Reklama

Reklama

Děj snímku Her se odehrává v Los Angeles v nedaleké budoucnosti. Theodore (Joaquin Phoenix) je komplikovaný a citlivý muž, který se živí psaním dojemných a osobních dopisů pro druhé. Se zlomeným srdcem po ukončení dlouhého vztahu se začne zajímat o nový, pokročilý operační systém, o kterém jeho výrobce tvrdí, že představuje zcela unikátní a intuitivní bytost. Po jeho instalaci se seznamuje se „Samanthou", umělou inteligencí s milým ženským hlasem (Scarlett Johansson), která má zajímavé postřehy, je citlivá a překvapivě vtipná. Jak její potřeby a požadavky rostou společně s těmi jeho, mění se jejich přátelství ve skutečnou vzájemnou lásku. (Falcon)

(více)

Recenze (1 264)

Warlukyn 

všechny recenze uživatele

Chtělo by to lepší konec, akčnější děj a trošku víc optimismu do toho. Jestli takhle vypadá budoucnost, tak schizofrenici jako verbal maj zelenou mezi náma. Jinak dobrej film, jenom Scarlettin hlas mě občas už místy dosíral. ()

brumbrum odpad!

všechny recenze uživatele

Asi takto: dal som si zavazok, ze nebudem pisat stale dake recenzie, iba v pripade potreby - a ta prave nastala :-D. Ja chapem, ze sa da natocit film o hocicom, ale tak dementne vypaplany pribeh, ktory ma byt akoze scifi, to som este fakt nevidel, a to vyvijam hodne komplexny software temer 30 rokov, od assembleru az po databazy, od hackovania az po MS speakera a coacha. A som zenaty a moja zena nie je OS :o)! Ludia zlati, kto vymyslel pocitacovy ograzmus prosim vas pekne? Stenajuci OS, ktory pomaly nahradza ludsku bytost v zivote osameleho muza, tulajuceho sa svetom a spehujuceho svojou mobilovou kamerou okolie, aby jeho "Samanta", pocitacovy soft, mohla akoze sledovat, co vidi a ucit sa z toho a diskutovat s nim. Mne nevadi, ze AI (umela inteligencia) je na bode mrazu a s pocitacom mozete iba ak hrat sach alebo sa tvarit spokojne, ked na povel 'pocasie' otvori Weather pro - to sa da vsetko casom dohnat. ALE: spravit film, kde pocitac sa akoze samocinne snazi nahradit manzelku, kde pocitac cez internet najma profesionalku, aby sexovala s degenerovanym pscyhopatom namiesto jeho compu, pretoze ta ziva proficka ma sluchatko v uchu a kameru na xichte a 'prepoziciava' svoje telo pocitacu.. - to je nova dimenzia virtualneho sexu, porna bez zien, vztahu jednotlivca so sebou samym, vzdychanim roztuzene do vankusa, v uchu sluchadlo, ruka pod dekou, zivot ako onania - grc, grc, uchylarna, peklo, nech s tym idu ti somari na psychiatriu a nezasieraju nase kina! ODPAD, minusovy, hnusny - napriek dobremu hercovi, ktoremu sadol viac Johnny Cash ako tato uchylarna. Manzelka sa ma pytala, co by som robil, keby som mal k dipozicii taky OS: v prvom rade by som ho nainstaloval do VM, aby nemal dosah na HW. Alebo uplne na separatny stroj. Odpojil by som ho zo siete a napichol ho debuggerom a robil mu zle. Raz som ako pubertiak umucil sekretarke virtualnu rybicku, sa mi zdalo neuveritelne chore, ze ju miluje a krmi a do noci zostavala v office, len aby jej rybicka rastla, skrabkala ju a ohrievala vodu. Ked som tam daco robil na jej PC-cku, rybicka skoncila bruchom hore - tieto veci su uplne chore ludia zlati, ta sekretarka zurila, plakala, musela ist domov od zialu nad "RYBKOU"! WTF, ved by sa dala zasa nahodit z debuggeru, naspilovat nazad z backup-u, zhluk pixelov, par kil kodu v RAMke, ktore sa rytmickym taktom pumpuju z instruction pointer do CPU! Som zvedavy, ako by Samantu backup-oval ten uchylak. A co ak si tu jej konfiguraciu skopiruje dakto iny, bude dvojmo? Sudruhovia sa snazili hypoteticky nahradit core cloveka CPU-ckom. Cele chore.. Idem spat, je mi zle. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Film ve mně vyvolal snad všechny emoce, co jdou - od smutku až pláči a depresi k usmání a dobré náladě. Ze začátku spíš baví, pak je to absurdní (černá ložnicová scéna), ... to, že umí Scarlett vzdychat a má sexy hlas víme už z "Don Jon", což byl snímek k ničemu ... pak je to smutné, zoufalé a na konci mě to hodilo do pořádný depky. Kdyby mi "OS" oznámil, že se se mnou rozchází, tak jí tam šoupnu takovýho vira, že žádný diskuzní kroužek ani komunikaci s jiným "OS" nenaváže. Nejsem IT odborník, takže úvahy o logičnosti a technologiích nechám na jiných, ale dovolím si upřímně poznamenat, že toto je aktuálně snímek, který mě opravdu překvapil, bavil a donutil k zamyšlení. Nebýt fakt depkoidního konce ... a to si na happyendy fakt nepotrpím ... dám i ty 4 *. Phoenix zde byl výtečný, uveřitelný každou vteřinou a Oskara bych mu klidně přál. Téma pro někoho úplně debilní, úplně nemožné a absurdní, ... - ano je to přitažené za uši, až k smíchu nebo že by jeden si hlavu ukroutil, ale výkon Phoenixe vše sráží do pozadí a hlas Scarlett neméně. Téma třeba není úplně originální a vychytané do posledního bitu, ale podání toho tématu je povedené velmi, velmi dobře. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Nečekejte klasickou lovestory. Příběh je soustředěn více na otázky než odpovědi. Není ani sentimentální ani extra romantický, určitě je ale chytrý a nutí k přemýšlení. Fascinovaně sledujeme individualizaci operačního systému vystupujícího pod jménem Samantha a promlouvajícího chápavým něžným ženským hlasem. Theodore touží po výlučném vztahu, ale neví si s ním rady. Utíká od ženy, se kterou chtěl mít jen sex, a ona chtěla i vztah. Zamiluje se do Samanthy, která ho dokáže povzbudit k velmi intimním chvílím, aniž by k tomu potřebovala tělo. Přesto Samantha stále řeší svoji netělesnou podobu. Zoufalá potřeba výlučného vztahu a současně neschopnost v něm setrvat. Operační systém je totiž součástí jiného světa, je individuální, ale současně má tolik paralelních vztahů. A na druhé straně, neexistuje nic jednoduššího, než si zapnout svoji Samanthu, jen tehdy, když se rozhodnu sám. Varování pro těžké pragmatiky, zřejmě v tom neuvidí víc než jednoho asociála, co se zbláznil do svého iphonu. ()

