Reklama

Reklama

Stařec a moře

  • USA The Old Man and the Sea (více)

Obsahy(1)

Adaptace novely Ernesta Hemingwaye vypráví příběh starého kubánského rybáře Santiaga, který se vydává na svůj poslední velký lov. První filmové zpracování proslulé předlohy, které v roce 1957 za Freda Zinnemanna dokončil John Sturges. V hlavní roli exceluje Spencer Tracy. (oficiální text distributora)

Recenze (71)

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Nechápu. Filmové zpracování se velmi věrně drží předlohy (jednotlivé scény, čtený text v podání vypravěče), ale přesto mě snímek tolik neoslovil. Zásadní problém bych viděl v technickém zpracování (zadní projekce, některé děsivé střihy) a v nekonečně vlezlé Tiomkinově hudbě. Třebaže atmosféru novely filmoví tvůrci vystihli skvěle a Spencer Tracy se opravdu snaží být Santiagem, zatím zůstávám u třech hvězdiček. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Najväčší problém filmu je,že pripomína obrazom ilustrovanú rozhlasovú hru, ktorá je takmer doslovným prepisom knihy - aj keď chápem zámer tvorcov, tak neustály voiceover vyrušoval. Ale ilustrovanú nádherne. Vizuálny skvost s úžasným Spencerom Tracym a pár dokonalými scénami ( vyplávanie na more, súboj s rybou , útoky žralokov). Fakt škoda toho neustáleho voiceoveru. Inak by to bolo na plnú pálku 8/10 ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Filmové spracovanie známeho románu. Nič menej, nič viac. Svojím prerozprávaním pripomína rodinný film s láskavým bielovlasým deduškom, ktorý je sám, sám proti prírode. Tracy je opäť skvelý a asi každý divák sa mu snaží pomôcť ťahať jeho rukami veľkú rybu, ale od plnohodnotného filmového zážitku mi tam čosi chýbalo. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hemingwayovu knihu jsem dosud neměl tu možnost si přečíst, ale pokud je i zde dodrženo obvyklé pravidlo, že film na knižní motivy většinou nedosahuje ani zdaleka kvalit své předlohy, tak ona kniha musí být naprosto famózní. Fuj to je ale dlouhá věta. :) Každopádně je tenhle film opravdu skvělý a Spencer Tracy je nezapomenutelný. Nikdo jiný už ve stejné roli nebude tak "stařecký" jako on. ()

Gyrphos123 

všechny recenze uživatele

Film zpracován dost přesně podle předlohy, ale to je asi tak všechno, co tenhle film má k dobru. Ani jako kniha ani jako film mě to nebavilo, je to skoro o ničem.Chápu, že kniha v sobě má hlubší myšlenku, ale nesedlo mi to. Dost jsem se musel snažit, abych to dokoukl celé. Nedoporučuju nikomu, kdo nechce ztrácet čas, nudit se a nemusí se připravovat k maturitě . ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Přestože se Henry King a Fred Zinnemann podíleli na režii filmu, jejich jména nejsou v závěrečných titulcích uvedena. (Ollie235)
  • Film se natáčel na různých místech západní polokoule. Filmaři se tak podívali na Kubu, Panamu, Havajské ostrovy, Bahamy a Galapágy, či do Kolumbie, Ekvádoru nebo Peru. (Ollie235)
  • Ve filmu si v malé roli turistky zahrála i čtvrtá žena Hemingwaye Mary. (Ollie235)

Reklama

Reklama