Reklama

Reklama

Děj snímku Her se odehrává v Los Angeles v nedaleké budoucnosti. Theodore (Joaquin Phoenix) je komplikovaný a citlivý muž, který se živí psaním dojemných a osobních dopisů pro druhé. Se zlomeným srdcem po ukončení dlouhého vztahu se začne zajímat o nový, pokročilý operační systém, o kterém jeho výrobce tvrdí, že představuje zcela unikátní a intuitivní bytost. Po jeho instalaci se seznamuje se „Samanthou", umělou inteligencí s milým ženským hlasem (Scarlett Johansson), která má zajímavé postřehy, je citlivá a překvapivě vtipná. Jak její potřeby a požadavky rostou společně s těmi jeho, mění se jejich přátelství ve skutečnou vzájemnou lásku. (Falcon)

(více)

Recenze (1 264)

nithiel 

všechny recenze uživatele

Výborně vystavěné sólo por jednoho herce, někomu se asi může s přibývajícími minutami zajídat, ale já si ho vychutnal. Vynikající nápad s milostnou scénou jen za pomoci titulků (on by si Phoenixovu samohanu asi také málokdo užil :D). Další body k zážitku přidává emocemi přetéhající Samanthin hlas. Přisprostlá postavička z počítačové hry, při jejíchž hláškách se smálo celé kino je paki už jen třešničkou na chutném dortu. Troch depresivně na mě působily záběry z ulic, plných osamělých lidí bavících se se svými OS...mám pocit, že k tomu společnost tak trochu směřuje už dnes :/ ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejreálnějších sci-fi, scenáristická práce s dialogy velmi procítěná, ale přeci jen mi byl Theodore poněkud ukradený. Rozpitvávání vztahů je navíc poněkud utahané. ()

Pitam 

všechny recenze uživatele

Film nastavuje zrcadlo současnému pojetí informačních a komunikačních technologií, v čele s virtuálním světem sociálních sítí, které mohou některé jedince dovést až k naprosté ztrátě kontaktu s realitou. Ukazuje, "kam až by to mohlo jednoho dne zajít", kdybychom jednou byli schopni vyvinout dokonalou umělou inteligenci. Ač uznávám, že naše technologie na poli počítačových systémů poskočily za poslední dobu neuvěřitelně vpřed, přesto je moje racionální stránka přesvědčena, že pokud se (vůbec někdy) podaří docílit takto vyvinuté UI, jsme tomu zatím ještě pořád velmi vzdáleni. S tím si ale tvůrci příběhu hlavu nelámali a divákovi nedali ani náznak vysvětlení, jak to celé funguje. Nechali v klidu plynout hlavní děj a těm, co to potřebují, dali velký prostor k debatám, zda a jak je to vůbec možné a co všechno by se dalo udělat jinak. A udělali to navíc docela fikaně zasazením příběhu do zcela nespecifikované budoucnosti. Samozřejmě by se našlo dost věcí k vytýkání, včetně několika nelogičností a zcela nereálných situací, ale od toho tu je přeci berlička v podobě žánru science-fiction. Já však nic vytýkat nehodlám, naopak, byl jsem velmi spokojen a potěšen, s jakou lehkostí byl příběh odvyprávěn. Navíc díky Joaquinu Phoenixovi, jež byl ve své roli v podstatě velmi zmateného a opuštěného člověka naprosto přirozený a civilní, mi vůbec nepřišlo podivné, že se cca 90% stopáže dívám na stejný mužský obličej :) K tomu musím připočíst Scarlett Johansson, která (byť pouze prostřednictvím svého nakřáplého hlasu) byla skvělá. Potěšila mě i k tématu dobře padnoucí melancholická atmosféra, podporovaná krásnou hudební kulisou. A závěrečné "poselství" filmu? To bylo sice zcela odhadnutelné (stejně jako celý děj, včetně samotného konce), ale i tak mou stále ještě naivní duši potěšilo. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Tak zvláštně jiný romantický film, že chvílemi člověk uvěří jeho mimikrám, a to že vlastně sleduje sci-fi. Podivná to intelektuální ufňukanost, tak oblíbená v poslední době je tu velmi chytře zamaskována osobním zklamáním hlavního hrdiny. Člověk tak nemá chuť Theodora profackovat, ale vlastně s ním soucití. I tak ale balancování na hraně kýče v přesvětlených záběrech s příchutí červené knihovny je tu dost a dost. Což je škoda, jelikož ubrat Spike trochu plynu na srdcobolnosti a doslovnosti, jednalo by se o nejlepší vztahovku za poslední dobu a indická lahůdka by získala těžkého konkurenta, nebo možná partnera při pátrání po lásce v dnešním/budoucím anonymním a odosobněném světě. Takhle jen hodně silné 4* - ač první třetina filmu je dechberoucí. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ta paralela se Skynetem je naprosto reálná a bohužel se k něčemu takovému dneska celkem blížíme. Dá se toho vytknout dost, ale mě ohromila zaprvé ta invence, která se jen tak nevidí a zadruhé několik dost velkých mouder a pravd, které se zažírají pod kůži a nutí člověka horečně přemýšlet. Neobyčejný a neobyčejně silný zážitek. 90% ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

