Reklama

Reklama

Aballay, muž beze strachu

(festivalový název)
  • Argentina Aballay, el hombre sin miedo (více)
Drama / Psychologický
Argentina / Španělsko, 2010, 110 min

Obsahy(1)

Obávaný Aballay zabije při loupežném přepadení muže. Pohled do očí jeho osiřelého syna v něm vyvolá výčitky svědomí a přiměje zločince k pokání. Léta ubíhají, ale vzpomínky na vyděšené dítě se nevytrácí. Aballay tuší, že chlapec ho hledá... (MFF Cinema Mundi)

Recenze (7)

Terva 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo máte zájem o tento psychowestern, který je nádherně natočený, má perfektní hudbu a povedené herecké obsazení - doporučuju hledat jej pod názvem Six Shooters. Scénář k příběhu (to ještě na ČSFD nikdo nezjistil?) mají dva tvůtci a to Antonio di Benedetto a Valentín Javier Diment, který pracoval i na snímku Diablo se Sergiem Borisem o rok později. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Krásný pohled na exteriéry, zkrátka na večer je to relaxační filmek. Jen mně ten snímek připadal spíš jako western. Dívčina stála za ne jedno mužské mrknutí oka. Ještě bych to trochu víc prohňoucala, ten film měl na víc, ale to bude asi tím, že si psychologické snímky si představuji trochu jinak. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Zbytečně naturalisticky pojatý, depresivní gaucho-western podle literární předlohy; v jeho obsahu se mísí brutální zlo s vírou ve zvláštní pomoc svatých. Svatého zde - jak není v jihoamerickém prostředí neobvyklé - zastupuje vrahoun, který se údajně měl obrátit pod vlivem kázání kněze. Zvláštní, od eurowesternu i klasického US westernu jasně odlišný kolorit, výborná formální stránka. Bohužel, nemohu hodnotit lépe. Tuším, že jihoamerická kinematografie má mnohem navíc. Musela by se ale zbavit toho pitomého myšlenkového úpadku, v případě Argentiny snad daného i současným kirchnerovským neomarxismem. Pravda, o jižní Americe toho vím velmi málo, ale novější filmová produkce na mne (po ideovém stránce) nedělá dobrý dojem... ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Neohrožení mužové na koních, pomsta jakožto hlavní posouvač děje, decentní narušení jasné polarity dobra a zla, rafinované násilí, milostná zápletka s právem první noci, které ale náleží někomu jinému než mladému hrdinovi. Kamera se okázale kochá krásou hornatých And, hrdiny snímá tu spomaleně a tuhle z podhledu, zrovna jako v klasických westernech, tradici jejichž subžánru gaucho tvůrci oficiálně vzdávají hold. Stylité, nepolopatická pointa, proč Abbalay neslézá z koně a hlavně jeho prostřední psychadelicko-teologicko-filozoficko-metafyzické blouznění mě zkrátka okouzlilo! Cinema Mundi 2012) ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Ochotnicky sehraný argentinský western s bezpohlavním mstitelem a mystickým rozměrem...U několika scén jsem si položil otázku, jak by se s nimi vypořádal v sedmdesátých letech Peter Weir... ()

wirok 

všechny recenze uživatele

Drsný western ve stylu staré školy, ve kterém není o násilí nouze. Dočkáme se krásných záběrů na krajinu i dobré práce s hudbou. Celkově příjemné překvapení. ()

Reklama

Reklama