nic zásadního, alespoň ne z mého úhlu pohledu. Za zmínku stojí zajímavé momentky z dnes již legendárního Alexplatzu a možná i celková interesantní atmosféra tehdejšího Berlína. Hodnocení činí 55% ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Nejdůležitější sdělení dokumentu (kecám): V NDR začala skejtová scéna díky seriálu Lucie, postrach ulice. ()

Ham.and.eggs 

všechny recenze uživatele

Parádní věc. Unikátní záběry jedný subkultury, jednoho příběhu. Kamarádi, plísňáky, skate, vzdor, osud, rozpad. Všechno v jednom s tim rozdílem, že tohle není akce v Lidlu, ale.....fiktivní dokument. Fiktivní dokument s víceméně vymyšlenými postavami a osudy. Každopádně Kai Hillebrand (hlavni postava - herec, model,...) by mohl byt onen Denis z fleku (a třeba takový opravdu je). Za hudbu, nápady, drzost a východní Německo - 4 kousky... ()

ShossGrey 

všechny recenze uživatele

Olvenstedt, NDR, 80. roky, betónové sídlisko a začiatok výnimočného príbehu o výnimočnom talente Denisovi Paraceckovi, vzdorovitému chlapcovi, ktorý spolu s kamarátmi objavil vášeň pre kus dreva na kolieskach. Dokument ponúka prierez posledným desaťročím zúrivého komunizmu a náhľad vtedajšej spoločnosti na skateboarding. Sprvu som si myslela, že to bude celé postavené na kontraste Západ vs. Východ a o večnej túžbe vykročiť z tieňa palmami zaliatej Kalifornie, avšak chalani vykročili vlastnou cestou a hlavou za individualizmom. This ain't California nemá jediný kaz, skvelo spracovaná téma a dokument, ktorý mi v pamäti ešte nejakú tu chvíľu bude rezonovať. ()

lysohlava 

všechny recenze uživatele

Velká filmová lahůdka. Mapuje nejen historii skateboardingu, ale život a myšlení mládeže v průběhu 70. - 90. let v NDR. Navíc má vynikající soundrack. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Další filmařská pičovina, která je asi tak stejně dokumentem jako je Zelinkův Rok ďábla rekonstrukcí skutečných událostí. Je to jenom další hra s divákem, kdy si tu historii režisér udělá po svém a výsledek je asi tak pravdivej jako film Legendy z Dogtownu. Pro mě je ovšem tisíckrát fascinující ta skutečná historie protože jsem ji zažil a ne nějaký montáže slepený za účelem vyvolávání pocitů, který pak vyhrávaj festivaly protože jsou tak fajn udělaný. Takže POZOR toto NENÍ DOKUMENT, ale jenom skejtová pohádka. Fikce složená z archivních záběrů a dotočených hraných sekvencí, složená tak, aby to vypadalo jako jednolitý celek!!! Jediné historické postavy vystupující pod svými jmény jsou Titus Ditman, NSR (majitel skejtšopu, pořadatel závodů a vydavatel časopisu Monster), Marko Sladek freestyle skejťák a ten třetí hoch s Poršákem oba z NDR zbytek jsou herci snažící se o dojemnost a autenticitu :). Hlavní postava, ten blonďák a jeho příběh je smyšlenost. Prostě Bio ilusion... Celkovou atmosféru té doby a skejt scény v NDR a v ČR to celkem vystihuje, ovšem ten smyšlenej účelovej melodramatickej příběh hlavní postavy je zbytečná úlitba divákům. ()

kuduka 

všechny recenze uživatele

Netradiční forma dokumentu, mnohem víc než jen mluvící hlavy, autentický materiál, který vás bezprostředně vtáhne na Alexanderplatz mezi cool týpky na prknech, kterým je fuk, že jim Honecker dýchá na záda. Nelze si nevzpomenout na film Lords of Dogtown, který zachycuje nejenom stejné téma, ale stejně silně přenáší lásku ke skejtu, touhu po revoltě a magickou atmosféru, která se kolem hnutí té doby vytvořila. Žel bohu i ta zrada mezi kámošema je pojítkem. ()

D503 

všechny recenze uživatele

Prvních pár minut mě moc nenadchlo ale postupně se celý koncept pěkně sjednotil a nakonec se z toho vyklubal jeden z nejlepších dokumentu, co jsem za posledních pár let viděl. Skvěla práce sestavena z nádherných dobových záznamu, doplněná krásnou retro hudbou. Díky Be2Can! ()

Tethys 

všechny recenze uživatele

výborný dokument, i když nepřesné info ohledně účasti Marka Gonzalese na Euroskatu v Praze (pořádající Martin Kopecký bohužel již taky není mezi námi). Nebyl v Praze, ale na Summercampu v Prachaticích rok před tím. ()

Související novinky

Once Upon a Time in Vary

Once Upon a Time in Vary

14.07.2012

S doznívajícími tóny pofestivalových projekcí ve vybraných pražských kinech pomalu opadá i nostalgie, se kterou jsme se mnozí před pár dny loučili s atmosférou Karlovych Varů. S filmovými prázdninami… (více)

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Reklama

Reklama