Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednou z největších událostí, která prošla vysíláním ruské televize v roce 2011, bylo uvedení osmidílného seriálu z doby Velké vlastenecké války. Hlavní roli zde nehrají pouze bombastické bojové scény, ale také strhující motiv lásky a věrnosti. V popředí příběhu stojí mladý letec Grivcov a radistka Káťa, které neúprosný běh války na dlouhá léta rozdělí. Oba působí na různých frontách, až je nakonec osud znovu svede dohromady. Společně mají vykonat smrtelně nebezpečnou misi v týlu nepřítele, jež bude nejen zkouškou odvahy, ale také testem jejich velké lásky a oddanosti jednoho k druhému. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Začátek snímku je na hodně slušné úrovni a hned v úvodu jsme svědky velmi dobře zpracovaného leteckého souboje mezi dvěma Tu-2 a stodevítkou. Zpracování snese srovnání ze západními snímky. Bohužel po návratu z mise se nám do děje začne promítat milostná romance pilota Grivcova a průzkumnice-radistky Káti. Nebudu spoilerovat, ale tato ,,romance" je snímku hodně ku škodě. Od jisté části filmu se hrdinové chovají nereálně a těžko uvěřitelně. K tomu se přidávají nedotažené detaily typu, že Káťa sebou vleče vysílačku v bedně. Každý ví, jak taková vysílačka za druhé světové (díky bateriím) byla neskladná a těžká i pro namakané paragány speciálních jednotek. Káťa ji však nosí, jako by v bedně byla vata... Je to škoda, tvůrci si dali evidentně hodně záležet s autentičností prostředí, techniky, zbraní i uniforem... Bohužel ruská uřvanost a podivný střih tyto snahy dost kazí. Co je naprosto katastrofální je český dubbing. Německé jednotky v orig. znění hovoří svojí mateřtinou, to však není otitulkováno - takže do toho slyšíme ruštinu a přes ruštinu v případě zapnutého CZ dubbingu jde ještě laksní český ženský hlas (navíc velmi podobný včelce Máje Aťce Janouškové)... Jistě si dokážete představit např. rozhořčeného důstojníka SS jak vydává rozkaz a skrze jeho gesta se rozezní kakofonie jazyků.... --- Takže doplňuji po shlédnutí všech osmi dílů... Jsem na rozpacích. Milostná zápletka film opravdu strhává dolů, režisér se evidentně snažil o snímek na který by mohla koukat celá rodina, nikoliv jen milovníci válečných filmů. Oproti tomu některé bojové akce rozhodně nejsou špatně natočené .. Milovníci letadel se po namlsání v prvním dílu dočkají dále už jen zaparkovaných Pe-2 a Kukuruzniků Po-2. Z létajících strojů se tam lehce mihne Lisunov (ruská obdoba Dakoty). Příběh je dobrodružný a připomněl mi sledování některého z dílů Vinetoua. I zde dochází k mnoha zvratovým situacím, zloduši náhle prozírají a bojují s hodnými, hodní kolaborují, zajatí prchají, jsou chyceni a zase prchají... Grivcov se tak neustále míjí s milovanou Káťou často jen o sekundy. ...Ačkoliv se všech osm dílů odehrává v rozlehlých ruských terénech, hrdinové i zloduši na sebe náhodou narážejí stále ti samí. Tyto náhody pak působí málo uvěřitelně a nasazení více herců by bylo filmu rozhodně ku prospěchu. Závěr byl tak useknutý, že se domnívám, že štábu došly poslední kopějky, nebo to někdo zhora zarazil... Celkové hodnocení? Spíše podprůměrný válečný film, ale vidět se to dá. Za námět, záběry na Tu-2 a snahu je to na hodně ale opravdu hodně oprýskané 3 rudé hvězdičky. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Bez otravného a dosti nereálného milostného příběhu ústřední dvojice a s lepším dabingem by to byl velmi dobrý válečný seriál. ()

Lavinia 

všechny recenze uživatele

Zavádějící název, protože náš ljotčik toho vlastně nic moc nenalétá, hned ho sestřelí a pak už se jen plazí po zemi, více méně na pouti za milovanou ženuškou. Seriál má vcelku atributy ruských válečných seriálů: zlý kádrovák v týlu, hrdinové bojující za vlast (aniž je dost jasné proč, když je pak dává dotyčný kádrovák pravidelně střílet), prkenní Němci, kteří zde hovoří o partyzánech - což je totální nesmysl, pro Němce to byly zločinné bandy a teroristi. Seriálu chybí kritický komentář, zato přebývá happy-end, těžko uvěřitelný - hodnej tajnej vtrhne do stodoly a zachrání našeho hrdinu před zastřelením? Fakt? Fascinující je i zde neustávající množství pitomců, kteří jsou stále ochotni bojovat za "ródinu", i když jsou jejími představiteli vražděni. ()

zly.dvojce

všechny recenze uživatele

Primitivní virusmanové, kteří hodnotí na základě politické či státní příslušnosti by neměli mít právo hodnotit, natož komentovat filmy na ČSFD, protože nic jiného než slovní průjem z nich vzejít nemůže. Zřejmě byly rodiče spolu ve straně a tohle se jim urodilo. ()

Virusman666 odpad!

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem pouze jedno - první DVD9 (1+2 díl). Sovětské základy tohoto "díla" jsou pevné. Nejen proto ten odpad, soudruh režisér se snažil o stopéro být světový, ale z rukou mužika to zřejmě nepůjde nikdy... Když tento škvár člověk porovná třeba s Bratrstvem neohrožených, tak mu ani jiné hodnocení vyjít nemůže... ()

Reiner 

všechny recenze uživatele

Ruské filmy i seriály bývají otřesné, ale tohle mě mile překvapilo. Hezky popsal film Big Bear, s nímž souhlasím. Já dávám ale **** ()

Filatov 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu se hodně bojím, že tohle bude velkej ústřel někam vedle a takový naděje jsem do tohohle seriálu vkládal. Říkal jsem si no válečnej seriál ruský produkce to může bejt hodně zajímavý, protože takových počinů je hodně málo, ale zatím se dostavilo zklamání. Souboje by byly dobré, ale jak tu bylo popsáno, milostná romance je naprosto zbytečné a navíc ještě sehrána tak uměle a prkenně, že se hercům nedá věřit ani slovo a to nemluvím o celém konceptu ostatních scén, které působí také až moc nepřirozeně. Jediné k čemu nemám výhrady je snad zatím jenom to zpracování letounů a souboje, jinak zatím slabých 50 procent. ()

RexT 

všechny recenze uživatele

Chvilku to jde, ale postupně nesmyslů přibývá. Vrcholem je scéna, kdy se partyzánské velení jde poradit o uprchlíkovi, zda mu věřit či ne a nechá ho v zemljance zcela bez dozoru... Scénář si cucal z prstu nějaký modroknížkář! Snahu o pravdivější film, než byly ty komunistické asi nelze upřít. Ale je také vidět, že proti dobám, kdy vše cálovalo Ministerstvo Pravdy je zde rozpočet béčkový, či spíše céčkový. A s tou pravdou je to takové "ruské". Největším záporákem je vlastně ruský kontráš a to už známe z našeho "Jen o rodinných záležitostech". Neokomunistická propaganda podsouvající, že to vlastně většina komunistů myslela dobře, ale ti zlí tajní to pohřbili. Je to jako s cibulí. Můžeme loupat dál a dál, ale 100 % pravdu nikdy nenajdeme. Patřila by tak *, za snahu dávám jednu navíc. ()

Reklama

Reklama