Reklama

Reklama

Stařec a moře

  • USA The Old Man and the Sea (více)

Obsahy(1)

Adaptace novely Ernesta Hemingwaye vypráví příběh starého kubánského rybáře Santiaga, který se vydává na svůj poslední velký lov. První filmové zpracování proslulé předlohy, které v roce 1957 za Freda Zinnemanna dokončil John Sturges. V hlavní roli exceluje Spencer Tracy. (oficiální text distributora)

Recenze (71)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Režijně bez nápadu. To, že nějakého strace táhne nějaká ryba je ta méně zajímavá část Hemingwayovy předlohy. Docela vyšel kontrapunkt studia a reálů (coby skutečný svět a fantazie, ve které žije Santiago), ale také jsem nepobral, že by se s ním nějak cíleně pracovalo, takže je to spíš předpokládám kouzlo nechtěného. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hemingwayovu knihu jsem dosud neměl tu možnost si přečíst, ale pokud je i zde dodrženo obvyklé pravidlo, že film na knižní motivy většinou nedosahuje ani zdaleka kvalit své předlohy, tak ona kniha musí být naprosto famózní. Fuj to je ale dlouhá věta. :) Každopádně je tenhle film opravdu skvělý a Spencer Tracy je nezapomenutelný. Nikdo jiný už ve stejné roli nebude tak "stařecký" jako on. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha je naprosto perfektní, strhující a velmi silná. Film není tak skvělý jako kniha, ale má k tomu velmi, velmi blízko. Škoda, že všechny knižní adaptace nedopadají takhle. Spencer Tracy je v roli starce naprosto strhující, jeho herectví je skutečně perfektní a vypravěč mi do filmu taky perfektně zapadl. Adaptace je to věrná a stejně jako kniha, čím víc se blíží konci, tím je její výpověď silnější a intenzivnější. Perfektně natočené a zejména poslední půl hodina je naprosto fenomenální. Opravdu nádherný film. 90%. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Totální prázdná nuda. Filmová adaptace světoznámého díla, která je potápěna ke dnu bohapustým vypravěčem, jenž opakuje i tak nevýrazné dění na plátně. Navíc markantní zadní projekce snímek ještě více sráží. Jenom proto, že Spencer Tracy zde nedostal prostor k hraní snad nebylo důvodem, aby dostal nominaci na Oscara. Nechápu. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Geniální Spencer Tracy v roli nezdolného starce odvážně bojujícího o obrovskou rybu i o holý život. Tracymu lze uvěřit každý výraz tváře a každé přimhouření oka, velký pan herec. Snímek byl jedním z nejdražších filmů své doby. Velká ryba - marlin, česky plachetník - sice není Moby Dick, ale filmově je zajímavější než Bílá velryba od Johna Hustona. Výtečná je Hemingwayova kniha oceněná Nobelovou cenou, vynikající je i obtížné filmové zpracování od mého oblíbence Johna Sturgese, navíc již barevné. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=2VHqQ3FyWVU ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu si v malé roli turistky zahrála i čtvrtá žena Hemingwaye Mary. (Ollie235)
  • Ernest Hemingway byl po zhlédnutí filmu nespokojen a prohlásil, že Spencer Tracy vypadal více jako bohatý starý herec, než jako prostý rybář z Kuby. (D3VIL)
  • Ako poradca pri natáčaní bol angažovaný český hudobný skladateľ, fotograf, moreplavec a dobrodruh Eduard Ingriš, ktorý z Česko-Slovenska odišiel roku 1947. Najprv žil v Peru, neskôr v Spojených štátoch amerických. (Šuplík)

Reklama

Reklama