71. Zlatý Glóbus za rok 2013 - cena (1) - *Nejlepší scénář - Spike Jonze + nominace (2) - Nejlepší film (komedie / muzikál), Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Joaquin Phoenix ()

campix 

všechny recenze uživatele

Naprosté okouzlení tímto filmem. Tohle se mi už dlouho nestalo, aby se mi film takto trefil do noty a já hltal každý jeho záběr. Pravděpodobně bych asi ani nedal nejvyšší hodnocení, ale všechno se tak nějak sešlo a přesně zacvaklo do sebe a já si Her užil tak, jako málo filmů letošní rok. Něco jako loni Ruby Sparks. Oba filmy sází na to samé téma. Nereálný vztah člověka s něčím co dalece přesahuje naše myšlení. Budoucnost v Her je vykreslena úplně skvěle. Lidé naprostou většinu času tráví se svým telefonem a taková věc jako přímý lidský kontakt už není takovou samozřejmostí. Skvělý nápad,vynikající nálada, soundtrack,výborný Phoenix v hlavní roli a také hlas Scarlett Johansson. Také bych chtěl mít jednou svou Scarlett. ()

asinus 

všechny recenze uživatele

Designově, celkovým laděním, přístupem, drzostí, tím vším je Ona výjimečná a podařená. Všechny složitější otázky, které si klade, jsou však až příliš spjaty s fungováním samovolného vývoje softwareu, do kterého je snadné se zamilovat, a v tom směru se spád událostí a právě ten vývoj "Samanthy" až příliš podřídil schématu romantických sladkobolných příběhů. Zbyla proto spíše natahovaná úvaha, na kterou by v klidu stačila výrazně kratší - snad ani ne celovečerní - stopáž a banální rozuzlení bez skutečně podařené a chytré pointy, o kterou si předfinální zvrat říká. Phoenix je nicméně geniální. A scéná s panáčkem ve videohře kandiduje na komediální moment roku. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jednu hvezdicku za jisty predpoklad, ze lidstvo brzy natolik zdegeneruje, ze se to opravdu stane. Spise si ale myslim, ze Theo byl blbec (nechapu, jak mohl mit za sebou nejaky skutecny vztah). Phoenixe mam rad, role "dederona" me ale nechala chladnym. Tvurci mohli mit vetsi fantazii, co se tyce mody v nedaleke budoucnosti a ne se inspirovat v nejblizsi psychiatricke lecebne, aneb kalhoty po pupek, bez pasku:-). Chapu, ze pohyb lidi v metru ci na plazi nemel zvukove stopy, aby to hlavniho hrdinu od okoli lepe izolovalo, lide kolem ale pusobili strasne neprirozene. Zajimavy paradox byl ten, ze budoucnost filmari vidi po citove strance az apokalypticky, ale budouci Los Angeles bylo vymydlene, temer bez dopravy, bezdomovcu a neporadku. Verim, ze i zde se najde hodne uzivatelu, kterych ona predstava takove dokonale virtualni kamaradky vzrusovala, ja ktery ve svem technickem rozvoji dosel v komunikaci po mail a osm let starem mobilu, ji v klidecku kopu do prdele! ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Který debil by proboha odmítl Olivii Wilde? Asi jen tenhle :). Chápu, že z Joaquina udělali škaredého člověka, ale v hlavě to měl ještě víc pomotané. To ale jen tak mezi řečí... Ten děj, herecké kvality, exploze emocí a světe div se i (a nebo hlavně) český dabing!!! Super myšlenka obsahující svět, který nás možná brzy čeká. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Film na který jsem dlouho čekal a na který jsem byl opravdu zvědavý. Musím říct, že mě rozhodně nezklamal. Přestože to není film, u kterého byste se bavili a po jeho konci byli nějak výrazně pozitivně naladěni. Phoenix pro změnu dokazuje, že je skvělý herec a Scarlett a její hlas určitě okouzlil nejednoho posluchače. Hudba vzdálené budoucnosti, kdy lidé navazují vztahy se svým operačním systémem. (Nebo není tak vzdálená?) Navíc se lidi tou dobou neumějí oblékat nebo se vrátila móda let dávno minulých. Nevím, jestli bych si ji chtěl vyzkoušet, ale jednou vím jistě. Já bych si rozhodně chtěl zapařit tu videohru, co hrál... ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Máte pocit, že sci-fi a romantika nejde moc dohromady? Já ho měl taky a proto jsem tento film i přes solidní hodnocení dlouho ignoroval. Jsem totiž vyléčený romantik, takže se tomuto žánru snažím vyhýbat. Jenže přísun sci-fi filmů dost vázne, takže došlo i na Ni. S rozmachem technologií a díky scestné terminologii, kdy se některé přístroje označují jako chytré, se může někomu zdát, že umělá inteligence je jen další krok... . Není, ale to nevadí. Je dobře, že se toto téma snaží filmaři uchopit i jinak než tvůrci Matrixu, nebo Terminátora. Umělá inteligence jako hrozba pro lidstvo. Klasika. V Ona posloužil tento fenomén jinak. Shodou okolností jsem nedávo viděl Ex Machina a Humans. Myslel jsem si, že Ona bude takový horší odvar. Není. Je ještě o něčem jiném. Po prvních minutách jsem si pomyslel, že OS jako je Samantha je přesně to, co chci a že Theovi rozumím. Že holt jsem jeden z potencionálních sociopatů. Ale jak film plynul, tak se začaly odloupávat další a další vrstvy z toho nánosu myšlenek a pocitů a ukázalo se, že jsem ten film podcenil. Chvilku to bylo celé divné, ale najednou to byla čistá vztahovka se vším všudy, velmi dobře napsané dialogy, brnkání na emoce a pak i na to sci-fi trošku došlo... . Spike je opravdu frajer, namíchal to parádně. Joaquin Phoenix byl skvělá volba. Nemám co vyčíst. Původní verze prý měla tři hodiny...zvládl bych je. Byl jsem prostě zvědavý, jak to dopadne...to je velká pochvala pro scénáristu. A to i přesto, že je podle mě velmi naivní představa, že by mohla mít UI lidské city, emoce...že by byla byť jen na chvíli stejná, jako my. Ale to vůbec nevadí, protože o tom Ona není. Je o něm. O nás. Je to dobrý film. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nadpozemsky iluzionistické, leč zároveň maličko ukňourané drama, které si prostřednictvím hlavního "hrdiny" fouká převážně na vlastní bolístky. Sci-fi element zvaný Samatha je tak svým způsobem upozaděn, třebaže prakticky nesleze z obrazovky - dá-li se to tak s ohledem na jeho - pardon - na JEJÍ formu existence napsat. Závěr se pak řídí neúprosnou logikou umělé inteligence, která má před sebou navzdory vlastním citům vlastně jen jednu jedinou možnou cestu - alespoň pokud nechce zpochybnit samu sebe. Nemůžu říct, že "Ona" by mě nezaujala, nicméně na druhou stranu mě ani neohromila - dokonce ani svým IQ. Víte ... ohledně jeho zaměstnání: Theodore byl jen prostředníkem, všechny ty dopisy byly sice psané na zakázku, přesto se dají považovat za velice osobní, až intimní záležitost mezi zadavatelem, pisatelem a adresátem, takže nemůžu být srozuměná s tím, jaký je stihl osud ... 3,5* ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Surrealistická komédia, ktorá nás núti zasmiať sa na netradičnej romantike a zároveň nás odzbrojuje, keď si uvedomíme, že jej fantasy scenár nie je príliš ďaleko od našej súčasnej reality. 10/10 ()

dresi 

všechny recenze uživatele

Digitální romance se srdcem. Jonzeova vize budoucnosti je díky svému přístupu k technologickému pokroku uvěřitelná, hmatatelná, bohatá na barvy a navíc nekáže co je dobře nebo špatně. Melancholický, ale i vtipný (zejména když dojde na počítačové hry) portrét společnosti, který možná odhadl naše směřování lépe než se momentálně může zdát. ()

Saraswati 

všechny recenze uživatele

Už dlho ma žiaden film takto neohromil. Nezodpovedateľné otázky a nepochopiteľné lásky vyvolávajúce neopísateľné pocity a nevysloviteľné myšlienky. Veľmi zvláštny a výnimočný príbeh o láske a ešte o mnohom inom. ()

Související novinky

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Oscary - výsledky

Oscary - výsledky

03.03.2014

Výsledky 86. udílení cen Akademie filmového umění a věd vesměs potěšily a v něčem i překvapily. Špinavý trik, snímek s deseti pro nás nepochopitelnými nominacemi, neproměnil ani jednu. Naopak… (více)

Reklama

Reklama