Matthew01 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad, kdy lidstvo v nedaleké budoucnosti je už tak pohodlné a mezilidské vztahy tak špatné, že si radši člověk pořídí na milování stroj (program), který bude vždycky dělat jen pro jeho dobro, nikdy mu nebude nadávat, nic vyčítat a vždycky ho pochválí. Kdo by tomu nepodlehl? :) Jinak Phoenix ze začátku dobrý, ale jak na něm má stát celý film, stává se jeho postava nudnější a nudnější, až to někde za polovinou přestává bavit a jen se čeká na nevyhnutelný konec, který nutno podotknout na Holywood, je až moc logický, což je trochu škoda. 70% ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

A do tretice po sebe film s nevyrovnanymi osobnostami. Film ma skvelu myslienku a aj zaujimave spracovanie (hipsteri a iphone-ovi fanatici urcite chrochkaju blahom). Len skoda ze tu prevazuje melancholicko-romanticka linia, prave na ukor toho "sci-fi" (umela inteligencia, jej vznik a uvedomovanie si seba sameho). Zopar filozofickych momentov tam je, ale vzdy to len tak posolicha na povrchu. Namet super, ale zvyok u mna skor nuda - len 3 hviezdicky pre H(ipst)er. [#23/2014] ()

Doomedx 

všechny recenze uživatele

„Eight thousand, three hundred and sixteen“ /Edit: Ten film je něčím vyjímečnej a svým způsobem kouzelnej, i když mi přišel konec takovej nemastnej neslanej, tak zvedám na slabší 5* ()

Puol 

všechny recenze uživatele

Dobrá ukecaná vzťahovka s jemným sci-fi nádychom. Že operačný systém občas dokáže naštvať vedia všetci, obdobne je známa i skutočnosť, že v každom vzťahu to občas zaškrípe. Spike Jonze to umne skombinoval a tak povýšil na iný level. ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem osciloval někde mezi 2* a 5* - nudil jsem se při roztahaných pasážích s dlouhými záběry, a naopak si užíval při sledování vývoje obou ústředních "postav"... Nakonec mi došlo, že i ony nudné pasáže měly svůj smysl - bez nich by z filmu nesálal zdaleka takový pocit samoty, a asi by pořádně nevyznělo ani rozjímání nad vztahem člověka a počítače... Nakonec jsem odcházel z kina spokojený a lehce stísněný, což asi bylo cílem tvůrců, takže v pořádku. PS: Parádní soundtrack ()

Illioplius 

všechny recenze uživatele

Túžil som po filme, ktorý by dôveryhodne predvídal budúcnosť, hoci aj blízku. Her sa k tomu priblížil, aj keď to predsa len je sci-fi. Vo vzťahu človeka s počítačom som si všímal paralely s novými druhmi vzťahov, ktoré sa objavili v druhej polovici 20. storočia. Avšak čím je tento film taký výnimočný, ak opomenieme, že miesto ženy je tu počítač? V moralizujúcom posolstve o vytrácajúcej sa ľudskosti zo života? To sme predsa už videli toľkokrát. A ten vzťah medzi človekom a strojom by naozaj mohol byť taký v podstate hladký? Silno o tom pochybujem. ()

