Reklama

Reklama

Malá čarodějka

(festivalový název)
  • Česko Válečná čarodějka (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Někde v subsaharské Africe v malé odříznuté vesničce žije poklidným životem se svými rodiči dvanáctiletá Komona. To se však změní, když přijdou rebelové, vyplení vesnici, zajmou Komonu a přinutí ji páchat nenapravitelné věci. Je zavlečena do džungle jako dětský voják. Její brutální velitel ji nejenom cvičí v používání zbraní, ale také ji zneužívá. Jak ubíhá čas, Komona se rychle naučí vše snášet, bojovat, a především přežít, avšak duchové minulosti se stále vracejí. Malá čarodějka je životní ponaučení, příběh lidské houževnatosti. (Ostrava Kamera Oko)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (19)

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Otřesný životní osud dvanáctileté / třináctileté / čtrnáctileté dívky Komony nedobrovolně bojující na straně rebelů jako dětský voják. Děj se však vyvine nečekaným směrem, k poznání, že ve světě krutosti lze najít i dobro. Láska se ocitne tváří tvář zlu… Krutý, nelidský snímek. Plný "zbraní, jež dítěti nahradí otce a matku". ~ Otázkou, nakolik je Rebelle odrazem africké reality, každopádně se jedná o mimořádně kvalitně napsaný (?) i zpracovaný příběh o lidské houževnatosti a nezdolnosti, o touze jít dál i přes těžká životní traumata. Vnitřní monolog naznačí protagonistčiny myšlenky i emocionální stavy. Zajímavým prvkem jsou i oni obílení zemřelí – "duchové". Emočně silný film. ~ ~ Musela jsem bojovat proti vládním jednotkám, jinak by mě mlátili holí. Musela jsem se naučit zastavit slzy, abych nedala najevo, že pláču. Když na zbraň stékaly slzy, musela jsem se schovat v lese, kde mě nikdo neviděl. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Dosť surový film, no bohužiaľ zároveň až príliš reálny. Subsaharská Afrika je každodenným bojom o prežitie, nielen kvôli obrovskej chudobe a nedostatku jedla, ale aj kvôli desiatkam povstaleckých ozbrojených skupín, ktoré medzi sebou bojujú o nadvládu v regiónoch. A práve v tejto kulise sa celý film odohráva - od verbovania malých detí do bojových táborov až po život ako taký. No a celý príbeh je podaný z pohľadu 12-ročného dievčaťa, ktoré sa práve ocitlo v jednej z rebelanstských skupín. Naozaj drsný príbeh, bez štipky ľútosti a ohľaduplnosti. Až mi prišlo smutno, že je to v podstate každodenná realita. Toto všetko sú obrovské prednosti tohto filmu, no naopak chýbalo mi v tom nejaké väčšie posolstvo alebo proste efektívnejšie spracovanie - aj keď asi práve prifarbovaniu reality sa tvorcovia snažili vyhnúť. ()

Reklama

gezper 

všechny recenze uživatele

Nepříjemné a pro 'Evropana valího si spokojeně šunky na gauči' zároveň neuvěřitelně vzdálené téma. Obsah zajímavý, filmové zpracování již průměrné. Celé mi to spíš přišlo jako hraný dokument o Africe než valéčné drama. I když pravda, že se to úplně nevylučuje. Jinak varuji, že se na to nekouká moc přijemně - z větší části depresivní a bezútěšný film, ač mohli jít tvůrci i v tomto ještě dál. [50%] ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,RESPEKTUJTE A CTĚTE SVÉ ZBRANĚ, JAKO NOVÉHO OTCE A MATKU… TO MÁŠ MÍSTO RODIČŮ.“… /// Poudačka z místa, kde nejpoužívanějšíma věcma jsou Kalašnikov a mačeta. Taky se tam hodně čaruje, v módě jsou amulety a život… ten není zas tak důležitej. Nakouknutí mezi rebely s 12ti letou (13, 14…?) Komonou, je zajímavá cestopisná kulturní zkušenost. Nenásilně zpracovaný hnusný téma, který mohlo mít mnohem syrovější podobu. Přes veškerý drsňárny (či prasárny), přes jasnou ukázku, že ženský jsou mnohem větší ,,držáci“ než chlapi (a v Africe obzvlášť) si tak myslím, že na svý si přijdou spíš poetičtější duše, než su já. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Starej (zničeho nic) začal shánět bílýho kohohouta. 2.) Přemejšlím, jak hajzla voddělat vagínou (nebo si ho aspoň předpřipravit). 3.) Thx za titule ,,robilad21“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Googooplexer 

všechny recenze uživatele

Začiatočné tempo sa postupne vytratí, ale to je prirodzenou súčasťou príbehu. Film končí nádejne a to poteší. Pripomína to ostatné filmy s podobným námetom a zatiaľ ako najlepší v tejto kategórii mi vychádza Johnny Mad Dog. Za pozretie to určite stojí a to hlavne pre tých, ktorí sa rozčuľujú, prečo tí afričania nič nerobia, prečo sú chudobní, prečo stále bojujú a prečo prečo prečo nie sú ako my, čo si môžeme takýto film pozrieť ráno o 6:30 a potom si ešte spokojne pospať. Po takýchto filmoch sa niekedy dokonca cítim aj celkom trápne, že sa vôbec venujem takej bezvýznamnej veci ako je nejaké hodnotenie na csfd. Takže 3 hviezdy :) ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Ačkoliv to ve filmu přímo nezazní, lze si všimnout několika náznaků odkazujících na skutečnost, že se film odehrává v Demokratické republice Kongo. Vodítkem je lokální kmenový jazyk Lingala nebo portrét státního hrdiny Patrice Lumumby v Butcherově domě. (Candice)
  • Filmovanie prebiehalo v Demokratickej republike Kongo. (MikaelSVK)

Související novinky

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Největší filmový festival v Brně se blíží

Největší filmový festival v Brně se blíží

17.02.2013

Čtvrtý ročník Mezinárodního filmového festivalu CINEMA MUNDI již brzy (27.2. – 6.3. 2013) ovládne moravskou metropoli. Cinefilové i běžní diváci se mohou těšit na nejlepší „oscarové“ kousky za… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama