Reklama

Reklama

Děj snímku Her se odehrává v Los Angeles v nedaleké budoucnosti. Theodore (Joaquin Phoenix) je komplikovaný a citlivý muž, který se živí psaním dojemných a osobních dopisů pro druhé. Se zlomeným srdcem po ukončení dlouhého vztahu se začne zajímat o nový, pokročilý operační systém, o kterém jeho výrobce tvrdí, že představuje zcela unikátní a intuitivní bytost. Po jeho instalaci se seznamuje se „Samanthou", umělou inteligencí s milým ženským hlasem (Scarlett Johansson), která má zajímavé postřehy, je citlivá a překvapivě vtipná. Jak její potřeby a požadavky rostou společně s těmi jeho, mění se jejich přátelství ve skutečnou vzájemnou lásku. (Falcon)

(více)

Recenze (1 263)

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Velmi nezvycajny pribeh lasky (?). Nie som fanusikom sci-fi filmov a virtualna realita vykreslena v tomto konkretnom ma tak trochu desi, pretoze mam pocit ze presne k tomu spejeme. Ked som sa vsak povzniesla nad svoje predsudky, dokazala som ocenit naozaj originalny a vyborne spracovany napad. S hlavnou myslienkou sa reziser neustale pohrava a ako keby skusal kam sa az da zajst. Celkom prijemne ma prekvapil sexualny vztah Samanthy a Theodora. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Překrásný, dojemný, citlivý, omamný intimní snímek a perfektní oneman show J. Phoenixe, kterého nádherným hlasovým projevem doplňuje S. Johansson. Procítěnost na nás křičí už od prvních okamžiků, už jen samotná postava Theodora, citlivého muže procházejícího složitým obdobím, nám to jasně dokazuje. To samé i hlas S. Johansson, který nám předvádí všemožné emoce po celém spektru nálad. Celkové pomalé tempo to vše jen umocňuje. Her je film, který mě dokonale dokázal vcítit se do hlavní postavy a prožívat s ní emoci za emocí. Spike Jonze nám předkládá svět nemálo vzdálený od toho současného v maximálně vymazlené a hlavně velmi uvěřitelné formě minimalistické představy budoucího světa technologií a zároveň přesně ty technologie kritizuje, tu lidskou závislost na smartphonech a sociálních technologiích už v dnešní době a všech následků, které z ní plynou. Vypiplané detaily okolního světa, všechna ta interakce systémů mě nepřestávala učarovávat do konce snímku stejně tak hodně jako jeho excelentní obsah. Nemůžu se ubránit srovnání s Larsem a jeho vážnou známostí Craiga Gillespieho, který operoval s podobným tématem už o pár let dřív ale kterému se kvality Her dosáhnout nepodařilo. Pro mě jeden z nejlepších filmů roku 2013. 5*+ ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Spike Jonze už zdaleka nepotřebuje Charlieho Kaufmanna k vytvoření nevšedního zážitku, mezi než Her bezpochyby patří. Povrchní nálepka nevšedního zážitku je ovšem více než nedostačující. Prvek odcizené společnosti dodává všem decentně futuristickým a esteticky dokonalým kulisám, včetně ústředního "ÓeSka " Samanthy, velmi reálné tvary, a přestože Jonze nikdy nedonutí diváka k slzové průtrži (což si myslím ani nechtěl, spíše jste to mnozí čekali), tíha ústředního motivu rezonuje směrem z plátna defacto pořád. Tím úlevněji potom závěrečné finále na střeše působí a svým pojetím jen stonásobně podtrhává, jak obrazově a citově podmanivý snímek Spike Jonze napsal a natočil. 90% ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Zajímavá cáklina, která nás možná má před něčím varovat, nicméně v některých svých aspektech je těžko uvěřitelná a v některých je nepříjemně plačtivě sentimentální. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Tenhle film by neměl v našich kinech úspěch. 1. Je příliš chytrý. 2. neumím si představit dabovanou verzi. Jinak na můj vkus chvílemi opravdu zdlouhavé. Opravil jsem si názor na J. Phoenixe, který opravdu vypadá jako Max Groucho. Jo a hudba je výtečná. ()

fNdEsIECLE 

všechny recenze uživatele

77% opuštěných a 33% ještě osamělejších. Po první hodině se veskrze milý a příjemný film (a jak!) zlomí v ufňukanou sračku. Proč? Chyběly tomu koule, anebo spíše přebývaly. (A pěkně poamericku, aby všichni pochopili tu hlubokou metaforu a řekli si - "jé, to je kůůůůl hláška", jest to narážka na Lost In Translation Sofie Coppoly). ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

Takový OS, který porozumí mé osobnosti, bych si nechal líbit. Celkem se ztotožňuju s Theodorem, jsem také komplikovaný a citlivý muž, zlomené srdce ale nemám. Raději se do žádného vztahu nehrnu, protože mi stačí vidět a slyšet, co se děje okolo a mít vztah není nic snadného. Moc se mi líbila hudba k filmu, která vytvořila hezkou romantickou a depresivní atmosféru. Jen mě mrzí, že jsem to neviděl v originále, pravý hlas Scarlett by byl určitě lepší. OS s umělou inteligencí by navenek neměl být problém, ale jsou tu jistá úskalí a vedlejší efekty, které se nedají snadno předvídat, třeba že Samantha se vyvíjí mnohem rychleji, dokáže milovat stovky lidí najednou, může vás (pro)zradit, vydírat, nechat zabít, pokud ji naštvete... Ve filmu je zobrazena jako relativně hodná "holka", která je možná jen omezena nějakým zabezpečením, aby projevovala spíše pozitivní emoce, než aby vás rovnou chtěla sejmout. AI je oblast, která by se ještě měla hodně prozkoumat, ale raději bych to s ní nepřeháněl, abychom jednou nebojovali po boku Johna Connora proti Skynetu. Čapek taky o tom věděl své. Raději oživlé Frankensteinovo monstrum než oživlý OS. To živé monstrum nemá totiž přístup k internetu. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Byl jsem velice zvědavý na tento snímek už jen proto, že mám Phoenixe rád. Nevěděl jsem co čekat. Nakonec se ze snímku vyklubala úchylnost slušného kalibru, kdy se Theodore uspokojuje se svým počítačem. Jistě, někdo by to mohl brát, jako možné problémy budoucnosti. Film tedy řeší otázku zda vztah s plně umělou inteligencí v operačním systému, která dokáže racionálně uvažovat a hlavně poučit se ze svých chyb a rozvíjet se na základě zkušeností se dá brát jako rovnoprávný, uznatelný a funkční. Ve skutečnosti je to jen horká linka pro úchyláky..... ()

Eeuanmainyaq 

všechny recenze uživatele

Môže perfektne technicky spracovaný film s unikátnym námetom, výborným scenárom a dokonalými hereckými výkonmi pôsobiť dostatočne úchylne a čudne, aby mu to ublížilo na kvalite? Jasné, že môže! Niektoré scény sú vážne nevhodné, zrejme sú ale pre niekoho potrebné. Ja mám však silný žalúdok a zo všetkých melancholických sci-fi drám je toto tá najlepšia, akú som kedy videl. Tento film bude snáď legendárny. ()

Radek.SCH 

všechny recenze uživatele

Člověk si ze začátku říká, jak je to milé, i když trochu nudné, ale to se tomu přece dá odpustit, když je to tak divné, což já rád. Ale pak uběhne první hodina a vy zjistíte, že to bude trvat ještě jednou tolik a začnete se regulérně nudit. - 60 % ()

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Krásny, smutný film, ktorý predstavuje moje obavy, čo bude s nami ľuďmi v nie príliš vzdialenej budúcnosti, denno denne viac závislí na sociálnych sieťach, kedy viac času trávime "chatovaním" tým elektronickým, a nie tým čím ďalej vzácnejším "face-to-face". Ja len dúfam, že sa tá láska a kamarátstvo nevytratí kým budem na tomto svete, pretože doba sa mení, a ja nejak nechcem, aby som sa miloval s xboxom, aj keď sa vie niekedy riadne nažhaviť ! Vynikajúci Joaquin, prefajčený hlas Scarlett Johanson mi vôbec nevadil, a ako celok je film absolútne skvelou trefou do súčasného problému nielen teenagerov... Môj Oscarový kandidát minimálne na scenár ! 5*****, 83,638 % ()

Gumby 

všechny recenze uživatele

Somewhere in 21th century... se odehrává asi nejfilosofičtější romanťárna ever. Přinejmenším za scénář si oskara zaslouží. Škoda jen, že z tej romantiky ani v závěru neuhne a nevyužije možnost ukončit to už v jinym, temnějším, žánru... ()

sandis 

všechny recenze uživatele

Možná se mi to zdálo, ale zaznamenal jsem tam pár myšlenek Alana Wattse, nebo alespoň v náznacích... Asi není divu, když si tam Alan i "zahrál", musel ho režisér také číst. Hm, film, ovlivněný Alanem Wattsem, vcelku dobrý. ()

HDeer 

všechny recenze uživatele

Svieža romanca, plná hĺbky, myšlienok, skvelého Joaquina Phoenixa, či občasného humoru. Komparácie s dnešným technologickým vývojom ma síce mierne desili, pretože film v mnohých smeroch, nemal ďaleko od pravdy. Ťažko povedať, či si scenár naozaj zaslúžil zlatý glóbus, pretože aj napriek výbornému budovaniu deja napokon upadol až na priemer, práve tým pomyselným vývojom OS, ktorý pôsobil veľmi nepresvedčivo. Napokon, neuvedomil som si, že Scarlett Johansson má až tak sexy a nádherný hlas. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Film dokáže svou myšlenkou dokonale zaujmout. Když přistoupíte na komorní a hloubavou atmosféru filmu a na citlivé dialogy hlavního protagonisty a jeho počítačové přítelkyně, tak vás film rozhodně pohltí a možná i donutí přemýšlet. Nejedná se o jednoduchou romantiku, ale o zajímavé zamyšlení nad vším, co za situace může přinést vztah člověka a umělé inteligence a nad smyslem a správností takového vztahu. Prapodivné mi přišly kostýmy a celková zvláštní retrostylizace. Ale rozhodně velmi zajímavý snímek. ()

Související novinky

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Oscary - výsledky

Oscary - výsledky

03.03.2014

Výsledky 86. udílení cen Akademie filmového umění a věd vesměs potěšily a v něčem i překvapily. Špinavý trik, snímek s deseti pro nás nepochopitelnými nominacemi, neproměnil ani jednu. Naopak… (více)

Reklama

Reklama