Reklama

Reklama

Stařec a moře

  • USA The Old Man and the Sea (více)

Obsahy(1)

Adaptace novely Ernesta Hemingwaye vypráví příběh starého kubánského rybáře Santiaga, který se vydává na svůj poslední velký lov. První filmové zpracování proslulé předlohy, které v roce 1957 za Freda Zinnemanna dokončil John Sturges. V hlavní roli exceluje Spencer Tracy. (oficiální text distributora)

Recenze (71)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tehdy brzká adaptace tu z Hemingwaye doslovně cituje, trocha knižní strnulosti nijak neškodí a klasický zápas starce o hrdost drží strhaný Tracy, který s přehledem vtahuje do děje - ať už v rozjímání k přírodě, nebo když z posledních sil bije žraloky. Filmařinou zastaralé v dobrém slova smyslu, hudba drama ještě podtrhuje, dívalo se na to hezky. Jak lákadlo ke knize a má-li být, tak myslím i vhodná náhrada na referát. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hemingwayovu knihu jsem dosud neměl tu možnost si přečíst, ale pokud je i zde dodrženo obvyklé pravidlo, že film na knižní motivy většinou nedosahuje ani zdaleka kvalit své předlohy, tak ona kniha musí být naprosto famózní. Fuj to je ale dlouhá věta. :) Každopádně je tenhle film opravdu skvělý a Spencer Tracy je nezapomenutelný. Nikdo jiný už ve stejné roli nebude tak "stařecký" jako on. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Geniální Spencer Tracy v roli nezdolného starce odvážně bojujícího o obrovskou rybu i o holý život. Tracymu lze uvěřit každý výraz tváře a každé přimhouření oka, velký pan herec. Snímek byl jedním z nejdražších filmů své doby. Velká ryba - marlin, česky plachetník - sice není Moby Dick, ale filmově je zajímavější než Bílá velryba od Johna Hustona. Výtečná je Hemingwayova kniha oceněná Nobelovou cenou, vynikající je i obtížné filmové zpracování od mého oblíbence Johna Sturgese, navíc již barevné. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=2VHqQ3FyWVU ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Totální prázdná nuda. Filmová adaptace světoznámého díla, která je potápěna ke dnu bohapustým vypravěčem, jenž opakuje i tak nevýrazné dění na plátně. Navíc markantní zadní projekce snímek ještě více sráží. Jenom proto, že Spencer Tracy zde nedostal prostor k hraní snad nebylo důvodem, aby dostal nominaci na Oscara. Nechápu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl a možná by se mi i líbila víc, ale po tomto filmovém zpracování se u mě projevila ztráta veškeré případné motivace. Velkým problémem je přítomnost nudy, která je u stopáže 86 minut těžko omluvitelná (své dělá také monotónní, uspávací hlas vypravěče). Záporný bod si film připisuje i za hodně divnou postavu chlapce, který se chová přespříliš dospěle a jeho představitel zničí celou svoji roli v okamžiku, kdy vypravěč oznámí klukův pláč, ale ten nejenže nemá na obličeji ani slzu, ještě si místo očí otírá čelo, jako kdyby tam měl pot (to jsem se u filmu začal nepokrytě smát). Spornou složkou je také technická stránka. Na začátku mě překvapila kvalitní barevná kamera (s ohledem na rok vzniku), jenže pak se ukázala jako silně amatérská při scénách na moři, a to kdykoliv se objevila ona ryba (vypadalo to, jako kdyby se pouštěla jedna scéna pořád dokola a pouze se do záběru vtěsnala postava rybáře; doufám, že to tak nebylo doopravdy, to by u mě film ztratil veškerou zbývající vážnost). A naivní plácání paličkou po žralocích mi taky moc nesedlo. Takže film musel držet nad vodou (a to doslova) hlavní představitel, který byl ve své roli přesný a nebýt jeho, šel bych s hodnocením možná ještě níž (příběh + jeho poselství by mohl být fajn, ale to by ho tvůrci nesměli podat takovouhle otřesnou formou). ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Najväčší problém filmu je,že pripomína obrazom ilustrovanú rozhlasovú hru, ktorá je takmer doslovným prepisom knihy - aj keď chápem zámer tvorcov, tak neustály voiceover vyrušoval. Ale ilustrovanú nádherne. Vizuálny skvost s úžasným Spencerom Tracym a pár dokonalými scénami ( vyplávanie na more, súboj s rybou , útoky žralokov). Fakt škoda toho neustáleho voiceoveru. Inak by to bolo na plnú pálku 8/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Světová klasika....povinnost snad pro všechny generace, zvláště pak mladší diváky! Boj se sebou samým, s nelítostným prostředím... Hodně může dát a poučit.... Pan Hemingway byl nadčasový a nádherně poetický spisovatel, ať to možná sám si nikdy nepřipouštěl.. Film se snaží držet knihy. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ponaučení z příběhu je silné, jasné a snad i motivační, ovšem snímek jako takový je spíše nudnější záležitostí a nad vodou ji drží skvělý Spencer Tracy. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Film a kniha se obecně nedají příliš srovnávat. Čtete-li knihu, celou vizuální stránku příběhu si vytvoříte sami ve své fantazii. Ve filmu pak tuto ryze vaši nadstavbu hledáte, zpravidla ji nenajdete a přichází zklamání a odsudek. Zde se scénárista snažil držet knihy co nejvíce a podle mého zdání je vyýsledek vynikající. Spencer Tracy je dokonalý a režie se snažila Hemingwayovi cele poddat. Ale někdo možná četl knihu jinak než já. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Poznámka k textu distributora: Zesnulého? Cože? Stačí se podívat na filmografie jednotlivých tvůrců a zjistíte, že asi v tom případě režírovali ze záhrobí... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Príbeh starého rybára, jeho nezlomnej viere v seba samého, odvahe čeliť nástrahám života ale aj pokore pred morom a životom. ()

902 10 

všechny recenze uživatele

napinavy duel spencer tracy vs. agilni a dobre rostly mecoun (hadejte, kdo vyhraje. muzete 4x), pozdeji se modifikujici na spencer tracy + zesnuly mecoun (ops ted sem to prokec) vs. zraloci. napinavy battle odehravajici se v atraktivnim prostredi skladu igelitu. pro fanousky ernesta hemingwaye povinnost, pro ostatni prijemna hodinka a pul. tedy za predpokladu, ze nemate nic jineho na praci. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Skvělý herecký výkon hlavního hrdiny. Film je ukázkou toho, že i z "ničeho" jde udělat dílo, na které budeme dlouho vzpomínat. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Nadherný lyrický snímek o bojí člověka proti přírodě. Stařec a Moře je jedna z mých nejoblíbenějších knih a tak jsem se docela těšil, jaký bude tento film a rozhodně musím říci, že mě nezklamal. Bylo tam sice několik filmových chyb jako vlasec od ryby, který šel ůplně jiným směrem než byl stařec a někdy tam byl vidět i prut úplně jiného rybáře, ale na 51 let starý film to bylo lehce přehlédnutelné. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Nuda, kterou bych u stopáže pod 90 minut ani nečekal. Chápu, že jde o 58. rok, ale stejně. Lehce nad hranicí průměrnosti drží tenhle film jen skvělý Spencer Tracy, několik dobrých scén a ono knižní poselství. Těžké téma na zpracování. ()

Reklama

Reklama