Iwiiik 

všechny recenze uživatele

Spike Jonze se tentokrát opravdu vytáhl! Nejen kvůli opravdu zajímavé myšlence a scénáři, ale i proto, že v Her vložil všechno přesně na svá místa a co je nejdůležitější, nesnažil se přesrat film afektovanými gesty, což by jistě spousta jeho hollywoodských kolegů s chutí udělala. Výsledkem je atmosféra, která může působit tlumeným, až nevýrazným dojmem, ale jen pro toho, kdo už je vymaštěný divadelní teatrálností herců v dramatických momentech a očekává "strhující" výkon, skládájící se z hysterického řevu protagonisty, klečícího na dlažebních kostkách, za hustého deště. Naopak skvělá, dynamická, ale přitom vyrovnaná herecká práce, kterou předvádí Joaquin, musí lahodit každému trošku sofistikovanějšímu oku. Her je noblesní drama z prostředí blízké budoucnosti, jakých člověk v dnešním světě předražené kinematografie, vidí málo. Těším se na druhou projekci a jsem moc zvědavý na další Spikeův projekt. ()

holistix 

všechny recenze uživatele

Umělá inteligence z romantického hlediska. Mnoho zajímavých paralel ke skutečnosti. S vědomím, že hlas patří Scarlett Jahansson, si nelze nepředstavovat její fyzickou přítomnost a po jejím obrazu netoužit. Na rozdíl od hlavní postavy, má pro diváka její virtuální podoba jasné kontury. Stejně zábavná je hra vaší imaginace s možnými důsledky toho nepatrného posunu reality. Konkrétní podoba světa potom působí tak trochu teple, ve smyslu takového toho sympatického nenásilně přecitlivělého buzerantství: dokonalá čistota, příjemné teplé barvy, nenucenost v chování, hluboká empatie, smích a radost s jemným podtónem melancholie, pokora a největší možný opak agresivity. Rozsáhlé dialogické pasáže lze místy sledovat i jako rozhlasovou hru, ale po několika minutách vás opět začne zajímat, jak se vyvíjejí barvy svetrů, záclon, a slunečních paprsků. Dramatický oblouk nakonec sleduje standartní fáze milostného vztahu. Milé, zábavné, teplé. ()

slaskounext 

všechny recenze uživatele

Docela neotřelé bylo použití módy z 80. lét , jak tu píše Rosana, retro se někdy vrací a je in. Samantha je taky takovým retrem, kdy pouze hlas představuje mysl. ()

loki5 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch divnějších filmů poslední doby který se odehrává v "retro" budoucnosti. Někdy je až dost věrný tomu co se skutečně může v budoucnu uskutečnit. Kde vztahy přes net dojdou až do bodu kdy je jedno kdo je na druhé straně linky. . Ve své podstatě je podobných vztahů na dálku dost i ve světě dnešním. Rozhodně to stojí za to vidět 80 % ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Dokonalá PC love story a to zo všetkých strán. Originálny a perfektne natočený scenár „z neďalekej budúcnosti“, ktorý je aj bravúrne režírované. Na prvý pohľad naproste jednoduchý dej, ktorý však v sebe nesie neskutočne veľa komplexných myšlienok a otázok zo „skutočného Života“. Výkon J. Phoenix je bravúrny a áno, do S. Johansson sa dá zamilovať aj vtedy, keď ju nevidíme len počujeme. Herecký performance „vedľajších“ postáv je tiež bezchybný. Jedno je isté – chcem to vidieť znovu a ponoriť sa ešte hlbšie do príbehu a do listov pána Theodora . Osobné hodnotenie: 91% (*****) ()

Anduril 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý film, milo ma prekvapil. Svojou atmosférou, otázkami čo vo mne vyvolal (ohľadom virtuálnych vzťahov...), svojou melanchóliou, spracovaním, hereckými výkonmi, zobrazením budúcnosti ... ma úplne dostal. Dokonca aj skončil pomerne pozitívne, ale najmä poučne a pravdivo. Dávam klobúk dole pred tvorcami. Škoda však niektorých sexuálnych scén, ktoré mi bránia pustiť ho v škole, alebo mladším deckám. Preto to odporúčam až od 17/18 +. Mladší by to možno, aj tak ešte úplne nepochopili. Odporúčam vám, po tomto filme s niekým o ňom podebatovať. Pretože je naozaj bohatý na myšlienky, prečo ich nechať nedoznieť a nepodeliť sa o ne. ()

Páně 

všechny recenze uživatele

K podobným snímkům se mi píšou komentáře jen velmi těžko. Vždycky když se vydám na podobné cesty do krajin ryze srdečních, tak to posléze těžce odmarodím. A na formě vůbec nezáleží. ()

Související novinky

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

10.07.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 10. do 16. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Oscary - výsledky

Oscary - výsledky

03.03.2014

Výsledky 86. udílení cen Akademie filmového umění a věd vesměs potěšily a v něčem i překvapily. Špinavý trik, snímek s deseti pro nás nepochopitelnými nominacemi, neproměnil ani jednu. Naopak… (více)

Reklama

Reklama